بررسی سیستم فاضلاب ساختمان ها

بررسی سیستم فاضلاب ساختمان ها چگونه است؟
در این آموزش به بررسی سیستم فاضلاب ساختمان شامل دسته بندی فاضلاب ها، انواع چاه فاضلاب و اجزای آن میپردازیم و همچنین درباره روش های دفع فاضلاب با هم صحبت میکنیم. با ما همراه باشید تا با سیتم فاضلاب ساختمان بیشتر آشنا شوید.
انواع فاضلاب
فاضلاب را با توجه به محتویات آن به دو دسته فاضلاب سبک و سنگین دسته بندی میکنند.
فاضلاب سبک: محتویات فاضلاب سبک آب خالص و مواد سبک است که برای تخلیه آن از پمپهای عادی استفاده میشود. در سیستم فاضلاب ساختمان، فاضلاب کف سرویس بهداشتی منازل در این دسته قرار میگیرد. که با تخلیه و لایروبی و کف تراشی، چاه مورد نظر دوباره قابل استفاده میشود.
فاضلاب سنگین: دسته دیگر فاضلابها نوع سنگین آن است که از مواد سنگین و فضولات انسانی و حیوانی تشکیل شده و برای حمل آن از لولههایی با شیب و قطر بیشتر استفاده میشود. دستگاهی که برای تخلیه و حمل فاضلاب سنگین کاربرد دارد پمپهای مکنده و تانکرهای حمل فاضلاب است که این مواد را به تصفیه خانه منتقل میکند.
نکته ای که در حفر چاه فاضلاب مورد توجه است جنس خاک آن است که لازم است از قدرت جذب بالایی برخوردار باشد.
انواع چاه در سیستم فاضلاب ساختمان
معمولا سه نوع چاه در ساختمان حفر میشود:
- چاه فاضلاب آشپزخانه
- چاهی برای جذب آب باران
- چاه فاضلاب حمام و دستشویی
از جمله اجزای تشکیل دهنده سیستم فاضلاب ساختمان، لولههای حامل فاضلابهای سنگین و سبک، لولهای برای تخلیه آب باران، لولههایی برای حمل آب باران و فاضلاب سبک و سیستم تهویه هستند.
دریچه بازدید
با استفاده از دریچه بازدید میتوان لوله فاضلاب را به هنگام گرفتگی باز کرد یا آن را تمیز نمود. برای اطلاعات بیشتر میتوانید مطلب «دریچه بازدید فاضلاب» را نیز مطالعه نمایید.
سیفون
برای جلوگیری از ورود گازهای فاضلاب به درون ساختمان در محل اتصال لوله فاضلاب و وسیله بهداشتی از سیفون استفاده میشود. که از جمله این وسایل بهداشتی میتوان به دستشویی، وان حمام و سینک آشپزخانه اشاره کرد.
فشار معکوس فاضلاب
با افزایش فشار گازهای موجود در لولههای سیستم فاضلاب ساختمان ، ممکن است سیفون متصل به لوله فاضلاب از جای خود کنده شده و فاضلاب به بیرون لوله پاشیده شود که برای مهار این فشار از لولههای تهویه استفاده میشود.
روشهای دفع فاضلاب حاصل از شستشو:
الف) چاه جذبی:
یکی از روشهای دفع فاضلاب در سیستم فاضلاب ساختمان، حفر چاه فاضلاب جذبی است. منظور از چاه محفظهای است که فاضلاب در آن ذخیره شود به نحوی که حشرات و حیوانات به آن دسترسی نداشته باشند. جهت جلوگیری از آلودگی چاه آب توسط چاه فاضلاب، چاه فاضلاب در ارتفاع پایینتر از چاه آب و در فاصله 15 تا 30 متری زمین حفر گردد. هر چه جنس زمین چاه جذبی سست و قابل نفوذ باشد این فاصله زیادتر است و بر عکس. کف چاه در زمینهای یکنواخت غیر آهکی بایستی حداقل 5/1 تا 3 متر بالاتر از سطح آب زیرزمینی قرار گرفته باشد. علت این امر جلوگیری از انتشار آلودگی چاه جذبی در محیط است. دیواره قسمت بالایی چاه جذبی فاضلاب باید طوقه چینی شده و قطر آن کمتر از قسمتهای دیگر باشد و با مصالح بادوام پوشش داده شود. اگر فکر میکنید چاه قدیمی منزل شما کارایی لازم را ندارد و به همین علت میخواهید چاه فاضلاب حفر کنید، خوب است بدانید با لایروبی و میتوانید چاه کهنه را بازسازی کنید و با نوسازی آن دیگر نیازی به حفر چاه فاضلاب نخواهید داشت.
ب) شبکه جمع آوری فاضلاب
یکی دیگر از روشهای دفع فاضلاب، شبکه فاضلاب است. در صورتیکه در روستا شبکه جمع آوری فاضلاب ایجاد شده باشد با اتصال فاضلاب ساختمان به شبکه فاضلاب میتوان به راحتی فاضلاب را دفع کرد. فاضلاب جمع آوری شده در شبکه فاضلاب به تصفیه خانه فاضلاب منتقل شده و پس از انجام فرایندهای تصفیه، در محل مناسبی که آلودگی زیست محیطی ایجاد نکند دفع میگردد.
ج) سپتیک تانک
آخرین روش دفع فاضلاب ساختمان استفاده از سپتیک تانک یا انباره تعفن و یا گندانبار است. در صورتیکه در روستا شبکه جمع آوری فاضلاب وجود نداشته باشد و جنس زمین اجازه استفاده از چاه جذبی را نمیدهد میتوان از سپتیک تانک جهت دفع فاضلاب استفاده کرد.
سپتیک تانک یک مخزن ته نشینی غیر قابل نفوذ است که فاضلاب تولیدی از طریق لوله فاضلاب به داخل آن ریخته میشود. سپتیک تانک به جداسازی و تجزیه مواد جامد از فاضلاب کمک میکند. پساب سپتیک تانک معمولا به کمک چاه جذبی در زمین دفع میشود و لجن باقیمانده در مخزن هرچند وقت یک بار تخلیه میگردد.
مسائل زیست محیطی دفع و تصفیه فاضلاب
متأسفانه بیشتر اثرات فاضلابها بر محیط زیست منفی هستند. قاعدتاً قبل از این که فاضلاب به اقیانوسها، دریاها، دریاچهها یا رودها ریخته شوند باید به طور مناسب تصفیه شود ولی حتی اگر فاضلاب به درستی و کامل تصفیه نشود، میتواند آب را آلوده کند و اثرات زیست محیطی بدی بر اکوسیستم آنجا باقی بگذارد.
تصفیه فاضلابهای صنعتی
در روشهای دفع فاضلاب صنعتی و تصفیه آن، بسته به نوع صنعت و فاضلابی که تولید میکند، باید از روشهای متفاوتی برای دفع فاضلاب صنعتی و تصفیه آن استفاده کنند مانند روشهای پیشرفته ای که برای تصفیه آب از موادی مثل فلزهای سنگین و مواد شیمیایی سمی استفاده میشود. در کنار روشهایی که برای تصفیه فاضلاب وجود دارد، روشهای پیشگیری نیز در کمک به صنایع برای کاهش مواد آلوده کننده محیط زیست اثربخشی بالایی دارند. این روشها با حذف،بازیافت یا جایگزینی مواد آلوده کننده با موادی که کمتر برای محیط زیست خطر دارند، مشکلات ناشی از فاضلابهای صنعتی را به خوبی میتوانند کاهش دهند. امروزه صنایع به سمتی میروند که با تصفیه و استفاده دوباره از آب به طور مکرر، هر چه کمتر و کمتر خروجی فاضلاب داشته باشند تا جایی که خروجی فاضلاب نزدیک به صفر شود.