بررسی روش های مختلف آبیاری گیاهان آپارتمانی

استفاده از روشهای درست و صحیح برای آبیاری گیاهان آپارتمانی تاثیر زیادی بر رشد و طول عمر این گیاهان دارد. اگر میخواهید گیاهانتان عمر بیشتری داشته و به راحتی خراب نشوند، باید برای آبیاری آنان در فصلهای مختلف نکات مهمی را رعایت کنید. همچنین نگهداری از این گیاهان نیازمند دقت و توجه فراوان است. در صورت آبیاری بیش از اندازه، ریشه گیاه فرصتی برای خشک شدن پیدا نمیکند و به تدریج میپوسد به همین خاطر در میزان آبیاری گیاهان آپارتمانی لازم است دقت کافی داشته باشید.
برخی از معیارهای اصلی برای نگهداری صحیح از گیاهان آپارتمانی عبارتند از:
-
نور کافی
-
خاک مناسب
-
آب و هوای معتدل
-
آبیاری درست و اصولی
میتوان گفت که از بین معیارهای گفته شده، نقش آبیاری از بقیه پر رنگ تر است.
با ما همراه باشید تا شما را با روش های مختلف آبیاری گیاهان آپارتمانی و نکات مهمی که هنگام آبیاری باید به آنان توجه داشته باشید آشنا کنیم.
چگونه تشخیص دهیم گیاه به آبیاری نیاز دارد؟
همیشه باید خاک گیاهان را قبل از آبگیری بررسی کنید. برای انجام این کار یکی از انگشتان خود (به اندازه یک بند) را در درون خاک فرو کرده، چنانچه رطوبتی احساس نکردید و خاک خشک بود یعنی زمان آبیاری فرا رسیده است. اگر تنها سطح خاک، رطوبت خود را از دست داده و خشک شده نیازی به آبیاری نیست.
بسیاری از افراد از اهمیت زمان آبیاری گیاهان آپارتمانی مطلع نیستند، به همین خاطر در هر زمان از روز که فرصت داشتند آبیاری گیاهان خود را انجام میدهند. متاسفانه باید بگوییم که این کار کاملا اشتباه است.
چه زمانی باید گیاهان خود را آبیاری کرد؟
یکی از مهمترین نکات قابل توجه برای آبیاری گیاهان آپارتمانی تعیین زمان مناسب برای آبیاری گیاهان آپارتمانی است.
زمان مناسب برای آبیاری گیاهان آپارتمانی ساعات اولیه صبح یا اوایل شب است چرا که در این ساعات، گیاه از فرصت لازم و کافی برای جذب آب تا قبل از تبخیر شدن آن برخوردار است. آبیاری گیاهان آپارتمانی در غیر این ساعات به دلیل گرمای هوای بیشتر، باعث تبخیر سریع آب شده و گیاه را در معرض خشکی قرار میدهد.
یکی از عوامل ایجاد و بروز بیماری در گیاهان، شاخ و برگ خیس و مرطوب گیاهان در ساعات سرد شب است به همین خاطر بهترین زمان برای آبیاری گیاهان آپارتمانی در پاییز و زمستان ساعات اولیه صبح است تا شاخه های مرطوب زمان لازم برای خشک شدن تا شب را داشته باشند.
یکی دیگر از عوامل مهم در تعیین زمان مناسب برای آبیاری گیاهان آپارتمانی توجه به دوران خواب گیاهان است. گیاهان در دوران خواب خود به آب کمتری نیاز دارند. سرعت رشد اکثر گیاهان در بهار و تابستان بیشتر از پاییز و زمستان است، به همین خاطر در شش ماهه اول سال گیاه به آب بیشتری نیاز دارد. البته تعداد کمی از گیاهان وجود دارند که خلاف این زمان بندی را دارند (یعنی دوره خوابشان بهار و تابستان است).
چه نوع آبی برای آبیاری گیاهان آپارتمانی مناسب است؟
یکی دیگر از نکات قابل توجه در آبیاری گیاهان آپارتمانی استفاده از آب مناسب است.
برای آبیاری گیاهان آپارتمانی باید تنها از آب ولرم و بدون کلر استفاده کنید.
هرگز برای آبیاری گیاهان خود از آب سرد استفاده نکنید.
آب معدنی به خاطر نداشتن کلر بهترین آب برای گیاهان است، البته استفاده از آن (از لحاظ قیمت) مقرون به صرفه نیست. شما میتوانید بجای استفاده از آب معدنی از آب تسویه شده یا آب جوشانده شده استفاده کنید.
یکی از راههای از بین بردن کلر آب این است که پس از هر بار آبیاری گیاه، ظرف آن را برای بار بعدی پر کنید تا با گذشت زمان کلر آن خارج و دمای آن متعادل شود.
روش های آبیاری گیاهان آپارتمانی:
بعلت عدم اطلاع از نحوه آبیاری گیاهان آپارتمانی و افراط در آبیاری بسیاری از این گیاهان از بین میروند.
آبیاری سطحی
یکی از معمول ترین و موثرترین روش های آبیاری گیاهان آپارتمانی، آبیاری سطحی است. از این طریق شما میتوانید رطوبت مورد نیاز گیاهان خود را تامین کنید. البته باید توجه داشته باشید که تمامی گونه های گیاهی نمیتوانند از این روش استفاده کنند. مثلا بنفشه افریقایی نسبت به ریختن آب بر روی برگهایش بسیار حساس است و در صورتیکه روی برگ های آن آب ریخته شود، رنگ گیاه تغییر میکند. همچنین در صورت وجود مشکل در ریشه گیاهان، آبیاری سطحی گزینه مناسبی برای آبیاری گیاهان آپارتمانی نیست. زیرا در صورت آبیاری به این روش، آب بجای جذب شدن توسط ریشهها، از کنارههای گلدان به بیرون سرایز میشود.
آبیاری زیر گلدانی
این روش از آبیاری گیاهان آپارتمانی کمتر شناخته شده است و بیشتر برای آبیاری گیاهان پیازدار استفاده میشود. در این روش برای آبیاری از قسمت انتهایی گلدان استفاده میشود. در صورت استفاده از این روش ریشه گیاهتان قوی خواهد شد چرا که برای جذب رطوبت بیشتر به سمت پایین حرکت و رشد میکند. همچنین در این روش ریشه گیاه میتواند به میزان لازم آب و رطوبت لازم را جذب کند.
انجام آبیاری زیر گلدانی به چند روش امکان پذیر است:
- در روش اول ظرف بزرگ و مناسبی را تهیه کنید تا بتوانید گلدان خود را درون آن قرار دهید. نیمی از ظرف را با آب پر کنید و گلدان را درون ظرف قرار دهید. پس از گذشت 10 دقیقه گلدان را از ظرف خارج کنید و به تغییر سطح آب توجه کنید، اگر احساس کردید آب به مقدار کافی وارد گلدان نشده میتوانید مجددا گلدان را درون ظرف قرار دهید تا گیاه در حد ممکن آب جذب کند.
نکته: حتما پس از اینکه گلدان را از ظرف خارج کردید، اجازه دهید آب اضافی آن خارج شود.
- در روش دوم زیرگلدانی گیاه را از آب پر کنید و اجازه دهید گیاه آب را از قسمت انتهایی جذب کند.
- در روش سوم میتوانید فیتیلههایی (از جنس کاموا یا پارچه) به انتهای گلدان خود وصل کنید. سپس فیتیلهها را در ظرف پر آبی قرار دهید تا رطوبت از طریق همین فیتیله ها به خاک و ریشهها برسد. توجه داشته باشید که آبیاری گیاه از این روش در مدت زمان طولانیتری انجام میشود.
نکته: روش سوم (آبیاری به روش فیتیله ای) برای آبیاری گیاهان در سفر بسیار مناسب است.
در آبیاری گیاهان آپارتمانی به صورت زیر گلدانی ریشه ها بطور یکنواخت آبیاری و مرطوب میشوند. همچنین در صورت آبیاری از این روش املاح و انواع نمک و مواد معدنی موجود در سطح خاک شسته نمیشوند.
البته توجه داشته باشید که لازم است ماهیانه یکبار گیاهان را از سطح آبیاری کنید، تا املاح اضافی سطح خاک خارج شود.
استفاده از گیاهان در خانه یا دفتر کار نقش مثبتی بر روی سلامت جسم و روح شما دارد و میتواند موجب انرژی بخشیدن به مغز شود و کیفیت خواب را بهبود ببخشد. نگهداری از گیاهان آپارتمانی نیازمند دقت و توجه فراوان است. با توجه به نکات گفته شده میتوانید آبیاری گیاهان آپارتمانی خود را به روش صحیح و اصولی انجام داده و از زرد و پژمرده شدن آنان جلوگیری کنید.