انواع دیفرانسیل خودرو
انواع دیفرانسیل خودرو کار تغییر جهت انتقال نیرو در خودروها را به عهده دارند. انواع دیفرانسیل ماشین در طول زمان تغییرات زیادی داشتهاند. انواع دیفرانسیل خودرو اکنون علاوه بر نقش اصلی خود برای تغییر مسیر، در پایداری خودرو نیز نقش مهمی به عهده دارند. در این مطلب انواع دیفرانسیل در خودروها را معرفی میکنیم. اگر قصد خرید خودرو دارید، این مطلب را از دست ندهید. آشنایی با انواع دیفرانسیل در خودرو باعث می شود که در انتخاب خودرو جدیدتان دید تازهای پیدا کرده و موفقتر عمل کنید.
وظیفه انواع دیفرانسیل خودرو
امروزه در دنیای خودرو تقریبا همه خودروها به دیفرانسیل مجهز هستند. انواع دیفرانسیل خودرو مانند دیفرانسیل ماشین سنگین باعث میشود که خودرو سر پیچها بهتر هدایت شود و از پیچ عبور کند. زمانی که یک خودرو وارد یک پیچ میشود، چرخ خارج از پیچ نسبت به چرخ داخل پیچ مسافت طولانیتری را طی میکند.
با کمی دقت متوجه میشویم که چرخهای عقب نسبت به چرخهای جلو مسیر متفاوتی را طی میکنند. همچنین، چرخهای داخل پیچ نسبت به چرخهای خارج از پیچ کمتر میچرخند، زیرا قوس حرکتی آنها کوتاهتر است. نکته واضح اینجاست که اگر هر دو چرخ به یک محور یکپارچه متصل شده باشند، اختلاف دوری بین چرخها حاصل نمیشود. علت استفاده از انواع دیفرانسیل خودرو همین است. انواع دیفرانسیل خودرو این امکان را فراهم میسازند تا چرخهای یک محور در یک پیچ تعداد دور متفاوتی داشته باشند.
معرفی انواع دیفرانسیل در خودروها
در ادامه به معرفی 4 نوع دیفرانسیل که بیشترین کاربرد را در صنعت خودروسازی دارند، میپردازیم.
1. دیفرانسیل باز در انواع دیفرانسیل خودرو
در این دیفرانسیلها یک قسمت حامل چرخدنده کرانویل را نگه میدارد. درون حامل نیز تعدادی چرخدنده هرزگرد وجود دارد که باعث میشوند چرخهای خودرو تعداد دور مختلفی را در یک پیچ بزنند. دیفرانسیل باز در حالت عادی عملکرد خوبی دارد، اما اگر با کمبود توان کششی مواجه شود، قدرت به چرخهایی منتقل میشوند که کمترین مقاومت را دارند. در نتیجه چرخ دارای اصطکاک مناسب قدرت کمتری را دریافت میکند، و چرخ دارای اصطکاک کم هرز میگردد.
معایب و مزایا: انواع دیفرانسیل خودرو در این مدل، در مسیرهای آسفالتشده و معمولی عملکرد بسیار خوبی دارند، اما برای مسیرهای آفرود اصلا توصیه نمیشود. هزینه پایین نیز از دیگر نکات مثبت این مدل است، اما انتقال همه قدرت به چرخ دارای کمترین میزان کشش از نقاط منفی مهم آن است.
2. دیفرانسیل قفلشونده در انواع دیفرانسیل ماشین
این دیفرانسیلها سرعت چرخش شفتهای یک محور را ثابت نگه میدارد. بنابراین، چرخ راست و چرخ چپ دور یکسانی را طی میکنند. این دیفرانسیلها باعث میشوند که محور دارای کشش و محور فاقد کشش دور یکسانی را دریافت کنند. انواع دیفرانسیل در خودروهای 4×4 از سیستم قفلکننده خودکار یا دستی بهره میبرند که در قابلیت هدایتپذیری متفاوت هستند.
سیستم قفلکننده خودکار ارزانتر است و نیازی به دخالت راننده ندارد. اما عمل قفل و باز شدن در آنها با صدا و ضربه همراه است. در مقابل، سیستم دستی در مقایسه با نوع خودکار عملکرد بهتری دارد؛ اما هزینه آن بالاتر است. این سیستم تنها یک سوئیچ است که بهطور هیدرولیکی یا الکتریکی قفل دیفرانسیل را کنترل میکند. بیشتر خودروهای آفرود از این مکانیزم استفاده میکنند.
مزایا و معایب: شتاب و کارایی یکنواخت، و همچنین عملکرد دیفرانسیل باز هنگام فعال نبودن مکانیزمهای قفلکننده از مزایای انواع دیفرانسیل خودرو در این مدل است. در مقابل (علاوه بر سروصدای زیاد)، قفلکنندهها معمولا فشار زیادی بر شفتهای محور خودرو اعمال میکنند. در خودروهای مجهز به این دیفرانسیلها، وادار کردن دو چرخ به داشتن دور یکسان گاهی بریدن محور چرخ را به دنبال دارد.
3. انواع دیفرانسیل در خودرو با لغزش محدود (LSD)
این دیفرانسیلها بیشتر در خودروهای مسابقهای به کار میروند. در آنها از کلاچهایی استفاده شده که به محورهای خودرو متصل است. در خودروهایی با دیفرانسیلهای دارای لغزش محدود، یک رمپ با تحت فشار گذاشتن کلاچ محور را قفل میکند. در این سیستم راننده میتواند قفل دیفرانسیل را در داخل و خارج پیچ کنترل کند. به طور کلی، عملکرد رمپ در این دیفرانسیلها به وضعیت دریچه گاز بستگی دارد، زیرا سرعت خودرو را نیز دریچه گاز تعیین میکند.
مزایا و معایب: از مزایای انواع دیفرانسیل خودرو با لغزش محدود میتوان به کشش بیشتر در جادههای آفرود، کشش مناسب در جادههای آسفالت، ساییدگی کمتر در لاستیکها، و فشار کمتر بر شفت محور خودرو را نام برد.
اما میزان کشش انواع دیفرانسیل ماشین با لغزش محدود در جادههای شنی و گلی غیرقابل پیشبینی است، زیرا قدرت انتقالی آنها با توجه به میزان اصطکاک چرخ تغییر میکند .همچنین، دیفرانسیلهای LSD نمیتوانند تمام قدرت را به چرخهای دارای اصطکاک بفرستند. درصدی از قدرت به چرخهایی فرستاده میشود که اصطکاک کمتری دارند. میزان کنترل چرخ، دوام و... نیز در این دیفرانسیلها متفاوت است.
4. دیفرانسیل الکترونیکی در انواع دیفرانسیل در خودروها
دیفرانسیلهای الکترونیکی امروزه بسیار رایج هستند. این دیفرانسیلها با سیستم کنترل پایداری خودرو ارتباط دارند و با در نظر گرفتن سرعت خودرو، درجه گردش فرمان، موقعیت دریچه گاز، شتاب، نرخ انحراف از مسیر، و فشار ترمز، میزان قفل شدن محورها را در یک هزارم ثانیه تعیین و اعمال میکنند. اما این دیفرانسیلها ابتدا امنیت راننده را محاسبه میکنند، و سرعت برای آنها در اولویت دوم قرار دارد. ارتقا آنها در میان انواع دیفرانسیل خودرو نیز چندان ساده نیست.
مزایا و معایب: دقت و سرعت بالاتر، و عملکرد بهتر از مزایای این مدل است. اما امکان بروز عیب در سیستم الکترونیکی دیفرانسیل، طراحی و عملکرد پیچیده در مقایسه با دیفرانسیلهای مکانیکی، و هزینه بالای تعمیرات و تولید از نکات منفی آن است.
در ادامه به چند سوال رایج و پرتکرار در مبحث انواع دیفرانسیل خودرو پاسخ میدهیم:
1. دیفرانسیل ماشین سنگین
دیفرانسیل ماشین سنگین از نوع چهار یا تمام چرخ متحرک است (در مقابل دیفرانسیل جلو و دیفرانسیل عقب). در دیفرانسیل ماشین سنگین، قدرت موتور به هر چهار چرخ برای حداکثر اصطکاک ارسال میشود. این دیفرانسیل ماشین سنگین در کامیونها و سایر ماشینهای سنگین بسیار محبوب است.
2. نحوه عملکرد دیفرانسیل جلو
نحوه عملکرد دیفرانسیل جلو به این صورت است که موتور قدرت خود را به مجموعه چرخهای جلو منتقل میکند. نحوه عملکرد دیفرانسیل جلو در سال ۱۹۰۰ درکشور فرانسه تولید شد.
3. ماشین دو دیفرانسیل چیست؟
اما ماشین دو دیفرانسیل چیست؟ به طور خلاصه، ماشین دو دیفرانسیل یعنی در یک خودرو جهت به قدرت رساندن هر چهار چرخ و عملکرد بهتر حرکتی، از دو دیفرانسیل برای انتقال نیرو به چرخهای جلو و عقب استفاده میکنند.
4. منظور از تیپ ماشین چیست؟
بسیاری نیز می پرسند که منظور از تیپ ماشین چیست. در صنعت خودروسازی، تیپ (یا تریم) مشخصکننده مشخصات فنی، آپشنها، تجهیزات ایمنی و رفاهی خودروست. تفاوت امکانات خودروها از نظر فنی و تجهیزاتی به تفاوت تیپ آن باز میگردد.