دیوار سبز چست؟
دیوار سبز یا گرین وال یکی از روشهای جدید طراحی و دکوراسیون قسمتهای مختلف ساختمان بوده که با ایده همراهی طبیعت با زندگی افراد ارائه شده است. در پاسخ به سوال دیوار سبز چیست میتوان آن را دیواری طراحی شده با پوشش گیاهی با تجهیزات و شرایط خاص برای نصب در داخل یا خارج ساختمان معرفی نمود.
نصب گرین وال و همین طور استفاده از ایده نصب دیوار سبز امروزه علاوه بر ساختمانهای مسکونی در محیطهای تفریحی و ساختمانهای تجاری نیز دیده میشود. کاربرد خلاقیت دیوار سبز با توجه به فاصله گرفتن زندگی افراد از طبیعت با استقبال ویژهای مواجه شده و یک طراحی پر طرفدار به حساب میآید.
انتخاب گلدان دیوار سبز و گیاهان مناسب برای گرین وال از مراحل مهم ساخت و اجرای دیوار سبز در پروژههای مختلف میباشد. اهمیت کاربرد خلاقیت ساخت و اجرای دیوار سبز در ساختمانهای مختلف بر میزان استقبال و علاقمندی افراد به آموزش نصب دیوار سبز افزوده است.
در این مطلب علاوه بر ماهیت دیوار سبز به اهمیت نصب گرین وال در ساختمانهای مختلف و نمونه کارهای نصب شده در این زمینه اشاره خواهیم داشت.
دیوار سبز (گرین وال) چیست؟
دیوار سبز یا گرین وال که از آن تحت عنوانهایی مانند نمای سبز نیز یاد میشود، در واقع کاربرد خلاقیت ایجاد فضای سبز در محیط زندگی افراد خصوصا در شهرهای بزرگ و صنعتی را معرفی میکند. ایده نوین دیوار سبز کاشت و پروش انواع پوشش گیاهی بصورت عمودی و افقی بر سطح دیوار را ارائه و از این سبک در ایجاد شادابی در فضاهای مختلف ساختمان بهره برده است.
دیوار سبز یا همان گرین وال بر اساس شرایط آب و هوایی منطقه میتوان با پوشش گیاهی طبیعی یا مصنوعی همراه باشد. دیوار سبز مصنوعی با تلفیقی از پوشش گیاهی طبیعی و مصنوعی هم پای سبک طبیعی انواع گرین وال تولید و مورد استفاده قرار میگیرد.
اما چرا نصب دیوار سبز را انتخاب کنیم؟ همانطور که در بخش گرین وال چیست اشاره داشتیم ایده نمای سبز برای جبران کمبود ساختمانهای آپارتمانی فاقد حیاط و بالکن مناسب طراحی شده و یک دکوراسیون جالب و خاص را به منزل میبخشد.
آشنایی با انواع ساخت دیوار سبز
دیوار سبز همانند دیگر سبکهای طراحی و دکوراسیون از تجهیزات و ساختارهای متفاوتی برخوردار بوده که در این قسمت با انواع گرین وال برای ساختمان آشنا میشویم.
گرین وال هیدروپونیک
فضای ایجاد سازی و کشت در این نوع دیوار سبز بر پایه آب است. در واقع خاکی برای رشد گیاهان وجود نداشته و آب به تنهایی منبع تغذیه گیاهان کاشته شده بر سطح دیوار سبز میباشد. در گرین وال هیدروپونیک در حالت ابتدایی طرح مورد نظر ایجاد شده سپس گل و گیاه انتخابی نصب میشوند.
نحوه تغذیه گیاهان قرار گرفته بر سطح این نوع دیوار سبز با تاسیاتی که دیوار به آن وصل بوده مدیریت میشود.
دیوار سبز مدولار
دیوار سبز مدولار از داربستهایی با جنس استیل گالوانیزه ایجاد شده که قابلیت نصب بر دیوار حیاط را یدگر بخشهای ساختمان را داشته و هم میتواند مستقل مورد استفاده قرار گیرد.
قابلیت انعطاف و شکل پذیری این دیوار سبز را میتوان از ویژگیهای بارز آن دانست. این سیستم به دلیل سختی و مقاومتی که دارد میتواند بین قسمتهای مختلف ساختمان نیز استفاده شود.
گرین وال کابلی
دلیل نامگذاری این دیوار سبز استفاده از سیستم کابلی برای آبیاری و رشد گیاهان تعبیه شده بر سطح گرین وال است. دیوار سبز کابلی از یک سری توپی با جنس فولاد ضد زنگ ایجاد شده که قابلیت رد کردن کابلها از بین آنها وجود دارد. این سبک گرین وال برای افرادی که علاقمند به نگهداری گیاهان رونده و پر شاخ و برگ در محیط زندگی خود هستند مناسب میباشد.
دیوار سبز شبکه ای
گرین وال شبکهای از ساختاری سیمی شکل تشکیل شده و بیشتر مناسب گیاهانی با رشد کم است. این نوع دیوار سبز به نسبت مدل کابلی انعطاف پذیر تر بود و دارای طرحهای متنوعی میباشد.
طرح نمد پلیمری در گرین وال
این سبک دیوار سبز با روشی بسیار مناسب و ایده آل برای زهکشی و آبیاری گیاهان همراه است. امکان جابه جایی راحت گیاهان در این مدل جدید گریل وال به راحتی وجود دارد. سبکی سازه، تعویض و تغییر آسان گیاهان، تهویه مناسب، آزادی عمل در انتخاب گیاهان و مختلف و سیستم زهکشی از ویژگیهای بارز این مدل دیوار سبز است.
مراحل و نحوه نصب دیوار سبز
نصب و اجرای دیوار سبز در ساختمانهای مختلف با مراحل و روش نصب خاصی همراه است. در این قسمت به بررسی بخشهای اصلی نصب و اجرای گرین وال میپردازیم.
اولین گام: انتخاب محل دیوار سبز
برای کاربرد مناسب دیوار سبز هم از نظر زیبایی و دکوراسیون و هم از نظر تصفیه هوا و بهینه سازی انرژی باید مکانی مناسب را در نظر گرفت. توجه به نوع مواد سازنده دیوار سبز و مدل ساخت دیوار سبز در انتخاب محل نصب آن تاثیر مستقیم دارد.
امروزه مکانهایی مثل دیوارهایی با بافت قدیمی، مکانهای عمومی مثل کافی شاپها، لابی هتل و مجتمعهای تفریحی، دکور و تزیین دیوارهای کور و بلند، پارکینگها و مراکز صنعتی و بزرگراهها و مواردی از این قبیل بیشترین حجم استفاده از این ایده را به خود اختصاص دادهاند.
دومین گام: انتخاب دیوار سبز مناسب
انتخاب دیوار سبز بر اساس نوع آب و هوای محیط مورد نظر، فضای در نظر گرفته شده، هزینه مدنظر و نوع کاربرد دیوار سبز صورت میگیرد. در این میان انتخاب یک مجری مناسب برای ساخت و نصب گرین وال نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
سومین گام: فراهم آوردن تجهیزات دیوار سبز
تجهیزت نصب دیوار سبز وابسته به نوع آنها متفاوت بوده و یکی از مراحل نصب و اجرای دیوار سبز فراهم آوردن این تجهیزات با گرفتن مشورت از افراد متخصص در این زمینه است.
چهارمین گام: انتخاب گیاهان مناسب برای گرین وال
در انتخاب گیاهان دیوار سبز به موارد ذیل توجه داشته باشید:
- از گیاهان بومی منطقه برای ماندگاری بیشتر و سازگاری با محیط در دیوار سبز استفاده کنید.
- گیاهانی با کمترین نیاز به آبیاری نیاز به هرس کمتر(غیر رونده) و همین طور شرایط نگهداری ساده تر برگزینید.
- ویژگیهای اصلی گیاه مانند نحوه رشد، میزان نور و رطوبت برای رشد را در نظر بگیرید.
- از گیاهانی با ریشههای ظریف با عمق کمتری برای گرین وال استفاده کنید.
- گیاهان دارای هماهنگی و همگونی باشند. یکی از علل اصلی استفاده از دیوار سبز زیبایی است پس آن را فراموش نکنید.
- یکی از نکات مهم در زیبایی دیوار سبز هماهنگی بین رنگ و نوع گیاهان انتخاب شده است.
- بهترین انتخاب برای بهرهمندی از دیوار سبز در تمام فصول انتخاب گیاهان همیشه سبز است.
گام پنجم: نگهداری و مراقبت از دیوار سبز
تنها انتخاب مناسب گیاهان و مدل دیوار سبز برای نصب کافی نبوده و باید در امر آبیاری و نگهداری دیوار سبز کوشا باشید. نگهداری از دیوار سبز وابسته به گیاهان، نوع گرین وال و همین طور وضعیت آب و هوایی در شرایط خاص و گوناگونی صورت میگیرد.
نمونه کارهای جدید از اجرای گرین وال
سبکها و نمونههای مختلفی از دیوار سبز وابسته با محل قرارگیری آنها و همین طور گیاهان به کار رفته در طراحی و ساخت دیوار سبز ایجاد و قابل بهره برداری هستند. در این قسمت با نمونههای پر استفاده از دیوار سبز آشنا میشویم.
دیوار سبز برای بالکن
یکی از نمونه موارد پر طرفدار در تزیین بالکن و تغییر دکوراسیون تراس در منازل آپارتمانی استفاده از ایده دیوار سبز در انواع تراس است. با اختصاص بخشی از دیوار بالکن به نصب گرین وال میتوانید یک فضای خاص و زیبا را به محیط اطراف خود ببخشید.
دیوار سبز خانگی
امروزه پرکاربرد ترین نوع گرین وال را میتوان در نصب مدلهای مختلف این ایده در ساختمانهای آپارتمانی و حیاط دار مشاهده نمود. دیوار سبز خانگی با قرار گرفتن در قسمتهایی مثل دیوار حیاط، بخشی از پارکینگ و همین طور سالن اصلی مجتمعهای آپارتمانی فضایی پر از شادابی و زیبایی را به همراه دارد.
گلدانهای گرین وال
استفاده از گلدانهای خاص و زیبا در دیوار سبز یکی دیگر از ایدههای کاربردی برای ورود طبیعت و جلوههای زیبای آن در محیط زندگی و کار افراد میباشد.
مزایا نصب دیوار سبز در ساختمان
نصب دیوار سبز علاوه بر مزایایی مثل تصفیه هوای محیط، زیبایی و شادابی بخشیدن به فضای اطراف و همین طور کمک به بهینه سازی انرژی با مزیتهای کاربردی دیگری مشابه موارد زیر همراه است.
دیوار سبز یک ایده سازگار با طبیعت بوده که علاوه بر به جریان درآوردن هوا و کاهش گرمایی هوا در محیطهای گرمسیر بعنوان یک عایق صدا نیز کاربرد دارد.