چکاپ کامل بدن چه آزمایشی را شامل میشود؟
برای آزمایش چکاب کجا مراجعه کنیم؟
چکاب کامل بدن را فراموش نکنید. چکاب کامل بدن باید به صورت حداقل سالیانه در صورت نداشتن مشکل انجام شود. سوال اصلی اینجاست که چکاب کامل بدن چه چیزهایی را نشان میدهد؟ لیست آزمایشهای چکاب کامل شامل چه مواردی میشود؟ هزینه چکاب کامل بدن چگونه محاسبه میشود؟ تعرفه چکاب کامل بدن چقدر است؟ آزمایش چکاب کامل ناشتا شامل چه مواردی میشود؟ چکاپ کامل چه چیزهایی را نشان میدهد؟
غیر از آن که انجام چکاپ کامل بدن موجب تشخیص زود هنگام بیماریها میشود، به سبب دلایل زیر نیز باید این چکاپ را هر چند وقت یک بار انجام داد:
۱- کاهش هزینهها
تشخیص زودهنگام بیماری موجب میشود که از بسیاری از هزینههایی که برای درمان بیماریها در مراحل پیشرفته صرف میشوند پیشگیری شود. برخی بیماریها در مراحل اولیه صرفاً با یک سری مراقبت خانگی درمان میشوند که هزینهی این مراقبتهای خانگی نسبت به هزینهی درمان همان بیماریها در مراحل پیشرفته ناچیز است.
۲- رفع استرس بیماری
در صورتی که پس از انجام چکاپ بفهمید که به بیماری خاصی مبتلا نیستید میتوانید با خیالی آسودهتر به زندگی ادامه دهید. نتیجهی منفی آزمایشهای مختلف این اطمینان را به شما میدهد که به بیماری خاصی مبتلا نیستید و لذا نباید هیچ استرس و نگرانیای از بابت ابتلا به این بیماریها داشته باشید.
۳- تشخیص وضعیتهای خطرناک
گاه برخی وضعیتها در بدن وجود دارند که بیماری نیستند اما خیلی به بیماری نزدیک و اگر مراقبتها و پیشگیریهای لازم صورت نگیرند، احتمال آن که این وضعیتها به بیماری تبدیل شوند بسیار خواهد بود.
چکاب شامل چه آزمایشهایی است؟
در صورتی که قصد انجام چکاپ کامل بدن را داشته باشید باید به پزشک مراجعه کنید تا آزمایشهای لازم را برای این کار تجویز کند. برای مردان، زنان و سالمندان ممکن است این آزمایشها متفاوت باشند.
چکاپ کامل چه چیزهایی را نشان میدهد؟
چکاپ کامل بدن
چکاب کامل بدن شامل چه مواردی میشود؟ و چرا به چکاب کامل بدن نیاز داریم؟ هزینه چکاب کامل بدن چقدر است؟ و جواب بسیاری سوالات مشابه را در این بخش بخوانید.
۱- آزمایشها و بررسیهای مربوط به سلامت قلب
پزشک شما ممکن است برای بررسی سلامت قلبتان از یک یا چند مورد از آزمایشهای زیر استفاده کند:
- بررسی فشار خون: فشار خون موردی است که باید هر چند وقت یک بار بررسی شود. اگر بالای ۴۰ سال هستید یا اگر سابقه خانوادگی فشار خون دارید بهتر است هر ۱۲ ماه یا هر ۶ ماه یک بار فشار خونتان بررسی شود.
- آزمایش خون: آزمایش خون برای بررسی میزان کلسترول و تریگلیسیرید ضروری مفید است. در صورت بالا بودن میزان هر یک از این دو، یعنی کلسترول و تریگلیسیرید، باید قلب نیز با اقداماتی جدیتر محافظت شود چرا که بالا بودن کلسترول و چربی خون راه را برای بروز بیماریهای قلبی باز میکنند و حتی گاهی خود نشانههایی از بیماریهای قلبی هستند. افراد بالای ۴۰ سال، باید هر سال این آزمایش خون را انجام دهند.
- الکتروکاردیوگرام (ECG): الکتروکاردیوگرام یا به عبارت بهتر الکتروکاردیوگرافی آزمایشی غیر تهاجمی و البته مفید برای بررسی سلامت قلب است.
- تست شاخص توده بدنی (BMI): داشتن اضافهوزن در بروز بیماریهای قلبی نقش دارد. از این رو تشخیص اضافهوزن نیز یکی از راههای بررسی سلامت قلب است.
- تست ورزش
۲- آزمایشهای مربوط به وضعیت دیابت
عمدهترین آزمایش مربوط به تست دیابت، آزمایش خون ناشتاست. البته گاه پزشک با استفاده از دستگاه نیز به تشخیص دیابت میپردازد.
۳- آزمایشهای مربوط به عملکرد تیروئید
برای تشخیص بیماریهای تیروئید معمولاً از آزمایش خون برای بررسی وضعیت هورمونهای T3، T4 و TSH استفاده میشود.
۴- آزمایشهای مربوط به بررسی وضعیت کبد
کبد نیز به عنوان یکی از حیاتیترین اعضای بدن به هنگام چکاپ کامل بدن مورد بررسی قرار میگیرد. استفاده از آزمایش آنزیمهای کبدی و سونوگرافی رایجترین روش برای بررسی عملکرد کبد هستند.
۵- آزمایشهای مربوط به بررسی وضعیت کلیهها
برای بررسی وضعیت کلیه از آزمایش ادرار، آزمایش خون و سونوگرافی استفاده میشود. اندازهگیری سطح اوره و کراتین از جمله موارد مهمی هستند که در بررسی وضعیت کلیهها به آنها توجه میشود.
آزمایشهای اختصاصی مردان
افزون بر آزمایشهای عمومی فوق، گاهی پزشک برای بررسی وضعیت پروستات مردان نیز آزمایشهایی را انجام میدهد. گفتنی است که تست وضعیت پروستات برای همهی مردان انجام نمیشود. آزمایش PSA و تصویربرداریهای پزشکی از جمله آزمایشهای لازم برای بررسی وضعیت پروستات است.
آزمایشهای اختصاصی زنان
آزمایشهای تخصصی زنان شامل چه مواردی میشود؟
1- تست غربالگری دهانه رحم
آزمایش پاپ اسمیر یا غربالگری دهانه رحم برای تشخیص موارد مربوط به سرطان دهانه رحم انجام میشود. این آزمایش امن و دقیق بوده و توصیه بر این است که زنان هر یک سال یک بار آن را انجام دهند.
2- آزمایش سرطان سینه
خطر ابتلا به سرطان سینه برای زنان کم نیست، بنابراین بهتر است هر چند وقت یک بار زنان آزمایشهای لازم برای تشخیص سرطان سینه را انجام دهند. بسته به تشخیص پزشک، ممکن است از ام.آر.آی و یا ماموگرافی استفاده شود. گاه حتی بیوپسی یا بافتبرداری از پستان نیز لازم است.
۳- غربالگری STI
این تست برای زنانی است که رابطهی جنسی را تجربه کردهاند و یا میکنند. با انجام این تست میتوان به تشخیص بیماریهای آمیزشی و خصوصاً کلامید پرداخت.
آزمایشهای اختصاصی افراد میانسال و مسن
افراد میانسال و مسن نیز به سبب شرایط سنی خود نسبت به افراد جوانتر یک سری آزمایشهای اختصاصی برای چکاپ کامل بدن دارند از جمله:
- سونوگرافی آنوریسم آئورت شکمی
- آزمایشهای مربوط به سرطان روده
- آزمایشهای مربوط به بررسی پوکی استخوان
چکاپ کامل چه چیزهایی را نشان میدهد؟
چکاب بدن را جدی بگیرید. چکاب هزینه نیست بلکه پیشگیری از هزینههای بعدی است. هزینههای جسمی، روحی و همچنین مالی و گاهی جبران ناپذیر در پی دارد. با توجه به تشخیص پزشک خود میتوانید چکاب کل بدن را انجام دهید.