ضد عفونی کردن سبزیجات
مدتی است که بخش آبیاری مزارع سبزی جنوب تهران به وسیله فاضلاب بر سر زبانها افتاده و اظهارنظرهای متفاوتی از سوی مسوولان بیان میشود...
این در حالی است که اخیرا رییس اداره سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در این مورد گفت: «سبزیهای جنوب تهران به علت آبیاری با فاضلاب از املاح و ویتامینها برخوردار است.» همچنین دکتر ندافی آلودگی آبهای مزارع جنوب تهران به نفت را نیز رد کرد. اظهارنظر دکتر ندافی در مورد آبیاری مزارع جنوب تهران با فاضلاب انسانی واکنشهای بسیاری را برانگیخته اما سوالی که شاید در ذهن شما نقش بسته باشد این است که آیا با این آبهای آلودگی به درون سبزیها نفوذ میکنند و آیا میتوان با شستوشو این آلودگیها را از بین برد؟
آبیاری مزارع کشت سبزیجات با استفاده از فاضلاب انسانی باعث میشود سبزیجات حاوی آلودگی میکروبی و سموم مختلف باشند. دکتر حسین معصومیاصل، رییس اداره بیماریهای منتقله از آب و مواد غذایی این مطلب را بیان میکند و توضیح میدهد: «آبیاری مزارع کشت سبزیجات با استفاده از فاضلاب خام و فاضلاب انسانی ممنوع و خلاف قانون است.»
سبزیجات با طعم آلودگی
بر همین اساس آبیاری مزارع باید از فاضلاب تصفیهشده باشد. اما موضوعی که باید در نظر گرفت این است که آیا این آلودگیهای میکروبی با شستوشوی سبزیجات از بین میرود؟ رییس اداره بیماریهای منتقله از آب و موادغذایی با اشاره به نحوه شستوشوی سبزیجات میگوید: «با شستوشوی مناسب سبزیها که شامل 4 مرحله است، آلودگی میکروبی سبزیجات از بین میرود، اما سموم شیمیایی و فلزات سنگین از بین نخواهد رفت.» معصومیاصل در مورد اظهارنظر رییس اداره سلامت محیط و کار وزارت بهداشت مبنی بر غنی شدن سبزیها و میوهها با استفاده از آبیاری با فاضلاب میافزاید: «کود انسانی، حاوی موادی است که سبب تقویت خاک و حتی گیاه میشود و اگر در رشد درختانی استفاده شود که به مصرف انسانها نمیرسد، مانعی ندارد. اما این در حالی که استفاده از فاضلاب انسانی در مزارع کشت سبزیجات براساس اصول بهداشتی نیست و حاوی انواع میکروبهاست.
به گفته رییس اداره بیماریهای منتقله از آب و مواد غذایی اگر از فاضلاب تصفیهشده برای آبیاری محصولات کشاورزی استفاده نشود، سلامتی انسان به خطر میافتد.
دکتر قاسم محمدی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس نیز با ابراز نگرانی از آبیاری سبزیجات جنوب تهران با فاضلاب میافزاید: «اگر پسابها از مسیر تصفیهخانهها عبور نکند در برخی مکانها ایجاد انباشتگی میکند و این انباشتگی سبب تولید اسیدهایی میشود که وارد سبزیجات خواهد شد.» به گفته دکتر محمدی این اسیدها میتواند باعث انواع بیماریهای گوارشی در بدن شود.
نماینده مردم اردبیل، ویژگیهای یک کود مناسب را اینگونه شرح میدهد: «کود مناسب، کودی است که از یک فرآوری عبور کند، اعمال مراقبتی و نظارتی روی آن انجام شود و افزودنیهای لازم را دریافت کند.»
رییس فراکسیون آب کمیسیون کشاورزی مجلس در مورد بیماریهایی که از خوردن سبزیجات آلوده به وجود میآید، توضیح میدهد: «برخی از بیماریهایی که در جنوب تهران دیده شده، معلولی است از نابهسامانیهای موجود در سیستم آبیاری مزارع سبزی و مهمترین بیماریهایی که از این طریق ایجاد میشود، بیماریهای گوارشی است.» دکتر محمدی در مورد از بین رفتن آلودگیهای میکروبی با استفاده از شستوشو میگوید: «آلودگیهای میکروبی موجود در سبزیجات با شستوشو از بین میرود، در صورتی که همه افراد اطلاعات صحیحی از شستوشوی مناسب سبزیجات را داشته باشند.»
وزارت بهداشت مسوول نظارت بر آبیاری است
استفاده از کودهای انسانی و حیوانی در آبیاری مزارع سبزیجات از نظر علمی پذیرفته شده است، در صورتی که به روش آبیاری نوین و با استفاده از مکانیسمهای تصفیه مناسب صورت گیرد. این جملات را مهندس کاظم فرهمند، نایبرییس کمیسیون کشاورزی مجلس بیان میکند و با اشاره به آبیاری نوین توضیح میدهد: «استفاده از کودهای انسانی و حیوانی اگر به زیر خاک هدایت شود، برای حاصلخیزی آن مناسب خواهد بود اما اگر این کودها، سبب آلودگی آبها شوند و این آبهای آلوده سبزیجات برگدار را آبیاری کنند سلامتی انسان به خطر خواهد افتاد.»
به گفته نایبرییس کمیسیون کشاورزی مجلس، مسوولیت اصلی نظارت بر سلامت آبیاری محصولات کشاورزی با وزارت بهداشت است.
اما مهندس سیدرضا غلامی، رییس اداره بهداشت موادغذایی و بهسازی اماکن وزارت بهداشت آبیاری مزارع سبزی جنوب تهران با آبهای آلوده را رد میکند و میگوید: «گزارش رسمی مبنی بر آلوده بودن آبهای مزارع جنوب تهران نرسیده و این موضوع تایید نشده است.» مهندس غلامی با بیان اینکه وجود برخی ترکیبات در کودهای انسانی سبب تقویت خاک میشود، توضیح میدهد: «این در حالی است که به دلیل عدم اطمینان از مراحل مختلف گندزدایی هنگام مصرف سبزیجات توصیه میشود که از آبهای سالم جهت آبیاری محصولات کشاورزی استفاده شود.» رییس اداره بهداشت موادغذایی و بهسازی اماکن وزارت بهداشت تایید گفتههای دکتر ندافی، توصیه کرد: «برای شستن سبزیجات حتما 4 مرحله سالمسازی و گندزدایی را انجام دهید و کشاورزان نیز بهتر است از آبهای تصفیهشده و سالم برای آبیاری محصولات خود استفاده کنند.»
چگونه سبزیجات سالم مصرف کنیم؟
حتما با خواندن مطالب این گزارش کمی نگران شدید که چگونه میتوان تشخیص داد یک سبزی با چه آبی، آبیاری شده اما باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر حتی سبزیجات با آبهای آلوده، آبیاری شده باشند به وسیله شستوشوی مناسب، آلودگی میکروبی آنها از بین میرود. برای آگاهی از شیوه صحیح شستن سبزی به نکات زیر که توسط کارشناسان در این گزارش بیان شده توجه کنید.
• سبزیجات را باید در 4 مرحله شستوشو داد.
• اولین مرحله شستوشو با آب و زدودن خاک یا مواد زائد همراه سبزی است، مرحله دوم اضافه کردن مایع ظرفشویی به سبزی است که در آب خیسانده شده است. در این مرحله انگلزدایی صورت میگیرد. مرحله سوم باید سبزیجات را با یک قاشق پرکلرین یا محلول ضدعفونیکننده سبزیجات به مدت 3 تا 5 دقیقه با آب بخیسانیم. آخرین مرحله آبکشی سبزی با آب است.
• هرگز از نمک برای ضدعفونی کردن سبزیجات استفاده نکنید.
• حتما در زمان شستوشوی سبزیجات از مایع ظرفشویی و ماده ضدعفونیکننده استفاده کنید. مایع ظرفشویی برای جدا کردن تخمانگلها از سبزیجات مناسب است و ماده ضدعفونیکننده میکروبهای سبزی را از بین میبرد.
منبع:وبسایت اویلا