بهترین ترفندها برای تمیز کردن شوفاژ
چگونه شوفاژ را تمیز کنیم یکی از اولین سوالاتی بوده که در زمان تمیز کردن شوفاژ به ذهن افراد میرسد. امروزه شوفاژ و رادیاتور را باید به عنوان یکی از محبوبترین و کاربردیترین سیستمهای گرمایشی بدانیم که در انواع محیطها، مورد استفاده قرار میگیرند.
در ابتدای فصل زمستان که قصد راه انداری مجدد رادیاتورها را دارید یا زمانی که میخواهید رادیاتور و شوفاژ را دوباره راه اندازی کنید، تمیز نکردن آنها میتواند باعث کاهش بازدهی و ایجاد اختلال در عملکرد شود. بنابراین باید بهترین راه برای تمیز کردن شوفاژ را یاد بگیرید و لکههای مختلفی را که بر روی بدنه آن باقی ماندهاند، پاک کنید. در بخشهای بعدی با ما همراه باشید تا اطلاعات کاملی درباره تمیز کردن شوفاژ در اختیار شما قرار دهیم.
فهرست عناوین
اهمیت تمیز کردن شوفاژ
دودهها، چربیها، گرد و غبار از جمله آلودگیهایی هستند که میتوانند بر روی بدنه شوفاژ بنشینند و آن را سیاه یا کثیف کنند. علاوه بر این، ایجاد برخی از لکهها مانند لکه لباس یا زرد شدن اطراف شیرها هم از آلودگیهای رایج بر روی بدنه رادیاتور است. به همین دلیل شما نیاز به استفاده از روشهای تمیز کردن شوفاژ دارید تا هم جلوه ظاهری رادیاتور بهتر شود و هم بازدهی آن کاهش پیدا نکند. از این رو توصیه میکنیم این نظافت را به صورت دورهای انجام دهید تا از بروز این حالت جلوگیری شود.
مراحل تمیز کردن شوفاژ
در راستای آشنایی بیشتر با تمیز کردن شوفاژ، لازم است تا به بررسی مراحل کلی و اساسی انجام این کار بپردازیم. توصیه میکنیم برای کسب بهترین و مطلوبترین نتیجه، این کار را با استفاده از ابزار مناسب و مطابق با مراحل زیر انجام دهید.
مرحله اول: خاموش کردن رادیاتور
در اولین قدم برای نظافت شوفاژ، در ابتدا باید رادیاتور را خاموش کنید تا مطمئن شوید سطح آن هیچگونه گرمایشی ندارد. در این حالت از ورود هوای گرم جریان به آلودگیها جلوگیری کرده و اقدامات مربوط به نظافت را به مراتب سادهتر از حالت معمول میکند.
مرحله دوم: تمیز کردن قسمت زیری و پشتی شوفاژ
نظافت رادیاتور را با جارو کردن اطراف و بین پرههای آن شروع کنید. زیر شوفاژ را نیز در نظر داشته باشید و به خوبی جارو کنید. همچنین اگر رادیاتور شما پنلی است، باید قسمتهایی بالایی و پشتی را به طور کامل گردگیری نمایید.
مرحله سوم: پاک کردن گرد و غبارها
در این مرحله شما به یک برس رادیاتور مخصوص نیاز دارید که آن را بین فضای هر پره فشار داده و تمام گرد و غبار اضافی موجود در این بخشها را از بین ببرید. برس را به صورت کامل در بخش جلو و پشت رادیاتورها بکشید تا هیچگونه آلودگی در این بخشها باقی نماند. در صورتی که میزان گرد و غبار جمع شده کم باشد، استفاده از یک پارچه مناسب هم میتواند کمک کننده و کافی باشد.
مرحله چهارم: تمیز کردن بدنه شوفاژ با پارچه
در این مرحله شما به یک اسفنج یا پارچه مرطوب نیاز دارید که خاصیت سایندگی نداشته باشد. سپس باید سطح رادیاتور و دیوار پشت سر آن را پاک کنید تا تمام گرد و غبار و آلودگیهای باقی مانده از مرحله قبلی، پاک شوند. سپس حتما بخشهای مختلف را خشک کنید تا از زنگ زدگی شوفاژ به صورت کلی جلوگیری شود.
مرحله پنجم: تمیز کردن با مایع ظرفشویی
در صورتی که با اجرای مراحل قبلی، شوفاژ به صورت کلی تمیز شده باشد، نیاز به ادامه فرایند وجود ندارد، اما اگر احساس میکنید نیاز به اقدامات بیشتری برای نظافت وجود دارد، یک سطل آب را با آب گرم و چند قطره مایع ظرفشویی پر کنید. در این مرحله شما به یک سطل آب با دمای معمولی هم نیاز خواهید داشت.
سپس با استفاده از یک اسفنج نرم و یا حوله، به تمیز کردن قسمت خارجی و تا حد ممکن، بخشهای داخلی شوفاژ بپردازید. سپس از آب معمولی برای پاک کردن شوینده موجود در بخشهای مختلف استفاده کنید؛ در نهایت با یک پارچه مناسب، قسمتهای شسته شده را کاملا خشک نمایید.
پاک کردن انواع لکه از روی شوفاژ
برخی از مواقع ممکن است علاوه بر آلودگی، چربی و گرد و غبار، لکههای دیگری هم بر روی شوفاژ به وجود آمده باشند که نیاز به نظافت و تمیز شدن کلی دارند. در این بخش به آموزش پاک کردن چند نمونه از این لکهها میپردازیم و شوینده مناسب برای هریک را بررسی میکنیم.
پاک کردن رنگ لباس از روی شوفاژ
در صورتی که از شوفاژ برای خشک کردن لباس استفاده کرده و یا به هر دلیلی پرههای آن رنگ گرفتهاند، باید به دنبال راهکارهایی برای پاک کردن رنگ لباس از روی شوفاژ باشید که بتوانید این لکهها را به صورت کامل پاکسازی کنید.
برای پاک کردن این لکهها شما به اقدامات ویژهای نیاز دارید. در ابتدا از شویندههای قوی و مناسب استفاده کنید. در صورتی که تکههای حجیم و ضخیمی از رنگ بر روی بدنه شوفاژ وجود دارد، از یک تیغ مناسب برای از بین بردن آنها استفاده کرده و سپس با اسفنج، باقی مراحل نظافت را ادامه دهید.
توصیه میکنیم که به هیچ عنوان از اسکاچ، سیم و سایر مواد ساینده که قدرت بالایی دارند، برای از بین بردن لکه رنگ روی شوفاژ استفاده نکنید. در صورتی که پاک کردن رنگ لباس از روی شوفاژ به هر دلیلی امکانپذیر نباشد، شما میتوانید آنها را مجددا بر اساس دکوراسیون داخلی خانه خود، رنگآمیزی کنید.
پاک کردن لکه دوده
در صورتی که این لکهها محدود باشند، میتوانید از بخارشوی برای پاکسازی کامل آنها استفاده کنید. در مواقعی که لکه دوده عمیق بوده، از پودر رخت شویی و مواد قلیایی معمولا برای نظافت آنها استفاده میشود. به این طریق که پودر را با آب مخلوط کرده و از یک اسفنج سفید برای تمیز کردن لکه دوده از روی شوفاژ استفاده میشود. توصیه میکنیم از یک مخلوط غلیظ استفاده کنید که اثرگذاری به مراتب بالاتری برای نظافت و پاک کردن دوده به همراه داشته باشد.
از بین بردن زردی رادیاتور
یکی دیگر از لکههایی که معمولا بر روی انواع رادیاتور و شوفاژ به وجود آمده و نیاز به نظافت اساسی دارد، لکه زردی است. برای از بین بردن زردی رادیاتور هم با استفاده از شوینده مناسب و اسفنج تمیز، میتوان به نظافت و پاکسازی کامل لکه پرداخت. تعدادی از بهترین شویندهها برای از بین بردن زردی رادیاتور عبارتند از:
- مالیدن اکسیدان یا پراکسید کرم 3 درصد به قسمت زردشده و پوشاندن آن با استفاده از یک کیسه پلاستیکی به مدت 2 تا 3 ساعت
- استفاده از اسپری چندمنظوره مخصوص وسایل خانگی و پاک کردن زردی با استفاده از یک دستمال مرطوب
- پاشیدن محلول جوش شیرین و آب بر روی یک پارچه و ساییدن بدنه شوفاژ با استفاده از این محلول
- ساخت یک ترکیب از مایع سفیدکننده و جوش شیرین با نسبت 2 به یک با 4 فنجان آب گرم و اسپری کردن محلول بر روی بدنه شوفاژ
توجه داشته باشید که در آخرین قدم باید شوفاژ را خشک کنید تا در طولانی مدت دچار زنگ زدگی نشود.
مهمترین نکات تمیز کردن شوفاژ
برای اینکه بتوانید بهترین نتیجه را از نظافت و تمیز کردن شوفاژ دریافت کنید، لازم است نکاتی را بدانید که به این فرایند سرعت میبخشند. این نکات عبارتند از:
استفاده از باد سشوار
برای از بین بردن گرد و غبار در میان درزها که دسترسی به آنها امکانپذیر نیست، میتوانید از باد سشوار استفاده کنید. در این حالت باید سشوار را روشن کرده و از دمش آن برای پاکسازی غبارهای تمام شیارها استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که در ابتدا یک حوله یا دستمال مرطوب زیر شوفاژ قرار دهید تا تمام این آلودگیها به جای پراکنده شدن در محیط، به حوله بچسبند. تمیز کردن شوفاژ با سشوار یکی از مهمترین نکات بوده که باعث نظافت اصولی و اساسی بخشهای غیر قابل دسترس هم میشود.
تمیز کردن شوفاژ با جارو برقی
یکی دیگر از نکات کمککننده در این راستا، تمیز کردن شوفاژ با جارو برقی بوده که باعث پاکسازی تمام گرد و غبارها در بخشهای مختلف میشود. جاروبرقیها معمولا دارای سریهای مختلفی هستند که شما میتوانید از آنها برای دسترسی به بخشهای گوناگون، کمک بگیرید.
استفاده از دستمالهای مخصوص
امروزه دستمالهای مخصوصی برای تمیز کردن شوفاژ وجود دارند که در صورت تمایل میتوانید از آنها بهره ببرید. قدرت پاککنندگی این دستمالها بالا بوده و تا حد زیادی به شما کمک میکنند.
از دیگر نکات مهم در این راستا که باید به آنها توجه ویژهای داشته باشید، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- خاموش کردن شوفاژ برای جلوگیری از سوختگی و بروز حادثه
- پهن کردن روزنامه و یا سفره یک بارمصرف در زیر شوفاژ برای جلوگیری از پخش آلودگی در بخشهای مختلف
- توجه به تارهای عنکبوت تنیده شده و گلولههای مویی موجود در اطراف شوفاژ و پاکسازی کامل آنها
- دقت کامل در تمیز کردن شوفاژ و عدم عجله برای نظافت سریع و بیحوصله
- در صورتی که میزان پوسیدگی موجود در شوفاژهای شما بیشتر از حد معمول است، توصیه میکنیم برای نظافت و تعمیر آنها، از متخصصان فعال در این حوزه کمک بگیرید.
تمیز کردن شوفاژ را میتوانیم اقدامی بدانیم که شما باید به صورت دورهای حتما انجام دهید. در بخشهای قبلی به صورت کامل به بررسی بهترین روش تمیز کردن شوفاژ و مراحل انجام دادن این کار پرداختیم تا شما بتوانید تمیز کردن شوفاژ را در مدتزمان کوتاه و به بهترین نحو ممکن انجام دهید. همچنین نحوه پاک کردن لکههای مختلف از روی شوفاژ و مهمترین نکاتی که در زمان نظافت رادیاتور باید در نظر داشته باشید را نیز معرفی کردیم.