نقاشی ساختمان قدیمی در 7 گام (راهنمای کامل)
نقاشی ساختمان قدیمی نکات و ریزهکاریهای بیشتری نسبت به رنگآمیزیِ یک سازهی نوساز دارد، که بیشتر به مراحل آمادهسازی و زیرسازی مربوط میشود. با مجله «خدمت از ما» همراه باشید تا گام به گامِ مراحل نقاشی خانه قدیمی و نکات طلاییِ آن را با شما در میان بگذاریم.
فهرست عناوین
مراحل نقاشی ساختمان قدیمی
مراحل اینکار و توضیحات مهم آن را در ادامه آوردهایم:
1. دیوارها را قبل از نقاشی تمیز کنید
چنین آمادهسازیهایی کلید بینقص بودن نقاشی ساختمان قدیمی هستند. ابتدا با یک جارو گردوغبار و تار عنکبوتهای گوشههای سقف را پاک کنید. قرنیزها و طاقچههای پنجره را هم با جاروبرقی (و سریِ مویی) جارو بکشید. سپس یک پارچه مرطوب روی این قسمتها بکشید.
برای تمیز کردن خود دیوارها هم، چیزی به عنوان "بهترین روش برای تمیز کردن دیوارها قبل از رنگآمیزی" نداریم. و شما میتوانید بیشتر دیوارها را با اسفنج تمیز و آب گرم شستوشو دهید.
برای سطوحی که در معرض روغن یا آلودگی خاصی هستند، مثل دیوارهای آشپزخانه، از محلول آب و شوینده استفاده کنید. پس از آن هم از اسفنج تمیز و آب استفاده کنید تا باقیمانده مواد شوینده پاک شود. کار را پاک کردن دیوارها با یک پارچه مرطوب تمام میشود.
مهمترین بخشِ این مرحله این است که مطمئن شوید همهچیز کاملا خشک میشود، پیش از اینکه سراغ مراحل بعدی بروید. اعمال پرایمر یا رنگ روی دیوارهایی که هنوز مرطوب هستند، میتواند منجر به مشکلاتی از جمله تاول زدن رنگ شود.
2. کپکهای دیوار را کاملا از بین ببرید
اینکار هم پیش از نقاشی خانه قدیمی حیاتی است. فرقی نمیکند که قصد رنگآمیزی چه اتاق و فضایی را دارد، باید مطمئن شوید که کپکزدگی را کاملا برطرف کردهاید. هرگز روی کپک رنگ نکنید؛ کپک میتواند از روی رنگ جدید هم رشد کند، که تمیز کردن و نگهداری سطح در آینده را سختتر هم میکند.
میتوان کپک دیوار را با یک اسفنج و محلولی با نسبت سه یا چهار واحد آب به یک واحد سفیدکننده تمیز کنید. محلول را روی سطح اعمال کنید و اجازه دهید چنددقیقه بماند. سپس ناحیه مشکلدارد را با یک برس نرم بشویید و با آب تمیزش کنید.
حتما از دستکش، عینک ایمنی و ماسک هم استفاده کنید، و منتظر بمانید تا دیوار خوب خشک شود.
3. رنگهای مشکلدار و قدیمی را پاک کنید
پیش از نقاشی ساختمان قدیمی و اعمال رنگ، تقریبا همیشه لازم میشود که دیوارها (و در صورت لزوم سقف) را با کاغذ یا بلوک سنباده، سنباده بکشید. هر ناهمواریای که دیوار دارد باید در این مرحله برطرف شود، جدا از اینکه آیا دیوارها قبلا رنگ شدهاند یا خیر. با اینکار، مطمئن میشویم که سطح برای اعمال رنگ کاملا صاف و یکدست است.
سنباده زدن دیوارهایی که رنگی قبلیِ آنها روغنی و براق بوده هم ضروریست. برای دیوارهایی که با رنگهای که بر پایه آب رنگ شدهاند از سمباده ریز، و برای رنگهای روغنی باید از سنباده متوسط (100 تا 150 گریت) استفاده کنید. در آخر گردوغبار را با پارچهای مرطوب پاک کنید و اجازه دهید کاملا خشک شود.
اگر رنگ قبلی ترکخوردگی دارد یا پوستهپوسته شده است هم حتما باید پیش از نقاشی ساختمان قدیمی برطرف شود، چون میتواند مشکل ساز باشد. ترک خوردن رنگ روی دیوارها و سقفها به دلایل مختلفی اتفاق میافتد؛ اما یکی از رایجترین علتهای آن آمادهسازی غیر اصولی سطح قبل از رنگآمیزی است.
نقاشی روی رنگ ترکخورده اصلا توصیه نمیشود. پس حتما قبل از دست به قلممو/غلطک نقاشی شدن، هرگونه پوسته را از طریق سنباده زدن از سطح جدا کنید.
نکته: به همین ترتیب، کاغذ دیواریهای قدیمی هم باید برای نقاشی خانه قدیمی از دیوار جدا شوند و سطح زیرین آنها به خوبی پاک شود.
4. دیوارها را بتونهکاری کنید و سنباده بزنید
حالا که دیوارها کاملا تمیز شدهاند، باید هرگونه ترکخوردگی و حفرههای کوچک و بزرگ روی آنها را ترمیم کرد. برای اینکار به بتونه احتیاج داریم. دو مدل بتونه اصلی داریم:
- بتونه روغنی؛ که از آن برای دیوارهای که رنگ روغن دارند، و همچنین هموار کردن سطوح فلزی و چوبی استفاده میشود.
- بتونه پلاستیکی؛ که برای پر کردن ایرادات دیوارهایی که رنگ پلاستیکی دارند، به کار میرود.
در ادامه روش درست کردن این بتونهها را مرور میکنیم، اما بدون مقدارهای دقیق! چرا؟ چون در واقعیت، شما به تجربه نیاز دارید تا بتوانید یک بتونه خوب بسازید؛ همانطور که نقاشهای حرفهای قادر هستند اینکار را انجام دهند.
ساخت بتونه روغنی
برای ساخت بتونه روغنی به تینر روغنی، رنگ روغنی، پودر بتونه (مل)، روغن الیف مخصوص بتونه و آب احتیاج داریم.
ابتدا رنگ مخصوص بتونه را در ظرفی میریزیم و به اندازه کافی مل به آن اضافه میکنیم. آنها را با کاردک مخلوط کنید تا مل کاملا باز شود. سپس مقداری آب سرد را به این مخلوط اضافه کنید. (آب اضافهشده باید به اندازه رنگ مخصوص باشد) برای چسبنده کردن مخلوط، مقداری تینر به آن اضافه کنید.
بتونه روغنی برای نقاشی ساختمان قدیمی مایع است و اگر آب به آن اضافه کنید، سفت میشود و از ریختن بتونه جلوگیری میکند. اگر همین اتفاق افتاد، برای نرم کردن آن از رنگ مخصوص استفاده کنید. اگر هم خمیر پوست پوست و سفت است، کمی رنگ و روغن بتونه به آن اضافه کنید.
ساخت بتونه پلاستیکی
برای تهیه این بتونه، مقداری رنگ پلاستیکی را با مل مخلوط کنید. با خمیری که به دست میآید میتوانید ترکها و درزها را پر کنید، البته به شرطی که شل نباشد! وگرنه از روی کاردک سر میخورد و نمیشود با آن کار کرد. اگر خمیر چسبندگی لازم را ندارد، کمی چسب چوب به آن اضافه کنید تا مشکل برطرف شود.
رفع ترکهای عمیق پیش از نقاشی ساختمان قدیمی
دو خمیری که معرفی کردیم، برای پر کردن ترکهای عمیق ایدهآل نیستند. اگر سطح مدنظرتان چنین ترکهایی دارد بهتر است از بتونه کناف استفاده کنید که محکمتر، و تهیه آن هم سادهتر است.
برای ساخت این بتونه باید مقداری آب را با پودر کناف خوب مخلوط کنید تا سفت شود. وقتی بتونه ترک میخورد، برخی نقاشها به مواد اولیه مقداری شکر و سفیده تخم مرغ اضافه میکنند تا بتونه محکمتر شود و ترک نخورد.
پس از خشک شدن کامل بتونهها، روی آن سنباده بکشید تا سطح دیوارها (و احیانا سقف) کاملا هموار و یکدست شود. در آخر هم گردوغبار را با پارچهای مرطوب پاک کنید و اجازه دهید کاملا خشک شود.
5. روی دیوارهای پرایمر بزنید
بعد از اینکه با نوارچسب نقاشی پریزها، کلیدها، بالای قرنیزها و ... را پوشاندید (و با کاردک روی آن کشیدید تا هرگونه راه نفوذ برای رنگ بسته شود)، نوبت به اعمال پرایمر میرسد. اگر بدون استفاده از پرایمر یکراست سراغ نقاشی ساختمان قدیمی بروید، بتونه رطوبت رنگ را جذب میکند و در پایان ظاهر رنگ مات خواهد شد.
یک لایه صاف و یکنواخت از پرایمر را با کمک غلطک نقاشی روی دیوار اعمال کنید. برای گوشهها و نقاظ ظریف از قلمموهای کوچکتر استفاده کنید.
6. رنگ را آماده (و رقیق) کنید
بعد از باز کردن قوطی رنگ، ابتدا آن را خوب هم بزنید تا بافتاش یکدست شود. اینکار را برای همه قوطیهایی که دارید، انجام دهید. همچنین، چون رنگها از یک قوطی به قوطیِ دیگر میتوانند کمی متفاوت باشند، بهتر است قبل از شروع رنگآمیزی آنها را در یک ظرف بزرگتر با هم مخلوط کنید.
برای اینکه در پایان نقاشی خانه قدیمی هم نتیجه کاملا یکدست باشد (مثلا رد قلممو دیده نشود)، بهتر است رنگ را رقیق کنید. اینکار یک فایده دیگر هم دارد: باعث میشود رنگ دیرتر خشک شود و به شما فرصت بیشتری برای تکمیل و اصلاح کار میدهد.
اینکار هم به تجربه (و آزمون و خطاهای پیش از آن احتیاج دارد)؛ اما روش کلی به این صورت است:
رقیق کردن رنگ لاتکس (با آب)
برای رقیق کردن رنگ لاتکس، به ازای هرگالن رنگ (3.7 لیتر) به نصف فنجان آب (118 میلیلیتر) احتیاج دارید. آب را به تدریج به ظرف اضافه کنید و آن را به آرامی مخلوط کنید تا زمانی که بافت رنگ کاملا یکدست باشد.
نکته: از این روش برای احیای رنگ خشکشده هم استفاده میشود.
برای اینکه متوجه شوید رنگ آماده است یا خیر، میتوانید از "آزمایش قیف" استفاده کنید. اگر رنگ بدون گرفتگی و به راحتی بتواند از دهانه تنگ قیف عبور کند، آمادهی استفاده است.
رقیق کردن رنگ روغن (با تینر)
برای رقیق کردن رنگ روغن، به ازای هر سه واحد رنگ یک واحد تینر لازم است. دقت داشته باشید که قدرت حلالیت تینرهای مختلف با هم متفاوت است.
پس از اضافه کردن تینر به رنگ، آنها را به آرامی (با وسیلهای که دیگر به آن احتیاج ندارید) به هم بزنید. در حین فرآیند اینکار قوام رنگ را کنترل کنید، و مخلوط کردن را آنقدر ادامه دهید تا به بافتی خامهای رسیده باشید.
برای اینکه مطمئن شوید رنگ به خوبی برای نقاشی ساختمان قدیمی رقیق شده است، کمی از آن را با قلممو یا غلطک روی دیوار بزنید. وقتی لایه اول خشک شد، لایه دوم را هم روی آن بزنید و صبر کنید تا کاملا خشک شود. اگر نتیجه همان است که میخواهید، رنگآمیزی را ادامه دهید. اگر نه، رنگ را رقیقتر کنید.
7. ابتدا کنارههای دیوارها و بعد وسط آنها را رنگ بزنید
پیش از شروع رنگآمیزی دیوارها، اول کناره دیوارها، خط سقف و اصولا هر نقطه دیگری (مثلی گچبریهای تزئینی) که نمیتوان با غلطک نقاشی کرد را رنگ بزنید.
برای قلم مو را در ظرف رنگ فرو ببرید، چندضربه به اطراف ظرف بزنید تا قطرههای درشت رنگ جدا شود و بعد آن را روی سطح بکشید. برای اینکه قلممو چکه نکند هم ابتدا نوک آن را روی سطح بکشید. وقتی رنگ روی قلممو کمتر شد، سطح بیشتری از قلم را درگیر کنید و روی سطح رنگ بزنید
نحوه حرکت دادن قلممو باید به گونهای باشد که که پهنای آن مسیر نوک قلم را دنبال کند و سطح را رنگی کند. شاید لازم شود اینکار را چندبار حین نقاشی خانه قدیمی در هرنقطه انجام دهید تا خوب با رنگ پوشانده شود، اما در عوض رنگ روی دیوار اصلا چکه نخواهد کرد.
حالا با غلطک دیوارها را از بالا به پایین رنگ بزنید. اگر قصد دارید سقف را هم رنگ بزنید، با آن شروع کنید. برای کسب بهترین نتیجه، رنگ را به شکل W یا M روی دیوارها بزنید. بعد شکافها را پر کردید، دوباره غلتک را به رنگ آغشته کنید و یک بخش دیگر از دیوار را با همین تکنیک رنگ کنید.
وقتی لایه اول رنگ خشک شد، یک لایه دیگر از رنگ روی آن اعمال کنید.
نکات طلایی نقاشی خانه قدیمی
- پیش از نقاشی با قلممو و غلطک، آنها را با آب و کمی صابون مایع بشویید. اینکار برای این توصیه میشود که ذرات گردوخاک روی کار ننشیند.
- برای پوشاندن سطح خانه از پارچه کرباس استفاده کنید که سر نمیخورد و رنگ را هم به خوبی جذب میکند. قطرات رنگ از ملحفه رد میشود؛ در صورت استفاده از پلاستیک هم جذب و خشک نمیشوند و باعث کثیفیِ بیشتر میشوند.
- هنگام نقاشی ساختمان قدیمی با قلممو و غلطک، سطل رنگ و هر ابزاری که از آن استفاده نمیکنید را با حولهای مرطوب بپوشانید تا خشک نشوند.
- برای سادگیِ کارتان، هنگام رنگآمیزی با غلطک میتوانید سینی رنگ را با یک لایه فویل آلومینیومی بپوشانید و بعد داخل آن رنگ بریزید.
- برای به حداقل رساندن زمان خشک شدن پرایمر و لایه اول و دوم رنگ، مطمئن شوید که فضا تهویه خوبی دارد.
برای نقاشی ساختمان قدیمی دنبال نقاش ماهر هستید؟
نقاشی از سریعترین و اقتصادیترین راهها برای نو کردن فضاهاست. حتی اگر گرانقیمتترین رنگها و پیچیدهترین تکنیکها را هم انتخاب کنید، باز هم روشی موثر و بهصرفه در حوزه طراحی دکوراسیون داخلیست.
همین حالا میتوانید از طریق اپلیکیشن یا وبسایت «خدمت از ما» درخواستتان برای نقاشی ساختمان قدیمی را رایگان ثبت کنید، با پاسخ به چندسوال کوتاه از چندنقاش قیمت بگیرید، کیفیت کار آنها را با بررسی نظرات و امتیازات مشتریان قبلیشان بسنجید و بهترین گزینه را استخدام کنید.