نحوه پاک کردن کپک از مبل
کپکها در جاهایی ایجاد میشوند که ما حتی فکرش را هم نمیکنیم. یکی از جاهایی که ممکن است دچار کپک شود، مبل خانه ماست. در این مطلب، نحوه پاک کردن کپک از مبل را به شما آموزش خواهیم داد و در مورد اینکه کپک مبل چطور به وجود میآید با شما صحبت میکنیم.
فهرست عناوین
کپک چگونه روی مبل به وجود میآید؟
همانطور که شما هم میدانید کپک یک نوع قارچ است. اکثر ما کپک را روی مواد غذایی دیدهایم؛ اما این بار میخواهیم کپک مبل و نحوه به وجود آمدن آن را بررسی کنیم. به وجود آمدن کپک روی مبل به دلیل رطوبت به وجود میآید؛ یعنی اگر مبل خانه شما در معرض رطوبت قرار بگیرد، ممکن است شرایط برای رشد کپک فراهم شود.
اما منظور از رطوبت چیست؟ تهویه نامناسب محیط، میتواند باعث افزایش رطوبت هوا و در نتیجه رشد کپک شود. از طرف دیگر، ریختن آب یا مایعات دیگر اگر خشک نشود موجب رشد کپک خواهد شد. تشکیل کپک روی مبل بوی نامطبوعی ایجاد میکند که تنفس آن برای ما موجب بروز مشکلاتی خواهد می شود و باید نسبت به از بین بردن آن اقدام کرد.
بنابراین در فرآیند تمیز کردن مبل یکی از مهمترین مراحل، خشک کردن آن است. مخصوصا وقتی که میپرسید مبل نجس شده را چگونه تمیز کنیم، باید بگوییم، شما مجاز نیستید که با شلنگ مبل را بشویید؛ چون آب و رطوبت به عمقی ترین قسمتهای مبل نفوذ میکند و ممکن است باعث ایجاد کپک وسیعی در داخل مبل شود.
از بین بردن کپک از پارچه مبل
همانطور که گفتیم، تنفس در محیطی که در آن کپک وجود دارد، برای ما مضر است. پس هرچه زودتر باید کپک های روی پارچه مبل را از بین برد. برای پاک کردن کپک از پارچه مبل میتوانید طبق مراحل زیر پیش بروید:
مرحله اول: برداشتن کپک از محل
ماسک بزنید و با استفاده از دستکش، کپکهای تشکیل شده روی پارچه مبل را بردارید. برای این کار میتوانید از یک دستگاه مکنده مثل جاروبرقی یا دیگر وسایل این چنینی استفاده کنید، اما حواستان باشد که بعد از استفاده از جاروبرقی برای جمع کردن کپک سطحی مبل، باید کیسه ی آن را تعویض کنید.
مرحله دوم: پاکسازی محل با محلول
محلی که در آن کپک جمع شده بود را با محلول آب و جوهر لیمو تمیز کنید. این محلول بهترین
ضدقارچی است که میتوانید از آن استفاده کنید.
مرحله سوم: خشک کردن محل
همان طور که گفته شد، رطوبت بهترین مکان برای رشد کپک است. پس بعد از اتمام پاک کردن کپک از روی پارچه مبل، آن را خشک کنید تا کپکها دوباره رشد نکنند.
نکته: از هر محلولی که برای پاک کردن کپک استفاده میکنید، ابتدا مطمئن شوید ترکیب آن به پارچه مبل آسیب وارد نمیکند. پس محلول را روی بخش بسیار کوچکی از پارچه مبل امتحان کرده و اگر مشکلی نبود، از آن استفاده کنید.
از بین بردن کپک از چوب مبل
اگر بخش چوبی مبلمان شما کپک زده است، روش پاکسازی آن تفاوت دارد. پس ابتدا موارد ایمنی از جمله، دستکش، ماسک و ترجیحاً استفاده از عینک را رعایت کنید و بعد، طبق مراحل زیر پیش بروید:
مرحله اول: پاک کردن کپک
کپکهای تشکیل شده روی چوب را میتوانید با یک جاروبرقی که به فیلتر HEPA مجهز است انجام دهید. با این کار کپکهای سست و گردوخاک از محل پاک میشوند. فراموش نکنید در پایان کارتان، کیسه جاروبرقی را عوض کنید.
مرحله دوم: شستشوی چوب
بعد از پاک کردن کپک از چوب مبل با جاروبرقی، وقت شستشوی محل برای پاک کردن کامل رد کپکهاست. برای این کار میتوانید از محلول آب و صابون یا آب گرم و مایع ظرفشویی استفاده کنید.
یک فرچه بردارید و به محلول آغشته کرده و روی محل کپکها بکشید. اگر نتیجه بخش نبود، میتوانید مقداری سرکه به محلولتان اضافه کنید. سرکه یک کپک زدای قوی است. در پایان اگر محل به خوبی تمیز شد، آن را خشک کنید. اما اگر باز هم اثربخش نبود، به مرحله بعد بروید.
مرحله سوم: استفاده از یک محلول قویتر
این مرحله برای زمانی است که کپک به داخل چوب نفوذ کرده باشد. این اتفاق معمولاً برای چوبهای رنگ نشده اتفاق میافتد. در چنین حالتی لازم است که از یک محلول قویتر برای پاک کردن کپک استفاده شود. پس به صورت زیر عمل کنید:
- مقداری سفیدکننده (وایتکس) بردارید و با استفاده آب آن را رقیق کنید.
- مقداری مایع ظرفشویی به آن اضافه کرده و با استفاده از فرچه، اسفنج یا پارچه، به محل کپک بزنید.
- در این مرحله نیازی به خشک کردن نیست. اجازه بدهید محل موردنظر در هوای آزاد خشک شود.
مرحله چهارم: سنباده کشی
اگر هنوز آثار کپک باقی مانده است یا نه فقط میخواهید کار مرحله قبلتان اثربخشتر باشد، سنباده کشی کنید. این کار را نه برای از بین بردن کپک بلکه برای نفوذ به عمق چوب و جایی که کپکها رفتهاند انجام میدهیم.
برای این کار محلی که کپک تشکیل شده بود و اطراف آن را به طور کامل سنباده بکشید. سپس چوب مورد نظر را جلا بدهید تا کپکها راهی برای دوباره به وجود آمدن نداشته باشند. در پایان، تمامی وسایل که از آن برای پاک کردن کپک از چوب مبل استفاده کرده اید را دور بیندازید.
آیا کپک چوب خطرناک است؟
مطمئناً پاسخ این سؤال مثبت است. کپک چوب علاوه بر اینکه برای سلامتی افرادی که با چوب در تماس هستند مضر است، برای خود چوب هم مضراتی دارد. به این صورت که:
- باعث کاهش استحکام چوب میشود.
- میتواند از چوب به دیگر وسایل منزل منتقل شود و مشکلات بیشتری ایجاد کند.
- باعث کاهش عمر مفید چوب و از بین رفتن بافت، ساختار و زیبایی چوب میشود.
راه های پیشگیری از کپک زدن چوب و پارچه مبل
در بخشهای قبل، روشهای پاک کردن کپک از مبل را بررسی کردیم. اما هنوز به این موضوع که چطور از ایجاد کپک جلوگیری کنیم نپرداختهایم. در ادامه، نکات پیشگیری از کپک زدن چوب و پارچه مبل را خواهید خواند.
- هوای خانه را خشک نگه دارید: کپک در هوا وجود دارد و در کمین است که به محض افزایش رطوبت، شروع به رشد کند. پس تا حد امکان، هوای خانه را خشک نگه دارید و از تهویه مناسب استفاده کنید.
- حرارت خانه را بالا ببرید: اگر در خانه رطوبت وجود دارد، دمای هوای خانه را به طور موقتی و تا زمان از بین رفتن رطوبت، بالا نگه دارید.
- تعویض مبلمان پوسیده: اگر فکر میکنید عمر مفید مبلمان شما تمام شده، بهتر است آن را تعویض کنید. مبلمان پوسیده بهترین مکان برای رشد قارچ و کپک خواهد بود.
- مبل را خیس نکنید: اگر سهواً روی مبل آب یا مایعات دیگری ریخته شد، همان لحظه نسبت به خشک کردن آن اقدام کنید.
- حفظ نظافت: بخش های پنهان مبلمان خود را به طور مرتب تمیز کنید. با این کار از تشکیل کپک تا حد قابل توجهی جلوگیری میکنید. در پاسخ به این سوال که مبل را چند وقت یکبار بشوییم، باید گفت که در آن وسواس و زیاده روی نکنید تا دچار دردسرهایی مثل کپک زدن مبل نشویید.
در این مطلب سعی کردیم شما را با نحوه پاک کردن کپک از مبل آشنا کنیم. شما عزیزان میتوانید با رعایت نکات گفته شده، از شر این مشکل خلاص شوید. همچنین تا حد امکان با حفظ نظافت، از کپک زدن مبلمان خود جلوگیری کنید.