تفاوت فیلتر تصفیه آب با سختی گیر
فیلتر تصفیه آب و سختی گیر از سیستمهایی هستند که برای بهبود وضعیت آب استفاده میشوند. اغلب افراد تفاوت فیلتر تصفیه آب با سختی گیر را به درستی نمیدانند و یا گمان میکنند که فیلتر تصفیه آب و سختی گیر مشابه بههم عمل کرده و میتوانند به جای یکدیگر استفاده شوند. برای روشن شدن این موضوع، تفاوت فیلتر تصفیه آب با سختی گیر را توضیح داده و شیوه کار هر کدام را بیان میکنیم.
شباهت فیلتر تصفیه آب با سختی گیر چیست؟
قبل از اینکه در مورد تفاوت فیلتر تصفیه آب با سختی گیر توضیح دهیم، در مورد شباهتهایی که باعث گمراهی میشود صحبت میکنیم.
دلیل این شباهت این است که هر دو دستگاه فیلتر تصفیه آب و سختی گیر برای بر طرف کردن مشکل ناخالصیهای موحود در آب استفاده میشوند. این ناخالصیها میتوانند موجب مشکلات جدی برای تبادل دمایی سطوح، لولهها و تاسیسات آب رسانی خانه یا محل کار شما شوند و به مرور زمان، لولهها دچار رسوب در مقیاس زیاد میشوند.
تفاوت فیلتر تصفیه آب با سختی گیر چیست؟
حال که دیدیم این دو دستگاه چه شباهتهایی با هم دارند به تفاوت فیلتر تصفیه آب با سختی گیر میپردازیم. وجود مواد معدنی مانند کلسیوم و منیزیم در آب باعث سختی آب میشود. آب سخت نیز از علتهای تشکیل رسوب و گرفتگی لولهها است. وظیفه سختی گیر این است که سختی آب را کاهش داده و مواد معدنی را از آب جدا کند. نکته قابل توجه این است که سختی آب مسئله ای برای سلامت انسان نیست و حتی به دلیل وجود مواد معدنی میتواند برای بدن مفید نیز باشند. بنابراین استفاده از سختی گیر آب برای سلامت سیستم لولهکشی و تاسیسات است نه سلامت بدن.
در سوی مقابل، فیلتر تصفیه آب، کلر و دیگر املاح موجود در آب را حذف میکند، اما تاثیری بر روی مواد معدنی و سختی آب ندارد. فیلتر تصویه آب از تکنولوژیهای متفاوتی برای مقابله با آلودگی آب استفاده میکند؛ اما در سختی گیر تنها از نمک و یک بسته رزین کاتیونی برای حذف کلسیم و منیزیم استفاده میشود.
هنگامیکه مشکل ساختمان منزل یا محل کار شما مشکل سختی آب داشته باشد سختی گیر بهترین راه حل از نظر قیمت هستند. اما در صورتی که نگرانی شما از بابت کیفیت آب مانند کلر، آهن یا باکتری است، با تست کردن آب میتوانید به بهترین راه مقابله مناسب برای خانه خود دست یابید. فهمیدن این که در آب چه املاح و ناخالصیای وجود دارد اولین قدم برای پروسه تصمیم گیری شماست.
فیلتر تصفیه آب چگونه عمل میکند؟
فیلتر تصفیه آب از تکنیکهای متفاوتی برای پاک سازی آلودگی و حذف ناخالصی استفاده میکند. راههای معمول حذف آلودگی آب شامل کربن فعال، اسمز معکوس، و فیلتر ته نشین است. فیلتر تصفیه آب به طور عادی در زیر سینک آشپزخانه قرار میگیرد و آب خارج شده از شیر آشپزخانه را پاک سازی میکند. بسته به نوع فیلتر، آلایندهها به دام افتاده و حتی از سیستم پاک سازی حذف میشود یا در یک مخزن بیرونی جمع میشوند که پس از مدتی باید تعویض شوند. افرادی که میخواهند بهترین آب پاک شده از آلایندههایی مانند باکتری، آفت کشها و کلر را داشته باشند بایستی از فیلتر تصفیه آب استفاده کنند. این کار به شما اطمینان میدهد که آب شرب خانواده تان کاملا بی خطر است.
سختی گیر آب چگونه عمل میکند؟
سختی گیر آب از پروسه تبادل یونی برای جداسازی کلسیم و منیزیم از آب سخت استفاده میکند. این کار از رسوب گذاری و آسیب آن به خانه جلوگیری میکند. متداول ترین دستگاه برای کاهش سختی آب سختی گیر رزینی آب خانگی است. این سختی گیر از روش تعویض یونی و بستر رزینی استفاده میکنند. این رزینها سختی موقت آب (کلسیم و منیزیم) را با سدیم (نمک) تعویض کرده و آب را نرم میکنند.
عملیات سختی گیری رزینی در شکل زیر نشان داده شده است:
سختی گیرها در ورودی آب به ساختمان قرار میگیرند. هنگامیکه آب نرم شد، در کل خانه شما آب نرم و بدون رسوب سرازیر میشود.
انواع سختی گیر
در زیر تعدادی سختی گیر که بدون تولید نمک کار میکنند معرفی شده اند:
سختی گیر مغناطیسی
بعضی سختی گیر ها از آهن رباها برای تولید یک زمینه مغناطیسی در آب استفاده میکنند که بر رفتار یونهای سخت تاثیر میگذارد و باعث میشود تمایلی به رسوب گذاری نداشته باشند. ایراد سختی گیر مغناطیسی آن است که سختی آب را حذف نمیکند بلکه باعث میشود یونهای سخت تمایلشان نسبت به رسوب گذاری کمتر شود.
سختی گیر الکترمغناطیسی
این شیوه مشابه سختی گیر مغناطیسی است. اما در این مورد از منبع الکتریکی برای تولید نیروی مغناطیسی استفاده میکنند. این سختی گیر ها معایبی مانند سختی گیر مغناطیسی دارند و تنها مزیت آنها نسبت به مدل قبلی این است که در صورت لزوم میتوان سیگنال را خاموش کرد.
سختی گیری الکترولیتی
در این سختی گیر از روی و مس به عنوان آند و دیگری به عنوان کاتد استفاده کرده و میان این دو جریانی الکترولیتی ایجاد شده و باعث میشود یونهای فلزی در آب حل شوند. سپس یونهای فلزی پیوند بار مثبت و ذرات رسوب قطع شده ودیگر رسوب تشکیل نشود. از معایب این دستگاه این است که نیاز به تعیضهای دوره ای دارد.
سختی گیری اسمز معکوس
با استفاده از اسمز معکوس، آب با فشار از ممبران (فیلترهای اسمز مکوس) عبور کرده و یونهای ناخواسته، مولکول و تکههای بزرگتر را از آب میگیرد. ممبران دارای حفرههای بسیار ریزی است که تنها اجزه عبور مولکولهای آب را میدهد اسمز معکوس نیاز به تعویض فیلتر داشته که میتواند هزینهبر باشد.
سخن پایانی
سختی گیر آب یک سیستم پاک سازی عالی برای محافظت خانه شما از تاثیرات مضر رسوب گذاری آب سخت است. هر چند اگر شما مشکلات دیگری مثل کلرزنی آب، آلایندگی باکتریایی یا آهن زدگی داشته باشید، بهتر است از یک فیلتر تصفیه آب استفاده کنید. با توجه به تاثیر متفاوت فیلتر تصفیه آب و سختی گیر، بسیاری از صاحب خانهها از هر دو دستگاه برای مراقبت از آب ورودی به ساختمانشان استفاده میکنند.