تابلو برق صنعتی چیست؟
تابلو برق صنعتی چیست؟ انواع تابلو برق صنعتی کدام هستند؟ تجهیزات به کار رفته در تابلو برق شامل چه چیزهایی است؟ اینها تنها برخی از سوالاتی هستند که قصد داریم در این مطلب به آنها پاسخ دهیم. اینکه بدانید تابلو برق صنعتی چیست و انواع آن را بشناسید، در نصب و راه اندازی تابلو برق صنعتی و تابلو برق سه فاز خانگی به شما کمک شایانی خواهد کرد. بیش از این مقدمه را طولانی نمیکنیم و به توضیح اینکه تابلو برق صنعتی چیست و انواع آن میپردازیم. با ما همراه باشید.
در این مطلب، ابتدا توضیح میدهیم تابلو برق صنعتی چیست، چه وظیفهای دارد، و تجهیزات به کار رفته در تابلو برق شامل چه قطعاتی است. سپس، انواع تابلو برق صنعتی را در دسته بندیهای مختلف به شما معرفی خواهیم کرد.
تابلو برق صنعتی
به طور خلاصه، انواع تابلو برق صنعتی مانند قفسههای کتاب هستند. با این تفاوت که به جای کتاب، تجهیزات الکتریکی در آن جای گرفتهاند. این قفسهها هنگام ساخت تابلو برق صنعتی میتوانند فلزی، و حتی غیرفلزی باشند. در محفظه انواع تابلو برق صنعتی تجهیزات الکتریکی یا الکترونیکی شامل انواع قطعات، کلیدها، و همچنین لوازم حفاظتی و نمایشگرهای برق نصب میشود. از تجهیزات به کار رفته در تابلو برق برای کنترل جریانات ولتاژ، جریان، فرکانس، توان، و... استفاده میشود.
کاربرد دیگر تابلو برق سه فاز خانگی و مدلهای صنعتی، محافظت از برقگرفتگی افرادی که در محل تردد میکنند، و حفاظت از انواع تابلو برق صنعتی در برابر عوامل محیطی مانند ضربه، پاشیدن آب و... است. درجه بسته بودن فضای انواع تابلو برق صنعتی با معیار ضریب نفوذ گرد و غبار و آب، و با پارامتر IP مشخص شده، و دامنه آن از IP00 تا IP68 است.
برای مثال پس از نصب و راه اندازی تابلو برق صنعتی، تابلوهایی که نسبت به نفوذ آب با واترجت از جهتهای گوناگون و همچنین گرد و غبار با فشار مقاوماند، IP68 نامیده میشوند. در مقابل، تابلو برق سه فاز خانگی یا تابلو برقهای صنعتی که هیچگونه مقاومتی در برابر نفوذ آب و گرد و غبار ندارند، IP68 نامگذاری میشوند.
انواع تابلو برق صنعتی
در ادامه مطلب تابلو برق صنعتی چیست و انواع آن، به معرفی انواع تابلو برق صنعتی میپردازیم. تابلوهای برق صنعتی از ابعاد گوناگون قابل دستهبندی هستند، که در ادامه به برخی از این تقسیمبندیها اشاره میکنیم:
1. انواع تابلو برق صنعتی از نظر ساختار
هنگام توضیح اینکه تابلو برق صنعتی چیست، به ساختار بسته آنها اشاره کردیم. اما ساختار این محفظهها هنگام ساخت تابلو برق صنعتی میتواند بسیار متنوع باشد. انواع تابلو برق صنعتی از نظر طراحی محفظه عبارتاند از:
1-1. انواع تابلو برق صنعتی Metal Enclosed
این نوع تابلو برقها دارای محفظهای تمام بسته هستند که همه قطعات و تجهیزات در آن قرار میگیرد. این مدل از تابلو برقها، خود به 2 دسته تقسیم میشود:
- تابلو برقهای Metal Clad: داخل این نوع تابلوها بخشبندی شده است. مزیت این نوع تابلو این است که اگر قطعات یکی از بخشها آسیب ببیند، آسیب به دیگر بخشهای دیگر منتقل نمیشود. برای مثال، اگر یکی از قطعات به دلیلی منفجر شود، قطعات دیگر سالم میمانند.
- انواع تابلو برق صنعتی Compartment Type: در این مدل برعکس مدل قبل، محفظههای مختلف از يکديگر جدا نشدهاند.
1-2. تابلو برق کشویی (Withdrawable):
این نوع تابلوها به صورت کشویی، و عموما برای کنترل موتورها (Motor Control Center) کاربرد دارند. این نوع تابلوها دارای سرویس راحتتر و ایمنی بیشتری هستند.
1-3. تابلو برقهای قفسهای (Rack):
این تابلوها که حالت قفسه قفسه دارند و محفظههای اندازه گیری، الکترونیکی، کنترل ومخابراتی و... روی آنها نصب میشود.
1-4. تابلوهای Swing:
این مدل از تابلو برق خانگی و صنعتی نوعی از تابلوهای Rack و دارای در متحرک است. مزیت این مدل این است که پشت تجهیزات آن قابل رویت بوده، و دسترسی به پشت تجهیزات فراهم است. این مدل قیمت بالایی داشته و درب آن هم شیشهای است.
2. تابلو برق سه فاز خانگی از نظر محل نصب
محل نصب نیز در انواع تابلو برق خانگی، صنعتی، و انواع تابلو برق فشار ضعیف اهمیت دارد. محل نصب همچنین بر نحوه ساخت تابلو برق صنعتی نیز تاثیر میگذارد. انواع تابلو برق سه فاز خانگی و صنعتی از نظر محل نصب شامل 2 دسته میشود:
- داخلی (Indoor): در این حالت تابلو در فضای بسته مانند داخل سالن، سوله، کارگاه و... نصب میشود.
- فضای باز (Outdoor): نوع ساخت این تابلوها به گونهای است که میتوانند در فضای باز قرار گیرند.
3. انواع تابلو برق خانگی و صنعتی از نظر نحوه نصب
تابلو برق صنعتی چیست و انواع آن را با توجه به نحوه نصب آنها نیز دستهبندی میکنند. این دستهها عبارتاند از:
- تابلوهای ایستاده (Self-Standing): این نوع تابلو به صورت ایستاده نصب میشود.
- تابلوهای دیواری (Wall Mounted): تابلوهای دیواری روی دیوار نصب میشوند و در 2 نوع توکار و روکار موجود هستند.
4. انواع تابلو برق فشار ضعیف و قوی
انواع تابلو برق صنعتی و تابلو برق خانگی از لحاظ سطح ولتاژ به 2 دسته کلی تقسیم میشوند:
- انواع تابلو برق فشار ضعیف: اینها تابلوهایی هستند که ولتاژشان زیر ۱۰۰۰ ولت است.
- تابلوهای فشار متوسط: این نوع تابلوها دارای ولتاژی بیشتر از انواع تابلو برق فشار ضعیف هستند؛ چیزی حدود ۱۰۰۰ تا ۳۶۰۰۰ ولت.
ساخت تابلو برق صنعتی
اولین مرحله در طراحی تابلو برق و ساخت تابلو برق صنعتی، تهیه نقشه تابلو برق موتورخانه و نقشه مونتاژ تابلو برق است. در ادامه مراحل طراحی تابلو برق و ساخت تابلو برق صنعتی را کوتاه مرور میکنیم:
1. جوشکاری و برشکاری
ابتدا بدنه اصلی تابلو برق سه فاز خانگی یا صنعتی ساخته میشود. در ساخت تابلوهای برق اغلب از فولاد ضد زنگ استفاده میشود، که ضخامت ورقههای آن به استفاده و مکان نصب بستگی دارد. طراحی تابلو برق باید طوری انجام شود که در صورت لزوم بتوان بدون نیاز به رنگکاری و جوشکاری مجدد تغییرات لازم را در تابلو برق اعمال کرد.
2. رنگکاری
رنگکاری در ساخت تابلو برق صنعتی و تابلو برق خانگی در 4 مرحله انجام میگیرد: چربی زدایی، زنگ زدایی و فرزکاری، فسفاتهکاری، و نهایتا رنگکاری. رنگکاری تابلوهای برق اهمیت بالایی دارد؛ زیرا نوع رنگ، ضخامت و شیوه رنگکاری روی ماندگاری تابلوهای برق تاثیر مستقیم دارد.
3. مونتاژ تابلو برق (بدنه)
برای مونتاژ تابلو برق، قطعات رنگ شده به کمک نقشه مونتاژ تابلو برق توسط پیچ و مهره یا پانچ روی هم سوار میشوند.
4. مونتاژ قطعات الکتریکی
در این مرحله، طبق نقشه تابلو برق موتورخانه یا مکانهای دیگر، تمامی قطعات الکتریکی لازم نصب میشود. کار نصب قطعات الکتریکی بسته به نوع تابلو برق و طراحی آن میتواند متفاوت باشد.