صفرتا صد سنسور پایپ کولر گازی
وظیفه سنسور پایپ کولر گازی تغییر مقاومت براساس میزان دما است. در واقع تغییرات مقاومتی سنسور از طریق ولتاژی که دائما بین برد و سنسور در جریان است، به برد ارسال میشود. برد کولر گازی براساس ولتاژ دریافت شده فرمانهای لازم را به کمپرسور جهت راه اندازی یا قطع آن و میزان چرخش دور موتور صادر میکند.
این سنسور نقش مهمی را در تشخیص دما برعهده دارد، هر گونه اختلالی در آن سبب عملکرد نادرست کولر گازی میشود. در این مطلب از خدمت از ما به بررسی سنسور پایپ در کولر گازی و علائم خرابی و تعویض آن پرداختهایم. با ما همراه باشید.
فهرست عناوین
سنسور پایپ کولر گازی چیست؟
هنگامی که صحبت از سیستم کولر گازی میشود، سنسورهای دما برای کنترل دمای داخل خانه اهمیت پیدا میکنند. گنجاندن این سنسورها در کولر گازی به آن اجازه میدهد تا دمای بیرون را کنترل کرده و دادههای مربوط به هوا را به برد دستگاه انتقال دهد. برد با دادههای جمع آوری شده میزان سرمایش یا گرمایش را تنظیم کرده و اتاق را در دمای تعیین شده نگه میدارد.
هنگامی که دمای اتاق از آستانه دمایی تعیین شده بالاتر برود، کولر گازی به حالت خنک کننده میرود. هنگامی که دما کاهش مییابد، سنسورها به کولر سیگنال میدهند تا گرمایش را راه اندازی کند.
انواع مختلفی سنسور وجود دارد که ما در این مطلب به بررسی ترمیستور کولر گازی و به صورت تخصصی به سنسور پایپ کولر گازی پرداختهایم.
ترمیستورها سنسورهای نیمه هادی هستند که مقاومت آنها به طور چشمگیری بر اساس دما تغییر میکند. ترمیستور یک دماسنج مقاومتی است که مقاومت آن به دما بستگی دارد.
در قسمت داخلی کولر گازی، قسمتی به نام لوله مویی یا اواپراتور وجود دارد، که در این قسمت دو سنسور دمایی کولر گازی به نام سنسور پایپ و سنسور محیطی به کار رفته است. سنسورها میتوانند در محل ورود مبرد به اواپرتور و خروج مبرد از اواپرتور (لوله رفت و برگشت کولر گازی) و ورود هوای محیط به اواپراتور قرار بگیرند. با توجه به اینکه هوا به درون پنل داخلی مکش شده و با عبور از اواپراتور خنک میشود، در نتیجه بهترین محل برای قرار گیری سنسور پایپ، قبل از ورود هوای محیط به اواپراتور است.
انواع سنسور کولر گازی
همان طور که بیان شد، در کولر گازی با توجه به اینکه نیاز به دقت بالایی برای تشخیص دما دارد، از ترمیستور استفاده میکند؛ ترمیستور نیز به دو دسته PTC (سنسور پایپ کولر گازی ) یا NTC (سنسور محیطی کولر گازی) تقسیم میشود:
- سنسور پایپ کولر گازی (Positive Thermal Coefficient = PTC)
سنسور پایپ کولر گازی با افزایش دما، مقاومت آن افزایش و با سرد کردن آن مقاومت کم میشود. سنسور PTC به نام سنسور لوله یا سنسور فلزی یا سنسور پایپ نیز شناخته میشود و با ضریب گرمایی رابطه مستقیم دارد.
سنسور پایپ کولر گازی در صورت کاهش دما، هنگام دریافت ولتاژ از برد، مقاومت کمی نشان میدهد ولی در هنگام افزایش دما، مقاومت بیشتری نشان میدهد، به همین دلیل استفاده از سنسور پایپ کولر گازی در فصل زمستان اهمیت بیشتری دارد. این سنسور به صورت محدود در کولر گازیها به کار میرود. جهت تشخیص دمای لوله اواپراتور کولر از سنسور پایپ تست میگیرند.
- سنسور محیطی کولر گازی (Negative Thermal Coefficient = NTC)
سنسور محیطی کولر گازی با گرم کردن، مقاومتش کم و با سرد کردن، مقاومتش افزایش مییابد. نام دیگر سنسور NTC سنسور محیطی یا سنسور اتاقی است. اگر دمای محیط بالا باشد، هنگام دریافت ولتاژ از برد مقاومت کمتری از خود نشان میدهد، اما اگر محیط خنک باشد، مقاومت آن بیشتر میشود. این سنسور در 80 درصد کولر گازیها به کار میرود.
وظیفه سنسور پایپ کولر گازی
وظیفه اصلی سنسور پایپ این است که با تغییر دما، مقاومت آن تغییر کند. با عبور هوا از کنار سنسور، مقاومت آن تغییر میکند. با توجه به اینکه برد ارتباط مدام با سنسور دارد، این تغییرات مقاومتی را بررسی کرده و سپس تصمیم میگیرد که چه فرمانی به کمپرسور کولر گازی بدهد.
شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که سنسور پایپ کولر گازی چگونه دما را میخواند و به برد ارسال میکند؟
یک ترمیستور در واقع چیزی را نمیخواند، در عوض مقاومت ترمیستور با دما تغییر میکند. میزان تغییر مقاومت بستگی به نوع ماده استفاده شده در ترمیستور دارد. نحوه تبدیل تغییر مقاومت به دادههای قابل اندازه گیری در هر برند کولر گازی متفاوت است.
همان طور که بیان شد، ارتباط برد با سنسور پایپ کولر گازی به صورت دائم برقرار است. برد دائما ولتاژی را به سنسور فرستاده و ولتاژ دریافتی آن را چک میکند، سپس با توجه به مقاومت سنسور و محاسبه ولتاژ برگشتی، از میزان دقیق دما مطلع میشود. میتوان گفت که سینگال ارتباطی بین برد و سنسور، همان ولتاژی است که ارسال و دریافت میشود.
وظیفه سنسور پایپ کولر گازی شامل این موارد میشود:
- تشخیص دما هوای را با تغییرات مقاومتی خود انجام میدهد.
- گرمایش یا تهویه مطبوع را براساس نقطه دمایی تعیین شده تنظیم میکند.
- با تنظیم دمای کولر گازی از اتلاف انرژی جلوگیری مینماید.
- از دادههای سنسور پایپ کولر گازی میتوان برای اطلاع از جریان هوا و کیفیت هوای اتاق بهره برد.
- سنسور پایپ و سنسور محیطی همچنین به جلوگیری از گرمای بیش از حد یا خنک شدن بیش از حد کمک میکنند و مانع از تحمل فشار غیر ضروری کولر شده و عمر آن را افزایش میدهند.
علائم خرابی سنسور پایب کولر گازی
اگر تغییرات اهمی سنسور با تغییرات زمانی تعیین شده در برنامه ریزی برد کولر منطبق باشد، یعنی دستگاه عادی کار میکند، در غیر این صورت یا ایراد از سنسور یا سایر قطعات کولر گازی است. سنسور پایپ به دلیل تغییرات زیاد اهم مقاومت خود، بسیار پرکار است، لذا خرابی این قطعه نسبت به سایر قطعات بیشتر است. با توجه به اینکه راهاندازی یا متوقف کردن کمپرسور و میزان دور موتور به ارسال صحیح دادههای سنسور پایپ بستگی دارد، در نتیجه کوچکترین اختلالی در آن، مانع عملکرد صحیح کولر گازی میشود.
برای مثال:
- اگر چند ثانیه پس از روشن شدن کولر گازی، سنسور هیچ تغییراتی را به برد نفرستد، از نظر برد، خرابی کمپرسور کولر گازی رخ داده است.
- اگر بعد از 5 دقیقه سرمای اواپراتور به دمایی که توسط کاربر تعیین شده است، نرسد، یعنی سرمای تولید شده کم شده است، در نتیجه برد خطای ایراد در یونیت بیرونی را صادر میکند. همچنین علت باد گرم کولر گازی نیز ممکن است به دلیل سنسور باشد، اما برد به اشتباه آن را به یونیت ارتباط دهد.
- اگر فن پنل کولر گازی متوقف شود و هیچ یک از حالت فن کولر گازی کار نکند، آنگاه سنسور دمای بیش از حدی در اواپراتور به برد گزارش میکند و برد خطای خرابی فن را صادر میکند.
اما در موارد بالا، ممکن است سنسور معیوب شده باشد و ایراد از سایر قطعات نباشد. بنابراین اگر خطایی مشاهده شد، سریعا به سراغ کمپرسور یا یونیت خارجی یا فن نروید، شاید برد در تشخیص خطا اشتباه کرده باشد. برای مثال بیشترین اروری که کولر گازی نشان میدهد، ارور E4 است. ارور E4 به معنی اشکال در یونیت بیرونی کولر گازی است، در حالی که در اکثر موارد سنسور پایب خراب شده است.
رایج ترین علائم خرابی سنسور پایپ کولر گازی در زیر ارائه شده است:
- دستگاه دچار ایراد شده است و خطای سنسور را نمایش میدهد.
- دستگاه با اینکه هیچ خطایی نشان نمیدهد، ولی کار هم نمیکند.
- دستگاه کار میکند، اما هیچ گاه قطع نمیشود، مگر اینکه برق دستگاه را قطع کنید.
- دستگاه زودتر از موعد روشن و خاموش میشود.
- خنک سازی محدودی دارد. یعنی هوای سرد را در کوتاه مدت یا فقط برای مدت زمان محدودی میدمد.
- درست کار نکردن دمنده نیز از علائم خرابی سنسور پایپ است. برخی از موتورهای دمنده از سینگال سنسورها استفاده میکنند تا به خوبی هوای خروجی را به بیرون بدمند. هر گونه ایراد در سنسور پایپ مانع از عملکرد صحیح دمنده میشود.
.
آموزش تعویض سنسور دمایی کولر گازی
علت خرابی سنسور پایپ کولر گازی به دلایل زیر است:
- اتصال کوتاه در مدار سنسور
- قطع شدن سنسور از مدار
- معیوب شدن سنسور
- ثابت شدن اهم سنسور پایپ روی یک عدد
- ارسال سیگنال تغییرات ناچیز یا با تاخیر
در صورتی که هر یک از مشکلات بالا برای سنسور ایجاد شد، نیاز به تعمیر یا تعویض دارد. آموزش تعویض سنسور پایپ کولر گازی در زیر ارائه شده است.
- کولر گازی را خاموش کنید. برق اصلی دستگاه را قطع کنید. بهتر است برق را از فیوز قطع نمایید.
- پنل داخلی کولر گازی را باز کنید.
- پیچهای درب جعبه برد را باز کنید.
- سپس برد را بیرون بکشید. کنتاکتور سنسور را از برد جدا کنید.
- کنتاکتور سنسور پایپ را که در لوله مویی یا اواپراتور قرار گرفته است را از جای خود خارج کنید.
- سنسور جدید را جایگرین سنسور قبلی کنید.
- پنل داخلی کولر گازی را به دقت ببندید. در غیر این صورت صدای باد ممکن است داخل پنل بپیچد. علت پیچیدن صدای باد در پنل داخلی چیست؟
در هنگام تعویض سنسور پایپ کولر گازی باید مراقب باشید تا سنسور ارتباط مستقیم با سیم پیچها نداشته باشد، همچنین نباید از سیم پیچ خیلی فاصله داشته باشد.
به صورت کلی نحوه اتصال و قرار گیری قطعات کولر گازی بسیار اهمیت دارد. برای مثال اگر سنسور در جای درستی قرار نگیرد، دمای محیط را به خوبی اندازه نمیگیرد. یا اینکه اگر لولههای انتقال دهنده آب به خوبی در جای خود محکم نشوند، میتوانند سبب اختلال در عملکرد سنسورها شوند، زیرا رطوبت در کویلها افزایش مییابد. علت اب ریختن اسپیلت از جلو پنل دو تکه چیست؟
نحوه تست سنسور پایپ کولر گازی
ترمیستورها بر اساس میزان مقاومت اندازه گیری شده در دمای محیطی که 25 درجه سانتی گراد در نظر گرفته میشود، دسته بندی میشوند. هر دستگاه دارای مشخصات فنی خاصی برای استفاده بهینه است که توسط سازنده آن تعیین شده است. در واقع برندهای مختلف سنسورهای مختص به خود را میسازند که در دمای مختلف اهمهای متفاوتی دارند.
برای اینکه بدانید سنسور هر برد در دمای مختلف چند اهم است، باید جدول مربوط به سنسور سیستم خود را بررسی کنید. برای مثال مقاومت سنسور پایپ کولر گازی ایوولی، ال جی، سامسونگ و ... با همدیگر فرق دارد. در اغلب اوقات سنسور دمایی پایپ در دمای 25 سانتی گراد حدودا 200 هزار اهم و مقاومت سنسور محیطی در همین دما حدود 10 هزار اهم است.
تست سنسور پایپ کولر گازی به دو روش مختلف انجام میشود:
روش اول: تست مقاومتی با مولتی متر یا آزمایش با گرما
- برای این منظور باید سنسور را از برد جدا کنید.
- مقاومت دو سر سنسور را با مولتی متر مجهز به اهم سنج اندازه بگیرید.( سنسورها با توجه به برند تولید کننده در دمای مختلف، مقاومت مختلفی نشان میدهند).
- با اطلاع در مورد میزان مقاومت استاندارد سنسور، اهم سنسور پایپ کولر گازی را اندازه گیری میکنیم که ببینیم با مقدار استاندارد همخوانی دارد یا خیر. سنسور پایپ باید در دمای اتاق یا پایین تر، مقاومت بسیار کمتری را نشان دهد.
همچنین میتوانیم سنسور پایپ در کولر گازی را با فندک یا سشوار گرم کنیم، سپس مقاومت آن را اندازه بگیریم. مقاومت سنسور پایپ باید به تدریج و به طور پیوسته افزایش یابد، اگر مقدار مقاومت اندازه گیری شده، با مقاومت مشخص شده در دفترچه راهنما تطابق نداشت یا با تغییرات دمایی، مقاومت آن تغییر نکرد، یعنی سنسور پایپ معیوب شده است.
روش دوم: تست ولتاژی
- برای این منظور باید دستگاه روشن باشد.
- با کمک مولتی متر میزان ولتاژ دو سر سنسور را اندازه بگیرید.
- اگر ولتاژ سنسور بین عدد 0.5 تا 4.8 ولت باشد، نشان دهنده سلامت سنسور است. اگر سنسور 0.5 و یا 4.8 را نشان بدهد، نشانگر معیوب بودن سنسور است.
سنسور پایپ کولر گازی (PTC ) به عنوان بخشی از یک سیستم کنترل دما، بهترین راه برای اندازه گیری و کنترل گرمایش و سرمایش کولر گازی است. اگر سنسور پایپ کولر گازی از کار افتاده باشد، عملکرد کل کولر گازی را تحت تاثیر قرار میدهد. برای تعمیر کولر گازی میتوانید متخصصین را به محل خود فرا خوانید. برای این منظور کافیست از طریق اپلیکیشن یا سایت خدمت از ما اقدام کنید.