مراقبت از سالمندان در جنگ

شرایط اضطراری همه ما را تحتتأثیر قرار میدهد، اما گروههای آسیبپذیر ازجمله افراد مسن را بیشتر. بههمین دلیل، امروز قصد داریم درباره مراقبت از سالمندان در جنگ صحبت کنیم و ببینیم چطور میتوانیم تأثیر این شرایط روی آنها را تا جای ممکن کاهش دهیم.
فهرست عناوین
- چگونه از سالمندان در جنگ مراقبت کنیم؟
- 1. آرام بمانید و آرامشتان را حفظ کنید
- 2. چالشهای آنها را درک کنید
- 3. شرایط را (تا حد امکان) با آنها در میان بگذارید
- 4. ریسکها را بسنجید و برنامه بچینید
- 5. یک فضای امن برای آنها در نظر بگیرید
- 6. کیت اضطراری را هوشمندانه آماده کنید
- 7. روتینهایشان را تا جای ممکن حفظ کنید
- 8. اقدامات شرایط پرخطر را با آنها تمرین کنید
- 9. آنها را تنها و به حال خود نگذارید
- توصیههایی برای حفاظت از سلامت سالمندان در جنگ و شرایط اضطراری
چگونه از سالمندان در جنگ مراقبت کنیم؟
برای حفظ امنیت، سلامتی و روحیه افراد مسن در خانوادهتان چندین راهکار وجود دارد. از مهمترین موضوع شروع میکنیم:
1. آرام بمانید و آرامشتان را حفظ کنید
آرامش سالمندان به آرامش شما گره خورده است؛ اگر نتوانید آرام بمانید و احساساتتان را (دستکم در مقابل آنها) کنترل کنید، این افراد بیشتر احساس آسیبپذیری میکنند و دچار تشویش خواهند شد. پس مراقبت از خودتان را فراموش نکنید.
2. چالشهای آنها را درک کنید
آمادگی بیشتر برای مراقبت از سالمندان در جنگ منوط به درک آسیبپذیریهای خاص این گروه است. یکی از این چالشها مشکلات جسمی بهخاطر آرتروز، محدودیت حرکتی یا … است که تواناییشان را برای واکنش بهموقع (در شرایط اضطراری) مختل میکند.
مورد دیگر چالشهای شناختی مثل آلزایمر است که درک آنها از شرایط را دگرگون میکند و روی اجرای برنامههای اضطراری تأثیر میگذارد. مسئله بعدی انزوای اجتماعی برای سالمندانی است که تنها زندگی میکنند. این موضوع آسیبپذیری آنها را در مواقع اضطراری افزایش میدهد؛ جلوی رسیدگی/کمک بهموقع را بگیرد و خلاصه شرایط بحرانی را شدیدتر کند.
درک و توجه به این چالشها به شما اجازه میدهد تا برایشان برنامهریزی و بهتر مدیریتشان کنید. در ادامه بیشتر توضیح دادهایم.
3. شرایط را (تا حد امکان) با آنها در میان بگذارید
اینکه آیا باید شرایط را بهکلی از سالمند مخفی کرد، کلیاتاش را با آنها در میان گذاشت یا گزینههای دیگر، به شرایط شما و البته شرایط سالمند بستگی دارد.
اگر فرد مسن آگاهی درستی از شرایط اطرافاش ندارد و احتمال تخلیه اورژانسی را نمیدهید، شاید لازم نباشد او را در جریان اتفاقات قرار داد. اگر هم فرد مشکلات شناختی ندارد و از وقایع آگاه است، صحبت با او (با ادبیات مناسب و بدون جزئیات ناامیدکننده یا دلخراش)، توضیح ساخت پناهگاه در خانه و … میتواند نگرانیها را کمتر و مدیریت لحظات اضطراری را سادهتر کند.
اگر فرد سالدیده پزشک خود را دارد، حتماً درباره این جنبه از مراقبت از سالمندان در جنگ با او مشورت کنید.
4. ریسکها را بسنجید و برنامه بچینید
برای مراقبت از سالمندان در جنگ، باید دانهدانه خطراتی که ممکن است با آن روبهرو شوند را لیست کنید و یکییکی حلشان کنید. برای مثال اگر کمبود دارو شرایطشان را وخیم میکند، مطمئن باشید که برای مدتی داروی کافی دارید؛ یا اگر تمام طول روز کنارشان نیستید و این موضوع استرس و جنگ را برای آنها واقعیتر میکند، از تماس تلفنی غافل نشوید.
ضمناً اگر محدودیت حرکتی دارند و احتمال آسیب فیزیکی را میدهید، مطمئن باشید بهراحتی به عصا، واکر و سایر لوازم ضروریشان دسترسی دارند؛ اگر فرد سالمند شرایط فیزیکی خاصی دارد، نحوه جابهجایی یا انتقالشان در شرایط اضطراری را با اعضای خانواده در میان بگذارید و وظایف هرکس را تقسیمبندی کنید.
5. یک فضای امن برای آنها در نظر بگیرید
جدا از پیاده کردن راهکارهای ایمن سازی خانه در جنگ، اگر امکاناش را دارید، فضای مخصوص سالمند را به اتاقهای داخلیتر منتقل کنید که امنیت بیشتری دارند. حین این جابهجایی حواستان باشد که هیچکدام از وسایل ضروریشان را از قلم نیفتد.
مطمئن شوید مسیرهای رفتوآمد (بهویژه مسیر تخلیه اضطراری یا پناه گرفتن در نقاط امن) هیچ مانعی ندارند. کارهای سادهای مثل محکم کردن فرشهای لغزنده و اطمینان از روشنایی کافی هم امنیت را بیشتر میکند.
6. کیت اضطراری را هوشمندانه آماده کنید
آماده کردن کیت اضطراری از اقدامات ضروری در این شرایط است. اما علاوهبر وسایل برای زنده ماندن در جنگ، لوازم ویژه آنها مانند دارو (تجویزی و بدون نسخه)، پوشک در صورت نیاز، عصا یا واکر، مدارک پزشکی، لیست مراکز درمانی نزدیک و … را هم مدنظر داشته باشید.
اگر وسیله خاصی هست که به آنها آرامش میدهد (مثل یک بالش، پتو، عکس یا حتی عروسکی خاص)، آن را هم در کیت قرار دهید. هرازگاهی هم کیت را چک کنید و در صورت نیاز، محتویاتاش را جایگزین یا بهروز کنید.
7. روتینهایشان را تا جای ممکن حفظ کنید
حفظ روتینهای زندگی یک راهکار ثابتشده برای کنترل استرس و خلق تصور کنترل برای مغز است. این نکته را سرلوحه مراقبت از سالمندان در جنگ قرار دهید. اگر لازم شد کمی برنامه را تغییر دهید، اما هیچگاه آن را بهطور کامل کنار نگذارید. مثلاً اگر عادت به پیادهروی روزانه دارند، آن را با حرکات کششی و ورزشهای سبک در خانه جایگزین کنید.

8. اقدامات شرایط پرخطر را با آنها تمرین کنید
به آنها یاد بدهید که باید در موقعیتهای پرخطر چه کنند (قطع شدن برق، پناه گرفتن، رفتن به نقاط امن و …)؛ ضمناً طرز کار با تلفن و موبایل را چندبار با یکدیگر تمرین کنید تا در صورت نیاز بتوانند با آرامش از آنها استفاده کنند.
روشهای سریع کاهش استرس مثل تمرینهای تنفسی را هم بهشان یاد دهید و بگویید هرگاه احساس تشویش کردند، از آنها کمک بگیرند.
9. آنها را تنها و به حال خود نگذارید
مراقبت از سالمندان در جنگ لازمه برقراری ارتباط مؤثر با آنهاست تا احساس نکنند کنار گذاشته شدهاند. گپوگفتهای کوتاه، آگاه کردن آنها از وضعیت (تا جای ممکن و در حد نیاز)، تماس گرفتن حین ترک خانه، وقت گذراندن با دیگران، خاطرهگویی و … همه به حفظ روحیهشان کمک میکند.
لوازم سرگرمی و گذران وقت مانند کتاب، مجله و جدول هم بهاندازه کافی در اختیارشان بگذارید.
توصیههایی برای حفاظت از سلامت سالمندان در جنگ و شرایط اضطراری
باقی مواردی که باید بهخاطر داشته باشید را اینجا مرور کردهایم:
- اگر جایی زندگی میکنید که صدای پدافند و … میآید، حساسیت سمعکشان را کم کنید یا برایشان هدفون بگذارید تا به موسیقی موردعلاقهشان گوش کنند.
- تأثیر غذاها و میانوعدههای مقوی در مراقبت از سالمندان در جنگ دست کم نگیرید.
- اگر داروی خاصی استفاده میکنند، دوز و زمان مصرف را با پزشک چک کنید؛ شاید تغییراتی لازم باشد.
- اگر بیماری خاصی مثل فشار بالا یا قند خون دارند، وضعیتشان را بهطور مستمر زیر نظر داشته باشید و در صورت نیاز، از متخصص نوبت ویزیت آنلاین بگیرید.
- اگر در خانه پناهگاه ندارید، در شرایط اضطراری در نزدیکترین راهپله یا اتاق بدون پنجره پناه بگیرید.
- اگر اضطراب مزمن یا افسردگی فرد را درگیر کرده، برای مراقبت از سالمندان در جنگ حتماَ از یک مشاور کمک بگیرید.
- برای اینکه حس ارزشمندی و هدفمندیشان را تقویت کنید، در صورت امکان در کارهای سبک از آنها کمک بگیرید و به مشارکت تشویقشان کنید.
مراقبت از سالمندان در جنگ یک موضوع چندوجهی با چالشهای جدیست. افراد سالخورده از گروههای آسیبپذیر جامعهاند و محدودیت دسترسی به خدمات درمانی میتواند همهچیز را برای آنها و خانوادهشان پیچیدهتر کند.
امیدواریم این راهکارها مراقب از عزیزانتان را برای شما سادهتر کند. همچنین، امیدواریم که مراقبت از خودتان را فراموش نکنید و بدانید که تنها نیستید. هرگاه به کمک تخصصی نیاز داشتید، از طریق «خدمت از ما» میتوانید با روانشناسان مطمئن شهرتان ارتباط بگیرید.