ساخت پناهگاه در خانه

ازآنجاکه (متأسفانه) وضعیت کشور از نظر پناهگاههای دولتی و سامانه هشدار چندان جالب نیست، خیلی از ما بهطور جدی به ساخت پناهگاه در خانه فکر میکنیم.
ولی آیا ساخت پناهگاه جنگی در منازل امروزی شدنیست؟ اگر بله، به چه لوازمی نیاز داریم و چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟ در ادامه کامل توضیح دادهایم.
فهرست عناوین
چگونه یک پناهگاه در خانه بسازیم؟
اگر در منطقهای زندگی میکنید که ایمن سازی خانه در جنگ برای حفظ امنیت شما و خانوادهتان کافی نیست، میتوانید یک پناهگاه امن در خانهتان بسازید. البته اول باید ببینیم شرایط منزل شما چگونه است.
اگر آپارتماننشیناید و پارکینگ دارید
اگر ساکن آپارتمان هستید و ساختمانتان پارکینگ دارد، در بهترین وضعیت ممکن برای داشتن پناهگاه هستید. پارکینگهای طبقه منفی خودبهخود یک پناهگاه عالی هستند؛ بهویژه اگر دیوار سقف و کفشان حدود 5 متر بتن مسلح داشته باشد.
البته که میتوان پا را از این فراتر گذاشت و واقعاً یک جانپناه در این فضا ساخت. برای اینکار میتوان از انباریها استفاده کرد. سقف و دیوار انباری را با ستونهای آهنی یا روشی دیگر مقاومسازی کنید، یک درب و قفل محکم کار بگذارید و حتماً یک راه و یک سیستم تهویه برای آن در نظر بگیرید.
برای اینکه بتوانید کارایی پناهگاه را افزایش دهید و امکانات دیگری را به آن اضافه کنید، برای ساخت پناهگاه در خانه میتوانید چند انباری را با هم یکی کنید و انبارها را مثلاً به پشتبام منتقل کنید.
نکته مهم! در شرایط اضطراری، شما باید در عرض 1 دقیقه خودتان را به این پناهگاه برسانید.
اگر آپارتماننشیناید، اما پارکینگ ندارید
اگر پارکینگ ندارید، فضای زیر راهپلهها مکان خوبی برای پناه گرفتن است. اما برای ساخت پناهگاه جنگی باید سراغ فضاهای داخلی و بدون پنجره مثل راهروها، حمام یا انباری بروید. از بالکن، دیوارهای خارجی، پنجرهها و فضاهایی که خطر ریزش آوار دارند دوری کنید.
دیوارها، سقف و در را تا جای ممکن با تخته سهلا و پتوهای ضخیم یا کیسههای شن و ماسه مقاوم کنید. هدف از اینکار محافظت در برابر ضربه، خردن شدن مصالح یا پرت شدن چیزیست. در صورت پناه گرفتن در حمام یا انباری، در را ببندید، قفلاش کنید و آن را با تشک و پتو بپوشانید. پس از ساخت پناهگاه در خانه هم مطمئن شوید که تهویه آن هیچ مشکلی ندارد.
اگر امکان ساخت پناهگاه جنگی در این فضاها را ندارید، همیشه میتوانید با یک میز محکم، تشک خوشخواب و بالش یک جانپناه فوری و موقتی بسازید.

اگر منزل دربست دارید و زیرزمین دارید
زیرزمین هم مثل پارکینگ طبقه منفی یک جانپناه عالی است و عملاً شما را از ساخت پناهگاه در خانه بینیاز میکند. اما همچنان توصیه میشود که دیوارها و سقف آن را مقاومسازی کنید. ضمن اینکه وقتی زیرزمین دارید، برای مقاومسازی آن میتوانید سراغ روشهای اصولیتر مثل FRP، والمش، بتنپاشی و … بروید.
اگر زیرزمین پنجره دارد، حتماً روی آن بهصورت ضربدری چسب 5 سانتی بزنید یا از فیلمهای ضدانفجار و کیسههای شن و ماسه برای پوشاندناش استفاده کنید. برای تقویت و ایمنسازی درب هم از راهکارهای بخش قبل استفاده کنید و از مناسب بودن تهویه زیرزمین مطمئن شوید.
ضمناً اگر درحال مراقبت از سالمندان در جنگ هستید، مطمئن باشید که بهراحتی به آن دسترسی دارند.

اگر منزل دربست دارید، اما زیرزمین ندارید
اگر خانه ویلاییتان زیرزمین ندارد، حتماً به ساخت زیر زمین در خانه فکر کردهاید. سادهترین کار حفر یک گودال عمیق برای اینکار به مجوز شهرداری نیاز دارید؛ برای گرفتن مجوز هم باید نقشههای دقیق مهندسی داشته باشید.
اینکار زمان میبرد، بودجه میخواهد و شاید در چنین روزهایی بهترین گزینه نباشد. شما همچنان میتوانید از راهکارهای ساخت پناهگاه در خانه (در آپارتمانهای بدون پارکینگ) استفاده کنید؛ اما اگر حتماً میخواهید یک جانپناه زیرزمینی داشته باشید، میتوانید پناهگاه آماده بخرید. بله درست خواندید، «پناهگاه آماده».
پناهگاههای آماده در کشورهای زلزله یا طوفانخیز مثل ژاپن و ایالات متحده کاملاً رایج هستند و بهتازگی مجموعههای ایرانی هم در این زمینه فعال شدهاند. شما میتوانید بهجای ساخت زیر زمین در خانه، از محصولات این شرکتها شامل پناهگاه فولادی زیرزمینی، اتاق امن و حتی پناهگاه هستهای! استفاده کنید.

توصیههایی قبل از ساخت پناهگاه جنگی در خانه
پیش از اقدام برای ساخت پناهگاه، این نکات را مدنظر داشته باشید:
- اگر نمیتوانید تهویه فضا را تأمین کنید، مکان دیگری را برای اینکار انتخاب کنید.
- وسایل برای زنده ماندن در جنگ را در یک کیت اضطراری قرار دهید؛ این کیت اولین چیزی است که باید داخل پناهگاه بگذارید.
- فضایی که برای ساخت جانپناه انتخاب میکنید، باید در برابر سایر خطرات احتمالی ازجمله آتشسوزی، انتشار گازهای سمی و … مقاوم باشد (یا مقاومسازی شود).
- وقتی کار ساخت تمام شد، نحوه استفاده از پناهگاه را به سایر اعضای خانواده آموزش دهید.
با وجود آنکه فضا و نقشه واحدهای امروزی چندان اجازه ساخت پناهگاه در خانه را نمیدهد، با چند کار ساده میتوان یک نقطه امن برای شرایط اضطراری ساخت. داشتن پناهگاه فوقالعاده اطمینانبخش است و مدیریت استرس و جنگ را برای شما و عزیزانتان سادهتر خواهد کرد. سالم و در امان باشید.