همه چیز درباره نظافت آسانسور
نظافت آسانسور به عنوان یکی از مکانهای پرتردد و رفت و آمد، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در ساختمانهای مختلف مسکونی، اداری، تجاری حداقل یک لاین آسانسور وجود دارد. آسانسورها معمولا به دلیل رفت و آمدهای زیاد و قرارگیری لوازم مختلف، در معرض تجمع آلودگیهای زیادی هستند.
از طرفی در برخی از مواقع ممکن است توجه زیادی به برق انداختن استیل آسانسور نشود، اما باید در نظر داشته باشید که این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار بوده و ممکن است درصورت عدم توجه، انتشار آلودگی از این محیط انجام شود. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر با نظافت آسانسور و باید و نبایدها در این زمینه بپردازیم.
فهرست عناوین
علت اهمیت نظافت آسانسور
بعد از لابی هر ساختمان، آسانسور آن بیشترین میزان اهمیت را دارد. از این رو میتوانیم آسانسور را به مانند یک ویترین برای ساختمان در نظر بگیریم که باید در بهترین حالت ممکن قرار بگیرد. تفاوتی ندارد که ساختمان موردنظر مسکونی، تجاری، اداری یا غیره باشد، نظافت آسانسور باید به صورت اصولی و به بهترین نحو ممکن انجام شود.
معمولا آسانسور یکی از اولین محیطهایی است که افراد با آن برخورد میکنند. بنابراین در اولین برخورد، نظافت این محیط، اهمیت فوقالعاده بالایی به دنبال دارد.
آسانسور ساختمان به دلیل رفت و آمدهای مکرر در طول روز، آلودگیهای مختلفی را در خود جمع میکند. کابین آسانسور همواره در معرض گرد و غبار یا آلودگی بوده که باید به آن توجه داشته باشید. بسته بودن محیط کابین آسانسور باعث میشود که بستر مناسبی برای رشد انواع باکتریها و ویروسهای مختلف باشد. این موضوعات تأثیر فوقالعادهای بر روی میزان اهمیت نظافت کابین آسانسور دارند که باید به آنها توجه داشته باشید.
نکات مهم آمادهسازی برای نظافت کابین آسانسور
برای اینکه نظافت کابین آسانسور بهترین و مطلوبترین نتیجه ممکن را برای افراد به دنبال داشته باشد، باید به نکات مهم آمادهسازی قبل از نظافت توجه بسیار ویژهای داشته باشید. در برخی از مواقع ممکن است رعایت نظافت آسانسور به نحوه درستی انجام نشده و باعث به وجود آمدن اختلال در عملکرد دستگاه شود. از این رو حتما باید قانون نظافت راه پله در آپارتمان را مورد توجه قرار داده و بر اساس آنها اقدامات لازم را انجام دهید. چند نمونه از مهمترین نکات در روند آمادهسازی برق انداختن کابین آسانسور به شرح زیر هستند:
- حتما قبل از شروع نظافت آسانسور، دفترچه عملکرد آن را موردبررسی قرار دهید تا در طول روند نظافت، از ماده و یا شویندهای استفاده نشود که خرابی یا اختلالی را در عملکرد دستگاه به دنبال داشته باشد.
- تمیزی آسانسور را برای روزهای آخر هفته یا تعطیلات قرار دهید که استفاده از کابین به میزان قابلتوجهی کمتر از سایر روزهای عادی باشد.
- توجه داشته باشید که قبل از تمیز کردن کابین آسانسور، حتما آن را از دسترس خارج کنید.
- در زمان نظافت حتما درب آسانسور باید باز گذاشته شود تا استنشاق مواد سمی حاصل از شویندهها، هیچ آسیبی به فرد نرساند.
- قبل از شستوشو و نظافت آسانسور حتما باید علاوه بر مواد شوینده، دستمال و پارچههای تمیزکننده هم در دسترس داشته باشید تا بتوانید تمام قسمتها و بخشهای مختلف آسانسور را تمیز کنید.
- در زمان برق انداختن استیل آسانسور حتما یک نظم خاص برای نظافت در نظر داشته و مطابق با آن از بالا به سمت پایین، قسمتهای مختلف کابین را تمیز کنید. در ابتدا به سراغ سقف کابین رفته، سپس بدنه را تمیز کرده و درنهایت به نظافت کف آن بپردازید.
انواع مواد تمیز کننده آسانسور
همانطور که میدانیم در ، نیاز به شویندهها و مواد تمیزکننده مختلفی وجود دارد تا با کمک آنها بتوانید بخشهای مختلف کابین را به خوبی تمیز کنید. در این قسمت قصد داریم تا چند نمونه از مهمترین انواع مواد تمیز کننده آسانسور را معرفی کنیم که شما در زمان نظافت، بتوانید از آنها استفاده کنید.
بسته به جنس بدنه و قسمتهای مختلف کابین، مواد تمیز کننده آسانسور هم متفاوت خواهند بود. بدیهی است که در صورت مواجه شدن با آسانسور شیشهای، باید از شیشهپاککن استفاده کنید، اما برای برق انداختن استیل آسانسور، نیاز به جلا دهندهها و پاککنندههای موجود در این زمینه خواهید داشت. در ادامه به معرفی تعدادی از انواع مواد تمیزکننده آسانسور میپردازیم:
- آب گرم که میتواند شفافیت ورق استیل آسانسور را به آن برگرداند و برای براق کردن استیل استفاده میشود.
- ژل گریندینگ که به عنوان روغن سنباده شناخته میشود و میتوان با استفاده از یک پارچه، آن را بر روی سطوح کشید.
- سرکه سفید که برای براق کردن استیل داخل آسانسور استفاده میشود و نباید به صورت مستقیم بر روی سطوح اسپری شود.
- الکل که میتواند ضمن تمیز کردن سطوح، به ضدعفونی کردن آن هم کمک کرده و لکههای انگشت یا آلودگی داخل آسانسور را از بین ببرد.
- اسپریهای صنعتی که ترکیبی از مواد شیمیایی سازگار با استیل هستند و ضمن برق انداختن استیل، از ایجاد خوردگی جلوگیری خواهند کرد.
بهترین براق کنند آسانسور
امروزه محصولات متنوع و گوناگونی برای نظافت آسانسور وجود دارند که شما میتوانید از آنها بهره ببرید. یکی از محصولاتی که به عنوان بهترین پاک کننده آسانسور هم معرفی میشود، براقکننده استیل است.
این نمونه پاککنندهها معمولا توسط برندهای مختلف تولید و به بازار عرضه میشوند. بر این اساس شما به راحتی میتوانید به آنها دسترسی داشته و برای تمیز کردن استیل داخل آسانسور از آنها استفاده کنید. با استفاده از براق کننده استیل، میتوان همه لکههای روی آسانسور را برطرف کرده دیوارهها را به صورت کامل ضدعفونی کرد. انتخاب مواد تمیز کننده آسانسور از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و میتواند در نتیجه نهایی نظافت، اثرگذاری فوقالعاده بالایی داشته باشد. از این رو توصیه میکنیم که از مناسبترین مواد تمیز کننده آسانسور استفاده کنید که اثرگذاری مناسبی به دنبال داشته باشند.
8 مرحله تمیز کردن اصولی آسانسور
در راستای انجام صحیح چک لیست نظافت ساختمان مسکونی و انجام دادن این کار به بهترین نحو ممکن، لازم است تا درباره مراحل تمیز کردن کابین آسانسور هم اطلاعات کاملی به دست آورید. بر این اساس در این بخش قصد داریم تا به مراحل انجام این کار بپردازیم:
- نظافت درب آسانسور
- تمیز کردن کف کابین آسانسور
- تمیز کردن دیواره های آسانسور
- نظافت چراغ های آسانسور
- تمیز کردن ریل های کابین
- نظافت چاهک آسانسور
- تمیز کردن سقف آسانسور
- برق انداختن آینه آسانسور
نظافت درب آسانسور
گام اول در نظافت آسانسور که باید به درستی انجام شود، شستن درب آسانسور است. دری آسانسور خارجیترین قسمت کابین محسوب شده و معمولا در معرض آلودگیهای مختلفی است. از این رو در هر دوره نظافت آسانسور، حتما باید به این بخش توجه ویژهای داشته باشید.
در زمان نظافت درب آسانسور لازم است که به جنس آن دقت کنید. در اغلب مواقع درب آسانسور از فولاد و روکش آلومینیوم ساخته شده است. در این حالت بهترین گزینه برای نظافت، استفاده از دستمال مرطوب و آغشته به مواد شوینده است.
برای تمیز کردن این دسته از دربها، سرکه سفید معمولا میتواند گزینه خوبی باشد. در برخی از مواقع هم ممکن است از شیشه برای قسمت درب آسانسور استفاده شده باشد. در این حالت باید به سراغ پارچه یا روزنامه باطله، همراه با شیشهپاککن بروید.
تمیز کردن کف آسانسور
نظافت کف آسانسور دومین مرحله در روند نظافت کابین آسانسور است که باید به خوبی پشت سر گذاشته شود. جنس کف آسانسور میتواند موارد مختلفی باشد. در برخی از مواقع ممکن است کف آسانسور موکت شده باشد و یا اینکه به شکل معمول سنگ با طرحهای متنوع گرانیت باقی مانده باشد. در صورتی که قسمت کف آسانسور موردنظر موکت شده باشد، میتوانید از موکتشویهای صنعتی برای نظافت این بخش استفاده کنید. چنانچه به این دستگاهها دسترسی نداشته باشید، با یک تی و ماده شوینده مناسب هم امکان انجام این کار را دارید.
برای نظافت کف آسانسور با طرح های گرانیتی، باید از دستگاه پولیش استفاده کنید تا سطح کاملا براق و تمیزی حاصل شود. توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نباید از آب برای نظافت در این بخش استفاده شود، چراکه خیس شدن تجهیزات زیرین کابین، میتواند خسارت جبرانناپذیری به آسانسور شما وارد کند.
برق انداختن دیواره های آسانسور
در گام بعدی از تمیز کردن آسانسور، باید به سراغ دیوارهها بروید. به طورمعمول این بخش از کابین آسانسور از فولاد ضدزنگ ساخته شدهاند. برای تمیز کردن این بخش میتوانید از پارچه و شویندههای مخصوص موجود در این زمینه استفاده کنید.
در صورتی که دیوارههای آسانسور از جنس شیشه باشند، امکان استفاده از شیشهپاککن و شویندههای خانگی هم برای این کار وجود دارد. توصیه میکنیم برای نظافت دیوارهها به سراغ تمیزکنندههایی بروید که تمیزی را برای مدتزمان بیشتری نگهداشته و از نظافت مجدد آسانسور در بازه زمانی کوتاه، جلوگیری کنند.
تمیز کردن چراغ های کابین آسانسور
این مرحله از تمیز کردن آسانسور، مربوط به چراغهای آن میشود. به صورت کلی آسانسور یک محیط بسته بوده که نورگیری چندانی از محیط بیرونی ندارد، البته به غیراز نمونههای شیشهای که این روزها ساخته میشوند؛ بنابراین اغلب آسانسورها نیاز به چراغهای مخصوصی برای تأمین روشنایی دارند.
برای نظافت چراغها شما میتوانید از دستمال یا پارچه آغشته به مواد ضدعفونیکننده استفاده کنید. توجه داشته باشید که در این موقعیت، هیچگونه ارتباط مستقیمی بین شما و سیمکشی داخلی لامپ برقرار نشود.
نظافت درز و ریل های داخل آسانسور
مرحله دیگری که در زمان نظافت آسانسور باید پشت سر گذاشته شود، مربوط به تمیزی درزها و ریلهاست. به صورت معمول چالشهای مختلفی برای تمیز کردن این قسمت وجود دارد. در اغلب مواقع توجه زیادی به تمیزی این قسمتها نمیشود.
شما با استفاده از یک جاروبرقی شارژی و یا جاروهایی که دارای زبانههای نرمی دارند میتوانید تمام گردوغبار و آشغالهای به جامانده در درز و ریلهای آسانسور را تمیز کنید
نظافت چاهک یا چاله آسانسور
یکی دیگر از قسمتهایی که اغلب افراد به تمیز کردن آن اقدام نمیکنند، پیت چاهک یا همان قسمت بین در و کف آسانسور است. توجه داشته باشید که این قسمت میتواند بستر فوقالعاده خوبی برای تجمع زباله و آلودگی باشد. از این رو توصیه میکنیم حداقل ماهی یک بار به نظافت این قسمت بپردازید تا هیچگونه مشکلی برای حرکت درب پیش نیاید.
رعایت نظافت سقف آسانسور
دیگر مرحلهای که در فرایند نظافت آسانسور باید پشت سر گذاشته شود، تمیز کردن سقف آسانسور است. برای پاک کردن این قسمت به نردبان نیاز دارید و باید با یکپارچه خشک و تمیز، فرایند نظافت را طی کنید. توصیه میکنیم پارچههایی را انتخاب کنید که نرم باشند و بر روی سطوح، هیچگونه خراشی ایجاد نکند.
برق انداختن آینه آسانسور
آخرین مرحله از نظافت آسانسور که باید به خوبی طی شود، مربوط به آینه است آینه آسانسور را میتوانیم از بخشهایی بدانیم که تا حد زیادی در معرض دید قرار دارد. از این رو در زمان نظافت این بخش باید حساسیت زیادی به خرج دهید.
چگونگی استریل کردن آسانسور از ویروسها
آسانسور یک محیط بسته بوده که میتواند باعث محبوس شدن انواع ویروسها و باکتریها شود. از این رو لازم است که هر از گاهی اقدام به ضدعفونی کردن آسانسور کنید.
برای ضدعفونی کردن کابین آسانسور و پاک کردن آن از هرگونه ویروس و باکتری، میتوانید از الکل با کمترین غلظت ممکن استفاده کنید. الکلهای 70 درصد در این زمینه مناسب هستند، اما توصیه میکنیم که به هیچ عنوان این ضدعفونیکنندهها را بر روی استیل و یا دکمههای آسانسور به صورت مستقیم اسپری نکنید.
نبایدها در نظافت آسانسور
در بخشهای قبلی به صورت کامل به بررسی بایدها و نکات مهم درباره تمیز کردن استیل داخل آسانسور و سایر بخشهای آن پرداختیم در این بخش نوبت به نبایدهایی که در این زمینه باید از آنها اجتناب کنید میرسد. با آگاهی درباره این نبایدها، شما میتوانید عملکرد به مراتب بهتر و مطلوبتری در زمان نظافت کابین آسانسور داشته باشید.
- اکثر قسمتهای بدنه آسانسور نسبت به شویندههای صنعتی حساسیت دارند؛ از این رو توصیه میکنیم که در زمان تمیز کردن آن، از این قبیل شویندهها استفاده نکنید. حتما این موضوع را به نظافتچی آسانسور هم اطلاع دهید که از شویندههای صنعتی برای این کار استفاده نکند.
- برای نظافت بخشهای مختلف آسانسور از روزنامههای چندلایه و یا پارچههای زبر که میتوانند باعث به وجود آمدن خط و خش بر روی استیل بدنه شوند، استفاده نکنید.
- در روند نظافت آسانسور، به هیچ عنوان به صورت مستقیم بر روی چراغها و استیل، اسپری نکنید. با این کار نمیتوانید اقدام به برق انداختن استیل آسانسور کرده و به نتیجه مطلوب دست پیدا کنید.
- بعد از اتمام فرایند نظافت آسانسور اجازه دهید که به صورت کامل خشک شود و سپس اقدام به استفاده از آن بکنید.
- نیازی نیست که بیشتر از یک یا دو بار در هفته اقدام به نظافت کابین آسانسور بکنید. البته این میزان تا حد زیادی به شلوغی و تردد ساختمان شما وابسته است.
آسانسور یکی از بخشهای پرتردد در ساختمانهای مختلف مسکونی، اداری، تجاری، محیطهای فرهنگی، آموزشی محسوب میشود. کابین آسانسور به دلیل تردد بسیار زیاد، معمولا در معرض آلودگیهای مختلف قرار داشته و حتما باید در بازههای زمانی نزدیک به هم، نظافت شود.
در بخشهای قبلی به صورت کامل به بررسی نظافت آسانسور و تمام مراحل و نکات مهم در این زمینه پرداختیم. بر اساس نکات ذکرشده در این بخش شما میتوانید بهترین عملکرد را برای نظافت کابین آسانسور داشته باشید. مواد تمیز کننده آسانسور را معرفی کردیم تا شما با استفاده از آنها بتوانید اقدام به برق انداختن استیل آسانسور و یا شیشههای داخلی آن بکنید.