با خواص شگفت انگیز تخم کتان آشنا شوید
تخم کتان (بذر کتان یا تخم بزرک) به عنوان یک ماده ی غذایی در دنیا استفاده میشود. تخم کتان یکی از دانه هایی است که استفاده آن فواید بسیار زيادی دارد به طوری که بذر کتان در طب سنتی بسیار جایگاه ویژهای گرفته است. حال برای آشنایی با خواص تخم کتان، تاثیر تخم کتان برقاعدگی، خواص کتان بر روی تنبلی تخمدان، خواص بذرکتان بر روی لاغری و سایر خواص و همچنین طریقه مصرف بذر کتان، مضرات آن و ... با مجله خدمت از ما همراه باشید.
انواع تخم کتان در طب سنتی
بذر کتان در طب سنتی، به دو نوع یافت میشود. یکی از آنها تخم کتان طلایی و دیگری تخم کتان قهوهای است. ارزش غذایی هر دو این تخم کتانها تقریبا یکسان است و هر دو حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. بیشترین استفاده تخم کتان در قشر بانوان است و آن هم برای درمان تنبلی تخمدان، کاهش چربی شکم و تناسب اندام است. بذر کتان در طب سنتی به عنوان گیاه معجزه آسا برای درمان بیماریهای زنان و لاغری لقب گرفته است.
خواص دارویی تخم کتان چیست؟
کتان خواص دارویی زیادی دارد. دانههای کتان در طب سنتی برای درمان التهاب معده و روده، اختلالات دستگاه تنفسی، چشم، عفونتها، سردرد، آنفلوآنزا، تب، روماتیسم و نقرس تاثیرگذار است. تخم کتان منبعی سرشار از مواد مغذی همچون فیبر، منیزیوم، ویتامین B1، اسید چرب آلفا لینولنیک، و امگا ۳ است. بذر کتان منبعی برای چربی سالم، آنتی اکسیدان، و فیبر است. جالب است بدانید که تخم کتان میتواند در کاهش خطر ابتلا به دیابت، سرطان پروستات، سرطان سینه و بیماریهای قلبی به انسان کمک کند.
خواص و فواید بذر کتان بر روی درمان بیماریها:
- خطر ابتلا به سرطان روده را کاهش میدهد
- کلسترول خون را پایین میاورد ازچاقی جلوگیری میکند
- تخم کتان مانع پیشرفت بیماریهای قلبی و انواع مختلف سرطان سینه، پروستات و روده میشود
- تخم کتان منبع غنی از لیگنان است که میتواند ریسک سرطان را کاهش دهد
- تخم کتان فشار خون را پایین میآورد
- تخم کتان به کنترل قند خون کمک میکند
- تخم کتان به کنترل وزن کمک میکند
- تخم کتان برای بهبود پوست و مو مفید است
- تخم کتان به کاهش علائم یائسگی و عدم تعادل هورمون کمک میکند
- تخم کتان محافظ در برابر تشعشات است
- تخم کتان، آسم را بهبود میبخشد
- این بذر مسکن درد است
- پودر آن با عسل ترکهای پوست را درمان میکند
- بذر کتان همچنین اثرات ضدالتهابی دارد
خواص تخم کتان برای لاغری و کاهش وزن
تخم کتان بسیار برای لاغری موثر است. چرا میگوییم تخم کتان برای لاغری خوب است، زیرا با خوردن تخم کتان با داشتن مواد فیبری فقط عامل میشود که فرد احتمالاً کمتر احساس گرسنگی داشته باشد و کمتر غذا بخورد ولی خودش به تنهایی باعث کم کردن وزن نمیشود. با خوردت تخم کتان شما کمتر احساس گرسنگی خواهید کرد.
طریقه مصرف بذر کتان برای لاغری شکم
- روش اول لاغری با تخم کتان: طریقه مصرف بذر کتان برای لاغری شکم و کم کردن چربی به این شکل است که اگر ۳۰ دقیقه قبل از خوردن غذا، یک قاشق پودر تخم کتان را همراه با آب فراوان میل کنید، احساس سیری به شما دست داده و نمیتوانید زیاد غذا بخورید و بدین طریق دریافت چربیها و کالریها از طریق وعدههای روزانه کمتر خواهد شد.
- روش دوم لاغری با تخم کتان: میتوانید در هنگام غذا خوردن، از تخم کتان استفاده کنید. مصرف تخم کتان همزمان با غذا خوردن، باعث میشود فرایند هضم کندتر شده، و غذا مدت بیشتری در معده بماند و به صورت آهسته آهسته و به تدریج وارد روده کوچک شود و این باعث میشود که سطح انسولین پایدار شده و اشتهای شما کاهش یابد. به این شکل تاثیر تخم کتان بر لاغری را به زودی خواهید دید.
- روش سوم، لاغری با دمنوش تخم کتان: یک قاشق پودر تخم کتان را در قوری ریخته و آب با دمای ۷۰ یا ۸۰ درجه به آن اضافه کرده و اجازه دهید به مدت ۳۰ دقیقه دم بکشد. سپس آن را از صافی عبور داده و نوش جان کنید.
این روشهای مصرف بذر کتان فقط مختص لاغری نیست. به طور کلی میتوانید تخم کتان را به این سه شیوه مصرف کنید.
فواید تخم کتان بر تعادل هورمونی
تاثیرتخم کتان برقاعدگی، تنبلی تخمدان، تغییرات هورمونی و دیگر مشکلات مخصوص بانوان، برای کسانی که این گیاه را مصرف کرده اند آشکار شده است. در واقع تخم کتان یا همان بذر کتان، برای زنانی که علایم قبل از یائسگی مانند سردرد، مشکلات خواب، کیست سینه، احتباس مایع، اضطراب، کاهش میل جنسی و خون ریزی سنگین را تجربه میکنند و برای بانوانی که خونریزی کمری دارند، توصیه میشود.
همچنین زنانی که بعد از یائسگی هر روز تقریبا 28 گرم دانه کتان مصرف میکنند، بر نحوه استفاده از استروژن بدن آنها تاثیر میگذارد.
آیا تخم کتان باعث نازایی میشود؟
خیر با توجه به فوایدی که تخم کتان برای بانوان دارد، به هیچ وجه تخم کتان باعث نازایی نمیشود و برعکس تغییرات هورمونی را کنترل میکند. در واقع میتوان گفت مصرف تخم کتان، ارزان ترین و مفید ترین مکمل برای درمان بیماریهای زنانه است. چرا که فیبرها، امگا 3، اسیدهای آمینه و لیگنانهای آن میتوانند به خوبی برای متعادل شدن دوباره بدن بانوان کار کنند.
عوارض مصرف تخم کتان چیست؟
دقت داشته باشید که مصرف روزانه بذر کتان بسیار زیادتر از حد (حدود ۱۰ قاشق) و خصوصاً به صورت خام باشد، علائم مسمومیت در فرد مصرف کننده بروز میکند. از جمله این علائم و عوارض مصرف تخم کتان مشمول موارد زیر است.
- نفخ شکم و باد کردگی
- درد شکمی
- تهوع
- یبوست یا اسهال
FDA در مورد مصرف کتان چه نکاتی ذکر کرده است؟
با توجه به اینکه برخی از تولید کنندگان ممکن است دوز مختلفی از این مکمل را پیشنهاد کنند، اما FDA (سازمان غذا و داروی جهانی) پیشنهاد میکند بیشتر از ۱۶ گرم دانه کتان به صورت روزانه مصرف نشود. همچنین افرادی که دارای روده التهابی و تحریک پذیر هستند، باید از خوردن تخم کتان پرهیز کنند. زنان حامله و مادران شیرده نیز هم نباید تخم کتان استفاده کنند.
در آخر هم مصرف کتان برای مردانی که در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند، توصیه نمیشود.
روش نگهداری از تخم کتان
اگر تخم کتان را در دمای اتاق و یا یخچال خریداری میکنید، باید آنها را بعد از باز کردن در یخچال نگه دارید. چرا که زمانی که تخم هستند و بیرون از یخچال نگهداری میشوند؛ بیشتر مستعد اکسیداسیون و فساد هستند. اگر دانه را آسیاب کنید آنها را در یخچال در یک ظرف بدون هوا در یک شیشه تیره نگه دارید.
روغن تخم کتان
جالب است بدانید با تخم کتان روغن نباتی تولید میشود. روغن تخم کتان یا روغن بزرک، یکی از قدیمیترین روغنهای تجاری است که کاربرد زیادی در مصارف خوراکی دارد. همچنین روغن تخم کتان قرنها به عنوان یک روغن خشک در نقاشی و پوشش لاک الکل استفاده میشود.