شناخت بیماری لیکن پلان دهانی و مویی؛ به همراه دلایل ایجاد لیکن پلان
لیکن پلان یا خزه پوستی نوعی بیماری التهابی است که بر روی غشای مخاطی و همچنین پوست انسان اثر میگذارد. لیکن پلان میتواند موجب ایجاد قرمزی، خارش و راش بر روی بخشهای متفاوت بدن انسان از جمله دست، پا، ناخن، دهان (لیکن پلان دهانی)، الت تناسلی و ... شود.
لیکن پلان دارای علائم متفاوتی است که از جلمه این علائم میتوان به شکل گرفتن لکههای قرمز رنگ بر روی پوست و خارش مزمن این لکهها، ایجاد شدن لکههایی سفید در دهان (لیکن پلان دهانی)، و ... اشاره نمود. البته متناسب با نوع لیکن پلان شما، شاهد علائم متفاوتی خواهید بود. به عنوان مثال، علائم لیکن پلان مویی با لیکن پلان خفیف بر روی پوست یا دهانی، کاملا متفاوت است و از روشهای متفاوتی برای بهبود بهره برده میشود. با ما همراه شوید تا شرح کاملی بر بیماری لیکن پلان دهیم.
جالب است بدانید این روزها پیرامون بیماری لیکن پلان، عبارات زیر جستجو میشود:
-
لیکن پلان دهانی
-
لیکن پلان مویی
-
من لیکن پلان دارم
-
بهترین متخصص لیکن پلان
-
بهترین پماد برای درمان لیکن پلان
-
آیا لیکن پلان خطرناک است
-
درمان گیاهی بیماری لیکن پلان
-
لیکن پلان خفیف
علل شکل گیری بیماری لیکن پلان
حدود یک تا دو درصد مردمان جهان، دچار بیماری لیکن پلان هستیند. هم اینک هیچ دلیل برای نشان دادن علل بیماری لیکن پلان در دست نیست، اما دانشمندان و محققان 4 مورد اصلی ار عامل شکل گیری بیماری لیکن پلان (لینکن پلان دهانی و لیکن مویی) میدانند که در ادامه هر یک از 7 مورد را شرح دادهایم.
یک. واکنش خودایمنی بدن
سیستم ایمنی بدن، سعی بر آن دارد که از بدن در برابر عفونت و هر گونه مورد مهاجم خطرناک محافظت کند. این سیستم، این کار را با تولید آنتی بادیهایی که به ویروسها و باکتریهای مضر حمله میکنند، انجام میدهد؛ اما در افرادی که به لیکن پلان مبتلا میشوند سیستم ایمنی بدن بیش از اندازه فعال است و با تولید آنتی بادیهایی بیشمار موجب بروز التهاب در پوست میشود.
این واکنش غیر نرمال سیستم ایمنی را اصطلاحاً واکنش خودایمنی میگویند و طبق توضیحاتی که داده شد ممکن است یکی از علل بروز بیماری لیکن پلان باشد.
دو. واکنش بدن به استفاده از بعضی داروها
بیماری لیکن پلان ممکن است در برخی موارد واکنشی به مصرف برخی داروها باشد. داروهایی که برای درمان بیماریهای قلبی، آرتریت، فشار خون بالا، مالاریا و دیابت مورد مصرف قرار میگیرند از جمله داروهایی هستند که میتوانند سبب بروز لیکن پلان شوند. افزون بر این موارد، برخی از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و برخی از آنتی بیوتیکها نیز ممکن است در بروز این بیماری نقش داشته باشند.
در صورتی که لیکن پلان ناشی از واکنش به برخی از داروها باشد، باید حتماً در صورت توقف مصرف داروها لکههای این بیماری نیز به تدریج از بین روند؛ البته اگر به بیماری لیکن پلان مبتلا هستید و از یکی از این داروها استفاده میکنید نباید برای از بین رفتن آن به طور خودسرانه اقدام به توقف مصرف داروهای تجویزی پزشک کنید، بلکه باید حتماً با پزشک خود در این مورد مشورت کنید.
سه. وجود فلز در دهان
اگر چه جالت وجود فلز در دهان کمیاب است، اما با این حال ممکن است موجب بروز بیماری لیکن پلان دهانی شود. البته پر کردن دندان با آمالگام و ورود فلز به دهان خیلی کمیاب نیست و این امر خصوصاً در زنان میتواند موجب بروز لیکنپلان شود. بخش عمدهای از پر کردن دندان با آمالگام را جیوه تشکیل میدهد، اما در صورتی که از مادهای به جز جیوه برای پر کردن دندان استفاده شود احتمالاً بیماری لیکنپلان نیز در بدن از بین خواهد رفت.
چهار. سابقه بیماری لیکن پلان در خانواده
نوعی خاص و البته نادر از لیکنپلان با نام familial bullous lichen planus ممکن است در اثر سوابق خانوادگی و ارثی ایجاد شود، این در حالی است که سایر انواع این بیماری ارثی نیستند. نتیجهی مطالعهای که در این باب صورت گرفته نشان از آن دارد که در بیماری خاص familial bullous lichen planus بیشتر سطح پوست ساق پا است که درگیر لکههای لیکنپلان میشود و به تدریج این لکهها به سطح ران نیز میرسند.
ضمناً این نوع از بیماری لیکنپلان عمدتاً لکهها و علائم دهانی را شامل نمیشود.
پنج. همبستگی مثبت داشتن بیماری هپاتیت C با لیکن پلان
برخی از محققان بر این باور اند که ممکن است میان بیماری هپاتیت C و لیکنپلان ارتباطی وجود داشته باشد. جالب است بدانید که بسیاری از افرادی که به بیماری هپاتیت C مبتلا هستند دارای بیماری لیکن پلان نیز هستند (هپاتیت C یک بیماری التهابی کبدی است که از ویروس هپاتیت C ناشی میشود).
البته در راستای همین ارتباط بین هپاتیت C و لیکنپلان، برخی از متخصصین توصیه میکنند که افراد مبتلا به لیکن پلان حتماً یک آزمایش جهت تشخیص هپاتیت C بدهند.
شش. سایر عفونتهای ویروسی
ویروس هپاتیت C رایجترین ویروسی است که میتواند لیکن پلان را به همراه داشته باشد، اما تنها ویروس ممکن نیست. برخی ویروسهای دیگر نیز هستند که احتمال میرود در بروز لیکن پلان نقش داشته باشند از جمله:
- Cytomegalovirus
- varicella zoster
- human herpes
- Epstein-Barr
- HIV
هفت. استرس
استرس عامل بروز بسیاری از بیماریهاست، اما متأسفانه در جهان امروز بسیار شایع است. در خصوص این که استرس موجب بروز این بیماری میشود بحث وجود دارد اما شکی نیست که استرس میتواند وضعیت بیماری لیکن پلان را بدتر کند. مشاهده شده که در افراد مبتلا به افسردگی و اضطراب علائم بیماری لیکن پلان شدیدتر است. در مورد ژل لاغری گیاهی بیشتر بخوانید .
سخن پایانی مقاله لیکن پلان
امیدواریم در این مقاله با علل متفاوت بیماری لیکن پلان آشنا شدید. در صورتی که پیرامون این بیماری (هر نوع لیکن پلانی از جمله لیکن پلان مویی و لیکن پلان دهانی)، پرسشی دارید، آن را در بخش کامنتها با ما در میان بگذارید.