عایق صوتی چیست و چه کاربردی دارد؟
نصب عایق صوتی یا عایق صدا را یک ابتکار نوین برای جلوگیری از آسیبهای ناشی از آلودگی صوتی در ساختمانهای مسکونی، اداری و صنعتی قرار معرفی میکنند. در بیشتر موارد عایقکاری صوتی و نصب انواع عایق صوتی را میتوان در کنار عایق کاری حرارتی از ملاکهای با ارزش یک ساختمان دانست.
نصب عایق صوتی برای دیوار، پنجره، سقف، درب و کف ساختمانهای آپارتمانی بسیار پر اهمیت است. پر استفاده ترین نوع عایق صوتی برای منازل مسکونی و دیگر ساختمانها عایق صوتی دیوار و عایق صوتی سقف میباشند. انواع عایق صوتی با روشهای نصب مختلف و کاربردهای گوناگون برای جلوگیری از انتقال صدا به محیط خارج و داخل منزل تولید و عرضه میشوند.
انواع عایق صوتی و عایق صدا بر اساس نوع کاربری و محل نصب آنها دسته بندی شده و مورد استفاده قرار میگیرند. در این مقاله از مجله خدمت از ما با انواع عایق صوتی، طریقه نصب عایق صوتی و نقش آنها در جلوگیری از انتقال صدا به محیط اطراف آشنا میشویم.
عایق صوتی چیست و چه کاربردی دارد؟
امروزه به منظور جلوگیری از انتقال صدا به محیط اطراف در ساختمان و کاهش صوت انتقال یافته از محلی بخ محل دیگر و ممانعت از ایجاد آلودگی صوتی در محیط از پوششهای مخصوص دیوار، سقف و دیگر روزنههای ساختمان استفاده میشود.
به این پوششهای نصب شده بر قسمتهای مختلف دیوار که نقش جاذب صدا را برعهده دارند، عایق صدا گفته میشود. انواع عایق صوتی بعنوان یک تکنولوژی نوین که روز به روز در حال پیشرفت و سازگاری بیشتر با محیط زیست بوده نقش بسزایی در ایجاد آرامش و جلوگیری از انتقال صدا به محیط اطراف داشته است.
جدیدترین نوع عایق صوتی ساختمان با عنوان و اختصار STI با کیفیت مطلوب و مناسب برای محیطهای صنعتی و مسکونی و نصب بر درب و پنجره و دیوار و سقف تولید و ارائه شده است. انتخاب صحیح انواع عایق صوتی و همین طور محل نصب آنها در کاربرد انواع عایق صوتی پس از نصب تاثیر زیادی دارد.
آشنایی با انواع عایق صوتی
از آنجایی که انتخاب صحیح انواع عایق صوتی در ایفای نقش موثر این تجهیزات در جذب صدا و کاهش آلودگی صوتی در محیط تاثیر فراوانی داشته در این قسمت به آشنایی مختصری با انواع عایق صوتی از نظر کاربردی اشاره خواهیم داشت.
عایق صوتی دیوار مشترک
برای جلوگیری از انتقال صدای تلویزیون، مکالمات تلفنی، صحبت کردن و مواردی از این قبیل به منزل کناری بهترین اقدام استفاده از عایق صوتی دیوار مشترک است. نصب عایق صوتی دیوار مشترک بیشتر برای ساختمانهای واقع در مجتمعهای آپارتمانی و اداری کاربرد دارد.
عایق صوتی استودیو
برای ایجاد یک فضای هنری و آرام وجلوگیری از انعکاس و انتقال صدا در این فضا بهترین پیشنهاد استفاده از عایق صوتی پنلهای آکوستیک است. آکوستیک به طور کلی در سه دستهی جاذبها، دیفیوزرها و دیفیوزر قرار داشته که بری اتاقهای ضبط و مواردی مشابه آن بسیار کاربرد دارند.
عایق صوتی توکار
انواع عایق صوتی توکار که عایق صوتی صنعتی نیز جزئی از آنها میباشد، در حین ایجاد سازههای ساختمان و ساخت وساز در بین قسمتهای مختلف دیوار، پنجره، سقف و کف برای جلوگیری از انتقال صدا تعبیه میشوند. ورقههای یونولیتی نیز از این سبک عایق صدا هستند که در حین ساخت و در مرحله سفت کاری سازه به ساختمان اضافه میشوند.
عایق صدا یا فوم اکس پی اس
این نوع عایق صوتی علاوه بر عایق صدا، عایق حرارتی و رطوبتی نیز به حساب میآید. طول عمر و دوام بالای آن امکان استفاده از این عایق صوتی در سقف و کف را افزایش داده و از مصالح بسیار کاربری عایقکاری به شمار میآید.
عایق صوتی فوم اسپری شونده پلی یورتان
این فوم با ایجاد فعل و انفعالات شیمیایی تحت تاثیر موارد فشرده شده در اسپری مانع انتقال صدا میشود. از این نوع عایق صدا بیشتر برای درزهای ایجاد شده در کناره دیوار و سقف و پنجره استفاده میشود.
نوع کامپوزیت شده این نوع فوم با نام فوم بازیافتی ریباند سازگار با محیط زیست تولید و عرضه شده است. این محصول به صورت رولی بوده و متناسب با اندازه نیاز افراد قابل استفاده است.
عایق صوتی روکار
عایق صوتی روکار سقف ،کف و قسمتهای مختلف ساختمان با اعمال زیرسازی های اولیه و یا حتی بدون نیاز به زیرسازی قابل انجام است. تولید و استفاده این نوع عایق روز به روز در حال پیشرفت است.
در این میان میتوان به دیگر مواردی مثل عایق صدای پشم شیشه، فوم عایق صدای شانه تخم مرغی، فوم عایق صدای صاف، فوم منشوری و همین طور عایقهای دکوراتیو و پنل های آکوستیک دکوراتیو که در دکوراسیون وطراحی داخلی منزل نقش پر رنگی دارند بعنوان انواع عایق صوتی از نظر نوع کاربرد اشاره داشت.
عایق صوتی پنجره، کاغذ دیواری عایق صوتی و همین طور عایق صوتی استودیو از دیگر مصارف انواع عایق صوتی برای جلوگیری از انتقال صدا به محیط بیرون میباشند.
نکات پر اهمیت در نصب عایق صوتی
پس از آشنایی نسبی با انواع عایق صوتی در ساختمانهای مختلف در این قسمت به بررسی اهمیت نصب عایق صوتی در بخشهای مختلف ساختمان میپردازیم.
- منافذ ورود و خروج هوا و هر روزنهای که امکان انتقال هوا و صدا را داشته ببنید.برای انجام این کار بخشهایی مثل اطراف جعبه تقسیم برق، کانالها و داکتها، منافذ ایجاد شده در سقف و کنار پنجره و درب را با بتونه یا فوم پلی اورتان بپوشانید.
- از ایجاد کانالهای عبور و جریان صدا در دیوارهای مشترک جلوگیری کرده و در صورت وجود درصدد پوشاندن روزنههای بین آنها بر آیید.
- از مصالح سخت در هنگام نصب عایق صوتی خودداری کنید چرا که در انعکاس و انتقال صدا بسیار تاثیر دارند.
- از یک لایه انعطاف پذیر فوم منبسط شونده برای جدا کردن لولهها از روزنههای دیوار و عایق کاری آنها استفاده کنید.
- استفاده از عایق صوتی در دیوارهای ساختمانهای جدید جهت جلوگیری از انتقال صدا بین اتاقهای مجاور را جدی بگیرید.
- اتاقهای مخصوص استراحت و کار را تا جایی که میتوانید با عایق صوتی دیوار و عایق صوتی سقف تجهیز کنید.
- به جای کف پوشهای مثل سرامیک و پارکت از موکتها و کف پوشهای عایق صدا و حرارت استفاده کنید.
اهمیت کاربرد عایق صوتی دیوار
عایق صوتی دیوار که در انواع مختلفی مانند عایق صدای دیوار مشترک و همین طور عایق صوتی درب داخلی ساختمان بررسی شد در جلوگیری از انتقال صدا به محیط اطراف بسیار تاثیر دارد. امروزه از این فناوری برای شرکتها و ساختمانهای آپارتمانی بهره میبرند.
نقش عایق صوتی سقف در ساختمان
عایق صوتی سقف ساختمان مانند عایقکاری کف و دیوار و پنجره از اهمیت بالایی برخوردار است. اهمیت نصب عایق صوتی در سقف ساختمان به اندازهای بوده که امروزه با انواعی مثل عایق صوتی سقف روکار، عایق صوتی سقف آپارتمان، عایق صوتی سقف کاذب بسیار صورت میگیرد.
جلوگیری از انتقال صدا و آلودگی صوتی خصوصا در زندگی آپارتمانی از مهم ترین موارد در حفظ آرامش میباشد. بنابراین در هنگام انتخاب یک واحد آپارتمانی برای زندگی و همین طور یک ساختمان برای کار حتما در کنار دیگر خصوصیات به عایق کاری صوتی آن توجه داشته باشید.