نئوپان چیست؟ + بررسی مزایا و معایب
نئوپان چیست؟ این سوالی است که معمولا برای افرادی که قصد ساخت کمد دیواری را دارند پیش میآید و میخواهند بدانند چه تفاوتی میان این دو مورد وجود دارد؟ امروزه متریال و مواد اولیه مختلفی برای ساخت انواع سرویس خواب، کابینت، میز و سایر لوازمی از این قبیل استفاده شده که هر کدام از آنها قابلیتها و ویژگیهای مخصوص به خود را دارند.
یکی از کاربردیترین مواد اولیه که این روزها در این صنعت مورد استفاده قرار میگیرد، نئوپان است. تولید نئوپان بر اساس خرده چوبهای بازیافتی انجام شده و به همین دلیل در دسته مواد اولیه ارزان قیمت و به صرفه قرار میگیرد. برای استفاده بهینه از این مواد، لازم است تا در ابتدا بدانیم نئوپان چیست و چه ویژگیهای اصلی دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا توضیحات مهمی درباره کاربردهای نئوپان و انواع آن در اختیار شما قرار دهیم.
فهرست عناوین
نئوپان چیست؟
نئوپان را میتوانیم تختهای در نظر بگیریم که از ذرات چوب و یا مواد لیگنوسلولزی ساخته شده است. برای اتصال هرچه بهتر این ذرات به یکدیگر، از رزینهای مصنوعی و یا سایر مواد اتصالدهنده استفاده میشود. این فرایند در گرما و فشار مشخصی انجام میشود؛ به همین دلیل محصول نهایی میتواند قابلیتهای ویژهای داشته باشد.
در این فرایند خردههای چوب، چسب، رزین اوره فرمالدئید و سایر مواد افزودنی و اثرگذار، با یکدیگر ترکیب شده، متصل میشوند و سپس با استفاده از دستگاه پرس به بهترین نحو ممکن متراکم خواهند شد.
کاربرد نئوپان چیست؟
حال که دانستیم نئوپان از چیست و از چه موادی در ساخت آن استفاده میشود، لازم است تا به سراغ بررسی کاربردهای این تختهها برویم. امروزه میتوانیم نئوپان را به عنوان یکی از کاربردیترین مواد اولیه استفاده شده در سازههای چوبی بدانیم که برای ساخت قطعات مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. در این بخش چند نمونه از اصلیترین کاربردهای چوب نئوپان را معرفی میکنیم:
- ساخت کابینت: یکی از اصلیترین کاربردهای انواع نئوپان، در روند ساخت انواع کابینتهای آشپزخانه، سرویس بهداشتی، دفاتر اداری و ... است. همچنین برای ساخت انواع کمد دیواری و قفسه هم میتوان از نئوپان استفاده کرد. در این حالت برای صرفهجویی و در هزینهها و در عین حال داشتن یک نتیجه باکیفیت و مناسب، میتوان از نئوپان در روند اجرا استفاده کرد.
- ساخت مبلمان: در انواع مبلمان مانند میز، صندلی، کمد و ... میتوان از نئوپان استفاده کرد. نئوپان یکی از مواد اولیه کاربردی برای قسمتها و بخشهای مختلف این قطعات محسوب میشود.
- ساخت درب و پنجره: در بسیاری از مواقع میتوان از نئوپان در روند ساخت انواع دربهای خارجی و داخلی و همچنین ساخت پنجرهها استفاده کرد و موارد کاربردی و باکیفیتی ساخت.
- ساخت طبقه برای کمد دیواری: یکی دیگر از کاربردهای نئوپان در طبقه بندی کمد دیواری است. کمد دیواریها معمولا برای ایجاد جای بیشتر، طبق بندی شده و از بخشهای مختلفی تشکیل میشوند؛ در این حالت میتوان از نئوپان برای این قسمتها استفاده کرد و نتیجه خوبی را به دست آورد. با این کار میتوانید قیمت کمد دیواری ساده را به میزان قابل توجهی کاهش دهید.
- ساخت سرویس خواب: از نئوپان معمولا در ساخت قسمتها و بخشهای مختلف سرویس خواب هم استفاده میشود. از جمله این بخشها میتوانیم به کفی یا همان محل قرار گرفتن تشک تخت اشاره کنیم که در اغلب مواقع با استفاده از نئوپان ساخته شده است. همچنین زیره تخت و بدنه کشوهای زیر تخت هم با استفاده از این نوع چوبها قابل ساخت است.
- ساخت پارتیشن و روکش دیوار: یکی دیگر از کاربردهای این محصولات در صنایع، در ساخت انواع روکش دیوارها در ساختمانسازی است. همچنین شما میتوانید از نئوپان به عنوان مواد اولیه برای ساخت پارتیشن و جداکنندهها هم استفاده کنید.
- ساخت جعبه و بسته بندی: امروزه با گسترش صنعت بستهبندی، از متریال و مواد اولیه مختلف و گوناگونی در این حوزه استفاده میشود. بر این اساس شما این امکان را دارید که از نئوپان در این حوزه استفاده کرده و بستهبندیهای خلاقانه و جذابی را ایجاد کنید.
مزایای استفاده از نئوپان
بعد از بررسی سؤال نئوپان چیست و چه کاربردهایی دارد، نوبت به آگاهی از اصلیترین مزایای نئوپان میرسد. بسیاری از کاربردهای متعددی که برای نئوپان در نظر گرفته شدهاند، به دلیل مزایای متعدد این تختههای خرده چوب در زمان استفاده هستند که عبارتند از:
- قیمت مقرون به صرفه: یکی از اصلیترین مزایای این ورقهای تخته چوبی، قیمت مقرون به صرفه آن در مقایسه با انواع مواد اولیه چوبی و کاربردی در این صنعت است. از این رو استفاده از نئوپان در روند اجرای انواع پروژهها تا حد زیادی باعث صرفهجویی در هزینهها میشود.
- وزن بسیار سبک: از دیگر مزایای نئوپان باید به وزن سبک آن اشاره کنیم. وزن سبک این محصولات به دلیل استفاده از خرده چوب در روند ساخت آنها است. وزن کم نئوپان باعث شده که حمل و نقل سادهتر باشد و وزن وسایل ساخته شده هم تغییر زیادی نکند.
- قابلیت سفارشی سازی در ابعاد مختلف: شما میتوانید نئوپان را در تختهها با ابعاد و اندازههای مختلف تهیه کنید. از این رو میتوانیم مزیت دیگر این تختهها را امکان دسترسی به سایزهای مختلف بسته به کاربرد مشتری بدانیم.
معایب استفاده از نئوپان
استفاده از نئوپان در کنار مزایای گوناگون و متعدد، معایبی را نیز به همراه دارد که باید قبل از استفاده درباره آنها اطلاعات کافی داشته باشید. در این بخش به معرفی چند نمونه از اصلیترین معایب استفاده از نئوپان میپردازیم:
- عدم مقاومت کافی در برابر رطوبت و نفوذ آب
- عدم مقاومت در برابر فشار به دلیل ساختار خرده چوبی
- پیچ پذیری ضعیف
- برش زدن و ابزار کاری دشوار
- عدم سازگاری با محیطزیست به دلیل استفاده از مواد شیمیایی در روند ساخت
- ایجاد بوی نامطلوب در صورت استفاده از مواد نامرغوب
انواع نئوپان
برای اینکه به صورت کامل بدانید نئوپان چیست و چگونه مورد استفاده قرار میگیرد، لازم است تا اطلاعات و آگاهی خود را درباره انواع مختلف نئوپان هم ارتقا دهید. در این بخش چند نمونه از معروفترین و کاربردیترین انواع نئوپان را به صورت کامل معرفی میکنیم تا اطلاعات بیشتر و کاملتری درباره آنها به دست آورید:
1. نئوپان خام
نئوپان خام این روزها به عنوان نئوپان بدون روکش هم شناخته میشود. این محصول به صورت طبیعی به رنگ قهوهای روشن ساخته شده و برای کاربردهای خاصی مانند قالبسازی، تولید جعبه، بستهبندی محصولات و ... مورد استفاده قرار میگیرد. در مواقعی که ظاهر محصول فاقد اهمیت بالایی باشد، میتوان به راحتی از این مدل نئوپان استفاده کرد.
2. نئوپان روکش دار
دستهبندی دیگری که در این زمینه مورد استفاده قرار گرفته، با عنوان نئوپان روکشدار شناخته شده و از روکشهای مختلفی برای ساخت آنها استفاده میشود. بدیهی است که این محصول جلوه ظاهری به مراتب بهتری نسبت به نئوپان خام داشته و در کاربردهای گستردهتری میتوان از آن بهره برد.
امروزه روکشهای مختلفی برای نئوپان مورد استفاده قرار میگیرند که برخی از آنها به شرح زیر هستند:
- روکش چوب
- روکش کاغذی
- روکش پلاستیک
- نئوپان ملامینه
- نئوپان هایگلاس
- روکش لترون
- روکش ممبران
تنوع محصولات در این زمینه بسیار گسترده بوده و شما بر اساس کاربردی که در نظر داشته و بودجه در دسترس، میتوانید از میان آنها به انتخاب بپردازید. برای مثال نئوپان ملامینه و هایگلاس دارای حالت براقی هستند و قیمت روکش ممبران بهصرفهتر است.
3. نئوپان سبز
نئوپان سبز چیست؟ نئوپان سبز یکی از دسته بندیهای پرکاربرد برای نئوپان است که در برابر آب و رطبت مقاومت زیادی نشان داده و به راحتی باد نمیکند یا از بین نمیرود. این تخته دارای یک سری مواد افزودنی ضدآب است که در هسته نئوپان به کار میروند و عموما با رنگ سبز مشخص میشود.
بررسی تفاوتهای نئوپان با ام دی اف
در راستای آشنایی با پاسخ این سوال که نئوپان چیست و چه انواعی دارد، باید درباره تفاوتهای اصلی این تختهها با ام دی اف هم اطلاعات مورد نیاز را به دست آورید. ام دی اف این روزها به عنوان یکی از کاربردیترین مواد اولیه در ساخت لوازم مختلف شناخته میشود. در این بخش به مهمترین تفاوتهایی که در میان این محصولات وجود دارد در قالب یک جدول میپردازیم:
مورد بررسی |
نئوپان |
ام دی اف |
مواد سازنده |
نئوپان از خردههای چوب با ترکیب چسب و رزین مخصوص ساخته شده است |
ام دی اف از الیاف چوب و چسب تراکم بالا در روند فشردهسازی تشکیل شده است |
مقاومت نسبت به رطوبت |
به دلیل روکشهای به کار برده شده در روند ساخت، مقاومت بالاتری نسبت به نفوذ رطوبت دارد |
نسبت به رطوبت حساسیت بالایی داشته و ممکن است دچار تغییر حالت شود |
ظاهر |
برای نئوپان هم روکشهای مختلفی طراحی شده که میتوان از آنها استفاده کرد، اما به صورت کلی محصول نهایی با روکش ملامینه ارائه میشود که جذابیت بیشتری دارد. |
ام دی اف دارای سطح صاف و یکنواخت، ولی بدون روکش بوده که نیاز به رنگآمیزی و یا روکش دارد |
کاربردها |
به صورت کلی در صنعت مبلمان و همچنین دکوراسیون داخلی کاربردهای بسیار گستردهای دارد. |
از این چوب برای ساخت انواع پارتیشنها، کابینتها و سایر قطعاتی از این دست استفاده میشود. |
ام دی اف و ملامین در کنار تفاوتهای متعدد، شباهت زیادی هم به یکدیگر دارند و در برخی از موارد میتوانند به عنوان جایگزین یکدیگر مورد استفاده قرار بگیرند. کسب اطلاعات کافی در این زمینه به شما کمک میکند تا استفاده بهینهتری از این تختههای چوبی داشته باشید.
امروزه در صنعت مبلمان، دکوراسیون و ساخت قطعات چوبی، از متریال و مواد اولیه متعددی استفاده میشود. قیمت بالای چوب طبیعی باعث شده تا این روزها جایگزینهای مختلفی برای آن در نظر گرفته شوند. نئوپان یکی از کاربردیترین موارد در این حوزه محسوب میشود که شما میتوانید از آن استفاده کنید. در بخشهای قبلی به صورت کلی به این موضوع پرداختیم که نئوپان چیست و چه کاربردهایی در حوزههای مختلف دارد. همچنین انواع مختلف نئوپان را نیز به صورت کامل معرفی کردیم.