تامپون بینی چیست؟
تامپون بینی؟ تامپون بینی چگونه است؟
تامپون بینی چیست و تامپون بینی چه کاربردی دارد؟ آیا کشیدن تامپون بینی درد دارد و خونریزی بعد از دراوردن تامپون بینی خیلی شدید است؟ تامپون بینی چند روز باید بماند و مراقبتهای بعد از کشیدن تامپون بینی شامل چه کارهایی میشود؟ این سوالها و موارد دیگر در میان کسانی که قصد عمل بینی را دارند بسیار رایج بوده و دغدغه ذهنی افرادیست که متقاضی جراحی بینی هستند. در این مطلب ابتدا بررسی میکنیم که تامپون بینی چیست، و در ادامه سعی کردهایم که سوالات و ابهامات پیرامون تامپون بینی را برطرف کنیم.
تامپون بینی چیست؟
جراحان بینی معمولا از انواع تامپون بینی یا باند مخصوص پس از جراحی برای جلوگیری از خونریزی استفاده میکنند. استفاده از انواع تامپون بینی در گذشته بیشتر رواج داشته است، اما امروزه بیشتر از مینی تامپون بینی که به صورت عامیانه مش یا فتیله هم میگویند، استفاده میشود. در گذشته خارج کردن انواع تامپونهای بینی(که بزرگ نیز بودند) بسیار دردناک بود؛ اما خوشبختانه با پیشرفت علم پزشکی اندازه تامپون بینی کوچکتر و این کار راحتتر شده است. حتی برخی از پزشکان متدهای جراحی بدون استفاده از انواع تامپون بینی را اجرا میکنند. این مسئله نگرانیهای رایج در رابطه با خونریزی بعد از دراوردن تامپون بینی، مراقبت های بعد از کشیدن تامپون بینی و اینکه تامپون بینی چند روز باید بماند را کاملا برطرف میکند.
کاربرد انواع تامپون بینی
تا اینجا متوجه شدیم که تامپون بینی چیست. اکنون با کاربرد انواع تامپون بینی آشنا میشویم. به دلایل زیر لازم است پس از عمل جراحی بینی از تامپونهای بینی یا باند مخصوص برای وارد کردن فشار به نقاط مختلف بینی استفاده شود:
- وارد کردن فشار مناسب به تیغه میانی جهت نگه داشتن آن در موقعیت مناسب
- حفظ فشار در برابر نواحی تحت درمان به منظور کاهش خونریزی پس از عمل جراحی
- وارد کردن فشار به غشای تیغه بینی به منظور ترمیم مستقیم استخوان و جلوگیری از جمع نشدن خون زیر سطح پوست
تامپون بینی چند روز باید بماند
حفظ فشار برای جلوگیری از خونریزی بعد از دراوردن تامپون بینی
شدت خونریزی مشاهده شده در ناحیه سینوس پس از عمل جراحی بینی در بین افراد متفاوت است. به هر حال پس از جراحی، از مواد نخی آغشته به اسپری بینی آفرین(Afrin) در ناحیه داخل بینی بیمار استفاده میشود. انجام این کار میتواند به خوبی خونریزی بینی و خونریزی بعد از دراوردن تامپون بینی را کاهش دهد. هرچند همیشه میتوان انتظار داشت پس از جراحی مقداری خونریزی در محل مشاهده شود، اما اگر این خونریزی بیش از حد باشد، احتمالا جراح محلهای دچار خونریزی را با استفاده از ابزار مخصوص سوزانده یا یک باند در برابر ناحیه مورد نظر قرار میدهد تا با وارد کردن فشار، جلوی خونریزی گرفته شود.
در اکثر موارد باند استفاده شده برای کاهش خونریزی احتمالاً با گذشت 2 تا 4 شب از بینی خارج خواهد شد. توجه داشته باشید جراح تا حد ممکن از سوزاندن رگهای بینی برای کنترل خونریزی استفاده نمیکند، زیرا انجام این کار میتواند باعث خشک شدن مخاط داخل بینی و ایجاد تاخیر در فرآیند بهبود شود. در اکثر مواقع موارد خونریزی در ناحیه داخلی توربینت بینی ایجاد گردیده و بیمار ممکن است با التهاب فعال در زمان جراحی مواجه شود. این شرایط نیز میتواند باعث خونریزی حفرههای سینوسی شود. هنگامی که این شرایط برای بیمار ایجاد شود، یک تکه کوچک از اندازه تامپون بینی مانند تامپون اسفنج مانند زیر ناحیه توربینت قرار داده میشود تا به این ترتیب فشار لازم به نواحی دچار مشکل وارد شود.
مراقبت های بعد از کشیدن تامپون بینی
تامپون بینی چند روز باید بماند؟
رایجترین کاربرد انواع تامپون بینی یا باند بینی نگه داشتن غشای مخاطی تیغه بینی به صورت محکم در مقابل استخوان و غضروف تا زمانی است که چسبندگی کافی بین آنها ایجاد شود. این شرایط با گذشت 1 تا 4 روز از عمل جراحی با توجه به شرایط بیمار اتفاق خواهد افتاد. از طرف دیگر برخی از موارد انحراف تیغه بینی به صورتی است که لازم است از روشهای خاص و تامپون بینی پس از عمل جراحی برای دستیابی به اهداف مورد نظر بیمار استفاده شود. این نوع از باندها در داخل هر دو سوراخ بینی قرار گرفته و عبور هوا از مسیر بینی را بطور کامل مسدود میکنند. به هر حال، معمولا جراح این نوع از باندها را با گذشت 1 یا 2 روز از عمل جراحی از بینی بیمار خارج خواهد کرد.
موارد جایگزین تامپون در جراحی بینی
1. در مواردی که جراح از بخیههای قابل جذب بطور دقیق در داخل بینی استفاده کرده و این بخیهها برای نگه داشتن غشای مخاطی در محل و ایجاد نتایج درمانی مورد نظر کافی باشد. این روش جایگزین تامپون در جراحی بینی دارای مزیتهای خاص در ارتباط با حفظ فشار بر روی ناحیه تحت درمان برای یک هفته یا بیشتر است، جایگزین تامپون در جراحی بینی، مسیر هوای بینی را مسدود نمیکند، و نیاز به خارج کردن باند یا کشیدن بخیه و در نتیجه مراقبت های بعد از کشیدن تامپون بینی ندارد. به هر حال همیشه امکان جایگزین کردن این روش با تامپون بینی وجود ندارد.
2. جایگزین تامپون در جراحی بینی در حالت دیگر شامل مواردیست که جراح عمل جراحی تیغه بینی را به روش آندوسکوپی انجام داده و به این ترتیب به صورت مستقیم بدون ایجاد برش در بافت بینی اصلاحات مورد نیاز را انجام داده باشد. در این شرایط احتمالا نیازی به باند یا انواع تامپون بینی نیست. امروزه از این روش به صورت معمول برای رفع زائدههای استخوانی استفاده میشود. به کمک این جایگزین تامپون در جراحی بینی، غشای مخاطی را میتوان با آندوسکوپ در محل مناسب بخیه زده و نگه داشت.
3. در برخی از موارد جراحی تیغه بینی، اسپلیتهای پلاستیکی(از انواع تامپون بینی) در داخل تیغه بینی بخیه زده شده و کاری مانند گچ گرفتن را برای بینی انجام خواهند داد. از این روش میتوان به عنوان جایگزین تامپون در جراحی بینی و باند بینی استفاده کرد. حتی میتوان این 2 روش را همراه با یکدیگر برای بیمار مورد استفاده قرار داد.
خونریزی بعد از دراوردن تامپون بینی
آیا برداشتن تامپون بینی درد دارد؟ خونریزی بعد از درآوردن تامپون بینی چقدر است؟
اصولا تمامی خاطرانی که در مورد کشیدن تامپون بینی شنیدهایم یا هنگام فیلم در آوردن تامپون از بینی دیدهایم، توصیفاتی از درد است. انجام این کار با استفاده از مواد جدید مورد استفاده در انواع تامپون بینی، تکنیکهای جراحی مدرن و روشهای جایگزین تامپون در جراحی بینی مشخصا بهبود پیدا کرده است و ناراحتی کمتری برای فرد نسبت به گذشته دارد. هنگامی که تامپون بینی بزرگ باشد، جراح معمولا از یک نوع لوله در داخل بینی بیمار استفاده میکند تا به این ترتیب تا حدودی عبور هوا از مسیر بینی امکانپذیر شود. با وجودی که مسیر ایجاد شده توسط این لوله برای عبور هوا زیاد نیست، با استفاده از این روش هنگام خارج کردن تامپون بینی، فضای اشغال شده توسط لوله امکان وارد کردن داروی بیحسی و ضد احتقان را به داخل بینی ایجاد خواهد کرد. به این ترتیب با استفاده از این روش میتوان ناراحتی و خونریزی بعد از دراوردن تامپون بینی را کاهش داد.
زمان کشیدن تامپون بینی
با استفاده از این روش هنگامی که تامپون از بینی خارج میشود، بیمار نباید با احساس ناخوشایند یا درد مواجه گردد. علاوه بر این، معمولا به افراد توصیه میشود یک ساعت قبل از این مرحله از درمان یک یا دو قرص مسکن مصرف کند. با این وجود عامل کلیدی در خارج کردن بدون درد و خونریزی بعد از دراوردن تامپون بینی، استفاده از مواد بیحسی در ناحیه داخل بینی است. انجام این کار با چکاندن قطرههای بیحسی در داخل حفرههای بینی انجام شده و مدت زمان لازم برای اثربخشی آن در حدود 5 دقیقه است. به این ترتیب اکثر افراد از سطح کم ناراحتی و درد خود در هنگام خارج کردن تامپون به واسطه مصرف داروهای مسکن خوراکی و قطرههای مسکن داخل بینی متعجب خواهند شد.