علت جوش آوردن ماشین چیست؟
جوش آوردن ماشین یکی از ایراداتی است که در صورت رفع به موقع و عدم رسیدگی ممکن است عواقب بدی را به دنبال داشته باشد. علت جوش آوردن ماشین و اقدامات لازم در هنگام جوش آوردن خودرو از سری نکات مهم در نگهداری و تعمیر لحظهای انواع خودرو به شمار میآید. جوش آوردن ماشین در زمستان و هوای سرد و همین طور عوارض جوش آوردن خودرو در فصول مختلف از دیگر مواردی است گه باید برای جلوگیری از مواجهه با آنها اقدامات لازم صورت گیرد. دلایل زیادی در جوش آوردن ماشین نقش دارند که هر کدام وابسته به نوع خودرو و همین طور وضعیت قطعات داخلی آن میتواند متفاوت باشد.
علت جوش آوردن ماشین با بررسی نکاتی مانند علت جوش آوردن ماشین در هوای سرد و فضل زمستان و تابستان، علت جوش آوردن ماشین پژو، پراید و 206 و در ادامه آن اقدامات لازم در هنگام جوش آوردن خودرو و عوارض جوش آوردن خودرو در این متن مورد بررسی قرار گرفته است.
علت جوش آوردن ماشین چیست؟
دلایلی زیادی در جوش آوردن ماشین نقش دارند که هر کدام به تنهایی ممکن است آسیبهای زیادی به سیستم داخلی و موتور خودرو وارد کنند. دانستن علت جوش آوردن ماشین وابسته به نوع و وضعیت ماشین در لحظه مواجهه با این مشکل بسیار کارساز است. یک سری از دلایل اصلی و رایج جوش آوردن ماشین به صورت زیر قابل معرفی است:
بروز نقص فنی، مشکلات مکانیکی، شل شدن یا پاره شدن تسمه موتور، مشکل در مسیر تنفس موتور و... مواردی است که اوصولا در هنگام جوش آوردن ماشین توسط مکانیکها تشخیص داده میشود. اما شایع ترین و اصلی ترین دلیل جوش آورد ماشین خصوصا در فصلهای سرد و گرم سال بالارفتن دمای موتور خودرو و پایین آمدن سطح آب در سیستم خنک کننده موتور است. توجه داشته باشید در هنگام مواجهه با مشکل جوش آوردن ماشین قبل از هر گونه اقدامی سریعا ماشین را متوقف کرده و تا پایین آمدن آمپر ماشین صبر کنید.
اقدامات لازم در هنگام جوش آوردن خودرو
بایدها و نبایدهای زیادی در هنگام مواجهه با جوش آوردن ماشین وجود دارد که باید از سمت افراد رعایت شود. یک سری نکاتی که در هنگام بالا رفتن بیش از حد مجاز دمای موتور باید به آن توجه ویژه داشت به صورت زیر قابل مشاهده است:
اگر از زیر کاپوت ماشین بخار بیرون میآید.
در زمان جوش آوردن ماشین اگر بخار ناشی از مایع خنک کننده از زیر کاپوت ماشین خارج نشد، بهترین اقدام در این حالت خاموش نکردن خودرو است. زیرا خاموش کردن ماشین به رادیاتور و پروانه خودرو آسیب وارد کرده و منجر به از کار افتادن قطعات نامبرده در این حالت میشود. علاوه بر این فرآیند خنک شدن موتور متوقف شده و بنا به نظر مکانیکهای خودرو خاموش کردن موتور گرم آسیب جدی به اجزای واشر سیلندر وارد میکند.
در حالت دیگر اگر مایع خنک کننده موتور از زیر خودرو میریزد یا به صورت بخار از زیر کاپوت خارج میشود موتور را خاموش کرده اما سوییچ را در وضعیت On قرار دهید تا فن کار کند.
درب رادیاتور را به هیچ وجه باز نکنید.
باز کردن درب رادیاتور در هنگام جوش آوردن ماشین یک کار بسیار خطرناک است. پاشیدن آب گرم از ردیاتور و بوجود آوردن جراحات و سوختگی بر روی دست از عواقب انجام این کار به شمار میآید.
از ریختن آب بر روی موتور ماشین خودداری کنید.
ریختن آب بر روی موتور خودرو خنک شدن سریع سطح موتور و گرم ماندن بدنه داخلی آن را در هنگام جوش آوردن ماشین به دنبال دارد. در واقع خنک شدن غیر یکنواخت یا سریع موتور ماشین باعث چسبیدن پیستونها و دیواره های سیلندر شده و احتمال ترک خوردگی در موتور را بالا میبرد.
کاپوت ماشین را بالا بزنید.
در زمان جوش آوردن ماشین باز کردن کاپوت خودرو در جریان هوا در اطراف موتور خودرو و خنک شدن ماشین تاثیر مثبت دارد. در هنگام انجام این کار دقت کنید که بخار زیادی در اثر گرم شدن موتور خودرو در زیر کاپوت جمع شده است و برای باز کردن آن احتیاط لازم را داشته باشید. شاید روند بهبود وضعیت خودرو در این حالت طولانی به نظر بیاید اما جریان هوا برای خنک کردن موتور خودرو در این حالت امری ضوروی به حساب میآید.
بر روی دیواره رادیاتور خودرو آب بریزید.
ریختن آب بر روی دیواره رادیاتور خودرو خنک شدن سیستم و مایع خنک کننده موتور و در نهایت افزایش عملکرد سیستم خنک کننده را به دنبال دارد.
سطح آب خنک کننده موتور را بررسی کنید.
برای انجام این کار اجازه دهید سطح موتور ماشین کاملا خنک شود. در این زمان برای حل مشکل جوش آوردن ماشین میتوانید در رادیاتور آب بریزید. بهترین پیشنهاد در مواجهه با این مشکل تمام با تعمیرکاران ماشین است. کنترل مایع خنک کننده ماشین یکی از اقدامات بسیار مهم در هنگام جوش آوردن ماشین است.
برای انجام این کار ابتدا وضعیت شلنگها، اتصالات سیستم خنک کننده موتور ماشین، اتصالات سیستم بخاری ماشین را بررسی و در صورت لزوم شلنگ های باد کرده و فرسوده را تعویض کنید. زمانی که ماشین خاموش است اندازه مایع خنک کننده بین نشانگر حداقل (Min-L) و نشانگرحداکثر (Max-F)قرار دارد. در صورت کم بودن مایع خنک کننده این مخزن را تا رسیدن به حد نشانگر (Max-F) پر کنید. توجه داشته باشید بیش از حد معمول از مایع خنک کننده موتور استفاده نکنید.
نیاز به استفاده مکرر از آب رادیاتور یکی از نشانههای درست کار نکردن سیستم خنک کننده موتور ماشین است. برای بازبینی وضعیت این قسمت از ماشین حتما از افراد متخصص کمک بخواهید.
علت جوش آوردن ماشین در هوای سرد
علت جوش آوردن ماشین پژو یا علت جوش آوردن ماشین پراید در فصول سرما یکی از مواردی است که افراد همیشه به دنبال یک پاسخ قطعی برای آن هستند. علت جوش آوردن ماشین در زمستان ممکن است تحت تاثیر ایراداتی مثل کافی نبودن میزان مایع خنککننده، فن رادیاتور معیوب، ترموستات خراب، واترپمپ معیوب، آسیبدیدگی واشر سرسیلندر در ماشینهای مختلف رخ میدهد.
عوارض جوش آوردن خودرو
جوش آوردن ماشین به مرور زمان و گاها در لحظه آسیب و عوارض جدی را برای سلامت خودرو و سرنشینان به دنبال دارد. اصلی ترین آسیبی که به خودرو این هنگام وارد میشود، مربوط به سیستم موتور است. به دنبال آن اگر بی اهمیت به جوش آوردن ماشین همچنان به حرکت خود خصوصا در جادههای شلوغ ادامه دهید پیستون، سرسیلندر، سوپاپ، میل لنگ و سایر قطعات موتور اتومبیل شما ممکن است که با آسیبهای جدی مواجه شوند.
چند نکته ایمنی در هنگام جوش آوردن ماشین
- به هیچ وجه از الکل و متانول در مایع خنک کننده سیستم رادیاتور ماشین استفاده نکنید.
- از مایعهایی که حاوی بیش از % 60 یا کمتر از % 35 ضدیخ که می توانند کارآیی محلول را کاهش دهند استفاده نکنید.
- درب رادیاتور را در هنگام داغ بودن موتور و رادیاتور باز نکنید در این حالت مایع خنک کننده داغ و بخار ناشی از آن ممکن است به شما آسیب وارد کند.
- از مایع خنک کننده موتور (رادیاتور یا ضدیخ) برای شستن شیشه استفاده نکنید، این امر منجر به کاهش دید راننده و همین طور از دست دادن کنترل خودرو شود. علاوه بر این بر رنگ و تزیینات ماشین صدمه وارد میکند.
توجه داشته باشید مراجعه به مکانیکیهای معتبر و همین طور گرفتن راهنمایی و کمک از تعمیرکاران سیار بهترین انتخاب در هنگام مواجهه با مشکل جوش آوردن ماشین در شرایط مختلف است. با این کار علاوه بر قرار دادن خود و سرنشینان در یک شرایط مطمئن از رسیدن آسیب به سیستم داخلی و موتور خودرو جلوگیری کنید.