تفاوت لیسه گیری و رنگ خودرو
اگر خودرویتان به تازگی آسیبدیده است، حتما درباره تفاوت لیسه گیری و رنگ خودرو پرسشهایی دارید. اینکه هرکدام برای چه نوع صدماتی مناسب هستند، چه تاثیری روی قیمت ماشین دارند، هزینهشان چقدر است و غیره.
در ادامه ضمن بررسی کامل تفاوت رنگ و لیسه گیری خودرو از نظر کاربردها، مراحل انجام، تجهیزات لازم، هزینه و تاثیر در افت قیمت، روش تشخیص لیسه کشی از رنگ بدنه خودرو را نیز توضیح میدهیم. در انتها نیز به تفاوت لیسه، قلم و رنگ اشارهای کوتاه خواهیم داشت.
فهرست عناوین
بررسی تفاوت لیسه گیری و رنگ
پیش از بررسی تفاوتها، بهتر است ابتدا تعریف دقیق هریک از این عملیات را مرور کنیم.
- لیسه گیری خودرو چیست؟ لیسه گیری یا لیسه کشی فرآیندیست که طی آن، خط و خشهای عمقیِ بدنه خودرو برطرف میشوند.
- رنگآمیزی یا نقاشی خودرو چیست؟ نقاشی خودرو اغلب با هدف حفظ جلوه ظاهری خودرو پس از تصادفات، رنگپریدگی و سایر آسیبها انجام میشود.
مهترین تفاوتهای این دو روش را در جدول زیر میبینید:
|
هزینه |
افت قیمت |
کاربرد |
روش تشخیص |
لیسه گیری |
کم |
ندارد |
خراشهای عمقی |
دستگاه ضخامتسنج |
نقاشی خودرو |
کم تا زیاد |
دارد |
آسیب به رنگ پس از تصادفهای شدید و صافکاری |
بررسی چشمی و دستگاه ضخامتسنج |
در نگاه اول به نظر میرسد که صرفا با دو روش متفاوت برای رفع ایرادات ظاهریِ خودرو روبهرو هستیم. اما ایندو تفاوتهای مهمی از نظر شرایط مناسب برای استفاده، مراحل انجام و ... دارند که در ادامه به طور مفصل (به همراه استثنائات احتمالی) بررسیشان کردهایم:
تفاوت لیسه گیری با رنگ خودرو از نظر کاربرد
مهمترین فرق لیسه گیری با رنگ بدنه خودرو را شاید بتوان در کاربردشان جستوجو کرد. همانطور که میدانید، بدنه خودروها از سهلایه فلز تشکیل شده است؛ و خراشهایی که روی بدنه میافتند، با توجه به عمقشان میتوانند از لایه اول تا سوم را درگیر کنند.
اگر فقط لایه اول آسیب ببیند، یک خراش "سطحی" داریم که به راحتی با پولیشکاری رفع میشود. اما اگر خراش به لایههای دوم و سوم بدنه نفوذ کرده باشد، خراش "عمیق" است و باید با روشهای دیگری برطرف شود. لیسه گیری بخشی از همین روشهاست.
از طرف دیگر، وقتی خودروها تصادف میکنند، تعمیر بدنه آنها با صافکاری با رنگ یا بدون رنگ انجام میشود. اگر ضربه واردشده به بدنه به قدری شدید باشه که رنگ بدنه بریزد، نقاشی هم لازم است. اما اگر رنگ بدنه آسیبی نبیند و خراشی روی آن ایجاد نشود، تنها با صافکاری میتوان بدنه را (تقریبا) به حالت قبل برگرداند.
تفاوت رنگ و لیسه گیری خودرو از نظر مراحل انجام
هنگام بررسی تفاوت لیسه گیری و رنگ متوجه شدیم که لیسه کشی، برای خراشهای عمیقی کاربرد دارد که به لایههای دوم و سوم بدنه خودرو رسیدهاند. این خراشها رنگ خودرو را خراب میکنند و بهتر است هرچه سریعتر رفع شوند؛ وگرنه به فاصلهای کوتاه رویه خودرو میریزد و ناحیه آسیبدیده باید نقاشی شود.
مراحل لیسه کشی به ترتیبِ زیر هستند:
- ابتدا محل خراشها با شویندههای مخصوص شسته و سپس به طور کامل خشک میشوند.
- کارشناس ناحیه آسیبدیده را زیر نور فرابنفش قرار میدهد، تا بتواند مساحت و عمق آسیب را دقیقا مشخص کند. برای تشخیص عمق آسیب، بعضا خودرو را زیر نور خورشید هم بررسی میکنند، اما اشعه UV گزینه بهتریست.
- با توجه به کد رنگ خودرو (کد رنگ کارخانه)، محل خراش با رنگ به صورت لایهلایه پر میشود. اگر لازم باشد، بتونهکاری با استفاده از بتونه سنگ و رنگ خشک هم انجام میشود. پس از خشک شدن بتونه و جذب رنگ توسط بدنه، میتوان گام بعدی را آغاز کرد.
- در مرحله بعد، که محک کار حرفهایست، باید رنگها و مواد جامد اضافی با لیسه نرم از روی خودرو برداشته شود. برخی مراکز اینکار را به درستی انجام نمیدهند، که منجر به خشک شدن رنگ اضافی روی بدنه و کدر شدن اطراف ناحیه آسیبدیده میشود.
- در آخر نیز سطم با سمباده زدن و کلر زدن سطح یکدست و براق میشود.
از این نظر، لیسه گیری را به نوعی میتوان مکمل صافکاری و نقاشی دانست، که به تمیز کردن و از بین بردن رنگهای اضافه روی بدنه کمک میکند. در نهایتا هم رنگ خودرو با پولیش و سپس واکس، زیبا و یکنواخت خواهد شد. در صورت تمایل، سرامیک خودرو هم انجامپذیر است.
پولیشکاری همواره به عنوان گام آخر از لیسه کشی توصیه میشود؛ چون هم به افزایش عمر لیسه گیری کمک میکند، هم به محافظت بیشتر از بدنه خودرو.
توجه: عملیات لیسه کشی بیشتر برای رنگهای روغنی انجام میشود؛ و برای رنگهای متالیک و صدفی (به خاطر عدم توازن در چینش پیگمنتهای رنگی و دانههای درخشان) بهترین نتیجه را نخواهد داشت.
برای درک بهتر تفاوت رنگ و لیسه گیری خودرو، مراحل نقاشی را هم کوتاه در ادامه توضیح دادهایم:
- ابتدا خودرو به طور کامل و دقیق شستوشو داده میشود، تا تمام آلودگیهای آن در بخشهای مختلف پاک شود. سپس، خودرو در فضایی کاملا بسته به دور از جریان هوا و گردوغبار قرار میگیرد.
- در ادامه سمبادهزنی انجام میشود تا تمام ناهمواریهای موجود روی بدنه از بین بروند. بخشهایی که دچار شکستگی رنگ، توررفتگی و آسیبهایی از این قبیل شدهاند هم با بتونهکاری پر میشوند.
- چندلایه رنگ اولیه یا آستر روی خودرو اعمال میشود. پس از خشک شدن آنها، چندلایه از رنگ اصلی روی بدنه اعمال میشود.
- پس از خشک شدن رنگ نیز مجددا سمبادهزنی انجام میشود تا تمام ناهمواریهای احتمالی برطرف شوند.
فرق لیسه گیری و رنگ از نظر مواد و لوازم
جدا از کفش و لباس مناسب و تجهیزات ایمنی (شامل دستکش، ماسک فیلتردار و عینک)، ایندو عملیات از نظر لوازم و مواد استفادهشده هم تفاوتهایی با یکدیگر دارند.
برای لیسه گیری علاوه بر موارد عمومی مانند بتونه، شوینده سطح خودرو، سشوار صنعتی، پولیش و واکس، به لیسه فلزی مخصوص و قلم لیسه گیری هم احتیاج است.
رنگهای مخصوص لیسه کشی هم لازم هستند، که در بازار به عنوان رنگهای پوششی شناخته میشوند. جالب است بدانید که این رنگها میتوانند اکریلیک، پلییورتان یا ... باشند.
برای نقاشی خودرو اما از پیستوله یا تفنگ اسپری، کمپرسور هوا، سنباده و دستگاه سنباده، دستگاه پولیشزنی و دستگاه ضخامتسنج رنگ استفاده میشود. رنگ ماشین، بتونه، اسپری ضد زنگ، حلال تمیزکننده، چسب کاغذی و روزنامه، سطل برای ترکیب رنگ، واکس و آستر تینر هم لازم هستند.
تفاوت لیسه گیری و رنگ کردن خودرو از نظر هزینه
به طور کلی هزینه لیسه گیری کمتر است، چون برای ناحیهای کوچک و مشخص انجام میشود. هرچند بسته به شدت خراش، نوع رنگ، مدل خودرو و چندعامل دیگر، هزینه آن میتواند (به عنوان مثال) از هزینه رنگ کردن گلگیر یا یک درب کمتر شود.
هزینه پولیش و هزینه سرامیک خودرو را هم باید در نظر داشت. ضمن اینکه هزینه نقاشی هم کم و بیش به چنین فاکتورهایی بستگی دارد.
تفاوت رنگ و لیسه گیری خودرو از نظر افت قیمت
بسته به شرایط، این میتواند مهمترین فرق لیسه گیری با رنگ بدنه خودرو باشد. لیسه جزو رنگ محسوب نشده و در کارشناسی رنگ ذکر نمیشود.
البته اگر در لیسه کشی از بتونه استفاده شده باشد، که نشاندهنده عمق بالای خراش است، این عملیت جزو رنگ حساب میشود و شامل افت قیمت خواهد شد. اگر محل لیسه گیریشده وسیع باشد (بیشتر از 20 سانتیمتر مربع) هم قیمت کمی افت میکند.
میزان تاثیر رنگ در افت قیمت هم بیش از هرچیز به محلی که آسیب دیده است، بستگی دارد. برای تشخیص لیسه کشی از رنگ بدنه خودرو و تاثیر دقیق آن روی قیمت، حتما باید از یک کارشناس خبره کمک گرفت.
تشخیص لیسه کشی از رنگ بدنه خودرو
با توجه به نحوه اعمالِ کاملا متفاوت رنگ و لیسه، تشخیص لیسه کشی از رنگ بدنه خودرو غیر ممکن نیست. اولین راه، بازدید چشمی و بررسی شاخصههای مربوط به رنگ است.
برای کارشناسیِ دقیقتر رنگ و بدنه خودرو از دستگاه ضخامتسنج دیجیتال یا قلم مگنت هم استفاده میشود. ضخامتسنجی به کمک ابزار نشان میدهد که آیا زیر لیسه گیری بتونه وجود دارد یا خیر. اگر بتونه وجود داشته باشد، یعنی بدنه آسیبی جدی دیده و متاسفانه شامل افت قیمت میشود.
نکته مهمی که در تشخیص لیسه کشی از رنگ بدنه خودرو وجود دارد این است که رنگ نواحی لیسه گیری شده به مرور تغییر میکند. و هرچه ضخامت این سطوح بیشتر باشد، تغییر رنگ زودتر و با شدت بیشتری اتفاق میافتد.
فرق لیسه با رنگ و قلم چیست؟
"لیسه" یک مستطیل فلزی و انعطافپذیر است، که گفتیم برای از بین برده شرههای رنگ و مواد اضافه از روی بدنه کاربرد دارد. در گذشته از کارت اعتباری یا کارت تلفن برای اینکار استفاده میشد، اما در سالهای اخیرا از لیسه مخصوص استفاده میشود که دقت بسیار بالاتری دارد.
"رنگ" هم که با استفاده از پیستوله و به صورت پاششی روی بدنه اعمال میشود. اما تفاوت لیسه، قلم و رنگ در چیست؟
"قلمگیری" نیز از راههای برطرف کردن خط و خش بدنه است، که به راحتی میتوان آن را تشخیص داد و نتیجه آن در حد لیسه گیری (که زمانبرتر از آن است و دقت بالاتری را میطلبد) نیست. قلمگیری با قلمهای مخصوص را افراد عادی هم میتوانند انجام دهند (بدون نیاز به هیچ ماده و ابزار دیگر)، اما برای لیسه کشی حتما باید به متخصص مراجعه کرد.
همچنین، دقت داشته باشید که قلمگیری صرفا برای خراشهای سطحی کاربرد دارد. اما لیسه گیری خراشهای عمیق را هم پوشش داده و از آن مهمتر، در اثر شستوشو با آب پر فشار، تینر زدن و پولیشکاری پاک نمیشود و هیچ مشکلی برای آن پیش نمیآید.
امیدواریم با مطالعه این راهنما تفاوت بین این عملیات را بهتر متوجه شده باشید، و حالا نیاز خودروی آسیبدیدهتان را بهتر تشخیص دهید. اگر خط و خش سطحیست، با پولیش میتوانید برطرفاش کنید. اما اگر با خراشی عمیق روبهرو هستید، لیسه گیری میتواند گزینه خوبی باشد.
اگر مایلاید بدون پرداخت هزینه از آخرین قیمت این خدمات مطلع شوید و با بهترین کارشناسان شهرتان ارتباط بگیرید، کافیست سفارشتان را در اپلیکیشن یا وبسایت «خدمت از ما» ثبت کنید.