نگهداری و پرورش گیاه کروتون
کروتون نمونهای از گیاهان زینتی با گونههای مختلف و متنوع بوده که قابلیت کاشت و نگهداری آن در باغچه و آپارتمان وجود دارد. گیاه کروتن در محیطهای گرم و مرطوب رشد بهتری داشته و محل رشد و پروش ابتدایی آن کشورهای مالزی، استرالیا، اندونزی و جزایر غرب اقیانوس آرام است.
انواع گل کروتون که ظاهری شبیه به درخچه داشته بصورت جانبی رشد کرده و سطح گلدان و خاک را بطور کامل میپوشانند. تکثیر انواع کروتن در رنگهای متنوعی مثل صورتی، نارنجی، برنزی، بنفش و سبز با ترکیبی از الگوهای راه راه و تکه تکه انجام میشود. گیاه کروتون با ویژگیهای ظاهری مثل برگهای نوک تیز و منحنی شکل پرورش یافته و از این رو با نام های متنوعی همراه است.
برای داشتن اطلاعات بیشتر درباره نحوه نگهداری گیاه کروتن آشنایی نسبی با کود مناسب کروتن، انواع گل کروتون، نحوه تکثیر گیاه کروتن از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله از مجله خدمت از ما ویژگیهای اصلی گل کروتن و نحوه نگهداری آن در محیطهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است.
معرفی گل کروتن
کروتن گیاهی با برگهای بزرگ به همراه تلفیقی از رنگهای نارنجی، زرد، سبز و بنفش بوده که در همه فصول میتوان آن را سبز و زنده یافت. گیاه کروتون تیرهای از خانواده Codiaeum و Euphorbiaceae است. گل کروتون که به دلیل ظاهر آن بیشتر با نام درخچه فراخوانده میشود، در آب و هوای مرطوب و نسبتا گرم شادابی بیشتر دارد.
برگهای سوزنی و پهن گونههای مختلف گل کروتون با رنگهای متنوع به طرفدارن آن برای نگهداری در باغچه و گلخانههای کوچک افزوده است. تکثیر گل کروتون به دلیل همین ویژگیهای بیان شده در گلخانهها با آمار بالایی انجام میشود.
برگهای رنگارنگ و زیبایی کروتون آن را بعنوان یک گیاه زینتی برای زیبایی محل کار و محیطهای آپارتمانی ارزش بخشیده است. حداکثر رشد گیاه کروتون در محیط باغچه و فضای سبز 180 و در محیطهای گلخانهای و آپارتمانی بین 60 تا 120 است.
شرایط نگهداری گیاه کروتن
گیاه کروتون را که از آن بعنوان گیاه رنگارنگ آپارتمانی و باغچهای نیز یاد میکنند در شرایط آب و هوایی خاصی میتوان تا مدت طولانی نگهداری کرد. در این قسمت به نحوه تکثیر و شرایط نگهداری گل کروتون بر اساس نوع آبیاری و نحوه دمای محیط اشاره خواهیم داشت.
نور مناسب برای گیاه کروتون
انواع کروتون باید در محلی با نور زیاد و غیر مستقیم نگهداری شوند. کروتون علاقمند با نور و رطوبت بالاست. بنابراین محلی در منزل را برای نشان دادن زیبایی گل کروتون انتخاب کنید که نور خوبی به آن بتابد. نور ملایم رنگ متنوع و خاص برگهای گل کروتون را کم رنگ میکند.
اگر در محیط آپارتمانی فراهم آوردن نور مناسب برای گیاه کروتون دشوار بوده از یک لامپ روشن در نزدیکی این گیاه برای دریافت نور کافی استفاده کنید.
آب کافی برای نگهداری کروتون
در فصول گرم و آب و هوای گرم بهترین میزان آبیاری به گل کروتون هفتهای دو بار و در فصول سرد و آب و هوای زمستانی هفتهای یک بار است. گیاه کروتون به پاشیدن آب بر روی برگها و اسپری آب رغبت زیادی نشان داده و حداقل سه روز یکبار انجام این روش آبیاری حال و هوای این گیاه را جا میآورد.
دمای متعادل برای گیاه کروتون
دمای 15 الی 27 درجه بهترین دما برای نگهداری گیاه کروتون است. گیاه کروتون تغییرات آب و هوایی را اصلا دوست نداشته و قرار گرفتن در این وضعیت به سلامت گل کروتون آسیب وارد میکند.
کود مناسب کروتون و خاک مناسب رشد
خاک مورد علاقه و سازگار برای رشد گیاه کروتون ترکیب شده خاک باغچه با ماسه است. گلدانی که گیاه کروتون در آن کاشته شده باید حتما زهکش داشته باشد. برای تقویت کروتون در فصل بهار و تابستان که زمان رشد آنها نیز میباشد، بین ماهی دو بار کوددهی مناسب باید انجام شود.
روش تکثیر گل کروتون
برای تکثیر گیاه کروتون میتوان از دو روش قلمه زدن و خوابانیدن هوایی استفاده کرد. آخرین روزهای بهار و اولای تابستان بهترین زمان برای تکثیر گل کروتون است. طول مناسب برای هر قلمه گل کروتون 15 سانت و حداقل یک برگ باید روی ساقه جدا شده باقی مانده باشد.
انواع گل کروتن برای پرورش
کروتون در گونههای مختلف و با نامهای متناسب با ویژگیهای ظاهری شان پرورش و برای استفاده در محیطهای مختلف تکثیر مییابند. در این قسمت با پر طرفدارترین نمونههای گل کروتون به شرح ذیل آشنا میشویم.
گیاه کروتون رشته ای
برگهای رشته مانند و شکل ظاهری این نوع گیاه کروتون دلیل اصلی نامگذاری آن میباشد.نگهداری آسان گیاه کروتون رشتهای آن را به یک زینت بخش پرطرفدار برای محیطهای آپارتمانی تبدیل کرده است. گل کروتون سوزنی یا زنزیبار دیگر نامهای این گیاه میباشد.
گل کروتون سرنیزه ای
گل کروتون سر نیزهای با ویژگیهایی مانند زیبایی خاص، نگهداری بسیار آسان، تکثیر ساده و مقاومت بالا در بین افراد علاقمند به این سبک گل آپارتمانی بسیار طرفدار دارد. روش نگهداری گل کروتون سرنیزهای همانند دیگر گونههای آن بوده و محیط جنگلی و مرطوب بهترین فضا برای رشد آن است.
کروتون لکه طلایی – کروتون آکوبا
نمونهای گل کروتون با ظاهری مشابه پاشیدن لکههای زرد طلایی بر یک محیط سبز روشن وجود دارد که به همین دلیل اصطلاحا به آن گل کروتون لکه طلایی میگویند. از این مدل گیاه گلدانی برای تزیین فضای آپارتمان بیشتر استفاده میکنند.
برخی شمشاد ژاپنی یا آکوبا را نیز از خانوده گیاه کروتون دانسته و از آنجایی که به کروتون لکه طلایی شباهت زیادی دارد با عنوان کروتون آکوبا آن را پرورش و نگهداری میکنند.
کروتون پنجه کلاغی
کروتون پنجه کلاغی یا برگ بلوطی یکی از انواع مختلف گل کروتون است. برگهای زیبای سبز با رنگهای نارنجی، قرمز و زرد این گونه محیط اطرف را خاص و شاداب میکند.
کروتون پرتقالی
یکی از خوش رنگ ترین و زیبا ترین گیاه برای نگهداری در محیط آپارتمان را میتوان گل کروتون پرتقالی دانست. رنگ و شکل برگهای این نوع کروتون به فضای زندگی افراد گرما و نشاط میبخشد.
گونههای مشابه زیادی مثل آکوبا با کروتون در طبیعت وجود دارند. اما این گیاه تنها با تغییرات خاصی در رنگ و حالت برگها دسته بندی شده و با نامهای مختلفی پرورش و تکثیر مییابد.
علت ریزش برگ گل کروتون
محیط تاریک، با آب و هوای سرد یا خیلی گرم و سوزان گیاه کروتون را با ظاهری رنگ باخته و برگهای خشک و ریخته همراه میکند. در حالت کلی نوسانات دمایی بالا، سرد و گرم شدن مداوم محیط دلیل اصلی ریزش برگ گل کروتون میباشد.
آبیاری زیاد، آبپاشی نامناسب، محیط آلوده و گرمای بالای محیط گیاه کروتون را با پژمردگی، خشک شدن ساقهها و پوسیدگی مواجه میکند.
نکات مهم برای نگهداری گل کروتون
در هنگام نگهداری و کاشت گیاه کروتون در باغچه و گلدان توجه به نکات زیر از اهمیت بالایی برخوردار است:
- شیره برگ و ساقه کروتون همانند دیگر گیاهان خانواده افوربیاسه در اثر تماس با پوست دست باعث اگزما و التهاب میشود.
- تمام قسمتهای این گیاه سمی بوده و روغن آن منجر به بروز بیماریهای گوارشی در افراد میشود.
- بذر این گیاهان را از دسترس کودکان دور نگهدارید.
- در هنگام قلمه زدن و تکثیر این گیاه از دستکشهای مخصوص باغبانی استفاده کنید.
- برای جلوگیری از آسیب به گیاه در هنگام نگهداری و تکثیر با افراد مطلع در این زمینه مشورت کنید.