تعمیر و عیب یابی سیفون
برای تعمیر و عیب یابی سیفون، نیاز به شناخت سیستم و نحوه کار آن وجود دارد. فلش تانک یا سیفون توالت، مخزنی برای ذخیره آب در تاسیسات لوله کشی سرویس بهداشتی است. آب ذخیره شده در این مخزن با رها سازی ناگهانی و پرفشار موجب تمیز شدن توالت و لولههای درگیر فاضلاب خواهد شد.
سیفون و فلش تانک، مانند هر ابزار دیگر در اثر استفاده مکرر دچار استهلاک و خرابیهایی میشود که نیاز به عیب یابی و تعمیر سیفون توسط تکنسین و لولهکش متخصص پیدا میکند. در این مطلب به بررسی رایجترین مشکلات سیفون و دلایل بروز آنها میپردازیم. البته پیش از آن باید بدانیم که سیفون چگونه کار میکند پس با ما همراه باشید.
نحوه کار سیفون توالت
همان طور که اشاره شد، سیفون یا فلش تانک، با تخلیه پرفشار آب باعث پاکسازی توالت و لولههای فاضلاب میشود. اما این اتفاق چطور رخ میدهد؟ در مخزن آب، پوششی وجود دارد که مانع خروج آب از پایین مخزن سیفون میشود. با زدن دکمه تخلیه یا کشیدن نازل تخلیه آب، این درپوش کنار میرود تا آب با حداکثر سرعت و فشار از آن خارج شود.
تا زمانی که آب موجود در مخزن به طور کامل تخلیه نشود، قطعه ای به نام شناور یا فلوتر، درپوش را بالا نگه میدارد. پس از خالی شدن مخزن، درپوش دوباره به جای خود بازمیگردد و سپس مخزن آب به صورت خودکار برای استفاده در دفعات بعد، مجددا پر میشود. استفاده مکرر از سیفون در طول زمان، ممکن است عیوب و خرابیهایی ایجاد کند که نیاز به تعمیر داشته باشد.
دسته بندی مشکلات و عیب یابی سیفون توالت
اگر به دنبال تعمیر و عیب یابی سیفون توالت منزل یا محل کار خود هستید، ابتدا باید انواع مشکلات رایج آن را بشناسید تا با تشخیص درست، کمترین درد سر را برای تعمیر سیفون و تعویض قطعات آن داشته باشید. این بخش از مقاله، به بیان پرتکرارترین مسائل و مشکلات فلش تانک اختصاص یافته است.
کاهش سرعت تخلیه آب
کاهش سرعت تخلیه آب از درون مخزن سیفون، در حقیقت به معنی کاهش فشار آب است. فشار کم آب نمیتواند به اندازه کافی توالت و لوله فاضلاب را تمیز کند و این عملا یعنی سیفون کارایی درست خود را از دست داده است. در این حالت باید مکانیزم تخلیه آب را به دقت بررسی کنید.
ابتدا باید دستگیره، دکمه و یا نازل تخلیه آب را چک کنید. در بسیاری از موارد مشکل تخلیه آب مربوط به همین بخش است. اگر دکمه تخلیه آب مشکلی نداشت و به درستی کار میکرد، احتمالا نیاز دارید که شیر خروج سیفون را تعویض کنید تا مشکل فشار و سرعت آب حل شود.
نشتی مداوم و بدون توقف آب از مخزن
مکانیزم سیفون طوری طراحی شده که کمترین هدررفت آب را داشته باشد. اگر آب به طور مداوم از مخزن سر ریز میکند حاکی از وجود مشکل در فلش تانک شما است. این مشکل در اکثر موارد مربوط به بازوی شناور در مخزن میشود. اگر شناور خراب باشد و یا در محل درست قرار نگرفته باشد (مثلا به درب پوشش مخزن گیر کرده باشد)، مشکل نشتی مداوم آب ایجاد خواهد شد.
این مشکل در طی روز باعث هدر رفتن حجم زیادی از آب خواهد شد. پس در سرع وقت به تعمیر آن اقدام نمایید. در نظر داشته باشید که پیش از تعمیر شناور، فلکه اصلی آب را ببندید. سپس بررسی کنید که با جابجایی و قرار گیری درست شناور در محل خود، مشکل نشتی آب حل میشود یا خیر. درغیر این صورت باید به تعویض شیر شناور اقدام کنید.
چکه کردن آب از سیفون
مشکل چکه کردن قطره ای آب از سیفون، معمولا به دلیل اتصلات غلط و ناصحیح اجزای مختلف مثل اورینگها، مهرهها و واشرها رخ میدهد. برای حل این مشکلات، تا اندازهای نیاز به عیب یابی تخصصیتر دارید. محکم کردن پیچ و مهرهها و سایر اتصالات و همین طور در مواردی تعویض واشر میتواند مشکل چکه کردن آب را برطرف کند.
تخلیه نشدن آب مخزن
تخلیه نشدن آب مخزن، درست مانند مشکل کاهش سرعت تخلیه، در وهله اول به دلیل خرابیهای مربوط به اهرم و دکمه تخلیه آب است. مثلا ممکن است اهرم تخلیه به درستی درون چنگکی جاگیری نشده باشد. یا به هر علتی درست نصب نشده باشد. همچنین ممکن است چنگکی مخصوص تخلیه به جایی درون مخزن فلش تانک گیر کرده باشد.
تعمیر نازل و اهرم تخلیه در اکثر موارد مشکل تخلیه نشدن آب را برطرف خواهد کرد. اما اگر با تنظیم اهرم، کماکان مشکل عدم تخلیه پابرجا بود باید به بررسی شیر خروجی آب بپردازید.
انواع سیفون توالت
تا به اینجا در مورد اساس کار فلش تانک و همین طور تعمیر و عیب یابی سیفون توالت مطالبی بیان شد. بد نیست بعضی از انواع رایج سیفون توالت را بشناسیم. البته امروزه انواع بسیار گوناگونی از این سیستم در سطح بازار موجود است؛ ولی ما در این بخش، به پر استفادهترین آنها اشاره خواهیم کرد.
- سیفون دکمه ای یا نازل دار: این سیفونها برای تخلیه آب نیازمند فشار دادن دکمه، چرخاندن اهرم و یا کشیدن نازل نخی به صورت دستی و توسط کاربر هستند و از قدیمیترین انواع سیفون محسوب میشوند.
- سیفون دو مخزنه: این سیفونها دارای دو مخزن مجزا و با سایزهای متفاوت هستند و برای کم کردن هدررفت آب طراحی شده اند. گاهی آب موجود در مخزن کوچک، برای تمیز شدن کفایت میکند. در غیر این صورت میتوان آب مخزن بزرگتر را نیز تخلیه کرد.
- سیفون اتوماتیک: این سیفونها برای تخلیه آب نیازی به دخالت دست یا کشیدن هیچ دکمه ای ندارند. بلکه به صورت اتوماتیک و خودکار عمل میکنند.
- سیفون دو زمانه: این سیفونها همه آب مخزن را به یک باره تخلیه نمیکنند. به صورت دو مرحلهای و با فاصله زمانی چند ثانیه ای این تخلیه اتفاق میفتد.
سخن پایانی
در این مطلب به بیان نکات پیرامون عیب یابی و تعمیر سیفون پرداختیم. سیفون یا فلش تانک سیستمی برای تخلیه ناگهانی آب و تمیز کردن توالت است که با استفاده مکرر از آن، دچار مشکلات و خرابیهایی میشود. برای تعمیر و عیب یابی آن، نیاز به شناخت اساس و پایه کار سیفون یا فلش تانک داریم که در این مطلب آنها را نیز بررسی کردیم.