طرز کار پمپ آب
طرز کار پمپ آب را نمیدانید؟ میخواهید یک پمپ آب بخرید اما نمیدانید که پمپ آب چگونه کار میکند؟
پمپ آب از ضروریات یک ساختمان است. مخصوصا در مناطقی که با کمبود فشار آب مواجه هستند. همچنین اگر میخواهید با اجزای پمپ آب خانگی، انواع پمپ آب، نصب پمپ آب، تنظیم اتومات دیجیتال پمپ آب خانگی، اجزای تشکیل دهنده پمپ آب خانگی، قسمت های مختلف پمپ اب در ادامه این مطلب همراه باشید.
با طرز کار پمپ آب آشنا شوید
اگر قصد تهیه یک پمپ آب برای منزل خود را دارید، بهتر است ابتدا با طرز کار پمپ آب بهطور خلاصه آشنا شوید، بطور کلی پمپ، دستگاهی مکانیکی است که نیروی برق را به نیروی محرکه تبدیل کرده و آن را به سیالی که در آن در حال عبور است منتقل میکند و آن را با فشار و انرژی زیاد عبور میدهد. پمپ، انرژی مکانیکی مورد نیاز را از الکتروموتور دریافت کرده و به محض ورود سیال به محفظه پمپ، پروانه یا پره های پمپ شروع به چرخیدن مینمایند و با چرخش پره ها، انرژی جنبشی به سیال در حال عبور منتقل میشود، در نتیجه سیال انرژی بیشتری پیدا کرده و با سرعت و فشار بیشتری پمپاژ میشود. بطور کلی طرز کار پمپ آب به این صورت است که انرژی را به سیال منتقل میکند و فشار آن را افزایش میدهد.
فهرست موضوعات مرتبط با طرز کار پمپ آب
انواع پمپ آب و طرز کار پمپ آب
برای شناخت اجزای تشکیل دهنده پمپ آب خانگی و طرز کار پمپ آب باید ابتدا انواع پمپ آب را بشناسیم. بطور کلی پمپ ها به دو دسته زیر طبقه بندی میشوند:
پمپ های دینامیکی: این پمپ ها انرژی جنبشی را به صورت پشت سر هم و دائمی به سیال منتقل میکنند و طرز کار پمپ آب در این نوع از پمپ ها به این صورت است که انرژی جنبشی تولید شده داخل پمپ به انرژی فشاری تبدیل میشود و سیال با سرعت و فشار زیادی از مجرای خروجی عبور میکند. در ادامه طرز کار پمپ آب انواع مختلف پمپ های مکانیکی را معرفی میکنیم.
پمپ های گریز از مرکز
امروزه بیش از 60 درصد پمپ های مورد استفاده از نوع پمپ های گریز از مرکز هستند و طرز کار پمپ آب این مدل به این صورت است که انرژی جنبشی را به مایعات منتقل میکنند. در این نوع پمپ آب از یک پروانه گردان که درون محفظه پمپ آب قرار دارد، برای سرعت دادن و به حرکت درآوردن مایع استفاده میشود و بخش دیگر این انرژی در مجرای خروجی پمپ آب تبدیل به انرژی فشاری میشود و آب با سرعت زیاد از پمپ خارج میشود. پمپ های گریز از مرکز برای انتقال آب یا سیال از سیستم های لوله کشی استفاده میکنند. پمپ های گریز از مرکز به سه دسته تقسیم میشوند و طرز کار پمپ آب آنها متفاوت است:
- پمپ های جریان شعاعی: نیروی اصلی در این نوع پمپ آب برای افزایش فشار سیال، نیروی گریز از مرکز است.
- پمپ های جریان مختلط: در این نوع پمپ آب از دو نیرو برای افزایش فشار سیال استفاده میشود، نیروی گریز از مرکز و نیروی بالابری (lift) که از جانب تیغه ها این انرژی منتقل میشود.
- پمپ های جریان محوری: این نوع پمپ آب یک سری پروانه ورودی و جریان ورودی محوری و خروجی تقریبا محوری دارد. از این نوع پمپ آب زمانی که افزایش فشار لازم باشد، استفاده میشود. به این پمپ ها، پمپ پروانه ای نیز گفته میشود و فشار توسط پروانه ها و یا نیروی بالابری تیغه ها اعمال میشود.
اجزای تشکیل دهنده پمپ آب خانگی
اصلی ترین اجزا تشکیل دهنده این پمپ آب عبارتند از:
- الکتروموتور
- کوپل
- هاوس برینگ
- مکانیکال سیل
- پره های پمپ
- پروانه
- تیغه
پمپهای نوع جابه جایی مثبت
طرز کار پمپ آب در مدل پمپ های جابه جایی مثبت به این صورت است که انتقال انرژی به سیال دائمی نیست و مرتبا قطع و وصل میشوند و در هر دور کار این نوع پمپ آب، مقدار مشخصی از مایع و یا سیال پمپاژ میشود. پمپ های نوع جابه جایی مثبت به دو دسته اصلی تقسیم میشوند:
پمپهای رفت و برگشتی: در این نوع پمپ آب با ایجاد اختلاف فشار، سرعت پمپاژ مایع یا سیال را افزایش میدهند. در این نوع پمپ آب، موتورهای الکترونیکی نیروی مورد نیاز پمپ آب را تامین میکنند و حرکت رفت و برگشتی با چرخش میل لنگ انجام میشود به این صورت که با هر بار عقب رفتن پیستون مکش ایجاد میشود و به محض حرکت پیستون به جلو دریچه ورودی بسته میشود و سیال از یک خروجی با فشار به بیرون منتقل میشود. در واقع به دلیل تغییر حجم ناشی از مکانیزم رفت و برگشتی پمپ آب حرکت سیال با فشار انجام میشود.
نکته: بزرگترین مزیت این نوع از پمپ آب این است که تحت شرایطی میتوان فشار پمپ را افزایش داد، ولی باید توجه داشته باشید که مسیر خروجی مسدود نباشد زیرا ممکن است باعث ترکیدن پمپ آب و خسارت های سنگین مالی و جانی شود.
پمپهای چرخشی، گردشی و یا چرخ دنده ای: پمپ های گردشی از دو جز تشکیل شده اند. قسمت ثابت یا جداره ثابت، قسمت دوار که شامل یک محور گردان و چرخ دنده میباشد. طرز کار پمپ آب به این صورت است که سیال را بین دنده ها به دام میاندازند و با چرخش چرخ دنده ها سیال و یا مایع با سرعت به بیرون منتقل میشود.
توجه: یک نکته مهم در که باید در این نوع پمپ آب بسیار به آن توجه کنید این است که هیچ گاه با شیر بسته خروجی پمپ آب را روشن نکنید، چرا که اگر شیر اطمینانی در مسیر آن تعبیه نشده باشد میتواند موجب سوختن پمپ آب و ترکیدگی لوله ها شود. که حتما باید به این نکات هنگام نصب پمپ آب در آپارتمان و منزل خود دقت کنید.
نکته 7: در مسیر خروجی منبع آب یک والو تعبیه کنید، تا بتوان در مواقعی که پمپ آب نیاز به تعمیردارد، خروجی آن را مسدود کرد.
نکته 8: برای جلوگیری از سر ریز شدن آب باید بر روی ورودی منبع آب یک شیر شناور تعبیه شود.
نکته 9: ضمنا اگر از کلید اتوماتیک استفاده میکنید بعد از نصب پمپ آب باید بلافاصله اتومات پمپ آب تنظیم شود.
تنظیم اتومات دیجیتال پمپ آب خانگی
حتما بعد از طی کردن مراحل نصب پمپ توجه کنید که برای "تنظیم اتومات دیجیتال پمپ آب خانگی" کلید اتوماتیک پمپ آب باید متناسب با میزان مصرف، ارتفاع، تعداد نفرات و در کل دبی تنظیم شود. در صورت تنظیم اصولی کلید اتومات در مراحل مختلف فشار و کار پمپ تحت کنترل است. این کار از دائم کار کردن پمپ آب جلوگیری میکند و در میزان مصرف برق هم صرفه جویی میشود.
نکته
زمانی که درب کلید اتومات را باز میکنید با دو پیچ مهره دار یا بصورت شیار دار مواجه میشوید، با شل و سفت کردن این پیچ ها میتوانید دبی و یا فشار آب را کنترل کنید. با چرخاندن پیچ بزرگتر میتوانید فشار آب را بالا ببرید. حال اگربخواهیم فشار را بالا ببریم و تعداد دفعات روشن شدن پمپ را تنظیم کنیم باید از پیچ کوچک استفاده کنیم؛ اما یک قاعده کلی را برای تنظیم اتومات پمپ آب خانگی در نظر بگیرید که بهتر است میزان این محدوده حدود 2 تا نهایتا 3 بار باشد. زیرا اگر این بازه کمتر از 2 بار و یا 1.5 باشد برای برداشتن حتی حجم کمی آب هم پمپ روشن میشود و اگر بازه هم زیاد از حد باشد، با هر بار روشن شدن پمپ آب فشار سیستم کاهش پیدا میکند و ضربه به لوله ها وارد شود که ممکن است با عث تخریب اتصالات پمپ شود.