آموزش آواز کلاسیک و اپرا
آموزش آواز کلاسیک و اپرا، نخستین بار در دوره قاجار وارد ایران شد. اپرا درواقع تلفیقی از موسیقی و تئاتر است که با هدف القای حس عظمت به مخاطب طراحی و اجرا میشود. این سبک از موسیقی نخستین بار توسط جاکوب پری با اثر دافنه گم شده در ایتالیا معرفی شد؛ ولی در گذر زمان تحولاتی کرد تا جایی که گاهی با دیگر سبکهای موسیقی ترکیب شده و یا بدون نمایش اجرا میشود.
هرچند اپرا با آثاری از میرزاده عشقی، علینقی وزیری و دیگران در عهد پادشاهی قاجار وارد ایران شد؛ ولی آواز کلاسیک و اپرا در معنای واقعی و با ساختار حرفه ای جهانی در دوره پهلوی دوم و دهه 40 شمسی در این کشور شکل گرفت. جشن دهقان، ساخته احمد پژمان اولین اپرایی بود که به صورت رسمی در ایران و در افتتاحیه تالار رودکی به روی صحنه رفت.
برای تبدیل شدن به خواننده اپرا، چه راهی در پیش داریم؟
اپرا و آواز کلاسیک، از سبکهای آوازخوانی دراماتیک و پرشور است که در قرن شانزدهم در ایتالیا ظهور کرد. این سبک به سرعت سراسر اروپا و بعدتر بقیه جهان را درنوردید و طرفداران خاص خود را پیدا کرد. با این وجود اپرای ایتالیایی به دلیل ساختار قدرتمند روایی، کماکان محبوبترین نوع آوازخوانی سبک اپرا است.
اگر علاقه ای برای آموزش آواز کلاسیک و اپرا دارید یا استعدادی در این زمینه در خود حس میکنید، لازم است بدانید این سبک از آوازخوانی بیش از هر سبک دیگر نیاز به آموزش منسجم و حرفه ای دارد. بسته به جنسیت دو رنج آوازی مختلف برای سبک کلاسیک در مردان و زنان وجود دارد. در ادامه به نکات و مراحلی اشاره میکنیم که در مسیر یادگیری آواز کلاسیک و اپرا به آنها احتیاج دارید.
شرکت در اجراهای زنده خوانندگان حرفهای
همواره سعی کنید در اجراهای زنده آواز کلاسیک و اپرا هنرمندان حرفهای شرکت کنید. آشنایی با سبک کاری خوانندگان مطرح و ماهر این سبک، کمک میکند تا از آنها الهام بگیرید و در نهایت ژانر کاری خود را خلق کنید. از طرفی آشنایی با نحوه تلفیق نمایش و خوانندگی و تاثیر آن بر مخاطب، برای یادگیری درست این سبک لازم و ضروری است.
انتخاب مربی مناسب و توانا
با تحقیق و بررسی و همین طور استفاده از تجربه دیگران، یک مربی مناسب برای آموزش آواز کلاسیک و اپرا انتخاب کنید. همان طور که اشاره شد، این سبک بیشتر از هر سبک دیگر موسیقی و آوازخوانی، نیازمند آموزش حرفهای است. یک مربی خوب رنج صدای شما را شناسایی میکند، حجم و پتانسیل آن را تشخیص میدهد و محدوده درست آواز خوانی برای شما را تعیین میکند.
او با توجه به شناختی که از شما پیدا کرده آموزش تکنیکهای لازم برای آوازخوانی کلاسیک و اپرا را آغاز میکند. در یک کلام، مربی خوب و حرفهای میتواند صدای شما را به بهترین شکل برای این سبک تربیت کند و دست شما را در این مسیر بگیرد تا به بیراهه نروید.
یادگیری زبانهای چندم
عملی کردن این بخش اصلا راحت نیست و میتوان گفت ضروری هم نیست؛ اما آشنایی با دیگر زبانهایی که اپرای حرفهای به وفور در آنها اجرا میشود میتواند به یادگیری تکنیکهای زبانی و فن بیان درست در شما کمک کند. زبان فارسی به اندازه زبانهای اروپایی با آواز کلاسیک و اپرا، اخت و عجین نیست.
در وهله اول، یادگیری زبان ایتالیایی و پس از آن زبانهایی مثل انگلیسی و آلمانی؛ شما را در درک ظرافتهای آموزش آواز کلاسیک و اپرا یاری میکند. آشنایی با این ریزه کاریها بالاخص در زبان ایتالیایی، تاثیر محسوسی در سبک و کیفیت اجرای شما خواهد گذاشت. پس سعی کنید آشنایی هرچند کم و ابتدایی با یکی از این زبانها پیدا کنید.
آشنایی با بخش نظری موسیقی
تا جایی که میتوانید کتابها و آموزشهای آنلاین مرتبط با آموزش آواز کلاسیک و اپرا را دنبال کنید. آشنایی درست و اصولی با بخش نظری این سبک موسیقی تاثیر مثبتی در اجرای شما خواهد گذاشت. نوت خوانی موسیقی را حتما و حتما یاد بگیرید. از مربی خود بخواهید تا منابع مختلف برای مطالعه را به شما معرفی کند و از همه مهمتر، خودتان جستجوگر باشید.
تمرین بسیار زیاد
هیچ چیز مانند تمرین زیاد، شما را به یک آوازخوان حرفهای بدل نمیکند. هر روز هوشمندانه تمرین کنید و به دنبال برطرف کردن ایرادات خود باشید. از پندها و آموزشهای مربی خود غافل نشوید و مدام به آثار برجسته این سبک با دقت گوش فرا دهید. در صورت امکان در یک گروه کر کلیسا عضو شوید تا فرصت بیشتری برای تمرین داشته باشید.
ویژگیهای آوازخوانی سبک کلاسیک و اپرا
کلمه اپرا از ریشه کلمه لاتین اپوس برگرفته شده که به معنای اثر است. اجرای اپرا سه بخش اصلی دارد:
- پیش درآمد (اُوِر تور): بخش آغازین اپرا است که صرفا شامل صدای ساز و موزیک بدون هیچ خوانندگی است.
- آریا: بخش اصلی اپرا که شامل ترکیب موزیک و خوانندگی و نمایش است.
- رسیتاتیف: یک نوع مکالمه آوازی و فن بیان بدون صدای ساز است؛ این بخش صرفا با چند آکورد کوتاه همراهی میشود.
توجه داشته باشید که اپرا هنری است که بیش از هرچیز با روح و احساسات انسانی سر و کار دارد. داستانهای حماسی و روایی با مایه عشق، فقدان، گناه و ... از موضوعات اپرا است. پس درک شور و هیجان احساسی بخش مهمی برای داشتن یک اجرای خوب است. اگر ذوق و قریحه این چنینی در وجود کسی نباشد، چطور میتواند به یک آوازخوان خوب کلاسیک و اپرا بدل شود؟
یادگیری فنون و تکنیک جسمانی برای اپرا، اگرچه بسیار مهم است ولی در اولویت بعدی نسبت به درک و شعور و هوش هیجانی قرار میگیرد. یادگیری درست و کامل این تکنیکها شاید سالها به طول انجامد ولی بدون داشتن روحیه لازم برای این هنر، صرفا رباتی خواهید بود که خواندن بلد است.
سخن نهایی
آموزش آواز کلاسیک و اپرا نیازمند تلاش حرفهای و منسجم است. نکاتی هستند که رعایت آنها در این مسیر، شما را تبدیل به آوازخوان بهتری میکند. انتخاب مربی خوب و بالا بردن درک هنری، موسیقایی و نمایشی از مهمترین این نکات هستند. سایر مباحث پیرامون یادگیری آواز کلاسیک و اپرا به طور کامل در این مطلب بررسی شده است. باشد که مفید واقع شود.