بوی بد کفش و پا از چیست و چگونه رفع میشود؟
اغلب ما در محیطهای مختلفی، بوی بد کفش و یا بوی بد پا را استنشاق کردهایم. حتما تا به حال پیش آمده در مواقعی که نیاز به دراوردن کفشها است، بوی بد کفش نیز بلند شود؛ مثل مساجد و نمازخانهها، میهمانیهایی که نیاز به دراوردن کفش دارند و یا در هنگام خرید یک کفش جدید. مشکل بزرگتر این است که بوی بد پا اصولا به کفش منتقل میشوند و بوی بد کفش نیز برای طولانی مدت ماندگار است.
بوی بد پا بسیار برای خود شخص و همین طور اطرافیان او آزاردهنده است. این بوی بد کفش به شدت در وجهه شخصیتی و اجتماعی فرد، تاثیر منفی خواهد گذاشت و او را دچار کمبود اعتماد به نفس و خجالت زده میکند. راههایی هست که میتوان با کمک آنها از بروز بوی بد کفش و بوی بد پا پیشگیری کرد و همچنین اقداماتی برای رفع بوی بد کفش وجود دارد که میتوانید از آنها استفاده کنید.
بوی بد پا به چه علت ایجاد میشود؟
میدانیم که بدن به صورت نرمال و طبیعی برای تنظیم دما در هنگام گرما، عرق ترشح میکند. حجم تعریق برای پاها که دائما در کفش هستند و گرمای بیشتری را تجربه میکنند، طبعا بیشتر است. همچنین قرارگیری پاها در کفش، اجازه نمیدهد که عرق پا به سرعت خشک شود. عرق ترشح شده، توسط باکتریهای سطح پوست تجزیه میشود و این اتفاق منجر به ایجاد بوی ناخوشایندی در پا خواهد شد.
هرچه پوست چربتر و کثیفتر باشد، بوی بد پا بیشتر خواهد شد. همچنین باید بدانیم بدن هرکس با دیگری فرق میکند و بویی که عرق پاهای یک نفر تولید میکند لزوما به شدت فردی دیگر نیست. عوامل ژنتیکی، تغذیه، جنسیت و تغییرات هورمونی (بالاخص در نوجوانان) میتواند در شدت و عدت بوی بد کفش تاثیر میگذارد.
همچنین وجود عفونتهای قارچی یا باکتریایی موجب بوی غیر طبیعی در پاها میشوند؛ در این صورت باید با مشورت پزشک دارو مصرف کنید. با این وجود راهکارهایی هست که هرکس با هر شرایط ژنتیکی و بدنی، کمتر دچار مشکل بوی بد پا و بوی بد کفش شود. در ادامه، این روشهای ساده را با یکدیگر خواهیم دید.
پیشگیری از بوی بد کفش
همان طور که اشاره شد، بوی بد کفش به دلیل بوی بد پا است که به کفشها منتقل شده و در آنها مانگار میشود. پس برای پیشگیری از بوی بد کفش، باید از بوی بد پا جلوگیری کنیم. در این راستا، از افدامات زیر غافل نشوید.
بهداشت پاها را رعایت کنید.
حتما و حتما هرروز قبل و بعد از پوشیدن کفش، پاهای خود را به خوبی بشویید. با یک صابون مناسب و آب ولرم کاملا پاهای خود را شستشو دهید. هرگز از بین انگشتان پا غافل نشوید. آن قسمتها را با دقت بیشتری بشویید. یک حوله را مخصوص پاهای خود کنار بگذارید و بعد از شستشو، کاملا پاها و بین انگشتان را خشک کنید. تاکید میکنیم که شستشو هم قبل از پوشیدن کفش باشد و هم بعد از دراوردن آنها.
ناخنهای پا را همیشه کوتاه و تمیز نگهدارید. زیر ناخنها محل مناسبی برای تجمع انواع باکتری و بو گرفتن آنها است. پس حتما به طور مرتب آنها را کوتاه کنید. میتوانید از یک مسواک بی استفاده برای تمیز کردن زیر ناخنها استفاده کنید.
هنگام شستشوی پاها، از کف پا نیز نباید غافل شد. کف پا حاوی مقادیر زیادی پوست مرده است که موجب ایجاد بوی بد پا میشوند و البته با شتستشوی درست میتواند این پوستهای مرده را از بین ببرید. مثلا کمک گرفتن از سنگ پا، لیفهای ضخیم و اسکرابهای خانگی و صنعتی کمک میکند تا پوستهای اضافی را ریموو کنید.
حتما جوراب بپوشید.
متاسفانه بخش اندکی از افراد جامعه، عادت ندارند از جوراب استفاده کنند. این عده حتی با کفشهای ورزشی و کتانی نیز جوراب نمیپوشند. این عادت غلط موجب تعریق بیشتر پا، آسیبهای پوستی، انتقال عرق به کفش و ایجاد بیشتر بوی بد کفش میشود. حتما از جوراب با جنس مناسب و نخی بپوشید. جورابهای پلی استر و پلاستیکی سریعتر بو میگیرند و حساسیت زا هستند.
نکته مهم دیگر در مورد جوراب این است که حتما باید جوراب را هرروز عوض کنید. هرگز یک جوراب را دو روز پشت هم نپوشید و برای هر روز یک جوراب جدید داشته باشید. این کار به ماندگار نشدن بوی بد کفش کمک میکند.
از پودر بچه استفاده کنید.
اگر از دسته افرادی هستید که تعریق زیادی دارید، بهتر است بعد از شستن و خشک کردن پاها و قبل از پوشیدن جوراب، به پاها و بین انگشتان خود پودر بچه بزنید. این پودر جاذب خوبی برای رطوبت پاها است و کمک میکند عرق به جای این که تجزیه شود و بو بگیرد، جذب پودر شود. نگران حساسیت پوستی نیز نباشید، پودر بچه برای نوزادان فورموله شده و از لحاظ شیمیایی برای پوست بزرگسالان مشکل آفرین نیست.
در صورت امکان دو یا سه جفت کفش داشته باشید.
اگر دو یا سه جفت کفش داشته باشید و آنها را به نوبت بپوشید، هر کدام از کفشها فرصت کافی خواهند داشت که به طور کامل خشک شوند و بو نگیرند. به طور کلی استفاده کمتر از هر کفش، موجب کمتر شدن بوی بد کفش خواهد شد.
رژیم غذایی و سبک زندگی خود را تغییر دهید.
رژیم غذایی میتواند بوی عرق هر فرد را تغییر دهد. مصرف قند و کربوهیدرات را تا جایی که میتوانید کاهش دهید و در عوض مواد غذایی فیبردار و سبزیجات را به فراوانی جایگزین آن کنید. مصرف سیر و پیاز خام را کم کنید. از سیگار کشیدن و نوشیدن الکل نیز ترجیحا پرهیز کنید.
به پزشک مراجعه کنید.
گاهی مشکل شما، فراتر از حد طبیعی است. اگر متوجه التهابات پوستی در پای خود شدید و یا بوی بد پا بیش از حد در شما ایجاد میشود به پزشک مراجعه کنید تا احتمال عفونتهای قارچی و باکتریایی پاهای شما را بررسی کند. در صورت وجود مشکلات این چنینی، با مصرف دارو در دورههای کوتاه مدت میتوانید مشکل خود را حل کنید.
برای رفع بوی بد کفش چه کنیم؟
کفشهایی که بو گرفته را ترجیحا کنار بگذارید و دیگر استفاده نکنید. اما در صورتی که آن کفشها، کفشهای مورد علاقه شما هستند و یا به هر دلیلی امکان تهیه کفش جدید ندارید، راهکار زیر را در پیش بگیرید.
کفش خود را به خوبی و چندین بار با مواد شوینده معطر بشویید. کفش را کاملا در معرض هوای آزاد و آفتاب قرار دهید تا کامل خشک شود. جایی مثل پشت بام مناسب این کار است. نور و حرارت آفتاب موجب کاهش و رفع بوی بد کفش میشود. پس میتوانید برای دو تا سه روز کامل کفش را در معرض آفتاب قرار دهید.
پس از این که کفش خشک شد مقدار زیادی جوش شیرین داخل آن بریزید؛ اجازه دهید یک شب کامل باقی بماند. جوش شیرین جاذب بوی بد پا است. پس از آن، جوش شیرین را تخلیه کنید و مازاد آن را با جاروبرقی خارج کنید. به جای جوش شیرین میتوانید سرکه سیب رقیق شده را به درون کفش اسپری کنید و مجددا آن را زیر آفتاب بگذارید تا باکتریها بمیرند و کفش خشک شود.
سخن آخر
بوی بد کفش از بوهای بسیار آزاردهنده ای است که ممکن است از یک فرد متساعد شود. درواقع بوی بد کفش در اثر تعریق و بوی بد پا ایجاد میشود و متاسفانه بسیار ماندگار است. در این مطلب راهکارهای پیشگیری از بوی بد پا و همچنین راهکارهای رفع بوی بد کفش را بیان کردیم و امیدواریم مشکل گشای شما عزیزان باشد.