گاز کولر گازی یا اسپلیت چیست؟
اگر شما یک کولر گازی در منزل خود دارید، قطعا واژه گاز کولر به گوشتان خورده است به خصوص که یکی از کارهایی که در زمان سرویس این دستگاه انجام میشود، شارژ کردن گاز کولر گازی است. اما برای اینکه بیشتر با اهمیت حضور این ماده در سیکل سرمایشی کولر و اسپیلت آشنا شوید؛ ما در این محتوا ضمن توضیح اینکه گاز کولر چیست، شما را با انواع آن آشنا کرده ایم.
به یاد داشته باشید که این ماده باید به صورت دورهای شارژ شود و از آنجایی که سیستم خنک کننده کولرهای گازی اصلیترین قسمت این دستگاه به شمار میآید، شارژ به موقع گاز دستگاه و انتخاب بهترین گاز برای کولر گازی از اهمیت بالایی برخوردار است.
گاز کولر گازی چیست؟
گاز کولر، که به آن گاز مبرد هم میگویند یکی از قسمتهای اصلی در سیکل سرمایشی این دستگاه است. برای دانستن و درک بهتر اهمیت این گاز، قبل از هر چیز باید بدانیم که وظیفه آن دقیقا چیست.
زمانی که اسپیلت گرمای محیط را دریافت کرد، گاز کولر نقش خنک کننده را ایفا می کند و با دریافت گرمای هوای ورودی، وارد کمپرسور کولر گازی میشود. این گاز در کمپرسور فشرده میشود و با فشرده شدن گرمای خود را از دست داده و به شکل مایع در میآید. سپس گاز مبردی که تبدیل به مایع شده است به سمت کندانسور میرود و طی فرآیندی خنک شده و هوای خنک شده را به محیط برمیگرداند.
این سیکل سرمایشی تا زمانی که گاز کولر گازی کافی باشد و فاسد نشده باشد، ادامه دارد؛ اما زمانی که که اسپیلت دچار کمبود این ماده شود، شما علائمی مثل کاهش راندمان کولر، کاهش خنک کنندگی و... را مشاهده میکنید. اهمیت آنها به اندازهای زیاد است که اگر به درستی انتخاب نشود، دستگاه دچار مشکل میشود.
در نظر داشته باشید که مقدار این گاز باید در دستگاه به میزان درست باشد تا عملیات خنکسازی محیط به خوبی انجام شود. پیشنهاد می کنیم به مقاله " مقدار گاز کولر گازی" مجله خدمت از ما سری بزنید.
معرفی انواع گاز کولر گازی
امروزه بر اساس تحقیقات انجام شده سری گازهای تهیه شده برای کولرهای گازی و اسپلیت به نوعی انتخاب شده که برای محیط زیست و سلامت افراد کمترین خطر را داشته باشند؛ البته که هر نوع دارای مزایا و معایب متفاوتی است. به طور کلی گازها با حرف R شروع میشوند و در ادامه نام و کد آنها قرار میگیرد.
دسته بندی گازهای فریونی بر اساس نوع استفاده آنها و فشار مورد نیاز برای مدلهای مختلف کولر است. پر کاربردترین انواع آنها از دید سرویسکاران، r22 و r410 میباشد. در ادامه با انواع گاز کولر گازی بر اساس نوع کاربرد آنها آشنا میشویم.
گاز R22 :
زمانی که بدانید وظیفه گاز کولر گازی چیست، قطعا بهترین و با کیفیتترین گاز را برای آن انتخاب میکنید. یکی از معروفترین انواع گاز برای کولرهای گازی، اسپیلتهای صنعتی و خانگی گاز R22 است. r22 یک نوع گاز بی رنگ و بی بو است و در دسته گازهای گلخانه ای قرار می گیرد.
در واقع تنها مشکلی که در استفاده از این نوع گاز وجود دارد، این است که ترکیبات به کار رفته در آن برای لایه اوزون خطر آفرین بوده؛ از این رو امروزه در نمونههای پیشرفته از گاز R600a استفاده میشود. گاز R22 بیشتر برای مواقعی که مخزن گاز کولر کاملا خالی بوده کاربرد دارد، در واقع برای شارژ مجدد گاز کولر گازی، اوصولا از این نوع گاز استفاده میکنند.
( محتوای پیشنهادی: میزان فشار گاز کولر گازی r22 )
گاز کولر R410A
گاز r410a رایج ترین نمونه از انواع گاز با ترکیبات فریونی مبرد R32 و R125 است. گاز r410a اغلب برای کولرگازی اینورتر یا کم مصرف (طراحی شده با ساختار پیچیده) و کولر گازی پرتابل استفاده میشود.
برای مقایسه این نوع گاز با r22 باید گفت که این نوع گاز قابلیت تولید سرمای بیشتری را دارد، سمی نیست و به لایه اوزون آسیبی نمیزند.
در کنار گاز R22 این نمونه نیز از دامنه کاربردی پهناوری برخوردار بوده و در برخی موارد با نوع معرفی شده در آیتم قبلی رقابت میکند.
گاز کولر گازی R11
گاز R11 یا تریکلروفلوئورومتان، بیشترین میزان استفاده را در انواع چیلر دارد. ایمنی بالا، اشتعال ناپذیری و سمی نبودن از ویژگیهای بسیار بارز و کاربردی گاز R11 در بین دیگر گازها برای کولر است، همچنین این نوع گاز بیبو و بیرنگ است و هنگام استفاده از آن، اذیت نمیشوید.
در مقابل، گاز R-123 با توجه به ترکیبات ساختاری در چیلرهای امروزی، جایگزین گاز R11 شده و به نسبت انواع گاز کولر گازی در سیستم های سرمایشی گازی مثل کولر اسپیلت استفاده کمتری دارند.
گاز R12 :
نمونه دیگری از انواع گازها، گاز R12 با رنگ سفید است که ترکیب آن دی کلرودی فلرومتان میباشد. از مزایای این نوع گاز، در مقایسه با سایر گازها، میتوان به کاربرد وسیع آن اشاره کرد؛ زیرا از آن در شارژ و تنظیم گاز چیلرهای بزرگ و صنعتی، کولر گازیهای خانگی و برای پر کردن مخزن گاز کولر خودرو نیز استفاده میکنند.
گاز R12 با ساختار بدنه پیستولی و حجمی معادل 13.6 عرضه میشود. اما از معایب آن این است که این گاز در مجاورت با آب ایجاد زنگ زدگی در بدنه کولر میکند و در دمای 90 درجه سانتی گراد در روغن حل میشود. از این رو باید با احتیاط بیشتری از آن استفاده شود.
گاز کولر R502 :
گاز r502 یا کلرودیفلورومتان، که از دو گاز فریونی R22 ، R115 تشکیل شده است؛ امروزه با درصد بیشتری در انواع یخ ساز و یخچالهای خانگی کاربرد دارد. اما همچنان در برندهای شناخته شده دنیا در کسپولهایی به جرم ۱۳.۶ (۵۶.۷ کیلوگرم) به صورت کپسولی تولید و عرضه میشوند.
از معایب آن می توان به این مورد اشاره کرد که همانند گاز r22، میتواند به لایه ازون آسیب برساند؛ به همین دلیل در استفاده از این نوع گاز کولر دقت بیشتری میشود.
گاز R507 :
گاز r507 که از دو گاز R125 و R143A میباشد، به نسبت مابقی گازها با درصد پایینی در مصارف کاربردی همراه است. یک نوع روغن با اسم پلی ال استر یا poe در این نوع گاز کولر استفاده میشود؛ از این نوع گاز در برندهای معتبری استفاده میشود.
این نوع گاز، با گاز r502 که در ادامه به شرح آن میپردازیم شباهت های زیادی دارد و در بسیاری از مواقع به دلیل اینکه این نوع گاز نسبت به r507 دارای ظرفیت و فشار بیشتری است، به عنوان جایگزین استفاده میشود.
ساختار آن همانند انواع گازهای R22 و گاز R410a کپسولی است. اجرام ۱۱.۳۴ ، ۴۵.۳۶ و ۳۶۲.۸۸ و ۶۳۵.۰۳ وزنهای اختصاص داده شده برای هر کپسول حاوی این نوع گاز کولر گازی در کاربردهای متنوع است.
گاز R134A :
یکی از سازگارترین گازها با محیط زیست همین گاز R134A است. این گاز کاملا بی بو و بی رنگ است و از آن فقط در وسایل سرمایشی استفاده نمیکنند، در واقع برای تولید انواع پلاستیک های مختلف و همچنین در صنعت داروسازی نیز از آن استفاده می شود. این گاز اثرات زیست محیطی بسیار کمی دارد و میزان آسیب آن به لایه اوزون بسیار کم است.
بهترین گاز کولر گازی چیست؟
در بین انواع گاز کولر گازی دو نوع R410A و R22 برای کسب عنوان بهترین گاز کولر با هم رقابت میکنند. در بیشتر مواقع مزیتهای کاربردی R410بر نوع گاز R22 ارجحیت داشته که این امر در انتخاب این گاز بعنوان بهترین گاز برای کولر گازی تاثیر بسزایی دارد.
گاز R410a نسبت به گاز R22 از گنجایش بالای سرما برخوردار بوده و دمای مطلوب و خنک هوا را به نسبت گاز R22 در مدت زمان بیشتری حفظ میکند. همین طور گاز R22 نسبت به گاز R410a به شارژی بیشتری نیاز دارد و نقطه جوش آن بالاتر است.
ماندگاری بالای سرمای هوا در محیط در گاز R410a و کم خطر بودن این گاز به نسبت r22 برای محیط زیست و لایه اوزون میزان استفاده آن را در کولرهای گازی افزایش داده است. از این رو میتوان آن را بهترین گاز برای کولر نامید.
نکات مهم در انتخاب بهترین گاز کولر
انتخاب مناسب ترین نوع گاز برای کولر در مواقعی مثل شارژ کردن گاز کولر یا پر کردن ابتدایی مخزن کولر گازی از تاثیرگذار ترین موارد بر استفاده طولانی مدت از این وسیله سرمایشی است. همین امر بر اهمیت توجه و دقت افراد در انتخاب آن افزوده است. پس بهتر است در انتخاب گاز، به موارد زیر توجه کنید:
- بهتر است که گاز انتخابی شما سمی نباشد و به محیط زیست آسیب نزند.
- امکان استعال و انفجار در آن نباشد.
- قابلیت دریافت سرمای بیشتری را داشته باشد (نقطه جوش پایین داشته باشد).
پس از مشاهده علائم کمبود گاز، برای جلوگیری از مشکلات رایج در عملکرد این وسیله سرمایشی از افراد متخصص برای شارژ مجدد راهنمایی بخواهید.
بهترین زمان برای تعویض گاز کولر
هنگام کار کردن دستگاه، یک سری علائم و نشانهها هستند که بیانگر این است که لازم است اقدام به شارژ مجدد گاز کولر کنید، در واقع کم شدن گاز باعث کاهش راندمان دستگاه شده است. این علائم شامل:
- تقریبا مطمئن هستید که تمامی قطعات سالم هستند، اما کولر باد گرم میزند.
- یخ زدن دستگاه، که دراین حالت سرما به بیرون منتقل نمی شود. در چنین شرایطی لوله ها و کندانسور یخ میزند.
- کار کردن دستگاه با سر و صدا
این 3 مورد از مهمترین علائم و نشانهها بودند، اما شما میتوانید برای آشنایی با موارد بیشتر به محتوای جامع "علائم کمبود گاز کولر گازی" مراجعه کنید.
سخن پایانی
در این محتوا کاملا متوجه شدیم که گاز کولر گازی چیست و چه تاثیر و اهمیتی در روند کار دستگاه دارد. در ادامه شما را با انواع گاز کولر که در بازار موجود است آشنا کرده و از مزایا و معایب هر کدام گفتیم.
اگر برای انجام فرایند شارژ گاز کولر، نیاز به یک متخصص ماهر دارید، میتوانید از متخصصین فعال در "خدمت از ما" کمک بگیرید و در کمترین زمان ممکن خدمات مورد نیازتان را دریافت کنید.