گودبرداری ساختمان چیست
گودبرداری چیست از سری سوالاتی بوده که در روند ساخت و ساز و اجرای پی ریزی یک بنا بسیار مطرح است. گودبرداری ساختمان در کنار خاکبرداری از مراحل حساس شروع یک پروژه عمرانی است که باید تحت نظارت افراد متخصص و مهندسین طرح انجام شود.
همه چیز از ماشین آلات مناسب و مخصوص گودبرداری گرفته تا اجرای اصولی انواع گودبرداری در شناخت این روش پی سازی ساختمان از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین در پاسخ به سوال گودبرداری ساختمان چیست میتوان آن را یک روش حساس و مهم در پروژههای عمرانی مختلف از بازسازی تا ساخت یک بنای جدید نامید.
هدف از گودبرداری چیست، خاکبرداری و گودبرداری، اصول گودبرداری، انواع گودبرداری، مشکلات گودبرداری، ضوابط گودبرداری و در نهایت اصطلاحات گودبرداری از سری مواردی پر بازدید کاربران در راستای اجرای این مرحله از پی سازی ساختمان است.
گودبرداری چیست
عملیات گودبرداری که تحت عنوان پی کنی نیز معرفی شده برای ایجاد و ساخت پی یک ساختمان اجرا میشود. این عملیات در بین بافتهای مختلف برای آن دسته از خاکهایی که چسبندگی مناسبتری دارند، به لحاظ اقتصادی به صرفهتر هستند.
گودبرداری ساختمان باید بر اساس نقشه، مشخصات فضا، دستور العمل ناظر و در ابعاد و اندازهای تعیین شده صورت گیرد. گودبرداری ساختمان در بین دیگر فعالیتهای عمرانی با اهداف متنوعی مثل تخریب یک سازه فرسوده، حفاظت از فونداسیونها در برابر یخبندان، احداث کانالها، مخازن زیر زمینی و احداث پارکینگ و مواردی از این قبیل اجرا میشود.
اصول گودبرداری ساختمان
توجه به اصول عملیات گودبرداری ساختمان با جلوگیری از آسیبها و خسارت جبران ناپذیر جانی و مالی در هنگام اتمام ساختمان همراه است. بنابراین عملیات گودبرداری همانند خاکبرداری و دیگر مراحل آماده سازی فضا برای ساخت بنا باید تحت نظارت افراد متخصص انجام شود.
استفاده از ماشین آلات و تجهیزات استاندارد ،پیش برد کار تحت نظارت افراد متخصص و همین طور کاربرد نقشه تهیه شده از بررسی وضعیت خاک، شیب و جنس آن در انجام اصولی این عملیات تاثیر مستقیم دارد.
هدف از گودبرداری ساختمان چیست
به مجموعه عملیاتی که در راستای خاکبرداری و حفاری برای برداشتن سطح طبیعی زمین انجام میشود، گودبرداری ساختمان میگویند. گودبرداری با اهداف مختلفی همراه است و وابسته با پروژه ساختمانی تعیین میشود.
گودبرداری ساختمان از جمله حساس و خطرناکترین اقدامات مرتبط با سطح خاک در مهندسی است. به همین دلیل بطور همزمان دیوارهای گود باید توسط سازه نگهبان مهاربندی شده تا در حین اجرای پروژه عمرانی افراد و ساختمانهای اطراف از امنیت کافی برخوردار باشند.
انجام گودبرداری میتواند با چندین هدف همراه بوده که اصلیترین آن دستیابی به خاک سفت و بکر است. پایین آوردن مرکز ثقل سازه، قرارگیری فنداسیون در محل امن و دور از سیل و یخبندان از نکاتی بوده که رعایت اصول گودبرداری ساختمان را ضرورت بخشیده است.
انواع گودبرداری ساختمان
تمامی موارد خاکبرداری برای تخریب یک ساختمان قدیمی، بازسازی یک بن، ساخت سازههای جدید، حفر کانال و مخازن زیر زمینی برای رسیدن به سطح دست نخورده خاک انواع گودبرداری ساختمان را در بردارد.
در یک توضیح جامع و مهندسی شده گودبرداری ساختمان را میتوان به دو نوع گودبرداری حفاظت شده یا مهار بندی شده و حفاظت نشده یا مهار بندی نشده دسته بندی کرد.
در نوع حفاظت نشده یا مهاربندی نشده گودبرداری ساختمان پایداری شیبها یا جدارههای عمودی در خاکهای چسبنده بدون مهار بندی توسط شرایط مکانیکی در خود خاک تامین میشود.
گودبرداری غیر اصولی چیست؟
گودبرداری غیر اصولی از پر حادثه ترین موارد در هنگام اجرای یک پروژه ساختمانی بوده که تحت تاثیر عدم رعایت نکات قانونی و روند اجرای عملیات گودبرداری بروز میدهد. خسارات وارده تحت تاثیر گودبرداری غیر اصولی از طریق قانون قابل پیگرد است.
رعایت اصول اجرای عملیات گودبرداری علاوه بر کارفرما باید توسط مهندسین طراح پروژه و افراد دارای مسئولیت در این زمینه صورت گیرد. تاثیرات گودبرداری غیر اصولی تنها متوجه بنای در حال ساخت نبوده و در برخی مواقع ساختمان و املاک همجوار را نیز با خطر ریزش و خرابی مواجه میکند.
بنابراین مهندسین اجرای طرح باید علاوه بر وضعیت زمین بنا برای گودبرداری به شرایط و مشخصات املاک مجاور نیز اشراف داشته باشند. پس از طراحی نوبت به گروه سازنده ساختمان رسیده که باید بر اساس نقشههای طراح اقدام به اجرای عملیات گودبرداری کرده و ضوابط موجود را باید رعایت کنند.
خطرات گودبرداری غیر اصولی
در حالت کلی مشکلات گودبرداری تحت تاثیر اجرای غیر اصولی آن و هر گونه خسارت وارده به ساختمانهای اطراف و افراد جرم بوده و از طرف مراجع قانونی قابل پیگرد است.
مهمترین خطرات پیش بینی شده در هنگام اجرای گودبرداری غیر اصولی که با سلامت افراد و ضررهای مالی همراه بوده در این بخش بررسی میشود.
- افزایش درصد سقوط کارگران یا عابر از ارتفاع در اثر گودبرداری غیر اصولی
- در خطر بودن وسایل و اموال داخل و خارج از گود در هنگام اجرای روند پروژه عمرانی
- تامین امنیت جانی افراد داخل و خارج از گود با توجه به اصول گودبرداری
- مسمومیت افراد که اغلب بدلیل تنفس بخارها و گازهای سمی انجام غیر اصولی گودبرداری ساختمان
- کمبود اکسیژن و بروز مشکلاتی مثل خفگی در زمینهای گودبرداری شده غیر اصولی
- سقوط آوار و ریزش دیوار در حین اجرای خارج از اصول گودبرداری ساختمان
- برخورد به تاسیسات زیرزمینی (گاز، آب، برق و…) و ایجاد خسارت تحت تاثیر عدم رعایت قوانین تعیین شده در هنگام گودبرداری ساختمان