همه چیز درباره جوشکاری چدن

ثبت درخواست " جوشکاری "
دسترسی به نزدیک‌ترین متخصصین
همه چیز درباره جوشکاری چدن

جوشکاری چدن را می‌توانیم به عنوان یکی از سخت‌ترین روش‌های جوشکاری در نظر بگیریم که در موقعیت‌های خاصی هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. خواص حرارتی، مکانیکی و شیمیایی این فلز در مقایسه با سایر فلزات متفاوت بوده و همین باعث پیچیدگی این عملیات می‌شود.

برای جوشکاری چدن باید مراحل این روند را بر اساس اصول خاصی پشت سر بگذارید. در ادامه با ما همراه شوید تا اطلاعات لازم را درباره جوشکاری چدن و نحوه اجرای آن و همچنین با کاربردی‌ترین روش‌هایی که برای این نوع جوش مورد استفاده قرار می‌گیرند آشنا شوید.

انواع روش‌های جوشکاری چدن

جوشکاری چدن با اینورتر می‌تواند استحکام بسیار بالایی هم به همراه داشته باشد. همین امر باعث شده تا امروزه شاهد روش‌های مختلفی برای اجرای این مدل از جوشکاری باشیم.

در این بخش قصد داریم تا به معرفی چند نمونه از کاربردی‌ترین و بهترین روش‌ها در این راستا بپردازیم. با انتخاب روش مناسب و اصولی در کاربردهای مختلف، شما می‌توانید بهترین نتیجه را از جوشکاری دریافت کنید:

 

جوشکاری چدن با CO2

انرژی موردنیاز برای انجام این روش از جوشکاری از طریق قوس الکتریکی تأمین می‌شود. گاز CO2 در این فرایند نقش گاز محافظ را ایفا می‌کند تا فرایند جوشکاری تکمیل شود. از این رو معمولا برای ساختمان‌های بزرگ و پروژه‌هایی از این قبیل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ایجاد جریان الکتریکی در این حالت می‌تواند دما را تا حد زیادی بالا برده و باعث ذوب فلز شود. در نهایت اتصال مستحکمی بین دو سطح به وجود می‌آید. لازم به ذکر است این روش برای جوشکاری فلزات آهنی و فولاد و همچنین جوش استیل هم کاربردی دارد.

 

جوشکاری چدن با آرگون

یکی دیگر از انواع جوشکاری قوس الکتریکی، جوشکاری چدن با ارگون است. از جمله اصلی‌ترین ویژگی‌های این مدل جوش باید به کیفیت بسیار بالای آن، استحکام فوق العاده و ظرافت کار اشاره کنیم. مزایای این جوش باعث شده تا امروزه در صنایع مختلف و اجرای انواع پروژه‌ها قابل استفاده باشد.

 

جوشکاری چدن با آرگون

 

جوشکاری چدن با الکترود

برای اجرای این روش الکترودهای مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند که از میان آن‌ها می‌توانیم به الکترود آلیاژ چدن، مس و نیکل اشاره کنیم. انتخاب نوع الکترود و همچنین اجرای این روش تا حد زیادی به نوع کاربرد و هماهنگی رنگی وابسته است.

 

جوش چدن با برنج

اگر به دنبال یک روش کاربردی هستید که کمترین میزان ضربه به پایه وارد شود، جوشکاری چدن با برنج را به شما معرفی می‌کنیم. برای اینکه اتصال مستحکم و مناسبی در این روش داشته باشیم، توصیه می‌کنیم از پخ کردن درز قطعات چدنی خودداری کنید. به هیچ عنوان در این بخش‌ها از سنگ سمباده استفاده نشود؛ چراکه باعث عدم اتصال جوش خواهد شد.

 

جوش استیک

این روش به عنوان جوشکاری قوس فلزی محافظ هم در انواع صنایع شناخته می‌شود. قوس الکتریکی ایجاد شده می‌تواند دما را بالا برده و از این طریق فرایند ذوب فلز و اتصال انجام شود.

برای اجرای این روش معمولا از دو نوع الکترود بر پایه آلیاژ آهن و یا نیکل استفاده می‌شود. انتخاب نوع آلیاژ باید بر اساس کاربرد انجام شود و نقش فوق العاده‌ای هم در نتیجه نهایی دارد.

 

جوشکاری برنز

یکی دیگر از روش‌های جوشکاری چدن با اینورتر که این روزها مورد توجه قرار دارد، به کار گرفتن دو قطعه الکترود برنز است. این روش می‌تواند در نهایت به ساختار فوق العاده مستحکمی منجر شود. از دیگر ویژگی‌های این روش جوش باید به مقاومت بسیار بالای آن در برابر فرسایش و خوردگی اشاره کنیم.

 

جوشکاری قوسی با گاز محافظ

برای اجرای این روش می‌توان از تکنیک‌های مختلفی مانند جریان پالسی و اتصال کوتاه استفاده کرد. همین امر باعث شده تا حرارت کمی به فلز پایه وارد شود. از این رو احتمال ایجاد ترک در آن‌ها هم تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند.

 

جوشکاری چدن با گاز محافظ خنثی

 

جوشکاری با گاز محافظ خنثی

این روش معمولا برای برطرف کردن و از بین بردن حفره‌های گازی که از ریخته‌گری به وجود آمده‌اند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای اجرای این روش جوشکاری می‌توان از فیلرهای آهن، نیکل، چدن داکتیل و همچنین آهن منگنز استفاده کرد.

 

جوش اکسی استیلن

در این روش برای تأمین گرمای مورد نیاز از یک مشعل استیلن اکسی استفاده شده و علت نام‌گذاری آن هم به همین دلیل است. از جمله اصلی‌ترین ویژگی‌های این روش باید به جلوگیری از اکسید شدن چدن اشاره کنیم.

 

چالش‌های جوشکاری چدن

در راستای آشنایی بیشتر با جوشکاری چدن، لازم است تا اطلاعات بیشتر و کامل‌تری درباره چالش‌ها و معضلات موجود در مسیر اجرای این روش هم اطلاعات لازم را به دست آوریم.

در این بخش به چند نمونه از اصلی‌ترین چالش‌ها می‌پردازیم تا با کسب اطلاعات کامل بتوانید آن‌ها را برطرف کنید:

  • انتخاب الکترود مناسب برای اجرای جوشکاری چدن
  • آماده کردن لحیم و سطح تمیز بدون آلودگی
  • کنترل دمای جوشکاری در روند اجرای کار
  • کاهش سرعت جوشکاری برای افزایش سطح کیفیت
  • استفاده از تجهیزات جوشکاری مناسب
  • استفاده از گاز محافظ مناسب برای داشتن جوشکاری حرفه‌ای
  • بالا بودن درصد عناصر مضر در ساختار چدن
  • تشکیل ساختارهای شکننده و ترد در محل جوش
  • آلودگی‌های روغنی در سطح چدن
  • وجود ناخالصی‌ها و مشکلات مربوط به آن‌ها
  • تغییر ساختار یا تر ک خوردگی
  • انتخاب روش جوشکاری مناسب

 

آموزش گام به گام جوشکاری چدن

 

آموزش جوشکاری چدن

اگر می‌خواهید جوشکاری چدن را به بهترین نحو ممکن انجام دهید، باید اطلاعات کاملی درباره آموزش جوش چدن با دستگاه جوش و انواع روش‌های کاربردی در این زمینه به دست آورید.

از این رو در این بخش به بررسی مهم‌ترین مراحلی که برای داشتن یک جوش حرفه‌ای باید پشت سر بگذارید می‌پردازیم. با کسب این مراحل می‌توانید نتیجه جوشکاری را تا حد قابل توجهی ارتقا دهید:

 

مرحله اول: شناسایی آلیاژ

فلز چدن به تنهایی انعطاف‌پذیری محدودی داشته و در اثر ضربه و یا تغییرات حرارتی در کوتاه مدت ممکن است دچار ترک خوردگی و یا آسیب شود. این وضعیت چدن می‌تواند نسبت به نوع این فلز و آلیاژهای موجود در آن متفاوت باشد.

از این رو اولین قدمی که قبل از شروع جوشکاری چدن باید در نظر داشته باشید، شناخت انواع چدن است. در این حالت می‌توانید مناسب‌ترین نوع چدن را برای انجام کار انتخاب کنید.

 

مرحله دوم: تمیز کردن سطح

هر نوع چدنی را که برای جوشکاری انتخاب کرده‌اید، در ابتدا باید به صورت کامل تمیز کنید. در این مرحله باید سطح فلز را از هر نوع آلودگی مختلف مانند چربی‌ها، رنگ و آثار ریخته‌گری به صورت کامل پاکسازی کنید.

برای این کار می‌توانید حرارت را به صورت آهسته و با دقت مناسب در کوتاه مدت بر روی ناحیه بگیرید. این کار باعث می‌شود تا گازهای حبس شده و همچنین همه آلودگی‌ها و آثار ریخته‌گری به صورت کامل از بین بروند.

 

جوشکاری چدن با CO2

 

مرحله سوم: انتخاب دمای مناسب

دانستیم که تنش‌های حرارتی در بسیاری از مواقع ممکن است باعث ترک خوردن چدن شوند. از این رو شما باید اقدام هوشمندانه‌ای برای کنترل این تنش‌ها در نظر داشته باشید تا بتوانید از بروز این حالت جلوگیری کنید.

تشخیص دمای مناسب در این حالت تا حد زیادی اثرگذار خواهد بود. شما می‌توانید کل قطعه را تا دمای مشخصی گرم کنید تا اختلاف دمایی در قطعه به حداقل ممکن برسد.

 

مرحله چهارم: انتخاب روش مناسب

در قدم بعدی برای آموزش جوشکاری چدن با دستگاه جوش، نوبت به انتخاب روش مناسب برای انجام کار است. شما باید با شناخت آلیاژ و در نظر گرفتن کاربرد اصلی، به انتخاب روش جوش و مواد پرکننده مناسب بپردازید. از این طریق می‌توانید یک جوش مستحکم، مقاوم و در عین حال ظریف و کاملا تمیز داشته باشید.

این جوش در برابر ترک خوردگی و آسیب‌های مختلف مقاومت بسیار بالایی از خود نشان می‌دهد. در این حالت حتی حرکت دست در جوشکاری و نحوه گرفتن دستگاه جوش هم می‌تواند بر روی نتیجه اثرگذار باشد.

از این رو حتما با آگاهی کامل دانش کافی این کار را انجام دهید. برای ارائه خدمات جوشکاری سیار هم باید به صورت حرفه‌ای عمل کنید تا بتوانید اتصالات مستحکمی را به وجود آورید.

 

نکات مهم در جوش چدن به روش های مختلف

 

نکات مهم جوشکاری چدن

فرقی نمی‌کند که مشغول جوشکاری کتری استیل باشید و یا قطعات چدنی صنعتی را جوش دهید، در هر حالت برای ایجاد استحکام بیشتر و ارائه جوش تمیز، باید به نکات خاصی توجه داشته باشید.

در این بخش قصد داریم تا به بررسی مهم‌ترین نکاتی که می‌توانند در نتیجه نهایی هم اثرگذار باشند بپردازیم:

  • حتما قبل از اجرای جوشکاری قطعه مورد نظر را تا دمای مشخصی گرم کنید.
  • انتخاب انواع الکترود جوشکاری را بر اساس نوع چدن و شرایط انجام کار انجام دهید.
  • حرارت ورودی را تحت کنترل داشته باشید تا از ایجاد ترک‌خوردگی جلوگیری شود.
  • بعد از اتمام جوشکاری قطعه را به آرامی سرد کنید تا تنش‌های داخلی به حداقل برسند.
  • استفاده از مایع شار برای جلوگیر یاز تشکیل اسیدها الزامی است.
  • ایجاد فشار لازم برای جلوگیری از تنش کششی بعد از اتمام جوشکاری را در نظر داشته باشید.
  • کاهش امپر جوش چدن هم یکی از الزامات بوده که اصلا نباید نادیده گرفته شود.
  • استفاده از تکنیک ضربات چکشی را برای ایجاد یک جوش باکیفیت حتما در نظر داشته باشید.

 

سؤالات متداول

 

آیا جوش چدن شکسته امکان‌پذیر است؟

امکان جوش چدن شکسته و چدن خاکستری هم وجود دارد، اما این کار دشوارتر از جوش چدن سالم است.


بهترین روش برای جوشکاری چدن چیست؟

جوش چدن با قوس الکتریکی را می‌توانیم به عنوان بهترین روش جوشکاری با این فلز در نظر بگیریم.


آمپر مناسب برای جوش چدن چیست؟

آمپر جوش چدن معمولا بر اساس فاکتورهای مختلفی مانند قطر الکترود، شرایط جوشکاری و نوع آلیاژ انتخاب می‌شود. دستگاه جوش مناسب برای چدن تا 200 آمپر را پشتیبانی می‌کند.

در این مقاله به بررسی جوشکاری چدن پرداختیم. روش‌های کاربردی برای انجام این کار و همچنین چالش‌هایی که در این روند وجود دارند را مورد بررسی قرار دادیم. انتخاب الکترود مناسب، یکی از مهمترین موارد هنگام جوشکاری چدن محسوب می‌شود.

در صورتی که نیاز به خدمات جوشکاری چدن دارید، از طریق همین صفحه می‌توانید درخواست خود را ثبت کنید و در عرض چند دقیقه از بهترین جوشکاران شهرتان استعلام قیمت بگیرید و خدمات دریافت کنید.


جوشکاری
برای سرویس جوشکاری از بهترین متخصصین شهر خود قیمت بگیرید.

"خدمت از ما" بازار آنلاین خدمات است. بعد از ثبت سفارش، از متخصصین مورد اعتماد شهرتان چند پیشنهاد قیمت بگیرید و بهترین را انتخاب کنید.

logo درخواست و پشتیبانی خدمات آنلاین