طراحی لوله کشی آتش نشانی
لوله کشی آتش نشانی نمونهای از لوله کشیهای تخصصی انجام شده در راستای دسترسی به مواد اولیه اطفا حریق در مواقع ضروری است. بخشی از طراحی لوله کشی آتش نشانی و طراحی اتصالات لوله، مرتبط با سیستم اطفا حریق ساختمان بوده که از اهمیت بالایی برخوردار است.
استفاده از تجهیزات تخصصی و اجرای اصولی لوله کشی اتش نشانی ساختمان در اطفا به موقع حریق و جلوگیری از آسیبهای احتمالی ناشی از آتش سوزی در ساختمان است. مساحت و تعداد طبقات هر ساختمان در طراحی لوله کشی آتش نشانی تاثیر مستقیم دارد.
اجرای لوله کشی اتش نشانی در ساختمانهای مسکونی با دیگر ساختمانها با توجه به شرایط طبقات و نوع طراحی آن تفاوت دارد. طراحی لوله کشی آتش نشانی با روشهای مختلف اتصالات و اجرای لوله کشی در این مطلب مورد بررسی قرار گرفته است.
اجرای لوله کشی آتش نشانی در منازل مسکونی
همانطور که در مقدمه مطلب اشاره داشتیم لوله کشی آتش نشانی در ساختمانهای مختلف و طبقات گوناگون در شرایط متنوعی صورت میگیرد. اصول اجرای لوله کشی اتش نشانی بر اساس تاسیسات ساختمان مسکونی به گونهای است که علاوه بر نصب کپسولهای آتشنشانی، سیستمهای اطفاء حریق خشک و تر نیز باید انجام شود.
بر اساس تحقیقات و بررسیهای انجام شده جنس لولههای شبکه آتشنشانی تر باید از نوع لولههای فولادی گالوانیزه یا لولههای سیاه سبک مطابق استاندارد تعیین شده باشد. توجه به مقاوم سازی لوله کشی اتش نشانی در در برابر تغییرات جوی، خوردگی و سایر عوامل عایقبندی از دیگر موارد مهم در اجرای این روش ایمن سازی است.
جنس لوله و اتصالات جهت اجرای سیستم خشک آتشنشانی باید از نوع لولههای سیاه درزدار و اتصالات جوشی باشد. در ساختمانهایی با واحد طبقات زیاد اجرای سیستم اسپرینکلر لوله کشی آتش نشانی یک ضرورت به حساب میآید.
طراحی لوله کشی آتش نشانی
لوله کشی آتش نشانی بر اساس نوع ساختمان در طراحیهای مختلفی قابل اجراست. در این بخش به نمونههای کاربردی طراحی لوله کشی آتش نشانی در ساختمان در روشهای مختلف خواهیم داشت.
روش خشک در لوله کشی اتش نشانی
در روش خشک لوله کشی آتش نشانی منبع آب مورد نیاز از منبع آب ساختمان جدا و از طریق لوله ورودی که در جلوی درب ساختمان نصب شده تامین میشود. از آنجایی که این امکانات در سیستم آبرسانی داخلی تعبیه نشده از آن بعنوان روش خشک یاد میشود.
در مواقع ضروی آب مورد نیاز در لوله کشی آتش نشانی در این روش به سیستم لوله کشی پمپاژ میشود.
روش تر در لوله کشی اتش نشانی
آب مورد نیاز برای تکمیل طراحی لوله کشی آتش نشانی در این روش از آب شهری موجود در لوله کشی ساختمان تامین میشود. این دسترسی همیشگی دلیل نامگذاری روش تر لوله کشی آتش نشانی در ساختمان است.
روش ترکیبی در لوله کشی اتش نشانی
روش ترکیبی از دو سیستم تر و خشک که با اجرای همزمان شرایط هر دو روش همراه بوده وابسته به نوع ساختمان، مساحت و ارتفاع آن در لوله کشی آتش نشانی ساختمان قابل اجراست.
روش اسپرینکلر در لوله کشی اتش نشانی
سیستم اسپرینکلر از قدیمی ترین روشهای اجرا لوله کشی آتش نشانی در ساختمانهای مسکونی است. سیستم اسپرینکلر از یک منبع ذخیره آب، تأمینکنندهی فشار، لولهها، اتصالات فلزی، شیرآلات به منظور توزیع آب و سیستم پاشش خودکار (Sprinkler) تشکیل شده است.
امروزه از این سیستم برای لوله کشی آتش نشانی ساختمان با ارتفاع زیاد استفاده میشود.
تجهیزات لوله کشی آتش نشانی
تجهیزات به کار رفته در طراحی لوله آتش نشانی ساختمان وابسته به نوع آن، متراژ ساختمان و تعداد طبقات در انواع و اندازههای مختلف در نظر میشوند. اصلی ترین نمونههای کاربردی در لوله کشی اتش نشانی ساختمان در موارد زیر قابل شناسایی است.
تجهیزاتی مثل هیدرانت آتشنشانی، دنباله آتشنشانی، شیر فلکه آتشنشانی، درپوش آتشنشانی، قرقره آتشنشانی، نازل آتشنشانی، تبدیل آتشنشانی، کوپلینگ آتشنشانی، جعبه آتشنشانی و شلنگ آتشنشانی برای انتقال جریان آب در لوله کشی آتش نشانی نقش داشته که به معرفی پر تاثیرترین آنها به شرح ذیل میپردازیم.
- هیدرانت آتشنشانی: در دو نوع ایستاده و زمینی طراحی شده که برای روشهای خشک و تر لوله کشی آتش نشانی کاربرد دارند. این مخزن همواره پر از آب بوده و برای محلهای به دور از یخ زدگی کاربرد دارد.
- شیر فلکه آتشنشانی: در لوله کشی اتش نشانی به منظور کنترل و قطع و وصل جریان استفاده میشود.
- کوپلینگ آتشنشانی: کوپلینگهای آتشنشانی اتصالات اطفاء حریقی بوده که به کوپلینگهای شلنگ خوربه دلیل طراحیشان نیز معروف هستند . این تجهیزات از یک سمت به هیدرانت متصل به شیر فلکه و از سمت دیگر به هیدرانت های متصل به نازل کوپله ارتباط دارند.
- جعبه آتشنشانی(FIRE BOX): همانطور که از نامش پیداست جهت نگهداری شیلنگ آتشنشانی و کپسولهای اطفاء حریق نصب میشود.
اتصالات به کار رفته در لوله کشی اتش نشانی
پس از آشنایی با تجهیزات به کار رفته در لوله کشی آتش نشانی شناخت نحوه اتصالات انجام شده در لوله کشی و پوشش تعبیه شده برای لولههای آتش نشانی در درک نحوه عکلکرد آنها تاثیر بسزایی دارد.
نمونههای پرکاربرد اتصالات انجام شده در لوله کشی اتش نشانی بر اساس استاندارهای تعییه شده به شرح ذیل قابل معرفی است.
- اتصال دندهای لوله کشی آتش نشانی: برای سایز کوچکتر از DN100
- اتصال کلمپی و شیاری(GROOVED) : برای سایز DN50 تا DN300
- اتصال فلنجی: در لوله کشی اتش نشانی مناسب با سایز بزرگتر از DN50
- اتصال جوشی: در طراحی لوله کشی آتش نشانی برای سایز بزرگتر از DN100 در نظر گرفته شده است.
پوشش لولههای آتش نشانی اپوکسی، پوشش فلز روی و لولههای گالوانیزه در طراحیهای جدید لوله کشی اتش نشانی در ساختمان میباشد. با بررسی نوع ساختمان اجرای بهترین نوع لوله کشی اتش نشانی در اطفا سریع حریق و ایمن سازی ساختمان در مقابل آتش سوزی را در نظر داشته باشید.