همه چیز در مورد سنسور ods بخاری
امروز تعبیه سنسور ods بخاری که به پیلوت و یا سنسور حرارتی بخاری معروف است، در بخاریهای با دودکش و بدون دودکش بسیار ضروری است. چرا که وجود سنسور ods بخاری یا همان پیلوت بخاری، از خطرات جانی ناشی از نشت گاز و کمبود اکسیژن جلوگیری میکند.
حالا برای اینکه همه چیز در مورد نحوه عملکرد سیستم ods بخاری یا به اصطلاح سنسور اکسیژن بخاری گازی بدانید، پیشنهاد میکنیم ادامه مطلب را بخوانید.
فهرست عناوین
سنسور ods چیست؟
ODS مخفف عبارت Oxygen Depletion Sensor بوده که یک سنسور حرارتی است. این سنسور ایمنی در کنار قطعات دیگر مثل پیلوت، ترموکوپل بخاری و ... ضریب ایمنی را افزایش میدهد. موثرترین قطعه در این سیستم، حسگر اکسیژن یا آنالیزور است که برای سنجش درصد اکسیژن در محیط استفاده میشود.
سنسور ods بخاری چگونه عمل میکند؟
سنسور حرارتی بخاری گازی که به اصطلاح سنسور ODS نیز به آن گفته میشود، به محض پایین آمدن سطح اکسیژن موردنیاز جهت احتراق بخاری، شعله را خاموش کرده و اجازه نمیدهد که بخاری روشن بماند. به این ترتیب احتمال خطرات جانی به صفر میرسد و دیگر نگران پدیده مرگ خاموش نخواهیم بود.
عکس سنسور بخاری گازی
در معنای بهتر عملکرد ods بخاری، باید بگوییم که این سنسور، باعث میشود که ترکیب اکسیژن و گاز در تناسب بوده و احتراق بخاری گازسوز به درستی صورت گیرد. به همین موازات با بههم خوردن ترکیب میان اکسیژن و گاز و کمبود اکسیژن، سنسور حرارتی بخاری گازی، هشدار لازم را دریافت کرده و شعله را خاموش میسازد (به جز سنسور osd، علت خاموش شدن بخاری گازی را بخوانید).
به طور کلی سنسور ODS بخاری، وسیله سنجش میزان اكسیژن است و اگر میزان اكسیژن موجود در هوا به عدد 18 برسد بخاری به طور خودكار خاموش میشود. البته نصب این سنسور، به این معنا نیست كه بخاری های موجود در بازار از استاندارد لازم برخوردار نیستند بلكه با نصب سنسور ods، میتوان ضریب ایمنی را در بخاری های بدون دودكش و دودكش دار افزایش داد.
چگونگی کارکرد سیستم ODS در بخاریهای بدون دودکش
درصد اکسیژن در هوای معمولی حدود %20/9 است و در این شرایط پیلوت «ODS» دارای کارکرد نرمال است. حال اگر اکسیژن محیط کم شود و به 18% برسد؛ آن وقت است که سنسور حرارتی باید شروع به کار کند؛ یعنی در این وضعیت، شعله پیلوت « ODS» به علت جداشدن از ترموکوپل شروع به پریدن میکند. همین امر سبب سرد شدن ترموکوپل، بسته شدن راه گاز در شیر میشود و منجر به خاموش شدن وسیله با عملکرد ایمن میگردد.
این مسئله آنقدر اهمیت دارد که جز یکی از مهم ترین آزمونهای استاندارد ملی محسوب شده است. آزمون خارج کردن اکسی پیلوت از مدار از اصلی ترین آزمونهای استاندارد ملی طبق بند 8-4-2 است. علت انجام این آزمون به این خاطر است که اگر اکسی پیلوت دستکاری شود و عمل نکند، بخاری برای مصرف کننده خطرناک نباشد.
در این تست با روشی «ODS» را از مدار خارج میکنند، اگر اکسیژن محیط به 5/15% حجمی کاهش یافت، مقدار مونوکسید کربن تولید شده نباید از 250PPM تجاوز کند.
در رابطه با بخاریهای بدون دودکش، پیشنهاد میکنیم مقالات زیر را نیز مطالعه کنید:
الزامی شدن سنسور ods در بخاریهای تولید شده
به گفته قائم مقام معاونت نظارت بر اجرای استاندارد و سیستمهای كیفیت، كارخانجات و شركتهای تولید كننده بخاریهای بدون دودكش باید در محصولات خود سیستم ODS را به كار گیرند.
چرا که عدم رعایت موارد ایمنی از سوی برخی از شهروندان در استفاده از بخاریهای گازسور سبب گاز گرفتگیهای فراوان شده و همین امر موجب شد تا نصب دستگاه های همچون ODS سنسور حرارتی بخاری الزامی شود.
تصویر سنسور ods بخاری
آیا امکان حذف سنسور اکسیژن بخاری گازی وجود دارد؟
همانطور که گفتیم وجود این سنسور حرارتی در بخاریها الزامی شده و در صورتی که در بخاری از این قطعه استفاده نشود، امکان عرضه آن وجود ندارد.
با این حال برخی از کاربران این موضوع را جستجو میکنند که باید به آنها نیز گفت که حذف سنسور اکسیژن بخاری گازی، بازی با جان خود و خانوادهتان است، بنابراین اکیدا توصیه میشود تا به حذف این سنسور اقدام نکنید.
معرفی چند سنسور دیگر در کنار ods
اگر در زمستان از بخاری گازی استفاده میکنید؛ باید به همه چیز فکر کنید؛ به طور مثال ممکن است این سنسور در طول استفاده خراب شود، یعنی اگر وسیله گازسوز علاوه بر سیستم ODS، به سیستم سنسور دود یا کلاهک تعدیل نیز مجهز باشد، باز نباید خیالتان از بابت گازگرفتگی کاملا راحت باشد.
بنابراین، توصیه تکمیلی این است که از سیستمهای هشدار دهنده و حتی قطع کننده جریان گاز (CO Detector) از نوع استاندارد استفاده کنید تا ضریب ایمنی افزایش یابد؛ هر چند هنوز استاندارد بودن این ابزارها به دلیل نبود بستر آزمون محقق نشده است.
زمان تعویض سنسور حرارتی بخاری گازی
زمان تعویض سنسور حرارتی و تست سنسور ods، هر ساله پیش از شروع فصل سرما و استفاده از بخاری گازی است. در صورت خراب بودن سنسور سنجش اکسیژن، سریعا برای تعویض آن اقدام کنید. بدیهی است که تعویض سنسور ods بخاری، باید توسط کارشناس انجام شود و به طور قطعی از عملکرد صحیح سنسور، اطمینان حاصل گردد.
چند توصیه جهت نصب بخاری و سنسور حرارتی
- در واحدهای مسکونی کوچک، یعنی زیر 60 متر و حتی ساختمانهای عمومی بالای 10 واحد باید از سیستمهای گرمایشی دارای دودکش دوجداره و با محفظه احتراق بسته یا سیلد استفاده شود؛ تا هوای خانه توسط وسیله گازسوز مصرف نشود.
- توصیه اکید این است که در واحدهای مسکونی که از پنجره دوجداره استفاده میشود، حتما از سیستمهای حرارتی با محفظه احتراق بسته استفاده شود.
- همیشه یادتان باشد که هنگام نصب بخاری و هر نوع وسیله گازسوز دیگر، یک مسیر عبور و مرور هوا در نظر بگیرید. لزوما نباید این مجرا، پنجره اتاق خواب شما باشد، کافی است که به اندازه یک بند انگشت از پنجره جایی مانند آشپزخانه را باز بگذارید.
- برای خروج لولههای دودکش بخاری از درز انقطاع استفاده نکنید؛ زیرا در این فضا، امکان نصب صحیح و اصولی دودکش امکان پذیر نیست و ممکن است گازهای سمی به درون واحدهای مسکونی وارد شود (درباره جای لوله بخاری در دیوار بیشتر بخوانید).
در این محتوا گفتیم که سنسور ods چیست، همچنین با عملکرد سنسور حرارتی بخاری گازی آشنا شدیم. در ادامه نیز گفتیم که چرا امکان حذف سنسور اکسیژن بخاری گازی وجود ندارد. امیدواریم که این مطلب برایتان مفید بوده باشد. اگر سنسور حرارتی بخاری شما با مشکل مواجه شد میتوانید جهت تعمیر بخاری گازی، درخواست خود را ثبت کنید.