نصب و ساخت اصولی دودکش موتورخانه
نصب دودکش موتور جهت انتقال گازها و دودههای حاصل از احتراق به هوای آزاد از اهمیت بسیاری برخوردار است. لازم به ذکر است که برای کارکرد صحیح این سازه لازم است، ساخت دودکش موتورخانه بر طبق اصول و قوانین خاصی صورت گیرد. جلوگیری از دوده شوفاژ و بهینه سازی مصرف انرژی و کیفیت مطلوب انتقال حرارت و آب گرم از اصلی ترین دلایل ضرورت رعایت اصول در طراحی و ساخت دودکش موتورخانه است.
در حالت کلی رعایت اصول نصب کلیه تجهیزات از جمله دودکش در نصب موتورخانه ،همین طور خدمات تعمیر موتور خانه و در نهایت طرز کار موتورخانه تاثیر بسزایی دارد. لذا جهت اطلاع از نحوه نصب دودکش موتورخانه و مهمترین نکات این سازه ما را در این مطلب از مجله اینترنتی "خدمت از ما" همراهی کنید.
اهمیت دودکش موتورخانه
فعالیت دودکشها به دو دلیل از اهمیت زیادی در موتورخانهها برخوردار میباشد؛ دلیل اول خارج کردن دود و ذرات ناشی از سوختن مواد و دلیل دوم تاثیر مهم این سازه در افزایش کارکرد سیستم بویلر موتورخانه میباشد. جریان مداومی که در راستای عمود بر زمین، به صورتی که از سمت پایین به سمت بالا، به دلیل اختلاف فشار بین این دو نقطه اتفاق میافتد؛ را میتوان بر اساس فعالیت دودکشها در موتورخانه دانست.
هرچه ارتفاع دودکش بیشتر باشد؛ به تبع آن اختلاف فشار بیشتر و در نتیجه جریان به صورت سریعتر جابجا خواهد شد. دقت کنید که قطر و ارتفاع دودکش باید متناسب با اندازه بویلر و دیگ بخار موتورخانه باشد؛ چرا که اینگونه اندازه قدرت مکش در داخل کوره بویلر افزایش و انتقال دودهها، گازها و ذرات حاصل از احتراق، با شدت بیشتری صورت میگیرد.
مهمترین نکات نصب دودکش موتورخانه
- دقت کنید که مکان نصب دودکش موتورخانه باید با دیوار پیرامون خود مقداری فاصله داشته باشد؛ تا حرارت به دیوارهای پیرامون منتقل نشود.
- توصیه میشود که نصب این سازه را حتماً به یک متخصص کاربلد بسپارید؛ چرا که مسیر دودکش به هیچ عنوان نباید با هیچ مانعی مسدود شده باشد و در صورت مشاهده آن سریعاً با برقراری ارتباط با مجربترین متخصصان به رفع آن اقدام کنید.
- مکان نصب دودکش موتورخانه باید حداقل به اندازه یک متر بالاتر از سطح پشت بام انتخاب شود.
- به نصب دمپر مسدود کننده دودکش، در محلی مناسب جهت بروز شرایط خاموش شدن مشعل مبادرت ورزید. (تعمیر مشعل گازی موتورخانه)
- برای داشتن حداکثر کارایی، بهتر است لولههای دودکش به صورت عمودی جهت خروج از دستگاه قرار گیرند. اگر مجبور به نصب این سازه به صورت افقی شدید، تا جای ممکن از زاویه ۴۵ درجه استفاده کنید. زاویه کمتر ممکن است کاهش افت کارایی سازه شود؛ بنابراین در صورت بروز زاویه کمتر از ۴۵ درجه، حتماً راهی دیگر را امتحان کنید.
- استفاده از پایههای مخصوص، برای مهار وزن دودکشهای عمودی و اتصال مناسب آنها به دیوار میتواند علاوه بر افزایش کارایی آن، دوام دودکشها را نیز تضمین کند.
- امروزه استفاده از کلاهکهای مخصوص که به حالت (H) هستند؛ جهت جلوگیری از ورود آب، باران یا پرندهها بسیار متداول میباشد.
- در نصب این سازه باید دقت شود که دهانه خروجی آن در معرض جریان باد و در هوای آزاد قرار داشته باشد. قرار دادن دهانه خروجی دودکش در پناه ساختمانهای دیگر اصلاً درست نمیباشد.
توصیههای مهم جهت ساخت دودکش موتورخانه
- دقت کنید که ضخامت ورق دودکش برای حداکثر کارکرد، متناسب با درجه حرارت مشعل انتخاب شود.
- هنگام ساخت دودکش موتورخانه، لازم است در طراحی سازه تناسب قطر لوله دودکش با قطر دهانه خروجی دیگ موتورخانه همراه باشد.
- از ساخت دودکشی از جنس آلومینیومی یا پلاستیکی خودداری کنید؛ چرا که جنس آن باید به گونهای مقاوم در برابر هرگونه حرارت باشد.
- پیچ و خمهای زیاد در لوله دودکش، به دلیل کاهش عملکردی که ایجاد میکند؛ اصلاً توصیه نمیشود.
- بهتر است برای دوام طولانی، جلوگیری از پوسیدگی و فرسایش در طول زمان در کنار کاهش مصرف انرژی، برای دودکش عایق بندی مناسبی را در نظر بگیرید.
- برای مانع شدن از ورود دی اکسید کربن به محیط داخلی موتورخانه، لازم است محل اتصال لوله دودکش را به خوبی آب بندی کنید.
- در اکثر موارد از ورق فولاد سیاه برای جنس دودکش داخل موتورخانه استفاده میشود و پوشاندن آن به وسیله رنگی با ترکیب روی انجام خواهد شد.
- جهت ساخت این سازه، از قطعات نر و ماده استفاده میشود تا محل درز اتصالها به طور کامل پوشیده شود و از خروج هرگونه دود، به طور کامل پیشگیری به عمل آید.
- از عایق شدن همه سطوح دودکش به وسیله مخلوطی از سیمان و پنبه نسوز با ضخامت حداقل ۲ اینچ، برای افزایش مقاومت این سازه در برابر دود زیاد و درجه حرارت بالا اطمینان حاصل کنید.
خطرات و اثرات ناشی از ساخت و نصب نادرست دودکش
- کاهش عملکرد و راندمان بویلر
- افزایش احتمال گاز گرفتگی و به دنبال آن آسیب جانی به مصرفکنندگان آن
- جلوگیری از ورود هوای تازه به اندازه کافی به موتورخانه
- تهمیه هوا به صورت نامناسب
- افزایش احتمال ورود گاز مونوکسید کربن به داخل ساختمان
- ایجاد درز و ترک در دیوارههای دودکش در صورت عایقبندی نشدن مناسب یا سرویس به موقع آن و در نهایت نشت گاز
- هدر دادن انرژی و در نتیجه افزایش مصرف انرژی داخلی
عوامل موثر در اندازه و قطر دودکش
در ساخت دودکش موتورخانه، برای داشتن عملکردی مناسب لازم است اندازه و قطر دودکش به درستی انتخاب شود. انتخاب نامناسب اندازه دودکش علاوه بر افت کارایی سازه، ممکن است خطرات جبران ناپذیری را نیز به دنبال خود داشته باشد.
عوامل موثر بر اندازه و قطر دودکش شامل ظرفیت حرارتی بویلر، ارتفاع ساختمان، فشار محیط، درجه حرارت دود خروجی، فشار خروجی دود از بویلر، جنس چه داره دودکش، درجه حرارت محیط و فشار محیط می باشد.
نوع سوخت مصرفی نیز میتواند بر حجم دوده گازهای حاصل از سوختن آن و درجه حرارت تاثیر بگذارد. برای ایجاد کشش بیشتر در دودکش میبایست جنس جداره آن را حدالامکان صافتر و صیقلیتر انتخاب کرد؛ چرا که در نتیجه آن، اصطکاک کمتر و افزایش بازده دودکش را به دنبال خواهد داشت.
جمع بندی
وجود دودکش در موتورخانهها امری بسیار ضروری میباشد. در کنار آن ساخت دودکش موتورخانه نیازمند رعایت اصولی است که اشتباه در آن ممکن است خطرات جبران ناپذیری را بهدنبال خود داشته باشد.
با وجود ذکر کامل از نکات مهم جهت ساخت و نصب دودکش، ما به شما توصیه میکنیم که اگر قصد نصب دودکش موتورخانه را دارید؛ حتماً این کار را به متخصصین مجرب و حرفهای بسپارید، تا از بروز هرگونه مشکلی جلوگیری کنید. شما میتوانید همین حالا با ثبت درخواست خود در بازار آنلاین "خدمت از ما" رایگان قیمت بگیرید و با حرفه ای ترینها ارتباط برقرار کنید.