تفاوت ورق ‌ام دی اف و ملامینه

ثبت درخواست " نجاری "
دسترسی به نزدیک‌ترین متخصصین
تفاوت ورق ‌ام دی اف و ملامینه

ام دی اف و ملامینه دو نوع ورق هستند که از نظر ظاهری فوق العاده شبیه هم بوده و هر دو از الیاف چوب ساخته شده‌اند. در حالی که این دو ماده از نظر ظاهری مشابه هستند، اما از نظر استحکام و دوام با همدیگر تفاوت‌هایی دارند. تفاوت‌های این دو ورق سبب شده است تا کاربردهای متفاوتی برای هر کدام در نظر گرفته شود. برای اطلاع از تفاوت ورق ام دی اف و ملامینه با خدمت از ما همراه باشید.

 

ورق ‌ام دی اف چیست؟

 ‌ام دی اف (MDF) مخفف Medium Density Fiberboard است. MDF در اقع تخته فیبر است که از خرده چوب‌هایی مانند ساقه غلات، برنج، نیشکر و... ساخته می‌شود.

 ام دی اف از چوب بازیافتی ساخته شده است. چوب بازیافتی به ذرات با اندازه یکسانی آسیاب می‌شود، سپس این ذرات با یک رزین به همدیگر متصل شده و تحت فشار بالا فشرده می‌شوند.

ام دی اف خام به دلیل اینکه جذابیت ظاهری کمی دارد، معمولا روی آن را روکش می‌کنند. روکش استفاده شده برای ام دی اف انواع متفاوتی دارد. برای مثال روکش ملامینه، روکش وکیوم، روکش هایگلاس و غیره از انواع روکش‌هایی است که برای ورق ام دی اف خام استفاده می‌شود.

 

ورق ام دی اف چیست

 

ورق ملامینه چیست؟

در نجاری، کلمه ملامین به طور کلی به یک ماده پلاستیکی بادوام اشاره دارد. همچنین ملامینه یک پوشش محافظ برای الیاف چوب شناخته می‌شود که آن را به یک ماده بسیار بادوام تبدیل می‌کند.

سطح صاف و چگالی بالا، آن را به انتخابی عالی برای روکش کردن چوب خام تبدیل کرده است. هسته مرکزی ورق ملامینه معمولا نئوپان یا ام دی اف یا سایر تخته چوب‌ها است.

 

ورق ملامینه چیست

 

کاربرد ورق ‌ام دی اف  

‌ام دی اف کاربرد گسترده‌ای در وسایل داخلی منزل دارد و به عنوان یک ماده ایده‌آل برای مبلمان، کفپوش‌ها و سازه‌های موقت مانند غرفه‌ها استفاده می‌شود. مقاومت کم آن به رطوبت، استفاده از‌ ام دی اف را در فضای باز محدود می‌کند.

با توجه به اینکه ‌ام دی اف معمولا در ساخت وسایل داخلی مانند کابینت، قفسه کتاب، مبلمان و قالب گیری استفاده می‌شود، اغلب برای رسیدن به ظاهر مورد نظر باید رنگ یا روکش ‌شود. با انواع کابینت ام دی اف آشنا شوید.

 

کاربرد ورق ام دی اف

 

کاربرد ورق ملامینه  

ملامینه نیز در ساخت قفسه‌ها، کابینت‌ها و تخته‌های سفید کاربرد زیادی دارد. ماهیت قوی و مقاومت آن در برابر عوامل خارجی سبب کاربردهای گسترده آن به خصوص در فضای باز شده است.

تخته‌های ملامینه مشابه MDF استفاده می‌شوند؛ به خصوص زمانی که نیاز به یک روکش تزئینی با هزینه نگهداری کمتر باشد، ترجیح داده می‌شود. معمولا در کابینت‌های آشپزخانه، طبقات کمد، باکس دیواری و مبلمان اداری از تخته ملامینه استفاده می‌شود.

 

کاربرد ورق ملامینه

 

مقایسه ورق ‌ام دی اف و ملامینه

تفاوت ورق ‌ام دی اف و ملامینه چیست؟ هر دو از چوب ساخته شده‌اند، پس این تفاوت کاربرد، تفاوت ساختار و قیمت در چیست؟ در حالی که هم ورق ملامین و هم ‌ام دی اف تقریباً ترکیبات مشابهی دارند، تنها ماده‌ای که تفاوت اصلی بین این دو را ایجاد می‌کند، رزین ملامین است که باعث ماندگاری طولانی تخته‌های ملامینه می‌شود و دوام و طول عمر را در محصولات مختلف افزایش می‌دهد.

در ادامه به بررسی تفاوت ورق ‌ام دی اف و ملامینه پرداخته‌ایم تا راحت‌تر برای خرید هر یک تصمیم گیری کنید:

 

ویژگی‌ها

ام دی اف

ملامینه

فرآیند ساخت

راحت‌تر

سخت‌تر

شکل ظاهری

ام دی اف روکش شده زیباتر است.

ملامینه در مقایسه با‌ ام دی اف خام زیباتر است.

تراکم

تراکم بیشتر

تراکم کمتر

لکه پذیری

کمتر

بیشتر

استحکام

بیشتر

کمتر

انعطاف پذیری

کمتر

بیشتر

مقاومت در برابر رطوبت

کمتر

بیشتر

مقاومت در برابر حرارت

کمتر

بیشتر

مقاومت در برابر خراش

کمتر

بیشتر

ابزار خوری

کمتر

بیشتر

اثرات زیست محیطی

82 درصدالیاف چوب و بازیافتی

پلاستیک و غیر قابل بازیافت

قیمت

ام دی اف خام ارزان‌تر است. اما ‌ام دی اف روکش شده گران‌تر است.

نسبت به ‌ام دی اف خام گران تر است. نسبت به ام دی اف روکش شده ارزان‌تر است.

 

1. تفاوت فرایند ساخت ‌ام دی اف و ملامینه

ملامینه: ملامینه از طریق یک فرآیند پلیمریزاسیون قوی ایجاد می‌شود و در نتیجه آن یک ماده پلاستیکی سخت و بادوام ایجاد خواهد شد. از ورق ملامینه اغلب برای لمینت کردن بر روی لایه‌های مختلف (تخته خرده چوب یا‌ام دی اف) استفاده می‌شود. علت استفاده از ورق ملامینه این است تا پوششی مقاوم ارائه دهد تا بتواند عمر محصولات را افزایش ‌دهد.

ام دی اف: ‌ام دی اف فرآیند تولید متفاوتی را طی می‌کند. ذرات چوب به الیاف ریز شکسته شده و با موم و رزین ترکیب می‌شوند. تحت فشار و دمای بالا، این ذرات به یک پنل تبدیل می‌شوند. در نهایت فرایندی برای ایجاد سطح یکنواخت و صاف روی این صفحات انجام خواهد شد. سطح صاف و یکنواخت‌ ام دی اف آن را به انتخاب ارجح برای بسیاری از کاربردهای داخلی تبدیل می‌کند.

 

2. تفاوت شکل ظاهری ‌ام دی اف و ملامینه

ام دی اف: ‌ام دی اف از الیاف چوب، موم و رزین ساخته شده است که فشرده شده و حرارت داده می‌شود تا یک ورق متراکم و یکنواخت تشکیل شود. هیچ دانه چوبی در سطح آن مشخص نیست و اساساً یک ماده صاف و یکنواخت است. درست است که ‌ام دی اف دارای سطحی صاف و بدون بافت بوده، اما معمولاً به عنوان ماده زیرلایه استفاده می‌شود و اگر روی آن ورق هایگلاس، پلی گلاس و... کار گرفته شود، زیبایی زیادی به همراه دارد.

تخته ملامینه: هسته ملامینه معمولاً یک تخته خرده چوب یا ‌ام دی اف است که با ورق رزین ملامین پوشانده می‌شود. تخته ملامینه دارای یک سطح از پیش ساخته شده با طرح تزئینی یا رنگ ثابت است. اگر قرار بر مقایسه جذابیت ظاهری ملامینه و ‌ام دی اف باشد، ورق ملامینه نسبت به‌ ام دی اف خام زیبایی بیشتری دارد. اما در صورتی که هدف مقایسه ورق ملامینه با‌ ام دی اف روکش شده باشد، جذابیت ظاهری‌ ام دی اف روکش شده بیشتر است.

 

مقایسه ورق MDF و ملامینه

 

3. مقایسه ورق MDF و ملامینه از نظر تراکم

ورق ملامینه: تراکم و مقاومت ملامینه اگر هسته مرکزی آن نئوپان یا تخته خرده چوب باشد، از‌ ام دی اف کمتر است. البته اگر هسته مرکزی ملامینه از جنس‌ ام دی اف باشد، از نظر تراکم با‌ ام دی اف برابری می‌کند.

ورق ‌ام دی اف: تراکم ‌ام دی اف نسبت به ملامینه بیشتر است، زیرا دانسیته خرده چوب‌های به کار رفته در آن بیشتر است، به همین دلیل است که‌ ام دی اف استحکام بیشتری نسبت به ملامینه دارد.

 

4. مقایسه ورق MDF و ملامینه در میزان مقاومت در برابر لکه‌پذیری

 ملامینه: ملامینه میزان جذب لکه‌پذیری کمتری دارد، زیرا ورق پلاستیکی است که به راحتی اثر لکه را از بین می‌برد و کمتر کثیف می‌شود.

ام دی اف: معمولا در‌ ام دی اف از روکش ملامینه، هایگلاس، وکیوم، پلی گلاس و ... استفاده می‌شود تا کمتر کثیف شود، با این حال ‌ام دی اف خام نسبت به ملامینه مقاومت کمتری در برابر لکه‌پذیری دارد.

 

5. تفاوت استحکام ‌ام دی اف و ملامینه

ملامینه: ملامینه علیرغم زیبایی که دارد، نمی‌تواند بارهای سنگین را تحمل کند، به عبارتی استحکام ملامینه نسبت به ‌ام دی اف کمتر است. البته اگر هسته مرکزی ملامینه از جنس‌ ام دی اف باشد، از نظر استحکام با‌ ام دی اف برابری می‌کند.

ام دی اف: ‌ام دی اف نسبت به ملامینه مستحکم‌تر بوده و تحمل بارهای سنگین‌تر را دارد. ویژگی استحکام بالا و سنگین بودن آن سبب شده است تا گزینه ایمن‌تری برای ساخت مبلمان و کابینت آشپزخانه باشد.

 

6. تفاوت ورق ‌ام دی اف و ملامینه در انعطاف‌پذیری

 ملامینه: نکته جالب در مورد ملامینه این است که می‌توانید ورق را به آرامی خم کنید، بدون اینکه نگران شکستگی آن باشید. ملامینه قادر است تا مدت زمان بیشتری حالت اولیه خودش را در محل لولاها و پیچ‌ها حفظ کند، به همین دلیل امکان هرز شدن پیچها کم است.

ام دی اف: ‌ام دی اف انعطاف‌پذیری کمتری دارد، اغلب در هنگام خم کردن ‌ام دی اف علائم ترک خوردن و شکستگی را می‌توانید ببینید. در‌ ام دی اف به مرور ابزار و مهره‌هایی که در آن به کار رفته‌اند، شل می‌شوند.

 

7. مقاومت در برابر رطوبت، گرما و خراش

هر دو ماده در برابر رطوبت و قرار گرفتن در معرض آب مقاوم هستند. با این حال ملامین عایق رطوبتی بهتری دارد. اگر دقت کنید، متوجه خواهید شد که ‌ام دی اف بیشتر جاذب آب است.

ام دی اف: ‌ام دی اف عموماً عمر بیشتری نسبت به تخته خرده چوب استاندارد دارد، اما عمر کمتری نسبت به چوب خام دارد. همچنین ‌ام دی اف می‌تواند مستعد آسیب رطوبت باشد و در صورت قرار گرفتن در معرض رطوبت ممکن است متورم شود. ‌ام دی اف نسبت به ملامینه از دوام کمتری برخوردار است و در صورت قرار گرفتن در معرض رطوبت و گرما انبساط می‌یابد. میزان خش پذیری ام دی اف نیز نسبت به ملامینه کمتر است.

ملامینه: ملامینه به دلیل داشتن سطح سخت و مقاوم در برابر خراش نسبتا بادوام است. با این حال، مواد هسته (MDF یا تخته خرده چوب) اگر به اندازه کافی مهر و موم نشده باشند، همچنان می‌توانند در معرض رطوبت آسیب پذیر باشند. ملامینه در مقابل حرارت واکنش بهتری نسبت به ام دی اف دارد، زیرا ورق پلاستیکی به کار رفته در آن سبب افزایش مقاومت آن در برابر حرارت، خراش و رطوبت می‌شود.

 

8. تفاوت ورق ‌ام دی اف و ملامینه در میزان ابزار خوری

ملامینه و‌ ام دی اف به اندازه کافی نرم هستند که میخ، اره و سایر ابزارها را به راحتی در آن‌ها به کار گیرید. بنابراین در کار با  تخته‌های‌ ام دی اف و ملامینه با مشکلی مواجه نخواهید شد، تفاوت کارایی آنها از این واقعیت ناشی می‌شود که:

‌ام دی اف نمی‌تواند بهتر از ملامینه تحمل چکش کاری را داشته باشد. وارد کردن پیچ به داخل ‌ام دی اف می‌تواند باعث آسیب احتمالی به سطح شود. همچنین سمباده ملایم برای ملامینه مشکلی ایجاد نمی‌کند، اما سمباده کشی برای ‌ام دی اف توصیه نمی‌شود.

 

9. تفاوت ورق ‌ام دی اف و ملامینه از نظر اثرات زیست محیطی

ملامینه: طبق گفته آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده، تخته‌های ملامینه با چسب‌هایی ساخته شده‌اند که می‌توانند ترکیبات آلی فرار (VOCs) را منتشر کنند که ممکن است اثرات نامطلوب کوتاه مدت و بلندمدت برای سلامتی داشته باشد.همچنین به دلیل اینکه در فرایند تولید و ساخت آن نیاز به قطع درختان جنگل است، اثرات تخریبی نیز در محیط زیست دارد.  

ام دی اف: ‌ام دی اف حفاظت از درختان را ترویج می‌کند، زیرا برای تولید آن عمدتاً از ضایعات چوب استفاده می‌شود. با این حال، در فرایند ساخت‌ ام دی اف علاوه بر الیاف چوب خرد شده، از اوره فرمالدئید، موم پارافین و سایر مواد نگهدارنده استفاده می‌شود. فرمالدهید اثرات نامطلوب زیست محیطی و سلامتی دارد. در بسیاری از تولیدی‌ها، مبلمان ‌ام دی اف جدید باید تا زمانی که بوی فرمالدئید آنها به پایان برسد، ایزوله شوند و اتاق باید به خوبی تهویه شود.

 

10. تفاوت قیمت ‌ام دی اف و ملامینه

تفاوت قیمت ‌ام دی اف و ملامینه بسته به این دارد که روی ‌ام دی اف از چه روکشی استفاده شده است. همچنین هسته مرکزی ملامینه نیز مهم است که از چه نوع لایه‌ای باشد.

ملامینه: قیمت ملامینه در مقایسه با ورق ‌ام دی اف خام گران‌تر است.

ام دی اف: قیمت ورق ‌ام دی اف خام ارزان‌تر است. البته اگر برای ‌ام دی اف روکش پلی گلاس، ‌های گلاس ایرانی یا ترک به کار رود، قیمت آن نسبت به ملامینه بیشتر خواهد شد.

 

مقایسه ورق ام دی اف و ملامینه

 

ورق ‌ام دی اف بهتر است یا ملامینه؟

در بالا تفاوت‌های ورق ‌ام دی اف و ملامینه را ذکر کردیم. اکنون قصد داریم برای شما بیان کنیم که هر کدام برای چه کاربردی بهتر هستند:

  • کاربرد‌ ام دی اف در مبلمان‌سازی بیشتر است: وقتی صحبت از ساخت مبلمان می‌شود، دو انتخاب اصلی وجود دارد: چوب و‌ ام دی اف. این دو نوع چوب کیفیت‌های متفاوتی دارند و هر دو دارای مزایا و معایبی هستند. چوب معمولاً گرانتر از ‌ام دی اف است. اگر مبلمانی با کیفیت و ماندگاری بالا می‌خواهید، چوب را انتخاب کنید. اگر به دنبال قیمت مقرون به صرفه و در عین حال استحکام بیشتری هستید، ام دی اف توصیه می‌شود. برای ساخت مبلمان معمولا ملامین پیشنهاد نمی‌شود.
  • کاربرد ‌ام دی اف در کابینت‌سازی بیشتر است: ‌ام دی اف ضخیم‌تر و سخت‌تر از ملامینه است و برای کابینت استفاده می‌شود. درباره نحوه نصب کابینت ام دی اف بیشتر بخوانید.
  • کاربرد ملامینه برای وسایل داخل حمام بیشتر است: ملامینه ضد آب است، به همین دلیل در ساخت وسایل چوبی در حمام و آشپزخانه ارجحیت دارد.
  • کاربرد ملامینه برای کشو و کمد لباس بیشتر است: در حالی که هم ‌ام دی اف و هم ورق ملامینه از مواد قوی و بادوام ساخته شده‌اند، اما ملامینه انعطاف پذیرتر است و برای کشو و کمد لباس انتخاب خوبی است. ورق ملامینه دوام بیشتری دارد، زیرا احتمال شکافتن ورق ملامینه هنگام میخ کوبیدن کمتر بوده و نسبت به‌ ام دی اف پایدارتر است، به همین دلیل در ساخت کمد از ورق ملامینه بیشتر استفاده می‌شود. علاوه بر این، تخته‌های ملامینه در رنگ‌ها و پوشش‌های متنوعی عرضه می‌شوند.
  •  کاربرد ملامینه در سایر محصولات جوبی: ملامینه انتخاب بهتری برای تخته وایت برد، میز آشپزخانه، کابینت یا تابلو تبلیغاتی است. علاوه بر این موارد، ملامینه را می‌توان برای پروژه‌های نجاری دیگر، از جمله، کف‌پوش و حتی مبلمان نیز استفاده کرد.

در بحث انتخاب ورق ‌ام دی اف و ملامینه باید به کاربرد آن توجه کرد و همچنین مزایا و معایب هر ماده را ارزیابی کرد و سپس دست به انتخاب زد. در حالی که هم ورق ملامینه و هم ‌ام دی اف را می‌توان در مبلمان و کابینت استفاده کرد، ملامینه برای سطوحی که نیاز به مقاومت بیشتر در برابر رطوبت و خراش دارد، مناسب‌تر است، در حالی که MDF برای کاربردهای داخلی گزینه ایده آل‌تری محسوب می‌شود.

اگر قصد ثبت درخواست برای خدمات نجاری را دارید، کافیست درخواست خود را در سایت یا اپلیکیشن خدمت از ما ثبت نمایید. در هر شهری که هستید متخصص مورد نظر به محل اعزام خواهد شد.


نجاری
برای سرویس نجاری از بهترین متخصصین شهر خود قیمت بگیرید.

"خدمت از ما" بازار آنلاین خدمات است. بعد از ثبت سفارش، از متخصصین مورد اعتماد شهرتان چند پیشنهاد قیمت بگیرید و بهترین را انتخاب کنید.

logo درخواست و پشتیبانی خدمات آنلاین