بیمه پول چیست؟
بیمه پول از زیرمجموعههای بیمه باربری به شمار میآید و برای جبران خسارات ناشی از پیامدهای مختلف برای وجوه نقد و غیر نقد است. اسکناس، سکه، ارز، اوراق بهادار مثل اوراق قرضه و مشارکت، شمش طلا و نقره و انواع چک وسفته تحت پوشش بیمه پول قرار میگیرند. این وجوه نقد و غیر نقد در دو حوزه پول در صندوق و پول در راه بیمه خواهند شد.
برای آشنایی بیشتر با قوانین و شرایط مربوط به بیمه پول، ادامه مطلب را مطالعه بفرمایید. پس از خواندن این متن درخواهید یافت بیمه پول چیست، مخاطبین آن چه کسانی هستند، چه خساراتی را پوشش میدهد و چه خساراتی از پوشش بیمه وجوه خارج هستند. با ما همراه باشید.
انواع بیمه پول (بیمه وجوه)
همان طور که ذکر شد، بیمه پول به دو بخش تقسیم میشود و در دوحالت میتوان وجوه نقد و غیر نقد (مثل اوراق بهادار، چک، سفته، شمش طلا و سکه طلا) را بیمه کرد. این وجوه طبعاً یا در صندوق نگهداری میشوند و یا در حال حمل هستند. پس تقسیم بندی بیمه پول به شکل زیر خواهد بود:
- بیمه پول در صندوق
- بیمه پول در راه
در ادامه توضیحات بیشتری درباره بیمه وجوه در حال جابجایی و وجوه در صندوق ارائه خواهیم کرد.
بیمه پول در صندوق
این نوع از بیمه پول، مخصوص وجوهی است که درجایی ثابت و در صندوق نگهداری میشوند. هرگونه اسکناس، مسکوکات، اوراق بهادار و به طور کلی هر گونه وجهی که در ابتدای مقاله به آنها اشاره شد، در تمام ساعات شبانه روز و طبق شرایط ذکر شده در بیمه نامه، بر علیه حوادث بیمه خواهند شد. وجوه موجود در دستگاه خودپرداز و یا پولی که در پیشخوان کارمندان نگاه داشته میشود نیز از این قبیل است.
لازم است بدانید که همه حوادثی که موجب خسارت به پول میشود، تحت پوشش بیمه پول قرار نمیگیرد؛ در ادامه پیرامون این حوزه، به طور مفصل توضیح خواهیم داد. از جمله خساراتی که به وجوه نقد و غیرنقد وارد میشود و تحت حمایت بیمه پول قرار میگیرد، میتوان به سرقت و آتش سوزی اشاره کرد.
بیمه پول در راه (در حال حمل)
هنگامی که وجوه در حال حمل به مقصد مشخصی مثل بانک یا دفاتر مختلف باشند، در خطر حوادثی مثل سرقت هستند. با استفاده از بیمه پول، میتوان خساراتی که درهنگام جا به جایی برای آن رخ میدهد را جبران کرد. البته حمل پول باید در محدوده جغرافیایی کشور اتفاق افتاده باشد تا با توجه به شرایط مندرج در قرارداد بیمه نامه، بتوان از بیمه پول در راه استفاده کرد.
بیمه پول برای چه کسانی لازم است؟
متوجه شدیم که بیمه پول، برای جبران حوادثی پیرامون نگهداری و حمل پول مناسب است. حال قصد داریم بررسی کنیم که مخاطبین این بیمه چه اشخاص حقیقی یا حقوقی هستند.
البته همه افرادی که به هر نحوی پول نگهداری و حمل و نقل میکنند میتوانند از این بیمه استفاده کنند. برای مثال همانطور که گفتیم دستگاههای خودپرداز ATM و نیز صندوقداران و کارمندانی که نزد خود وجه نقد و غیر نقد نگهداری میکنند، میتوانند تحت پوشش بیمه وجوه قرار گیرند.
اما مخاطبین اصلی بیمه پول، بنگاههای اقتصادی مثل بانکها، صرافیها، طلافروشیها، تاجران و بازرگانان و کلیه شرکتهایی هستند که نیاز به نگهداری و حمل و نقل پول در سطح کشور دارند. بیمهگذاران از این قشر، به راحتی سرمایه خود را در برابر حوادثی مثل سرقت حفظ میکنند.
خسارات ناشی از چه حوادثی تحت پوشش بیمه پول قرار میگیرند؟
پیش از اقدام به خرید بیمه پول باید به طور دقیق از مواردی که تحت پوشش این بیمه قرار میگیرند، اطلاع داشته باشید. زیرا هر حادثه ای مشمول قوانین این نوع بیمه نامه نمیشود. حوادثی که بیمه پول، خسارات ناشی از آنها را پرداخت میکند از قبیل زیر هستند:
- سرقت مسلحانه یا غیر مسلحانه
- آتش سوزی
- صاعقه
- حوادث منتج به انفجار
- حوادثی مثل سیل و زلزله
- تصرف مال با تهدید
- تصادف وسیله نقلیه
- غرق شدن یا رخداد حادثه برای کشتی و شناورهای دریایی و یا وقوع دزدی دریایی
- سوانح هوایی مثل سقوط هواپیما و یا هواپیما ربایی
دزدی و سرقت گاوصندوق، از طرق مختلفی ممکن است اتفاق بیفتد. شکستن قفل، باز کردن قفل صندوق با ابزار غیر معمول، باز کردن قفل با تهدید افراد حاضر در محل و یا سرقت صندوق به طور کامل و خارج کردن آن از مکان استقرار، همگی از روشهای سرقت است که در صورت وقوع، بیمه پول، خسارات ناشی از آن را پوشش میدهد.
حوادثی که بیمه پول، خسارات ناشی از آن را پوشش نمیدهد کدام اند؟
بسیار مهم است که بدانید هر نوع حادثه ای مشمول قوانین بیمه پول نمیشود. البته تحت شرایطی و با توافق طرفین بیمهگر و بیمهگذار و اضافه شدن مبلغی به حق بیمه، میتوان این حوادث را نیز به بیمه نامه اضافه کرد؛ اما به صورت پیشفرض جز پوشش بیمه پول محسوب نمیشوند. این موارد به شرح زیر است:
- اغتشاش، شورش و اعتصاب
- جنگ و انقلاب
- حمل پول خارج از مرز جغرافیایی کشور
- اشتباهات عمدی و غیر عمدی حسابداری و کامپیوتری
- مصادره اموال و یا تخریب ملک به دستور سازمانهای دولتی
- هرنوع سهل انگاری در اصول نگهداری از وجوه
- جا گذاشتن کلید و یا برگه حاوی رمز، در نزدیکی صندوق
- عدم رعایت نکات درج شده در بیمه نامه، مثل نگهداری وجوه در محلهای ذکر نشده و یا جابجایی پول با وسیله نقلیه نامناسب
- فیشینگ و هک و یا سرقت اینترنتی به هر نحو
تعهدات شرکت بیمه
تمامی تعهدات دقیقا مشابه آن چه در قرارداد منعقد شده است، اجرا خواهد شد. بیمهگر موظف است تا 20 روز پس از وقوع حادثه، مبلغ خسارت را به بیمهگذار پرداخت کند. میزان تعهد بیمهگر، سقف پرداخت دارد و این مبلغ قطعا از حد ذکر شده در قرارداد تجاوز نخواهد کرد. پس اگر مایل به دریافت خسارت بیشتری هستید، باید از قبل با شرکت بیمه به توافق برسید.
در مورد نگهداری و حمل و نقل پول و مدت زمانی که صرف جابجایی وجوه میشود باید دقیقا مطابق شرایط ذکر شده در بیمه نامه عمل شود؛ در غیر این صورت دریافت خسارت از بیمهگر با مشکل مواجه خواهد شد.
در این مطلب به بیان اهمیت بیمه پول برای بنگاههای اقتصادی که نیاز به نگهداری وجوه نقدی و غیر نقدی در صندوق و یا جابجایی آنها در سطح کشور دارند، پرداختیم. بیمه پول در دو نوع بیمه پول در صندوق و پول در راه، ارائه میشود و شامل پرداخت خسارات ناشی از حوادثی مثل سرقت و آتش سوزی خواهد شد.