همهچیز درباره رنگ مولتی کالر

رنگ مولتی کالر رنگ سلیقههای خاص است. دیوارهای سفید، استخوانی، خاکستری، بژ، آبی و … بهراحتی ما را مجذوب میکنند، اما این رنگها هم ظاهرشان متفاوت است و هم (تا حدودی) کاربردشان.
با ما همراه باشید تا 0 تا 100 انواع رنگ مولتی کالر را بررسی کنیم و ببینیم آیا میتواند بهترین رنگ برای خانه یا محل کار شما باشد یا خیر؟
فهرست عناوین
رنگ مولتی کالر چیست؟
رنگ مولتی کالر از یک زمینه ساده با رشتههای رنگارنگ روی آن تشکیل شده؛ زمینه تکرنگ است، اما رگهها و تکههای برجسته معمولاً چندین رنگ دارند. بهخاطر همین ویژگی، رنگ ساختمان مولتی کالر یک رنگ دکوراتیو و اسپرت بهشمار میآید و میتواند فوقالعاده متنوع باشد.
مزایای رنگ مولتی کالر
انواع رنگ مولتی کالر نسبتاً جدید و از رنگهای روغنی و پلاستیکی جوانترند، اما چندین مزیت درخور توجه دارد:
- بدون بو: این رنگها به حلال نیاز ندارند. بنابراین نقاشی مولتی کالر هیچ بوی ناخوشایندی ندارد و برای رنگآمیزی مکانهایی که شرایط تخلیه درازمدت را ندارند، ایدئال است.
- امکان شستوشو: رنگهای مولتی کالر مقاومت بسیار خوبی نسبت به رطوبت دارند و تقریباً قابل شستوشو هستند؛ بهویژه اگر با پرایمر مخصوص و رنگ روغن (بهجای رنگ پلاستیک) زیرسازی شده باشند.
- عدم جذب گردوغبار: رنگ آمیزی مولتی کالر آنتیاستاتیک است؛ آلودگیهای محیطی را جذب نمیکند و برای نقاشی ساختمان در تهران و اصولاً محیطهای شلوغ، پررفتوآمد و با آلاینده زیاد عالیست. برخی مدلهای این رنگ حتی نوشتناپذیر (آنتیگرافیتی) هم هستند.
- تنوع چشمگیر: رنگهای پسزمینه و رگهها باید بادقت انتخاب شوند (بهویژه از نظر تضاد و هماهنگی)، اما باز هم میتوان بینهایت طرح هیجانانگیز یا شیک از رنگ مولتی کالر برای پذیرایی خلق کرد.
- مناسب برای انواع سطوح: این رنگ اصطلاحاً چسبندگی خوبی دارد و میتوان آن را روی گچ، سیمان، بتن، فلز، چوب، کاشی و حتی شیشه و پلاستیک در انواع و اقسام پروژهها اجرا کرد.
- پوشاندن ایرادات: پوششدهی مولتی کالر بسیار بالاست و بهخوبی عیب و ایرادهای سطح را میپوشاند؛ یک گزینه عالی برای مواقعی که نمیخواهید برای زیرسازی زمان یا هزینه زیادی صرف کنید.
- اجرای سریع: نقاشی ساختمان مولتی کالر هم راحت است و هم سریع، چون زود خشک میشود. مولتی کالر روی گچ یکروزه و روی سیمان سهروزه خشک میشود.
- عدم تغییر رنگ: مولتی کالر در برابر اشعه فرابنفش خورشید مقاوم است و بهراحتی دچار تغییر رنگ نمیشود.

معایب رنگ مولتی کالر
حتی اگر مولتی کالر را زیباترین رنگ ساختمان بدانیم، باز هم نباید از ایراداتش غافل شویم:
- ترمیم چالشبرانگیز: ترمیم و لکهگیری مولتی کالر بسیار دشوار است و عملاً باید کل دیوار را دوباره رنگ کرد.
- آزار چشم: در جذاب بودن مولتی کالر بحثی نیست، اما اگر ترکیباش هوشمندانه نباشد، میتواند برای چشم سنگین و خستهکننده باشد؛ بهویژه وقتی رنگ مولتی کالر برای پذیرایی یا سایر فضاهای بسته استفاده شود.
- کوچکتر کردن فضا: بهدلیل ظاهر شلوغشان، این رنگها میتوانند فضاهای داخلی را کوچکتر از چیزی که واقعاً هستند نشان دهند.
- هزینه بالا برای پاک کردن: اگر بخواهید مولتی کالر را با رنگ جدید بپوشانید، بهخاطر بافت دوندون و برجستهاش یا باید کامل پاک شود یا دو دست بتونه ماستیک بخورد. این موضوع هم زمانبر است، هم قیمت نقاشی ساختمان را بالا میبرد.
- نیاز به متخصص: نقاشی ساختمان مولتی کالر ابزار خاصی را میطلبد و از نقاشی با قلممو و غلطک قلق بیشتری دارد.

انواع رنگ ساختمانی مولتی کالر
مولتی کالر زیاد با بلکا (پوشش سلولزی با الیاف طبیعی پنبه) و کنیتکس (پوشش رنگی سلولزی) اشتباه گرفته میشود، اما با هردو متفاوت است و تنها در دو نوع عرضه میشود:
- مولتی کالر متالیک: در این رنگ پرکهای رنگی در بستری از رنگ زمینه شناور هستند و با آن ترکیب نمیشوند.
- مولتی کالر اسپک: این نمونه حتماً باید با پمپ مخصوص اجرا شود تا رگههای رنگی بهخوبی روی سطح بنشینند. رنگ اسپک بیشتر برای نمای خارجی استفاده میشود.
چه زمانی نقاشی مولتی کالر بهترین انتخاب است؟
این رنگ برای دیوارهای خارجی، فضاهای عمومی و پرتردد فوقالعاده است و میتواند برای فضاهای داخلی هم مناسب باشد، بهشرط آنکه رنگهایش بهدرستی انتخاب شده و بینقص اجرا شود. فرضاً اگر به رنگ مولتی کالر برای پذیرایی فکر میکنید، از آن فقط برای یک دیوار (مثل اکسنت وال یا تیوی وال) استفاده کنید.

نحوه رنگ آمیزی مولتی کالر
برای نقاشی مولتی کالر ابتدا باید وسایل را جمع کرد و با پلاستیک پوشاند؛ کف زمین روزنامه، پارچه یا پلاستیک انداخت و خلاصه فضا را آماده کرد. بعد از آمادهسازی محیط، میتوان استارت اجرای رنگ را زد:
آمادهسازی سطح
برای اینکه رنگ بهخوبی بچسبد و یکدست باشد، باید سطح را کاملاً تمیز و خشک کنید. فرقی نمیکند بخواهید دیوار حیاط، پذیرایی یا حتی میز و صندلی چوبی/فلزی را رنگآمیزی کنید؛ هرگونه گردوغبار، دوده، زنگار و … باید تمیز شوند.
زیرسازی
اگر سطح ناهمواریهای شدید یا لکههای چشمگیری دارد، بهتر است با بتونهکاری و لکهگیری برطرف شود. حالا باید سطح را با رنگ روغن زیرسازی کرد. بهترین زیرسازی برای مولتی کالر دو دست رنگ روغن است. برای کاهش هزینه میتوان رنگ پلاستیک یا اکریلیک هم زد.
اگر سطح گچی است و قبلاً رنگ نشده، میتوان از روغن الیف هم استفاده کرد.
آمادهسازی رنگ
پیش از اینکه قوطی رنگ ساختمان مولتی کالر را باز کنید، آن را بهصورت افقی در دست بگیرید و خوب تکان دهید تا رنگهای تهنشینشده حل شود.
اصلاَ از اشیای خارجی برای هم زدن رنگ استفاده نکنید. از حلالهای نفتی هم بههیچ عنوان استفاده نکنید. اگر لازم بود رنگ رقیق شود، میتوان از مقدار کمی آب استفاده کرد.
آمادهسازی پیستوله
اگر پیسوله مخصوص نو است که هیچ، اما اگر قبلاً استفاده شده و پاک نشده، باید آن را تمیز کرد. تکههای رنگ خشکشده مجرا را تنگ میکند و نتیجه نهایی را تحتتأثیر قرار میدهد. حتی اگر فشار هوای پیستوله را بیشتر کنید، باز هم ممکن است کار خراب شود.
برای تمیز کردن دستگاه آدمک (اسپری گان) هم باید پس از هربار استفاده داخل آن آب ریخت و بیرون پاشید.
اجرای رنگ مولتی کالر
در رنگ را باز کنید، آن را داخل دستگاه قرار دهید و در دستگاه را ببندید. برای اجرای رنگ نازلهای شماره 2 تا 2.2 انتخاب بهتری هستند؛ نازلهای کوچکتر پیشنهاد نمیشوند. فشار باد دستگاه را هم بهکمک شیر روی 3 بار قرار دهید.
تفنگ را بهفاصله 30-35 سانتیمتر از دیوار بگیرید و رنگ را بهصورت افقی و عمودی روی مربعهای فرضیِ 1 متر در 1 متر اعمال کنید. دقت کنید که مچ دست کاملاً ثابت باشد. هوا از طریق شیلنگ آبی و رنگ از طریق شیلنگ قرمز خارج میشود. هر 1 متر مربع که تمام شد، سراغ مربع بعدی بروید.
همیشه میتوانید پیش از شروع جایی تست کنید تا مطمئن شوید میزان رنگ خارج شده مناسب است.

تمیز کردن دستگاه
پس از نقاشی ساختمان مولتی کالر باید شیر هوا را بست و سوپاپ را کشید تا هوا کاملاَ خارج شود. حالا میتوان در دستگاه را باز کرد، ظرف رنگ را خارج کرد، بهجای آن ظرف آب را گذاشت و مجدداً در را بست.
شیر هوای دستگاه را باز کنید و شیر هوای پیستوله را ببندید. شیر رنگ پیستوله را باز کنید و کاپ را از سر پیستوله جدا کنید. بعد از تمیز کردن دستگاه، شیر هوا را ببندید، سوپاپ را بکشید و ظرف آب را خارج کنید. برای خارج کردن آب از شیلنگ هم پیستوله را بهسمت بالا بگیرید و دستهاش را فشار دهید.
توصیههایی هنگام اجرای مولتی کالر
برای اجرای بینقص رنگ، این نکات را مدنظر داشته باشید:
- برای رنگ آمیزی مولتی کالر باید از پیستوله مخصوص (با نازل ویژه و مخزن فشار ایستاده) استفاده شود؛ برخی افراد پیستولههای معمولی را کمی تغییر میدهند و با آن رنگ را اجرا میکنند که اصولی نیست.
- فشار مخزن رنگ میتواند بین 2.5 تا 3.5 باشد. اگر فشار از 3.5 بیشتر شد، شیر ورودی را ببندید و از طریق سوپاپ اطمینان بالای دستگاه هوا را تخلیه کنید.
- شیر هوای پیستوله نباید بیش از حد باز یا بسته باشد. اگر شیر بیش از حد باز باشد، دانههای رنگ خورد میشوند؛ اگر هم بیش از حد بسته باشند، دانههای رنگ باز نمیشوند. شیر رنگ هم نباید بیش از حد باز یا بسته باشد.
- زاویه پیستوله هنگام انواع رنگ ساختمانی مولتی کالر باید کاملاً عمود بر دیوار بوده و به سمت چپ یا راست زاویه نداشته باشد.
- تا موقعی که رنگ تا حدی خشک نشده است، یعنی دست کم یکیدو ساعت، اجازه ایجاد گردوخاک و پخش شدن آلایندهها را در فضا را ندهید.
- قبل از خشک شدن رنگ به آن ضربه نزدید و آن را نخراشید.

سوالات متداول
آیا مولتی کالر قابل شستشو است؟
بله، اما نه بهصورت 100%؛ برای همین باید کمی با احتیاط آن را شست.
آیا مولتی کالر بدون بو است؟
بله، مولتی کالر از حلالهای نفتی استفاده نمیکند و بویش زننده نیست.
امیدواریم با مطالعه این راهنما انواع رنگ مولتی کالر، ویژگیهای مثبت و منفی و نحوه اجرایشان را بهتر شناخته باشید. اگر قصد دارید در پروژه آتیتان از این رنگ استفاده کنید، روی کمک ما حساب کنید.
در «خدمت از ما» ضمن دسترسی به هزاران نقاشی ساختمان مشهد، تهران، اصفهان، شیراز و … میتوانید رایگان قیمت بگیرید، سوابق و نمونهکارها را بررسی کنید، تجربه بقیه کاربران را بخوانید و با بهترین فرد ارتباط بگیرید.