ترس از بیماری یا نوسوفوبیا چیست؟
ترس از بیماری یا نوسوفوبیا نوعی وسواس و اختلال روانی است که در آن فرد از ابتلا شدن به بیماری نگران است و این ترس و نگرانی روی تمام ابعاد زندگی او اثر میگذارد و به گونهای که اثرات مخرب آن زندگی شخص را تحت تاثیر قرار میدهد. این اختلال در شرایط غیر عادی مثل با روی کار آمدن ویروس کرونا در دنیا بیشترمیشود و گریبانگیر عده زیادی میشود. این افراد مبتلا به ترس از بیماری یا نوسوفوبیا معمولا از نظر پزشکی سالم هستند، اما پزشکان را وادار میکنند برایشان انواع آزمایشهای مختلفی را بنویسند و بعد از مشخص شدن نتیجه آزمایشها که سالم بودن آنها مشخص میشود، تا مدتی حالشان خوب است، اما بعد از چند روز دوباره دچار وسواس فکری میشوند.
شاید برایتان جالب باشد مطالب پر بازدید مرتبط با این موضوع چه میباشد:
- فوبیای ترس از بیماری
- راههای غلبه بر ترس از بیماری
- ترس از بیماری نی نی سایت
- دکتر هلاکویی ترس از بیماری
- فوبیای بیماری سرطان
- خود بیمار انگاری ایدز
- درمان قطعی خود بیمار انگاری
- ترس از بیماری ایدز
علائم ترس از بیماری یا نوسوفویبا چیست؟
- ترس و نگرانی غیر معمول از بیمار شدن و یا بیمار بودن
- عدم وجود نشانههای جسمانی بیماری
- احساس خطر کردن و اضطراب زیاد در مورد سلامت خود و اطرافیان
- انجام آزمایشات مکرر پزشکی، چک کردن بدن برای پیدا کردن غده، درد و زخم و یا دوری کردن و احتراز از دکتر
- تداوم اضطراب در طی ۶ ماه گذشته و ادامه دار بودن آن
- هیچ بیماری روحی یا جسمی دیگری دلیل این اضطراب نباشد.
- علاقهمند بودن به دنبال کردن اخبار و سایتهای پزشکی
علل به وجود آمدن ترس از بیماری یا نوسوفویبا
- داشتن پیشزمینه اختلال اضطراب یا سابقه بروز نوسوفوبیا در خانواده و مسائل ژنتیکی
- بیمار شدن اطرافیان و عزیزانمان به خصوص اگر خودمان مراقب آن شخص باشیم.
- داشتن اختلالهای روانی دیگر مثل دو قطبی، اسکسزوفرنی، افسردگی
- ابتلا شدن به بیماریهای خطرناک مثل بیماری های قلبی، سرطان و ... میتواند خطر ابتلا به ترس از بیماری را بیشتر کند.
- خطر شیوع بیماریهای مسری در جامعه و شنیدن اخبار مرتبط با آن مثل شیوع بیماری کرونا در این روزها
- دسترسی بدون محدودیت هر فرد به اینترنت و دریافت دادههای زیاد از انواع بیماریها
درمان ترس از بیماری یا نوسوفویبا
روانشناسان برای درمان نوسوفویبا 3 روش را معمولا ارائه میدهند.
روش1: به درمان از راه مواجهه معروف است؛ در این روش شخص مبتلا به ترس از بیماری یا نوسوفویبا در یک محیط ایمن شخص را در موقعیتی قرار میدهند که از آن میترسد اما این کار توسط ابزارهایی انجام میشود که شخص بتواند خود را کنترل کند و دچار مشکل نشود. مدیتیشن و ریلکسیشن از تکنیکهای است که فرد را آرام میکند و کنترلش را بیشتر میکند.
روش2: رفتاردرمانی شناختی نیز از روشهای رایج در درمان اختلال ترس از بیماری یا نوسوفویبا میباشد. در این روش روانکاو از مواجهه شخص مبتلا با عامل زمینهساز اضطراب و ترسش استفاده میکند؛ اما تمرکز اصلی درمانگر در این روش بر شناسایی و بهچالشکشیدن افکار و ترسهای نامعقول است و سعی میشود به بیمار یاد دهند که دفعه دیگری که اضطراب و ترس ناشی از فکرکردن راجعبه بیماری به سراغش آمد، به جای اضطراب ابتدا مکث کند و ببیند آیا احساس یا فکرش عاقلانه و منطقی است یا نه!
روش 3: دارودرمانی نیز توسط روانپزشکان برای بیماری نوسوفویبا از روشهایی است که در کنار روشهای دیگر میتواند موثر باشد ولی داروی مشخصی وجود ندارد و معمولا از داروهایی که برای رفع استرس، اضطراب و ترس است یا داروهای ضد افسردگی تجویز میشود. بتابلاکرها و یا بنزودیازپینها ازجمله داروهایی هستند که معمولا برای مصرف کوتاهمدت اشخاص مبتلا به نوسوفویبا تجویز میشوند. و برای طولانی مدت به علت اعتیادآور بودن آن تجویز نمیشود.
فرق هیپوکندریا یا خود بیمار انگاری با نوسوفوبیا
هیپوکندریا یعنی ترس مکرر و دائم از مبتلا بودن و یا مبتلا شدن به یک بیماری خاص خطرناک که اصطلاحا به آن خود بیمار انگاری نیز میگویند و این افراد گاهی یک سر درد ساده را نشانه تومور مغزی میدانند. این افراد یا بسیار تیمارجو هستند و هزینه و وقت زیادی را برای خدمات پزشکی میپردازند و یا نوع تیمار گریز هستند و حاضر نمیشوند به دکتر مراجعه کنند. ولی نوسوفوبیا برای هر نوع بیماری میتواند باشد و محدود به یک بیماری نمیشود.
سخن پایانی
این روزها با شیوع کرونا، ترس از بیماری یا نوسوفوبیا طبیعی است ولی اگر نگرانی شما از حالت نرمال خارج شد موضوع نگران کننده است و پبشنهاد میشود حتما با روان درمانگر صحبت کنید و این نکته را در نظر بگیرید که درمان قطعی این بیماری منوط به گذراندن دورههای مربوط به کنترل ترس و فوبیا و افزایش توان روانی خودتان می باشد؛ اما بهتر است از این ترس استفاده کنیم و اقدامات پیشگیرانه انجام دهیم تا از شیوع و گسترش این بیماری جلوگیری کنیم و سعی کنیم مسئولیت اجتماعی را به بهترین شکل انجام دهیم.