انواع بالابر و کاربرد آن ها
انواع بالابر و کاربرد آن ها، در ساختمانهای در حال ساخت، صنعت و مواردی از این قبیل بیشتر از هر جای دیگری به چشم میخورد. انواع بالابر با توجه به محل قرارگیری و نوع کاری که انجام میدهد میتواند متفاوت باشد. طراحی بالابر به گونهای است، که جهت بالابردن تجهیزات و رساندن به ارتفاعی مشخص کاربرد دارد. عملکرد آسانسور، لیفتراک و چرثقیل با انواع بالابر و کاربرد آنها تفاوت داشته و در دسته بندی معرفی انواع بالابر جایگاهی ندارد. سبک طراحی بالابرها در نوع فعالیت آنها و جایی که مورد استفاده قرار میگیرند تاثیر دارد. کاربرد عمده بالابرها برای جا به جایی افراد و مصالح در ساختمانهای در حال ساخت است.
انواع بالابرها دارای مکانیزم و نوع ساختار مختلفی هستند که بر روی نحوه کار آنها تاثیر مستقیم دارد. انواع بالابر و کاربرد آن ها همواره مورد توجه افراد مشغول به کار در ساختمانهای در حال ساخت، انبارها و خطوط تولید کارخانجات قرار گرفته است.
انواع بالابر و کاربرد آنها
برخلاف انواع آسانسور که در ساختمانهای تجاری و مسکونی بیشترین استفاده را برای حمل و نقل افراد و جا به جایی کالا به خود اختصاص دادهاند، انواع بالابر و کاربرد آن ها را در پروژههای ساختمانی و مکانهای صنعتی و کارخانجات میتوان در نظر گرفت. انواع بالابر و کاربرد آن ها بر اساس طراحی بالابر و تجهیزات به کار رفته در آنها برای ساخت تعیین میشود.
طراحی انواع بالابر
بالابرها بر اساس نوع کار و ویژگیهایشان به دو دسته کلی بالابرهای ثابت که قابل جابجابب نیستند و بالابرهای متحرک یا جا به جا شونده تقسیم میشوند. طراحی بالابر در هر کدام از این سبکها، منجر به ساخت مدلهای مختلفی از این دسته بالابرها برای مصارف مختلف شده است. در این قسمت با انواع بالابر و کاربرد آنها بر اساس طراحی بالابر آشنا میشویم.
بالابرهای ثابت
انواع بالابر و کابرد آنها در در این سبک به گونه ای است که ثابت در یک جا قرار داشته و بیشتر برای جابه جایی و حمل افراد و انواع کالا در کارخانجات، تولیدیها و انبارهای مختلف استفاده میشود. برای معرفی انواع بالابر ثابت میتوان مواردی مثل بالابرهای هیدورلیک، مکانیزم بالابرهای آکاردئونی کابلی – زنجیری و مفصلی را نام برد.
انواع بالابر هیدرولیکی
بالابر هیدرولیک نمونهای از دستگاه حمل و نقل و جابه جایی افراد است که اغلب با آسانسور و لیفتراک اشتباه گرفته میشود. این نوع بالابر ها نمونه ای از آسانسورها می باشند که هیدرولیک در آن نیروی محرکی را ایجاد کرده که باعث بالا رفتن آن میشود.
بالابر آکاردئونی ثابت
از انواع بالابرهای آکاردئونی در کارخانجات، انبارها، فرودگاهها که نیاز به حمل بار سنگین وجود دارد استفاده میشود. این سبک بالابرها برای محلهای صنعتی و خطوط تولید کارگاهها و کارخانهها و همین طور در حالت عادی تر در بالابرهای مغازهای کاربرد دارند. بارزترین ویژگی این نوع بالابرها قدرت و ظرفیت زیاد و ایمنی بالای آن است.
بالابرهای متحرک
در معرفی انواع بالابر و کاربرد آن ها به سبک متحرک اشاره داشتیم. بالابرهای متحرک به دلیل اینکه قابل استفاده و جابجایی در محلهای مختلف هستند بسیار کاربرد دارند. در ساختمانها، انبارها، کارخانجات، صنعت و پروژههای وابسته به خدمات شهری مانند نصب انواع تیزرها و تبلیغات از این بالابرها استفاده میشود. با نمونههایی از این نوع بالابر آشنا میشویم.
انواع بالابر صنعتی
انواع بالابر و کاربرد آن ها در این سبک از بالابر مختص استفاده در پروژههای ساختمانی، خدمات عمومی، شستوشو، تعمیرات مورد استفاده قرار میگیرند. بالابرهای آکاردئونی (قیچی) را نمونهای از این بالابرهای صنعتی میتوان نام برد. انواع بالابر دستی، قیچی و سیار را میتوان در دسته انواع بالابرهای صنعتی در نظر گرفت.
بالابرهای مفصلی-تلسکوپی
این نوع بالابرها دسترسی بین 14 الی 45 متر را داشته و دارای دو نوع بازو هستند که یکی حرکت مفصل و دیگری حرکت تلسکوپ را شبیه سازی میکند. این بالابر تلفیقی از دو بالابر مفصلی و تلسکوپی است و ویژگیها و قابلیتهای هر دو بالابر را در کنار هم دارند. این به این معناست که قدرت مانور آنها بیشتر شده و از نقاط کور کمتری برخوردار هستند.
این مدل بالابر دارای یک بازوی محرک نهایی نیز میباشد که برای دسترسی به بیشتر سطوح در حرکت افقی است. این نوع بالابرها با امکان نصب بر روی خودرو و استفاده بعنوان یدک در صنعت کاربرد زیادی دارند. ظرفیت این بالابرها از 200 کیلوگرم تا 450 کیلوگرم است.
بالابرهای خودرویی-کامیونی
انواع بالابرهای خودرویی همان طور که از نامشان پیداست از نصب انواع بالابر بر ماشینهای باری مانند کامیون بعنوان یدک در نظر گرفته شده است که برای مصارفی مانند جابجایی محمولههای ترافیکی در بین شهر و درون شهر استفاده میشود.
بالابرهای ریلی دستی
انواع بالابر و کاربرد آن ها در این طراحی بصورتی است که در محیطهایی با سطوح کف دارای مقاومت ضعیف و شکننده و با سطح هموار قابل استفاده میباشد.
انواع بالابر ساختمانی
بالابرهای ساختمانی را وابسته به نوع الکتروموتوری که در طراحی بالابر تعبیه شده است، مورد استفاده قرار میدهند. قدرت الکتروموتور کاربردی در بالابرهای ساختمانی برای حمل مصالح در دستهبندی انواع بالابر ساختمانی تاثیر دارد. مدلهای بالابر ساختمانی بر اساس قدرت به دو حالت تک فاز و سه فاز تقسیم میشوند.
بالابرهای قابل یدک
این نوع از بالابرها با قابلیتهای گوناگون برای استفاده در محیطهای داخلی و خارجی با دسترسی ارتفاع ۵ الی ۲۲ متر کاربرد دارند. یکی از بهترین انواع بالابر و کاربرد آن ها در این سبک، استفاده حرفهای و یدک کشیدن در مسافتهای طولانی است. حجم کم و سبک بودن این ماشینها به همراه چرخهای خودرویی استفاده شده در آن، این امکان را فراهم میکند تا به هر سایت کاری و سطوح ناهموار خاکی و شنی یدک شده و قابل استفاده در پروژههای عمرانی است.
بالابرهای عمودبر
این سبک بالابرها برای دسترسی به مکانهایی با شرایط دسترسی سخت در نظر گرفته شده اند. بالابرهای عمودبر قابلیت استفاده در ارتفاع ۶ تا ۱۰ را دارند. این بالابرها عمدتاً جهت کارهای تعمیر و نگهداری در ساختمانها و استفاده در انبارها و فروشگاهها مورد کاربرد دارند.
بالابرهای عنکبوتی
این بالابرها خاصیت عبور از هر مانعی و کاربرد در هر ارتفاعی با شرایط سخت را دارند. بعبارتی انواع بالابر و کاربرد آن ها به دلیل انعطاف پذیری بالای این وسیله بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
انواع بالابر از نظر ساختار و تجهیزات
انواع بالابر و کاربرد آن ها از نظر کاربرد و استفاده مورد بررسی قرار گرفت. در این قسمت انواع بالابر از نظر ساختار و تجهیزات به دستههای زیر تقسیم بندی میشود.
- بالابرهای ثابت آکاردئونی
- بالابرهای جک مستقیم
- بالابرهای کابلی و یا زنجیری
- بالابرهای هیدرولیکی-زنجیری یا کابلی
- بالابرهای بوم لیفت ثابت
تفاوت بین آسانسور و انواع بالابر
آسانسور و بالابر اوصولا به دلیل نوع کاربریشان با هم در یک سبک در نظر گرفته میشوند. اما خوب است بدانید تجهیزات و نوع طراحی انواع بالابر با آسانسور تفاوتهای زیادی داشته که همین امر این دو وسیله نقلیه را در دو دسته جداگانه قرار میدهد.
تفاوت اساسی این دو وسیله نقلیه هزینه و قابلیت کاربری آنها با هم است. هزینه نصب بالابر به دلیل تجهیز شدن به سیستمهای امنیتی و ضد سرقت و مواردی از این قبیل نسبت به بالابر بیشتر است.