تفاوت رنگهای گرم و سرد
آشنایی با تفاوت رنگ گرم و سرد و استفاده درست از آنها میتواند زندگی شما را به طور خارقالعادهای تحت تاثیر قرار دهد. با شناخت رنگهای سرد و گرم و دانستن تفاوت رنگهای گرم و سرد، احساساتی که در طول روز به دیگران میدهید یا خودتان حس میکنید را میتواند تا حد مطلوبی کنترل کنید.
در کنار نمونههای بازسازی ساختمان مثل ترمیم ترک سقف گچی و مواردی از این قبیل،مطمئنا شما نیز حداقل یکبار در انتخاب و ست کردن رنگ گرم و سرد در لباس به تفاوت رنگهای گرم و سرد، روانشناسی رنگهای گرم، یا ویژگی رنگهای سرد توجه کردهاید. در این مطلب به طور کاملا تفاوت رنگهای گرم و سرد را توضیح خواهیم داد.
تفاوت رنگهای گرم و سرد
برای درک بهتر تفاوت رنگ گرم و سرد و شناخت رنگهای سرد و گرم، بهتر است ابتدا با نظریه رنگها و جدول رنگهای سرد و گرم آشنا شویم. در بین رنگها 3 دسته رنگ کلی وجود دارد که ساختار تشکیلدهنده رنگها را به وجود میآورند. دستهبندی رنگها شامل رنگهای سرد، رنگهای گرم و رنگهای خنثی تبدیل میشود. البته دستهبندیهای متنوع دیگری در حوزه رنگ مانند دستهبندی بر اساس تاریکی و روشنایی، سبکی و سنگینی و... نیز وجود دارد.
در تعاریف رنگآمیزی و انتخاب آن برای موارد مختلف (تضاد رنگهای سرد و گرم در دکوراسیون، رنگهای گرم برای مو، رنگهای گرم و سرد در لباس و...)، مسائل روانشناسی و روحیات فردی از جمله موضوعاتیست که منجر به انتخاب رنگ میشود. در ادامه برای شناخت رنگهای سرد و گرم هر کدام از آنها را معرفی میکنیم تا تفاوت رنگهای گرم و سرد را بهتر درک کنید.
شناخت رنگهای سرد و گرم
رنگهای سرد و گرم در چرخه رنگی نقطه مقابل یکدیگر هستند و در نقاط همسایگی با یکدیگر رنگهای خنثی را تشکیل میدهند. در ادامه جدول رنگهای سرد و گرم را با توجه به دکوراسیون توضیح میدهیم. رنگهای گرم و سرد در لباس را نیز در ادامه جداگانه بررسی خواهیم کرد.
جدول و ویژگی رنگهای سرد
در جدول رنگهای سرد و گرم، رنگهای سرد رنگهایی هستند که از طیفهای آبی، سبز، و در موارد خاصی سفید تشکیل میشوند. از ویژگی رنگهای سرد میتوان به آرامشبخشی، تازگی و طراوت، امنیت، و سکون اشاره کرد. به دلیل همین ویژگی رنگهای سرد، این رنگها در مکانهای خاصی مورد استفاده قرار میگیرد و اثر مثبتی از خود (مخصوصا در دکوراسیون خانه) به جا میگذارند.
رنگهای بنفش، نیلی، و سبزهای روشن و تیره که از سایههای رنگ اصلی هستند، در انتهای طیف سفیدی و سیاهی خود به رنگهای خنثی ختم میشوند. این رنگها در دکوراسیونهای امروزی و مینیمال نیز طرفداران خاص خود را دارد و فضا را بزرگتر از چیزی که هست نشان میدهند.
جدول و روانشناسی رنگهای گرم
رنگهای گرم از رنگهای نارنجی، قرمز، زرد یا ترکیب آنها به دست میآیند. سایههای این رنگها از سمت رنگهای تیره به خنثی بودن نزدیک میشوند و سایههای روشن آنها نیز ویژگیهایی دوستداشتنی از خود بروز میدهد.
با توجه به روانشناسی رنگهای گرم و تفاوت رنگهای گرم و سرد متوجه میشویم که این رنگها حس نزدیکی را بیشتر میکنند (مانند رنگهای تیره). همانطور که میدانید، رنگهای گرم برای مو بسیار محبوباند و فضاهای بزرگ را نیز کوچکتر نشان میدهند. روانشناسی رنگهای گرم همچنین به ما میگوید که این رنگها طبعی هیجانی و انرژی درونی فراوانی دارند که آن را به محیط اطراف نیز القا میکنند. گرما، هیجان، بی قراری و عدم سکون از جمله مفهومهایی هستند که این رنگها ناخودآگاه به ما القا میکنند.
تضاد رنگهای سرد و گرم در دکوراسیون
برای استفاده از تفاوت رنگهای گرم و سرد (روشن یا تیره) یک نکته مهم را فراموش نکنید: هرگز یک رنگ را در یک اتاق استفاده نکنید. اگر میخواهید یک اتاق کوچکتر به نظر برسد، از رنگ گرم را به عنوان رنگ اصلی استفاده کنید، و رنگهای سرد را نیز به عنوان رنگ فرعی به کار ببرید (یا برعکس). تعادل رنگها نیز مانند سایر عناصر موجود در دکوراسیون نیز باید حفظ شود. علاوه بر تفاوت رنگهای گرم و سرد به سایر موارد نیز باید توجه کنید.
برای مثال اگر در جایی زندگی میکنید که هوا گرم است، از رنگهای سرد استفاده کنید. اما اگر میخواهید در خانه خود احساس گرما کنید، به رنگهای گرم مراجعه کنید. چرا که روشنی یک فضا به روشنی رنگ مربوط است و نه گرم و سرد بودن آن. رنگهای روشن در مقایسه با رنگهای تیره نور را بیشتر منعکس میکنند. اگر میخواهید فضایی را که نور مصنوعی یا نور خورشید ندارد روشنتر نشان دهید، از رنگهای روشن استفاده کنید. اما اگر نور فضایی بسیار زیاد است، از رنگهای تیره (گرم یا سرد) استفاده کنید.
هنگام انتخاب رنگ برای دکوراسیون خانه از میان جدول رنگهای سرد و گرم باید ببینید که میخواهید یک فضای آرام یا یک فضای گرم و پرانرژی داشته باشید. دانستن تفاوت رنگهای گرم و سرد و شناخت رنگهای سرد و گرم مهمترین قدم برای انجام اینکار است.
(بیشتر بدانید: رنگ اتاق کودک از نظر روانشناسی)
رنگهای گرم و سرد در لباس
همانطور که گفتیم، با شناخت رنگهای سرد و گرم و تفاوت رنگهای گرم و سرد بهتر میتوان از ویژگیهای آنها استفاده کرد. ترکیب رنگهای گرم و سرد در لباس یکی از مواردیست که با شناخت تفاوت رنگهای گرم و سرد از همیشه سادهتر خواهد شد. هنگام ست کردن و استفاده از رنگهای گرم و سرد در لباس، نکات زیر را فراموش نکنید:
- استفاده از رنگهای گرم و سرد با رنگهای گرم و سردی که در چرخه رنگ کنار یکدیگر قرار گرفتهاند، توصیه نمیشود. این رنگها هرچند در ترکیب با هم همخوانی دارند، اما زیبایی چندانی به یکدیگر نمیبخشند، زیرا نور یکدیگر را خنثی میکنند.
- به رنگهای گرم و سردی که در چرخه رنگ روبروی یکدیگر قرار میگیرند، رنگهای مکمل یا کنتراست مکمل گفته میشود. این رنگها با یکدیگر کاملا همخوانی دارند و برای تضاد رنگهای سرد و گرم بسیار مناسباند. این رنگهای گرم و سرد در لباس در کنار یکدیگر جلوه بیشتری ایجاد میکنند.
- لباسهایی که چند رنگ دارند را باید با یکی از رنگهای آن ست یا هماهنگ کنید. رنگ موردنظر همان رنگیست که بیشتر از بقیه در لباس به کار رفته است.
- بهتر است پارچهها و لباسهایی که طرحدار هستند را برای ست کردن استفاده نکنید، چرا که طراحان این مدل ست کردن را توصیه نمیکنند. به عنوان مثال، یک پارچه گلدار در کنار یک پارچه خالخالی یا راهراه جلوه زیبایی نخواهد داشت.