همه چیز درباره رنگ اکریلیک ساختمانی
رنگ اکریلیک یکی از محبوبترین انواع رنگها در کارهای ساختمانی و هنری است. این رنگ معمولا حلال در آب است و به همین دلیل در محیطهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
تنوع و کاربردهای رنگ آکریلیک بسیار زیاد است و میتوان با توجه به بودجه در هر محیطی از آن استفاده کرد. در این مقاله قصد داریم تا رنگ اکریلیک ساختمانی را معرفی کرده و با نحوه استفاده از آن آشنا شویم.
فهرست عناوین
رنگ اکریلیک چیست؟
در سالهای اخیر، رنگ اکریلیک به یکی از محبوبترین انواع رنگها برای کارهای هنری و ساختمانی تبدیل شده است. رنگ آکریلیک تنوع زیادی دارد که همین مساله باعث محبوبیت هرچه بیشتر آن شده است. به عنوان مثال اگر برای نقاشی دیوار اتاق خواب به دنبال رنگ سبز باشید، تنوع زیادی از سبزهای روشن گرفته تا تیره را میتوانید انتخاب کنید.
علاوه بر این، این رنگ قابل شستشو بوده و استفاده از آن برای فضای خانه و محل کار بسیار مناسب است. البته این که میگوییم قابل شستشو، به معنای این نیست که میتوانید شلنگ آب را روی آن بگیرید. بلکه به معنای این است که میتوان با استفاده از بخارشوی یا دستمال مرطوب آن را تمیز کرد.
رنگ اکریلیک بوی بسیار کمی دارد و برای افرادی که مشکلات تنفسی یا پوستی دارند، انتخاب خوبی است. علاوه بر این، رنگ آکریلیک به سرعت در تماس با هوا خشک میشود.
انواع رنگ آکریلیک
حالا که متوجه شدیم رنگ اکریلیک چیست، باید ببینیم آیا تنها یک مدل رنگ آکریلیک وجود دارد یا میتوان از بین انواع مختلف آن انتخاب کرد. در اینجا به سراغ رنگهای اکریلیک برای مصارف هنری نمیرویم بلکه قصد داریم تا رنگهای ساختمانی را بررسی کنیم.
رنگ اکریلیک ساختمانی را میتوان از لحاظ ظاهری و از لحاظ پایه حلال به دو دسته مختلف تقسیمبندی کرد. در بررسی رنگهای آکریلیک از لحاظ پایه میتوان گفت، بر پایه آب و پایه حلال هستند.
- رنگ اکریلیک بر پایه آب: این دسته محبوبترین انواع رنگهای اکریلیک محسوب میشوند زیرا بو ندارند و میتوان به راحتی در محیطهای بسته از آن استفاده کرد.
- رنگ اکریلیک بر پایه حلال: علاوه بر آب، رنگ اکریلیک میتواند بر پایه حلالهای آلی مانند تینر باشد. در این صورت مقاومت رنگ افزایش پیدا کرده و بهتر است در محیطهای صنعتی از آن استفاده شود.
علاوه بر این میتوانیم رنگ اکریلیک را بر اساس ظاهر آن دسته بندی کنیم که عبارتند از:
- براق
- نیمه براق
- مات
هرکدام از این رنگها را میتوان به عنوان رنگ دیوار خانه استفاده کرد و به سلیقه شما بستگی دارد. در صورتی که در منزل کودک دارید یا هر روز فرصت دستمال کشیدن دیوار را ندارید، بهتر است از رنگ نیمه براق یا مات استفاده کنید.
رنگ اکریلیک دیوار براق جذابیت زیادی دارد اما با کوچکترین تماس دست، روی آن لکه میافتد. بنابراین جلوه بدی خواهد داشت.
رنگ اکریلیک برای استفاده در تابستان و زمستان
گفتیم که برای فضاهای داخلی مانند خانه و محل کار، از رنگ اکریلیک بر پایه آب استفاده میشود. دلیل آن هم بوی کمتر و عدم ایجاد حساسیت است.
البته یک نکته مهم درباره انتخاب رنگ اکریلیک ساختمانی وجود دارد که نباید آن را فراموش کنیم. اگر فضای داخلی خانه گرم یا فصل تابستان بوده، بهتر است برای نقاشی از رنگهای آکریلیک بر پایه آب استفاده کنید.
این در حالی است که اگر در مناطق سردسیری زندگی میکنید یا کار نقاشی ساختمان را در زمستان انجام میدهید، ممکن است خشک شدن رنگهای اکریلیک پایه آب خیلی زمان ببرد. در این صورت بهتر است به سراغ پایه تینر بروید.
کاربرد رنگ آکریلیک
بعد از اینکه متوجه شدیم رنگ اکریلیک چیست و چه انواع مختلفی دارد؛ باید به سراغ کاربردهای آن برویم. به دلیل تنوع رنگی، نداشتن بو و امکان زود خشک شدن؛ رنگ اکریلیک در موقعیتهای مختلفی استفاده میشود. از صنایع خودروسازی گرفته تا کارهای هنری و صنایع دستی، این رنگ کاربرد دارد.
همچنین رنگ آکریلیک کاربردهای متنوعی در ساختمان دارد. از نقاشی دیوارهای خانه گرفته تا قرنیز میتوان از این رنگ برای جان بخشیدن به فضا استفاده کرد. در ادامه کاربردهای ساختمانی این رنگ را بیشتر بررسی میکنیم:
- دیوارهای خانه: میتوان گفت بهترین رنگ ساختمان برای نقاشی دیوارهای داخلی، اکریلیک است. تنوع رنگی بالا، قابلیت شستشو و نداشتن بو تجربه خوبی از رنگ کردن را در ذهن شما ثبت میکند.
- قرنیزها: گاهی بعد از نقاشی دیوارها، لازم است تا قرنیزها نیز رنگ شوند. برای رنگ کردن انواع قرنیز استفاده از رنگ اکریلیک بهترین انتخاب است زیرا چسبندگی خوبی دارد و در برابر خراشیدگی مقاومت زیادی از خود نشان میدهد.
- سقف: اگر قصد دارید تا نقاشی سقف را با کمترین دردسر انجام دهید، بهتر است به سراغ رنگ آکریلیک بروید. این رنگها پوشش یکدستی دارند و پیادهسازی آنها روی سقف نیز کار راحتی است.
- کفپوشها: شاید زیاد با آن برخورد نکرده باشید اما از رنگ اکریلیک برای کفپوشها استفاده میشود. البته لازم است حتما روی آن از یک لایه محافظ استفاده شود تا مقاومت بیشتری در برابر ضربه داشته باشد.
- دیوارهای خارجی: بعضی از انواع رنگهای آکریلیک در برابر نور خورشید و تغییرات جو مقاومت زیادی دارند. از این رنگها برای نقاشی دیوارهای خارجی خانه و محیطهای صنعتی میتوان استفاده کرد.
- نمای ساختمان: برای نقاشی نمای ساختمان به خصوص نمای آلومینیومی میتوان از رنگ اکریلیک استفاده کرد. این رنگ باعث میشود تا نمای ساختمان در برابر خوردگی و تغییرات آب و هوایی مقاوم باشد.
- دکور چوبی: اگر دکورهای چوبی قدیمی شده یا قصد دارید تغییری در آنها ایجاد کنید، میتوانید با رنگ اکریلیک ظاهر آن را به کلی تغییر دهید.
مزایای رنگ آکریلیک ساختمانی
معمولا برای نقاشی ساختمان از رنگ آکریلیک بر پایه آب استفاده میشود. از آنجایی که حلال این رنگها تینر و دیگر مواد آلی نیست، پس رنگهایی سازگار با محیط زیست هستند.
از طرفی میتوان بعد از رنگ کردن در همان محیط فعالیت کرد زیرا بوی آزاردهندهای ندارد. اگر قصد داشته باشید نقاشی را خودتان انجام دهید، کار با این رنگها به مراتب سادهتر از رنگهای روغنی است. به صورت کلی رنگ آکریلیک ساختمانی مزایای زیر را دارد:
- غیرسمی بودن
- خشک شدن سریع در هوای گرم
- غیرقابل اشتعال
- استفاده آسان
- امکان استفاده روی سطوح مختلف
- قابل شستشو و تمیز کردن
- مقاوم در برابر خراش و سایش
- مقاوم در برابر نور خورشید و تغییرات آب و هوایی
- بدون نیاز به زیرسازی سنگین
- امکان نقاشی بدون رنگ آستر
- تنوع رنگی بالا
علاوه بر این، به دلیل سرعت خشک شدن بالای آن، رنگ اکریلیک دیوار را میتوان در طی یک روز دو لایه روی هم زد. این باعث میشود تا کل فرایند نقاشی سریعتر انجام شود.
معایب رنگ آکریلیک ساختمانی
در مقابل همه مزایا و جنبههای مثبتی که رنگ آکریلیک ساختمانی دارد، نمیتوان از معایب آن چشمپوشی کرد. البته باز هم نسبت مزایای آن به معایب زیاد بوده و در نهایت انتخاب خوبی برای نقاشی دیوارها و سطوح دیگر است.
- در مقایسه با رنگ روغن، مقاومت کمتری دارد
- در گذر زمان سریعتر آسیب میبیند
- دوام و ماندگاری آن در مقایسه با رنگ روغن کمتر است
علاوه بر این برای اینکه قابلیت شستشو داشته باشد، باید حداقل یک ماه از نقاشی گذشته باشد. علاوه بر این، برخی از رنگهای بدون کیفیت امکان شستشو ندارند و تنها باید روی آنها دستمال مرطوب کشید.
البته همه این موارد در مقایسه با رنگ روغن گفته میشود. بنابراین اگر با تفاوت رنگ اکریلیک و رنگ روغن آشنا باشید بهتر میتوانید بین این دو رنگ؛، یکی را انتخاب کنید.
آموزش نقاشی ساختمان با رنگ اکریلیک
انجام نقاشی با رنگ اکریلیک ساختمانی در مقایسه با رنگ روغنی سادهتر است. به خصوص اگر دیوارها زیرسازی مناسب داشته باشند، کار نقاشی بسیار راحت است.
- برای نقاشی ساختمان ابتدا باید مواد اولیه را آماده کنید. انتخاب رنگ اکریلیک مناسب، قلممو یا غلتک برای نقاشی، نوار چسب و پلاستیک برای پوشاندن نواحی لازم و وسایل زیرسازی جز موارد مهم هستند.
- در مرحله بعدی باید دیوار را از هرگونه آلودگی، گرد و خاک و لکه تمیز کنید. هرچه سطح تمیزتر باشد، رنگ بهتر به آن میچسبد. حالا باید رنگ اکریلیک را به نسبت لازم با آب مخلوط کنید و با قلممو یا غلتک روی دیوار بکشید.
- سعی کنید ضخامت هر لایه رنگ کم باشد تا به سرعت خشک شود. بین هر دست نقاشی با توجه به دمای محیط بین 4 ساعت تا نصف روز فاصله بدهید. اگر بتوانید یک روز کامل فاصله بیندازید، رنگ بهتر خشک میشود.
- بعد از دو، سه لایه رنگ زدن پوشش کاملی به دست میآید. حالا باید صبر کنید تا رنگها خشک شوند و بعد نوار چسبها را جدا کنید. فراموش نکنید که بعد از هر بار رنگ زدن، قلممو و غلتک را به خوبی بشویید تا رنگ روی آن خشک نشود
در ادامه هر کدام از این مراحل را درقیقتر بررسی میکنیم:
نحوه زیرسازی رنگ اکریلیک
در صورتی که ساختمان نیاز به زیرسازی داشته باشد باید مواد و لوازم زیر را تهیه کنید:
- سمباده
- بتونه
- کاردک
- پرایمر یا رنگ آستر
اول باید بدانید که رنگ اکریلیک برای چه سطوحی مناسب است و سپس به سراغ بتونهکاری بروید. اگر سطح موردنظر را نمیتوانید رنگ آکریلیک بزنید، بهتر است از همین ابتدا آن را مشخص کنید.
حالا کمی از بتونه را برداشته و با استفاده از کاردک، روی سوراخها و حفرهها بکشید. سعی کنید در هر مرحله کمی بتونه بردارید تا زودتر خشک شود. هنگامی که هر لایه بتونه خشک شد، باید با سمباده سطح آن را صاف کنید. اگر این کار را چند بار انجام دهید، دیوار صاف و صیقلی خواهید داشت.
حالا باید با رنگ آستر یا پرایمر چند دست سطح دیوار را رنگ کنید. شاید بپرسید ضرورت استفاده از پرایمر زیر رنگ اصلی چیست. در پاسخ باید بگوییم باعث میشود تا رنگ دوام و جلوه بیشتری داشته باشد.
معمولا تخمین قیمت نقاشی ساختمان با رنگ اکریلیک به میزان آسترسازی دیوارها بستگی دارد. در صورتی که نیاز به زیرسازی زیادی باشد، هزینه نقاشی نیز افزایش پیدا میکند.
روش آماده سازی رنگ اکریلیک و ترکیب با آب
از آنجایی که اغلب اوقات رنگ آکریلیک دیوار با آب ترکیب میشود، میتوانید این کار را در محیط خانه انجام دهید. اگر قرار بود رنگ را با تینر مخلوط کنید، حتما باید این کار را در فضای آزاد انجام میدادید.
برای آماده سازی رنگ، باید مقداری آب، یک سطل برای مخلوط کردن و یک همزن داشته باشید. برای هم زدن رنگ میتوانید از یک تکه چوب استفاده کنید.
- رنگ را به مقدار دلخواه داخل سطل بریزید و آن را خوب هم بزنید. این کار برای این است که اگر رنگدانههای حلنشدهای داخل سطل وجود دارد، قبل از اضافه کردن آب مخلوط شود.
- سپس آب را به نسبت 10 تا 20 درصد مقدار رنگ به سطل اضافه میکنیم. البته معمولا روی بسته بندی رنگ، نسبت اختلاط آن نوشته شده است. بنابراین ممکن است در بعضی از برندها این مقدار بیشتر یا کمتر باشد.
- حالا رنگ و آب را به خوبی هم بزنید. این کار را برای چند دقیقه انجام دهید و سپس یک لایه نازک روی دیوار بکشید تا میزان غلظت آن را بررسی کنید.
در صورتی که نیاز به اضافه کردن آب بیشتری نبود، میتوانید با قلممو یا غلتک رنگ را روی سطح دیوار بکشید.
طریقه زدن رنگ اکریلیک به دیوار
برای زدن رنگ آکریلیک ساختمانی، ابتدا باید روی پریزها و کلیدهای برق، لبه قرنیز و دیگر نقاط مورد نظر را بپوشانید. علاوه بر این، اگر اثاثیه در منزل دارید یا آنها را به اتاق دیگری منتقل کنید یا روی آن را با پلاستیک بپوشانید.
نحوه رنگ زدن دیوار با رنگ اکریلیک به این صورت است:
- با استفاده از یک دستمال مرطوب، سطح دیوار را تمیز کنید.
- اگر دیوارها کثیف و لکهدار هستند، میتوانید با استفاده از یک بخارشوی لکهها را به طور کامل از بین ببرید.
- رنگ آکریلیک رقیق شده را با استفاده از غلتک یا قلممو روی دیوار بکشید.
- دقت داشته باشید که حتما مقدار رنگ کم باشد تا زودتر خشک شود.
- اگر از غلتک استفاده میکنید باید نحوه کشیدن آن عمودی باشد. بهتر است هنگام کار با غلتک آن را افقی روی دیوار نکشید.
- اگر از قلممو استفاده میکنید میتوانید افقی یا عمودی رنگ را روی دیوار پخش کنید. فقط سعی کنید فشار دست روی قلممو زیاد نباشد که روی دیوار خط نیوفتد.
نکات استفاده از رنگ اکریلیک
- حتما قبل و بعد از بتونهکاری و قبل از نقاشی، دیوارها را به طور کامل تمیز کنید.
- مرحله پرایمر زدن را جدی بگیرید تا پوشش یکنواختتری در انتها داشته باشید.
- برای نقاشی دیوارها از سایز قلمموی مناسب استفاده کنید. اگر به سراغ قلمموی سایز کوچک بروید، فرایند نقاشی بسیار طول میکشد و نتیجه نهایی تمیز نخواهد بود.
- در طول رنگ زدن دیوارها عجله نکنید و اجازه دهید تا هر لایه به طور کامل خشک شود.
- دمای اتاق هنگام نقاشی باید حداقل 20 درجه باشد تا خشک شدن رنگها خیلی زمان نبرد.
- با اینکه رنگ آکریلیک حلال در آب است اما باید هنگام رنگ زدن دیوارها، سیستم تهویه روشن یا پنجرهها باز باشد.
- بعد از هر بار نقاشی، قلممو را به خوبی بشویید تا اثری از رنگ درون آن باقی نماند.
- لبههای دیوار، گچبریها و لبه کلید و پریزها را با یک قلموی باریک رنگ بزنید تا نتیجه نهایی یکدست و مرتب باشد.
راهنمای خرید رنگ اکریلیک
اگر بدانید که رنگ اکریلیک برای چه سطوحی مناسب است، هنگام خرید به مشکل کمتری برخورد میکنید. اول از هرچیزی باید پالت رنگی دلخواه خود را انتخاب کنید. از آنجایی که رنگ آکریلیک تنوع رنگی زیادی دارد، در این مرحله مشکلی ندارید.
- هنگام خرید به برند تولیدکننده توجه کنید. برندهای خارجی معمولا کیفیت و تنوع بالاتری دارند.
- از آنجایی که باید رنگ را چند بار روی دیوار بزنید، پس همیشه چند هنگام خرید رنگ چند درجه روشنتر آن را انتخاب کنید.
- اگر امکان تست دارید، از فروشنده درخواست کنید تا رنگ را برای شما روی یک سطح سفید تست کند.
- با توجه به متراژ دیوار، باید قلممو را خریداری کنید. در این زمینه میتوانید از فروشنده رنگ راهنمایی بگیرید.
- حتما هر بار هنگام استفاده مقداری از رنگ را داخل یک ظرف ریخته و سطل اصلی را در بسته نگه دارید.
- اگر بعد از مدتی قصد داشتید از رنگ اکریلیک دیوار مجددا استفاده کنید، آن را با کمی آب مخلوط کرده و برای مدت طولانی هم بزنید.
- با اینکه رنگ اکریلیک بوی چندانی ندارد اما در صورت حساسیت، هنگام خرید، ماسک و عینک را فراموش نکنید.
سوالات متداول
آیا رنگ اکریلیک قابل شستشو است؟
معمولا گفته میشود که رنگهای آکریلیک قابل شستشو هستند اما این بدان معنا نیست که میتوانید شلنگ آب را روی آن بگیرید. بلکه میتوان با بخارشوی و دستمال مرطوب آنها را تمیز کرد.
امکان اجرای رنگ اکریلیک روی رنگ روغن وجود دارد؟
میتوانید رنگ اکریلیک را روی رنگ روغن اجرا کنید اما باید ابتدا سطح را سنباده کشیده و از رنگ آستر مناسب استفاده کنید.
مهمترین مزیت رنگ اکریلیک چیست؟
رنگ اکریلیک بدون بو و بدون نیاز به حلال تینری است. بنابراین افرادی که حساسیت دارند میتوانند از آن استفاده کنند.
با اینکه کار با رنگ اکریلیک ساختمانی در مقایسه با رنگ روغنی سادهتر است اما اگر یک نقاش باتجربه آن را اجرا کند، نتیجه واقعا متفاوت است. شما میتوانید از نقاشان باتجربه و کاربلد خدمت از ما برای انجام امور نقاشی ساختمانی کمک بگیرید.
قبل از انتخاب نیروی موردنظر نیز این امکان وجود دارد تا نظرات مشتریان قبلی را مشاهده کنید. در تمام فرایند، تیم پشتیبانی خدمت از ما همراه شما بوده و پاسخگویی سوالات است.