جوشکاری آرگون چیست؟

از دستگاه جوش در صنایع مختلف از جمله صنعت ساختمانسازی، صنعت کشتیسازی و صنعت پتروشیمی استفاده میشود. اما نوع جوش به جنس قطعاتی بستگی دارد که قرار است به هم پیوند بخورد. از انواع جوشکاری های مختلف مانند CO2، برق، آلومینیوم و جوشکاري آرگون برای اتصال قطعات استفاده میشود.
بنابراین جوشکاری آرگون یکی از انواع جوشکاري است که این محتوا به آن پرداخته است. اینکه جوشکاری آرگون چیست؟ چرا به آن آرگون میگویند و موارد استفاده آن چیست، سوالاتی است که به آن پاسخ خواهیم داد.
جوشکاری آرگون چیست؟
در جوش آرگون یا جوش TIG (Tungsten Inert Gas) از گاز آرگون در فرآیند جوشکاری استفاده میشود. گاز آرگون، گازی غیر سمی است که به مقدار کم نیز در اتمسفر زمین وجود دارد و مانند اکسیژن حلال در آب است. آرگون هم به صورت مایع و هم گاز در محیط وجود دارد.
حمل و نقل گاز آرکون در قالب سیلندرهای تحت فشار است. در برخی از دستگاههای جوشکاری از ترکیب گاز آرگون و هلیوم برای افزایش سرعت در جوشکاری استفاده میشود.
کاربرد تیگ TIG یا جوش ارگون چیست؟
جوشکاری آرگون یکی از مهمترین روشهای جوشکاری است که در صنایع مختلف پتروشیمی، نظامی، دریایی، هوایی و نیروگاههای برق کاربرد دارد.
جوشکاری آرگون برای جوشکاری فلزات مختلف و با ضخامتهای متفاوت از جمله فلزات سخت و غیر سخت، آهنی و غیر آهنی به کار میرود. به عنوان مثال میتوان صفحات نازک آلومینیوم را به وسیله آن جوش داد. همچنین در جوشکاری آرگون لولههای تحت فشار نیز به هم جوش داده میشوند. بنابراین برای جوشکاری انواع فلزات مثل آلومینیوم، تیتانیوم، برنج، مس، چدن، کربن و آهن استفاده میشود.
در صنایع برای جوش دادن قوس تنگستن از جوشکاری آرگون استفاده میشود. به این صورت که طی جوشکاری بین دو الکترود تخلیه بار الکتریکی انجام شده و باعث یونیزه شدن گاز آرگون میشود. در این حالت حرارت بسیار بالایی تا 20000 درجه سانتیگراد ایجاد میشود.
آیا جوشکاری آلومینیوم همان جوشكاري آرگون است؟
برخی از انواع دستگاههای جوشکاری بسیار معروف بوده و افراد از نام دستگاه به جای نوع جوش استفاده میکنند. به عنوان مثال هلی آرک و هلی ولد را نوعی جوش به شمار میآورند درحالی که اینها تنها نام دو نوع ماشین جوش ارگون است.
صنعتگران نیز گاهی به جای جوشکاری آرگون از لفظ جوشکاری آلومینیوم استفاده میکنند. جوش تیگ (TIG) نیز یکی دیگر از نامهای جوشکاری با گاز آرگون است.
ابزار مورد نیاز جوشکاری آرگون
جوشکاری قطعات فلزی و غیر فلزی نیاز به ابزارهای خاصی دارد. برخی از ابزارها در تمامی انوع جوشکاریها مشترک هستند اما جوشکاری آرگون به دلیل تولید حرارت بالا به ابزارهای خاص خود نیاز دارد. تجهیزاتی که بتواند حرارت بالا را کم کرده و باعث خنک شدن دستگاه شود. بنابراین این شیوه از جوشکاری به تجهیزات زیادی نیاز دارد که عبارتند از:
- رگولاتور
- منبع تغذیه
- کابل اتصال
- الکترود تنگستن
- سیم جوش یا فیلر
- سیلندر گاز محافظ
- تورچ جوشکاری آرگون
- شیلنگ و بستهای گاز
رگولاتور در جوشکاری آرگون
رگلاتور یا همان فلومتر از مهمترین ابزار جوشکاري محسوب میشود که فشار گاز خروجی را در جوشکاری آرگون تنظیم میکند. رگلاتور در واقع شدت گاز خروجی را در هنگام جوشکاری به مقدار 3 تا 7 بار میرساند.
منبع تغذیه در جوش آرگون
منبع تغذیه جوشکاری میتواند از هر دو نوع مولد جریان مستقیم یا DC و جریان متناوب یا AC استفاده کند. در جوشکاری از پدیده قوس الکتریکی استفاده میشود که گرمای زیادی تولید کرده و باعث ذوب شدن الکترود جوشکاری میشود. این پدیده نیاز به جریان 100 تا 350 آمپر دارد.
منبع تغذیه جوشکاری قدیمی از طریق موتور احتراق بنزینی و گازوئیلی که به آن متصل است؛ جریان برق لازم را از طریق ژنراتور و ترانسفورماتور تولید میکند. منابع تغذیه جوشکاری جدید به برق شهری وصل شده و از نیمه رساناهای قدرتمند در مدار سوئیچینگ استفاده میکنند. بنابراین دیگر نیازی به ژنراتور و ترانسفورماتور ندارند و وزن آنها کاهش یافته است.
کابل اتصال در جوشکاری ارگن
کابل اتصال جوشکاری، یک رسانای انتقال نیرو است و وظیفه آن انتقال نیروی الکتریسیته است. هرچه این کابل کیفیت بهتری داشته باشد؛ باعث کاهش مصرف برق شده و کیفیت جوشکاری آرگون افزایش مییابد. کابل جوشکاري آرگون از یک عایق حرارتی نئوپرن تشکیل شده تا بتواند در مقابل پاشیدگیهای جوش تحمل کند. این عایق تا دمای 150 درجه سانتی گراد مقاوت دارد.

الکترود تنگستن در جوشکاری آرگون
الکترود مناسب برای ایجاد قوس الکتریکی باید بتواند دمای بسیار بالا را تحمل کند بنابراین از تنگستن استفاده میشود. تنگستن، فلزی سخت با مقاومت حرارتی بالا است که تا دمای 3410 را دوام میآورد.
سیم جوش یا فیلر در جوشکاری آرگون
معمولا در انواع جوشکاریهای ذوبی، به ماده دیگری نیاز است که بتوان به وسیله آن اتصال قطعات را ایجاد کرده و ضخامت را کنترل کرد. سیم جوش در جوشکاری آرگون برای اتصال دو سطح استفاده شده و طول آن 61 تا 91 سانتی متر است. این سیمها، ترکیبات شیمیایی شبیه به فلز داشته و متناسب با فلزهای آهنی و غیر آهنی، در انواع مختلفی وجود دارند.
سیلندر گاز محافظ در جوشکاري آرگون
از دیگر وسایل لازم برای جوشکاری کپسول فلزی حاوی گاز آرگون است. این گاز به عنوان گاز محافظ بی اثر استفاده میشود و در سیلندرهای 40 و 50 لیتری وجود دارد. آرگون در حفظ ثبات قوس نقش مهمی دارد و باعث افزایش نفوذ جوش و ظاهر بهتر آن میشود.
تورچ جوشکاری آرگون
این قطعه، هدایت جریان برق از رکتیفایر به سمت الکترود تنگستن را به کمک کابل اتصال ممکن میسازد.
شیلنگ و بستهای گاز در جوشکاری ارگون
بدون شیلنگ و بستهای گاز امکان جوشکاری آرگون وجود ندارد. این دو وسیله، گاز محافظ را از سیلندر به سمت مشعل یا تورچ هدایت میکنند.

مزایای جوشکاری آرگن
جوشکاری آرگون با استفاده از دستگاههای پیشرفته مزایایی دارد که صنایع بزرگ و کوچک از آن استقبال کردهاند.
- اجرای جوشکاری دقیق، تمیز، بدون کجی سطوح
- قابلیت جوشکاری طولانی مدت
- عدم ایجاد جرقه و دود در حین کار و عدم نیاز به پاکسازی
- جوشکاری رسوبی با کیفیت بالاتر
- پاشیده شدن حداقل مواد مذاب
- قابلیت اتصال قطعات نرم و ظریف
- مناسب برای انجام اتصالات ظریف در کارهای زینتی
- قابلیت جوش دادن ورق های فلزی در همه وضعیت ها (اتصال صفحات صاف و به خصوص قوس ها) با کیفیت بالا
معایب جوشكاري آرگون
در کنار تمام مزیتهایی که جوشکاری ارگون دارد؛ میتواند مشکلاتی را نیز ایجاد کند.
- عوارض ناشی از حرارت و گرمای بالا مانند گرمازدگی، خستگی و تهوع
- پیدایش بیماریهای چشمی در صورت عدم استفاده از ماسک مخصوص
- تولید اشعه مادون قرمز و پیدایش بیماریهای پوستی و ایجاد پیری زودرس
- ایجاد گازهای مضر و سمی و آسیب به سیستم تنفسی
بنابراین در طولانی مدت جوشکاری نکنید و همچنین استفاده از ابزارهای حفاظتی مانند ماسک را در اولویت کار خود قرار دهید. جوشکاری ارگون نیاز به تخصص و مهارت دارد. نداشتن تخصص باعث میشود که افراد مبتدی سطح جوش را سوراخ کنند و به وسیلهای که قرار است آن را تعمیر کنند؛ لطمه جبران ناپذیری را بزنند. بنابراین میتوان از متخصصین خدمات آنلاین «خدمت از ما» برای جوشکاری استفاده کرد تا جوشکاری به بهترین شکل ممکن انجام شود.
خدمات جوشکاری آرگون
در خدمات جوشکاری آرگون، هدف اتصال دائمی اشیائی از جمله فلز، کامپوزیت، سرامیک و پلیمر به یکدیگر است. فرآیند جوشکاری ارگن به منظور اتصال دائمی قطعات فلزی یا غیرفلزی و به روشهای ذوبی و یا غیر ذوبی، با فشار یا بدون فشار، با کمک یا بدون کمک مواد پرکننده در جهت اتصال دائمی به کار برده می شود. از دیگر خدمات جوش آرگن، تعمیر دیگ بخار و تعمیر دستگاه جوش ارگن میباشد.
جوشکار آرگون
متخصصین جوشکار ارگون خدمت از ما در نزدیک به 40 شهر از جمله تهران، اصفهان، شیراز و کرمان بهترین خدمات جوشکاری را ارائه میکنند. تنها کافی است که درخواست خود را در اپلیکیشن یا وب سایت «خدمت از ما» بدون هیچ گونه هزینهای ثبت کنید. قبل از نهایی کردن سفارش، پروفایل و رزومه جوشکار آرگون را مشاهده کرده و سپس بهترین جوشکار ارگون را انتخاب کنید.
در نهایت میتوان گفت که جوشکاری آرگون، یکی از پرطرفدارترین نوع جوشکاری است که در آن از گاز آرگون استفاده میشود. این گاز باعث جوشکاری بهتر و جوش عمقی سطوح میشود. مزایای جوشکاری آرگن باعث شده است که با رعایت نکات ایمنی، صنایع مختلف بتوانند جوشکاری تمیزی داشته باشند و بتوانند جوشکاری آرگون لوله های تحت فشار را انجام دهند.