دستورالعمل جوشکاری co2 چیست؟

جوشکاری انواع مختلفی دارد، یکی از آنها جوشکاری co2 یا جوشکاری با گاز دی اکسید کربن است که یکی از پر استفاده ترین جوشکاری ها در صنعت کشور ما و دیگر کشورها است. در صنایع متالوژی وابسته به فولاد و صنایع تولیدی مقاطع فلزی مانند ایران خودرو از جوشکاری co2 بسیار استفاده می شود، البته در اتصال درب و پنجره های فلزی هم شما می توانید کاربرد جوش co2 را ببینید، در ادامه توضیح بیشتری درباره اینکه جوشکاری co2 چیست داده ایم.
بین جوشکارها و تکنسین های این حوزه ، جوشکاری co2 به جوشکاری MAG (Metal Active Gas) هم معروف است، در این مقاله از مجله خدمت از ما به آموزش جوشکاری co2 ، مزایا و معایب جوش co2 می پردازیم.
برندهای مختلفی این دستگاه را تولید می کنند اما نحوه کار با آنها تقریبا یکسان است، البته برای تنظیم دستگاه جوش co2 می توانید به جدول تنظیمات دستگاه جوش co2 که در دفترچه راهنمای دستگاه وجود دارد بروید.
جوشکاری co2 چیست؟
در پاسخ به سوال جوشکاری co2 چیست باید گفت در این جوشکاری به جای استفاده از گازهای بی اثر مانند آرگون از گازهای فعال مثل co2 استفاده می شود. این جوشکاری نوعی از جوشکاری قوسی با گاز محافظ ( GMAW ) است که گاز محافظ استفاده شده در آن همان دی اکسید کربن است.
شما می توانید در این جوشکاری ولتاژ و فشار گاز را دستی و در حین عمل جوشکاری تنظیم کنید. بیشترین کاربرد جوش co2 در اتصال صفحاتی است که نیمه ضخیم و نازک هستند و جنس صفحات از فولاد غیرسخت است.کربن دی اکسید در این جوشکاری برای نفوذ بیشتر و بهتر جوش استفاده می شود.
تجهیزات و لوازم جوشکاری co2
یک جوشکاری باکیفیت زمانی اتفاق می افتد که لوازم و تجهیزات مورد استفاده دارای طول عمر بالا باشند و همیشه تمیز باشند، لوازم جوشکاری برای اینکه جوشكاري co2 صورت بگیرد شامل موارد زیر است:
- رگلاتور یا شیر تنظیم که مقدار گاز خروجی را در آن تنظیم می کنید.
- تغذیه کننده سیم یا wire feeder که این دستگاه معمولا یک توپ با 10 هزار متر سیم دارد
- انبر جوشکاری co2 که بوسیله آن گاز و سیم به محل جوشکاری هدایت می شود، به محض فشار دکمه آن می توانیم جوشکاری را انجام دهیم.
- سیم جوش که با جنس های آلومینیوم، فولاد و استیل وجود دارد. اگر جنس سیم جوش از فولاد باشد بین 0.8 - 1.6 mm است.

[لینک پیشنهادی: جوش استیل]
مزایا و کاربردهای جوشکاری co2 چیست؟
جوشكاري co2 همانطور که گفته شد دارای کاربردهای بسیاری است، دلیل استفاده زیاد از این جوشکاری مزیت های بسیاری است که این جوشکاری نسبت به دیگر انواع جوشکاری دارد، در ادامه چند مورد از مهمترین مزایای جوشکاری co2 را عنوان کرده ایم.
کاهش مدت زمان جوشکاری
جوشکاری co2 جرقه کمتری تولید می کند و چون طراحی دستگاه جوشکاری co2 به صورتی است که از یک تغذیه کننده سیم (wire feeder) به جای تعویض الکترود استفاده می کند، زمان کمتری هم برای عمل جوشکاری نیاز دارد.
کیفیت بالا در جوشکاری co2
کیفیت بالای جوشکاری هم مزیت دیگر آن است، در بسیاری از جوشکاری ها تنش سطحی بین دو صفحه هنگام جوشکاری زیاد است، کربن دی اکسید باعث می شود تنش سطحی بین صفحات کم شود و وقتی تنش سطحی کم باشد جوش ایجاد شده نفوذ بیشتر و بهتری خواهد داشت.
مقرون به صرفه بودن جوشكاري co2
ارزان بودن این جوشکاری یکی دیگر از مزیت های بزرگ آن به حساب می آید، جوش co2 قیمت پایین تری نسبت به جوشکاری با گازهای بی اثر مانند آرگون دارد، کاهش قیمت جوشکاری یکی از چیزهایی است که صنایع بزرگ که از جوشکاری زیاد استفاده می کنند به دنبال آن هستند.
[لینک پیشنهادی: لیست قیمت اتحادیه جوشکاری]

معایب جوش co2 در جوشكاري co2
معمولا ایجاد جوش بی نقص و ایده آل در فرآیند جوشکاری ناممکن است و تمام انواع جوشکاری ها دارای معایبی هستند، البته میزان و شدت عیوب به میزان مهارت جوشکار co2 ، کیفیت دستگاه و تجهیزات آن و میزان رعایت نکات ایمنی بستگی دارد. از جمله معایب و عوارض جوشكاري co2 این موارد هستند:
- قیمت تجهیزات و ادوات این جوشکاری گرانتر است
- نحوه کار دستگاه جوش co2 پیچیده است و نیاز به مهارت و آموزش دارد
- تولید گاز مونو اکسید کربن در فرایند جوش و تنفس گاز
- اشعه حاصل از قوس جوشکاری co2 می تواند به چشمها آسيب رسانده يا پوست را بسوزاند.
- این جوشکاری را نمی توان در فضای باز انجام داد زیرا گاز جوشکاری باید از باد محافظت شود.
دستورالعمل جوشکاری co2 چیست؟
قبل از هر کاری حتما از یک پوشش مناسب برای يک جوشكار که شامل ماسک صورت با فیلتر مناسب، دستكش ايمنی، لباس،كلاه و كفش مخصوص است استفاده کنید. در ادامه می توانید مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا شیر گاز کپسول را باز کنید.
- دستگاه را روشن کنید.
- با استفاده از کلید تست، خروجی گاز را با رگلاتور تنظیم کنید.
- دستگاه های جوشکاری co2 دستگاه های ولتاژ ثابت هستند و به جای تنظیم آمپر باید ولتاژ را تنظیم کنیم. با توجه به نوع و ضخامت قطعه کاری که می خواهیم روی آن کار جوشکاری co2 انجام دهیم، ولتاژ را تنظیم می کنیم.
- حالا نوبت تنظیم سرعت سیم در جوشكاري co2 یا همان سرعتی که وایر فیدر سیم را به قسمت انبر جوشکاری تغذیه می کند است، سرعت سیم را می توانید بر اساس دو فاکتور تنظیم کنید: صدای جوش و نوع ضربه زدن به قطعه کار.
- حالا می توانید با کمک انبر جوشکاری را شروع کنید.

نکات مهم در دستگاه جوشكاري co2
در ادامه به چند نکته بسیار مهم در جوشکاری دی اکسید کربن اشاره خواهیم کرد:
- هنگام جوشکاری و کار با شیرهای کپسول دستگاه جوشكاري co2 توجه داشته باشید که دست هایتان چرب نباشد و هیچوقت شیرهای گپسول را روغن کاری نکنید.
- هیچ گاه شیر کپسول را به صورت تمام باز نکنید، بلکه نیم دور آن را بچرخانید گاز داخل لوله ها جریان پیدا خواهد کرد، این کار به خاطر این است که در مواقع مورد نیاز بتوانید سریعا آن جریان گاز را قطع کنید.
- برای تنظیم فشار گاز که بوسیله رگلاتوری که روی کپسول است انجام می شود به قطر سیم جوش بستگی دارد، معمولا برای سیم های فولادی ضریب 10 را در نظر می گیرند، مثلا اگر قطر سیم 0.8 باشد خروجی گاز را روی عدد 8 قرار می دهند.
- کیفیت جوش ایجاد شده به تنظیم فشار گاز خروجی مناسب، تنظیم ولتاژ مناسب، تنظیم سرعت سیم جوش و حرکت دست در جوشکاری co2 بستگی دارد که باید مهارت کافی برای میزان تنظیم آن را با تمرین کسب کنید.
- برای تنظیم سرعت سیم باید توجه داشته باشید که اگر سرعت سیم زیاد باشد، هنگام جوشکاریco2 سیم روی سطح کار به اصطلاح نوک می زند و گاهی سطح کار را سوراخ می کند و اگر سرعت سیم کم باشد، اصطلاحا سیم پس می کشد، بنابراین تنظیم سرعت سیم بسیار حائز اهمیت است.
- قبل از شروع جوشكاري co2 حتما سطح قطعاتی که می خواهید روی انها جوش co2 ایجاد کنید را با ابزار مناسب صاف کنید و سپس جوشکاری را شروع کنید.
- داخل دستگاه جوشكاري co2 بايد در فاصله های زمانی منظم تميـز شـود تـا عملكـرد خوبی داشته باشد. فاصله بين هر تميز كردن، به مدت زمان استفاده از دستگاه و میزان تمیزی محیط کار بستگی دارد (قبل از باز كردن بدنه دستگاه، آن را از برق اصلی جدا كنيد.)
- كپسول گاز باید همیشه به صورت عمودی و در یک محل ثابت قرار داشته باشد.

[لینک پیشنهادی: جوش پلاستیک لوازم خانگی]
حالا که با این آموزش یاد گرفتید جوشکاری co2 چیست و با مزایای این جوشکاری و همچنین با معایب آن آشنا شدید، بهتر است این نکته را فراموش نکنید که فرآیند جوشکاری نیاز به مهارت و تخصص دارد، حتما زیر نظر یک متخصص جوشکاری co2 را آنقدر تمرین کنید تا به میزان مهارت مورد نیاز دست پیدا کنید.