علت برق داشتن بدنه پکیج چیست؟ راه های جلوگیری از آن
برق داشتن بدنه پکیج یکی از ایراداتی بوده که ممکن است در روند کار دستگاه پیش آید. این حالت میتواند آسیبهای مختلفی را به دنبال داشته باشد و در برخی از مواقع باعث برقگرفتگی شود. برای اینکه بتوانید استفاده بهینهتر و بهتری از دستگاه ببرید، لازم است که این عیب را به صورت کامل برطرف کنید.
در این قسمت قصد داریم تا به صورت کامل به بررسی بروی این حالت، علت برق داشتن بدنه پکیج و همچنین روشهای برطرف کردن و جلوگیری از بروز این حالت را موردبررسی قرار دهیم. در راستای کسب اطلاعات جامع و بیشتر در این زمینه، توصیه میکنیم در ادامه با ما همراه باشید.
فهرست عناوین
دلیل استفاده پکیج از برق
پکیج این روزها به عنوان یکی از بهترین و مناسبترین سیستمهای گرمایشی محسوب شده که در ساختمانهای مختلف، مورداستفاده قرار میگیرد. این دستگاه قابلیتهای ویژهای داشته و میتواند نیاز شما را به صورت کامل برای تأمین آب و هوای گرم، برطرف کند. این دستگاه از انرژیهای برق و گاز استفاده میکند تا بتواند مدار گرمایش آب گرم را تکمیل کند. از این رو وجود جریان برق در این دستگاه جزء الزامات محسوب میشود. در صورتی که جریان برق کافی به دستگاه نرسد، قطعات مهم و اساسی دستگاه توان فعالیت نداشته و دستگاه روشن نخواهد شد. برد الکترونیکی و قطعات مهم دیگری مانند پمپ، جرقه زن و ... همه با برق کار میکنند و عملکرد آنها اثرات زیادی بر روی تواناییهای کلی پکیج دارد.
قطعات برقی ایجادکننده دلیل برق دار شدن پکیج
پکیج از قطعات متعدد و مختلفی تشکیل شده که هر کدام از آنها وظایف مهمی را بر عهده دارند. این قطعات را میتوانیم در دو دسته الکترونیکی و مکانیکی قرار دهیم. بدیهی است که قطعات موجود در هر کدام از این دستهها، عملکرد متفاوتی با یکدیگر دارند. دسته الکترونیکی، انرژی موردنیاز خود را از برق به دست میآورند. در صورتی که هرگونه اختلالی در عملکرد و یا سیمکشی بخشهای مختلف این قطعات وجود داشته باشد، میتواند منجر به برق دار شدن پکیج شود. در ادامه به معرفی چند نمونه از این قطعات که وظایف اصلی در چرخه کاری دستگاه بر عهده دارند میپردازیم.
شیر برقی
اگر بخواهیم قطعات پکیج را به ترتیب اهمیت اولویتبندی کنیم، قطعاً شیر برقی در ردیفهای نخست فهرست جای میگیرد. این قطعه یکی از مهمترین بخشهای پکیجهای دیواری محسوب شده و وظیفه آن باز و بسته کردن مدار گرمایش و یا آب گرم در دستگاه است. این قطعه به صورت کلی از سه بخش بدنه، موتور و سوپاپ تشکیل شده که هر کدام از آنها وظایف اصلی و منحصربه فرد خود را دارند. موتور شیر برقی یک نوع موتور الکتریکی بوده که در بالای بلوک تنه این قطعه قرار گرفته است. این قطعه با جریان 220 ولت کار میکند و اگر جریان کافی به آن برسد، میتواند عملکرد خوبی داشته باشد.
زمانی که شیر آب مصرفی ساختمان باز میشود، پیغام مربوطه توسط برد دستگاه دریافت شده و باید آب گرم موردنیاز تأمین شود. در صورتی که حالت زمستانه فعال بوده و دستگاه مشغول تأمین گرمایش باشد، شیر برقی فعالی میشود و سوپاپ خود را به سمت داخل میبرد. این تغییر حالت باعث میشود که مسیر حرکت آب گرم به سمت سیستم گرمایشی مسدود شده و در جهت مصرفکننده حرکت کند.
فن
قطعه دیگری که با برق کار میکند، فن دستگاه است. این قطعه وظیفه دارد که گازهای به وجود آمده درنتیجه فرایند احتراق را به خارج از پکیج و ساختمان هدایت کند. همچنین وظیفه هوا رسانی به دستگاه هم به عهده فن بوده که با جریان برق کار میکند. این قطعه تا یک دقیقه بعد از خاموشی دستگاه هم به عملیات خود ادامه داده و سپس به صورت خودکار خاموش میشود. برای بهبود عملکرد این قسمت، وجود پرشر سوئیچ هوا لازم است؛ زیرا میتواند با تنظیم فشار هوا، راندمان فن را بالا ببرد.
پمپ سیرکولاتور
یکی دیگر از قطعات که وظایف بسیار مهمی در سیکل کاری دستگاه دارد، پمپ سیرکولاتور است. این قطعه هم انرژی خود را از جریان برق تأمین میکند. آب سرد شده توسط رادیاتورها، به وسیله این پمپ مکش شده و به مبدل حرارتی منتقل میشوند تا چرخه گرمایش تکمیل شود. درواقع میتوانیم عامل به حرکت در آمدن آب گرم در رادیاتورها برای ایجاد گرمایش را این پمپ بدانیم.
جرقه زن
بخش دیگری که با برق کارکرده و اثرگذاری فوقالعادهای در عملکرد دستگاه دارد، جرقه زن است. جرقه زن که با عنوان الکترود هم شناخته میشود، میتواند با ایجاد یک جرقه کوچک در ابتدای فعالیت دستگاه، باعث روشن شدن شعله در مشعل شود. بدیهی است که اگر این قطعه نتواند به خوبی وظیفه خود را انجام دهد، دستگاه شما روشن نشده و با بروز خطا درگیر میشود.
شیر گاز
از دیگر قطعات دستگاه که با برق کار کرده و اهمیت بسیار زیادی دارد، شیر گاز است. این شیر برای قطع و وصل کردن گاز و سوت رسانی به دستگاه مورداستفاده قرار میگیرد. با روشن شدن دستگاه، برد فرمان موردنیاز را به شیر گاز ارسال میکند تا باز شده و جزیان گاز به داخل سیستم وارد شود. عملکرد این قطعه تأثیر زیادی در کم و زیاد شدن شعله دارد.
علت برق داشتن بدنه پکیج
یکی از عارضههایی که معمولا برای سیستم پکیج پیش آمده و شما باید درباره آن اطلاعات کافی داشته باشید، برق داشتن بدنه پکیج است. این حالت معمولا به علل و دلایل مختلفی وابسته است. در صورتی که با این حالت رو به رو شدید، توصیه میکنیم که قطعات و بخشهای مختلف دستگاه را موردبررسی قرار دهید تا بتوانید اقدامات لازم برای تعمیر را انجام دهید. از آنجایی که این حالت میتواند خطرات جدی به دنبال داشته باشد، توصیه مسکینم که حتما از یک تکنسین و متخصص در این زمینه برای برطرف کردن مشکل کمک بگیرید. در این بخش به بررسی چند علت برق داشتن بدنه پکیج میپردازیم تا شما اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست آورید.
اتصال فیوز دستگاه و یا سوختن آن
یکی از مهمترین قطعاتی که در دستگاه وجود دارد، فیوز است فیوز وظیفه دارد که در برابر شدتجریان تغییرات آن، از برد محافظت کرده و مانع سوختن آن شود. فیوز دارای یک نوار فلزی رسانا است. در صورتی که جریان الکتریکی عبوری از مدار، بیشازحد مجاز باشد این نوار فلزی ذوب شده و با این کار مانع عبور جریان بیشازحد میشود. پس سوختن فیوز باعث میشود که آسیبی به سایر قطعات و بخشهای سیستم وارد نشود. در صورتی که فیوز دستگاه خراب شده باشد، نمیتواند عملکرد مناسبی داشته باشد و برق دستگاه را قطع کند، همین عامل در برخی از مواقع باعث برق داشتن بدنه پکیج خواهد شد. در چنین موقعیتهایی شما باید اقدام به تعویض فیوز کنید.
خراب شدن روکش سیمهای رابط
یکی از اولین حدسهایی که معمولا در صورت برق داشتن بدنه پکیج به ذهن خطور میکند، مربوط به خراب شدن روکش سیمهای رابط داخلی است. به دلیل وجود قطعات الکتریکی متعدد، سیمکشی پیچیدهای درون دستگاه وجود دارد. در صورتی که قسمتی از این سیمهای رابط از روکش پلاستیکی خود خارج شده باشد و با قسمتی از بدنه و یا یک قطعه فلزی در ارتباط با بدنه اتصال پیدا کند، میتواند باعث انتقال جریان برق به دستگاه شود.
اتصال سیمهای رابط برق داخلی دستگاه با بدنه
همانطور که اشاره کردیم، تنها راه ارتباطی بین قطعات الکتریکی و جریان برق در داخل بدنه دستگاه، سیم است. در برخی از مواقع ممکن است به دلایل گوناگون مانند نصب و تأسیسات اشتباه و آسیبهای مختلف، اتصالی در بین سیم و بدنه رخ دهد. این حالت به عنوان یک علت برق داشتن بدنه پکیج محسوب میشود. در چنین مواقعی شما با کمک از یک تکنسین مجرب فعال در این زمینه، میتوانید به راحتی اتصال به وجود آمده را برطرف کنید.
سوختن قطعات برقی داخل پکیج و یا اتصال میان اجزا
بدیهی است که بروز هرگونه خرابی در قطعات مانند بای پس پکیج میتواند مشکلساز باشد. با مهمترین قطعات الکتریکی دستگاه در بخش قبلی آشنا شدیم. بروز خرابی در هرکدام از این قطعات میتواند اختلالات و مشکلات مختلفی را به دنبال داشته باشد و در عملکرد اصلی دستگاه، اثر بگذارد. این خرابی میتواند باعث انتقال جریان برق به سایر قسمتهای خارجی و بدنه دستگاه شود. در برخی از مواقع شاهد اتصال اجزای داخلی هستیم که این حالت هم میتواند نهایتا باعث رسیدن برق به بدنه دستگاه شود. این حالت در واقع همان اتصال کوتاه بوده و شما باید سریعا برای تعمیر آن اقدامات لازم را انجام دهید. در صورتی که این حالت تعمیر نشود، ممکن است اثراتی مانند تولید گرمای بیشازحد و یا درنهایت انفجار را به دنبال داشته باشد.
عدم اتصال کابل ارت در پکیج
یکی دیگر از دلایل سادهای که میتواند باعث برق دار شدن بدنه پکیج شود، عدم اتصال کابل ارت دستگاه است. دستگاه پکیج مانند سایر وسایل برقی، در سیمکشی خود علاوه بر فاز و نول دارای یک کابل ارت است. این کابل کمک میکند تا بار الکتریکی جمع شده در دستگاه به زمین تخلیه شود. به صورت کلی وجود این کابل میتواند تا حد زیادی از برقگرفتگی جلوگیری کند. موارد ذکرشده در این بخش، علاوه بر برق دار شدن بدنه پکیج، میتوانند سایر اجسام هادی متصل با دستگاه را نیز برق دار کنند. درواقع باید بگوییم که دلیل برق دار شدن آب پکیج هم مشابه با همین موارد ذکر شده است. از این رو با اتصال درست و اصولی کابل ارت، میتوانید تا حد زیادی از بر روی ازن حالت جلوگیری کنید.
اقدامات مؤثر در رفع برق بدنه پکیج
همانطور که میدانیم برق داشتن بدنه پکیج یک عارضه خطرناک بوده و میتواند آسیبهای مختلفی را به دنبال داشته باشد، از این رو توصیه میکنیم که در صورت مشاهده این حالت در کوتاهترین زمان ممکن، اقدامات لازم را برای رفع برق بدنه پکیج انجام دهید. بنا به متعدد بودن دلایل برق دار شدن بدنه پکیج ایران رادیاتور و سایر برندهای مختلف موجود در بازار، راهکارها و روشهای متعدد و گوناگونی وجود دارند که میتوانند در رفع برق بدنه پکیج مؤثر و کمککننده باشند. در این بخش به چند نمونه از بهترین راهکارهای موجود در این زمینه میپردازیم.
استفاده از محافظ برق
در راستای رفع برق بدنه پکیج توصیه میکنیم که حتما از محافظ برق پکیج استفاده کنید. عملکرد این دستگاه به صورتی بوده که اگر جریان برق غیرمجازی در دستگاه وجود داشته باشد، به صورت خودکار برق را از منبع قطع میکند تا از آسیبهای احتمالی آتی جلوگیری کند. با قطع شدن برق از منبع، هیچ جریانی از دستگاه عبور نکرده و پکیج روشن نخواهد شد. در چنین موقعیتی میتوانید از یک تکنسین بخواهید تا با بررسی دستگاه، تعمیر اختلالات به وجود آمده در عملکرد آن شود.
بررسی قطعات برقی
یکی از اولین اقداماتی که در این زمینه باید انجام شود، بررسی و تست قطعات برقی دستگاه است. بدیهی است که این دسته از اختلالات، ناشی از همین قطعات هستند و بروز مشکل در آنها میتواند این حالت را به دنبال داشته باشد. توصیه میکنیم که برای این دسته از بررسیها حتما از یک تکنسین و متخصص مجرب کمک بگیرید تا با استفاده از ابزارآلات و تکیه بر نکات ایمنی، اقدامات لازم را انجام دهد. با قطعات و تجهیزات مختلف دستگاه که از برق استفاده میکنند آشنا شدیم. در صورتی که با برق دار شدن آب پکیج و یا بدنه دستگاه رو به رو شدید، حتما باید این قطعات و عملکرد هر کدام از آنها موردبررسی قرار بگیرد تا دستگاه به صورت کامل عیبیابی شود.
سیم ارت پکیج کجاست
در بخشهای قبلی به صورت کامل با سیم ارت و عملکرد و اهمیت و همچنین عملکرد آن در پکیج آشنا شدیم. در صورتی که اتصال این سیم به درستی برقرار نشده باشد، میتواند باعث برقگرفتگی و آسیبهای جدی شود. یکی از سؤالاتی که در این رابطه برای افراد پیش میآید، معمولا این بوده که سیم ارت پکیج کجاست؟ برای استفاده از سیم ارت و اثرگذاری مطلوب این سیمکشی، شما به یک چاه ارت در ساختمان نیاز خواهید داشت. چاه ارت را به صورت عمیق و سطحی میتوان ایجاد کرد. این چاه میتواند در نزدیکی محل استفاده و یا دورتر از آن واقع شده باشد.
در این چاه یک سیم مسی قرار گرفته که به یک صفحه مسی جوش داده شده است. اطراف این صفحه با مواد پنتونیت به صورت کامل پوشانده شده و سیم مسی تا بیرون از چاه منتقل میشود. تمام دستگاه الکترونیکی مورداستفاده در این ساختمان، میتوانند به این چاه متصل شوند تا بار اضافی آنها در زمین تخلیه شود.
نحوه جلوگیری از برق دار شدن بدنه پکیج
علاوه بر اقدامات مربوط به رفع برق بدنه پکیج، راهکارهایی هم وجود دارند که شما با استفاده از آنها میتوانید از برق دار شدن بدنه پکیج تا حد زیادی جلوگیری کنید. در این بخش از محتوا قصد داریم تا به بررسی این اقدامات بپردازیم.
نصب دستگاه توسط تکنسین متخصص و مجرب
یکی از مهمترین و مؤثرترین اقداماتی که در این زمینه میتوانید انجام دهید، نصب دستگاه توسط یک فرد مجرب و ماهر است. افراد متعددی در این زمینه فعالیت میکنند، اما به خاطر داشته باشید که بروز هرگونه اشتباه در فرایند نصب دستگاه، میتواند آسیبها و صدمات زیادی را به همراه داشته باشد. از این رو تلاش خود را به کار بگیرید تا بتوانید یک متخصص مجرب در این زمینه پیدا کنید.
سرویس دستگاه
برای اینکه دستگاه عملکرد بهتری داشته باشد، نیاز به سرویس دورهای دارد. در بسیاری از مواقع دلیل گرم نشدن آب پکیج، علت صدا دادن پکیج و خرابی پرشر سوئیچ هوا یا بای پس پکیج، با یک سرویس دورهای به صورت کامل برطرف میشوند. شما میتوانید تعمیر پکیج تاچی، ایران رادیاتور و ... را نیز در سرویسهای دورهای انجام دهید تا دستگاه عملکرد بهتر و مطلوبتری داشته باشد. سرویس دستگاه میتواند تمام مشکلات و اختلالات برقی دستگاه را نیز به صورت کامل از بین ببرد. از این رو دستگاه شما در شرایط بهتری کارکرده و هیچ خطری درباره برقگرفتگی برای شما پیش نمیآید.
سخن پایانی
پکیج را میتوانیم یکی از محبوبترین سیستمهای گرمایشی بدانیم که این روزها مورداستفاده قرار میگیرد. قطعات داخلی پکیج در دو دسته مکانیکی و الکترونیکی قرار تقسیمبندی میشوند که هرکدام از آنها وظایف مخصوص به خود را دارند. در فرایند چرخه تأمین آب گرم پکیج، قطعات مختلفی دخیل هستند که اختلال در هرکدام از آنها میتواند باعث مختل شدن کل چرخه شود. در بخشهای قبلی به صورت کامل با مهمترین قطعات برقی دستگاه آشنا شدیم. برخی از خرابیها در سیستم دستگاه میتوانند باعث برق داشتن بدنه پکیج شود. در بخشهای قبلی به صورت کامل با علت برق داشتن بدنه پکیج و همچنین رفع برق بدنه پکیج آشنا شدیم. با در اختیار داشتن اطلاعات کامل و جامع، شما میتوانید عملکرد بهتری در این زمینه داشته باشید. چند نمونه از راهکارهای مربوط به جلوگیری از بروز این حالت را هم معرفی کردیم تا شما بتوانید مورداستفاده قرار دهید.