شناخت مهم ترین اجزای سوله
اجزاء سوله یکی از مهمترین قسمتهای ساخت سوله میباشد که شناخت آن برای سازندگان قطعا بسیار حائز اهمیت است. به یاد داشته باشید که هر یک از اجزای سوله با ویژگیهای خاص خود وظیفه منحصر به فردی را جهت برپا داشتن این سازه ایفا میکند.
اگر شما نیز قصد ساخت این سازه را در نظر دارید؛ این مطلب از مجله اینترنتی "خدمت از ما" جهت معرفی کامل اجزای تشکیل دهنده سوله مخصوص شما میباشد.
معرفی اجزای تشکیل دهنده سوله
برای شناخت اجزای سوله ابتدا توضیح مختصری درباره چند مورد از مهمترین آنها برای شما میآوریم و پس از آن به معرفی اجزای تشکیل دهنده سوله جهت آشنایی با کاربرد و وظیفه هر یک به توضیح کامل تعدادی از آنها می پردازیم.
-
ستون، وظیفه تحمل بار، زلزله، باد و وزن سازه را بر عهده دارد که به عنوان یکی از اصلی ترین اجزاء سوله شناخته میشود.
-
پرلین، انتقال دهنده بار به فریمها است؛ که فرمان ها به صورت z شکل میباشد.
-
بادبند بدنه، وظیفه انتقال نیرو از سقف و ستون به فونداسیون و زمین را بر عهده دارد.
-
بادبند سقف، که با انتقال نیروی باد از طریق فریم ها موجب افزایش مقاومت و استحکام سقف میشود.
-
سگراد، که به عنوان مهاربند سختی زاویه پرلینها و دهانه را تنظیم میکند.
-
رفتر، که به نام فریم نیز شناخته میشود، از مهمترین اجزای تشکیل دهنده سوله میباشد، که بار را از سقف به ستون انتقال میدهد.
-
ستون باد یا وال پست، نقش مهمی را در نگه داشتن دیوارها در قابهای اصلی از آغاز تا پایان سازه بر عهده دارند.
-
بالکن با جلوگیری از تابیدن مستقیم نور خورشید به کنارههای سازه و انتقال برف و بارانهای باریده بر سقف، کاربرد خود را در ساخت سوله نشان میدهد.
رفتر سوله چیست؟
در ابتدا لازم به ذکر است که به قاب اصلی سوله فریم گفته میشود، که آن مجموعه ای از تیر و ستونها است. به عبارتی دیگر یکی از مهمترین اجزای تشکیل دهنده سوله میباشد که به همراه ستونها، قابهای اصلی سوله را تشکیل میدهند. رفتر سوله به نام تیرهای شیبدار سوله نیز شناخته میشود. در ایران ساخت ستونها و رفترها به دلیل تغییرات لنگر در آنها ساختار غیر منشوری دارند و به صورت طول و عرض متغیر اجرا خواهند شد تا در پایان هزینه ساخت سوله از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه تر باشد.
در صورتی که اندازه دهانه سوله ساخته شده بزرگ باشد، لازم است ابعاد ستون ها و رفترها نیز بزرگتر از پروفیلهای آماده خرید در بازار ساخته شوند. در این صورت باید آنها را به صورت تیر ورق به جای خرید پروفیل های موجود در بازار بر روی سازه اجرا کرد. ورق های خریداری شده پس از برش به اندازه متناسب به هم جوش داده می شوند، تا ستون و تیر با اندازه مورد نظر ساخته شوند. پس از آن ستون آماده شده از بالا به وسیله اتصال فلنجی به رفتر و از سمت پایین به صفحه ستون متصل میشوند.
پرلین سقف چیست؟
پس از معرفی قابهای اصلی لازم است به معرفی دولاپه یا پلین بپردازیم. این قطعه که به مانند تیرهای فرعی سقف فصول میباشند، که در فواصل از پیش مشخص شده در راستای طول سوله بین قاب های اصلی قرار خواهند گرفت. این قطعات با وظیفه تحمل وزنی که از سمت پوشش سقف در آنها اعمال می شود نقش بسیار مهمی را بین اجزاء سوله بر عهده دارد.
پیچها و نبشی های اتصال دهنده مخصوص میتوانند پرلینها را به رفتر قابهای اصلی سازه که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم متصل کنند.
سگراد در سوله
سگراد در سوله را به نام سه میل مهارهای سقفی نیز شناخته میشوند. نکتهای که لازم به ذکر است ضعف لاپهها در اثر بارهای ثقلی می باشد؛ که به آن صورت آنها به شدت در معرض کمانش پیچشی جانبی قرار میگیرند. از این رو وظیفه سگراد در سوله نگه داشتن لاپه ها یا پرلین در جهت ضعف مقطع آنها میباشد.
سگراد با ویژگی منتقل کرد کششی مولفه از نیروهای ثقلی به راس سوله، یک لنگر متعادل کننده برای محور ضعیف لاپهها ایجاد می کند و این گونه از کمانش پیچشی جانبی آنها جلوگیری میکند. این قطعات به وسیله پیچ بلاکها متصل می شوند و گاهی از مقاطع میلگردی به عنوان میل مهارهای سقفی در ساخت سوله استفاده می گردد.
استرات در سوله
این قطعه با وظیفه مقاومت در برابر انواع فشارهای طولی در طی ساخت سوله نصب میگردد. استراتها با طول 5 تا 8 متر، به عنوان تکیه گاه جانبی، ظرفیت اعضا را افزایش میدهند. دلیل اهمیت وجود این قطعه در ساخت سوله نصب قاب های سازه به صورت افقی و متقارن در پشت سر هم، تجمع و انتقال نیروها به هم میشود؛ که در این حالت این قطعات نقش اساسی را در سازه اعمال خواهند کرد.
فراموش نکنید که امکان استفاده از چند استرات بسته به اندازه دهانه سوله موجود خواهد بود.
جرثقیل در سوله
جرثقیل ها به دلیل کاربرد زیادی که در سوله سازی دارند، یکی از جدا نشدنیترین اجزای سوله محسوب می شوند. جرثقیل سقفی از پراستفادهترین انواع جرثقیل برای ساخت و ساز این سازه میباشد؛ که آن را به صورت دو پل و تک پل در حالتهای عرضی و طولی به کار میبرند. تیری به نام تیره حمال، با قرار گیری بر روی تیر دیگری به نام تیر نشیمن، جرثقیل را که از چرخهای راهبر، پل و ارابه تشکیل شده است را نگه می دارد.
جمع بندی
در مطالب گفته شده از اجزای تشکیل دهنده سوله را به طور کامل برای شما توضیح دادهایم. اگر با وجود خواندن مطالب بالا ابهامی در رابطه با اجزاء سوله در ذهن دارید بازار آنلاین "خدمت از ما" با فراهم کردن فرصتی طلایی برای شما، این امکان را فراهم کرده است که با ثبت درخواست خود در وب سایت و اپلیکیشن آن، در هر لحظه با مجرب ترین متخصصان این حوزه ارتباط برقرار کنید و علاوه بر گرفتن رایگان قیمت از راهنماییهای آنان بیشترین بهره ممکن را ببرید.