سنگ کورین چیست؟
سنگ کورین، که در بازار ایران به نام سنگ مصنوعی نیز شناخته میشود، یک ماده مهندسی شده مانند کوارتز است. سنگ کورین به طور خاص برای استفاده در سطوح مختلف ساخته میشود. مواد اولیه سنگ کورین پلیمرهای اکرلیک، و مواد معدنی و سنگی است. ترکیب این مواد ویژگیهایی را به سنگ مصنوعی میدهد که حتی گرانیت و مرمر هم فاقد آنها هستند.
با توجه به کاربردهای متنوع انواع سنگ کورین، تصمیم گرفتیم تا در این مطلب از مجله خدمت از ما توضیح دهیم سنگ کورین چیست، چه انواع، کاربردها و مزایا و معایبی دارد.
سنگ کورین چیست؟
کلمه کورین (Corian) نام تجاری یک نوع سنگ مصنوعی است که در سال ۱۹۶۷ توسط کمپانی آمریکایی دوپونت (du Pont) اختراع شده. این محصول به نام صفحات سخت و یا یکپارچه (Solid Surface) هم معروف است. سنگ مصنوعی کورین از آن زمان تاکنون محبوبیت بسیاری پیدا کرده، و جایگزینی مدرن برای متریالهای طبیعی محسوب میشود.
پس ثبت اختراع دوپونت، برندهای دیگری هم سنگ مصنوعی خود را به بازار عرضه کردهاند؛ مانند: سنگ کورین سامسونگ، ال جی، هانکس و غیره. هریک از این برندها نام تجاری خاصی را برای محصول خود انتخاب کرده است؛ مثلا استارون (Staron) و لوته (Lotte) برای سنگ کورین سامسونگ یا های مکس (hi macs) برای ال جی.
مواد اولیه سنگ کورین چیست؟
مواد اولیه سنگ کورین در سه دسته کلی قرار میگیرد:
آلومینوم تری هیدراته یا ATH
آلومینوم تری هیدراته (alumina tri-hydrate) یک ماده معدنی طبیعی، و در واقع شکل تصفیهشده سنگ معدن بوکسیت (شکلی از خاک رس) است. این ماده تا 75% یک ورقه از سنگ مصنوعی را تشکیل میدهد، و در تولید سنگ کورین به عنوان پرکننده (فیلر) به کار میرود.
رزین یا پلیمر مایع
این ماده که تا 30% از سنگ مصنوعی را تشکیل میدهد، 3 نوع دارد:
- رزین اکریلیک خالص: استفاده از این ماده در کارخانه سنگ کورین صفحاتی را به ما میدهد که قابلیت شکلدهی تحت حرارت را دارند؛ بدون اینکه ویژگیهای کاربردیاش را از دست بدهد. شفاف بودن این ماده از مزایا، و مقاومت کم در برابر خش از معایب آن است.
- رزین پلی استر: این ماده در برابر خش مقاومتر است، اما عیب بزرگ عدم قابلیت فرمدهی را دارد. اگر استحکام فاکتور مهمی برای مصرفکننده باشد، از این ماده در تولید سنگ کورین استفاده میشود.
- رزین اصلاحشده: نقش اصلی این ماده حافظت از سطح در برابر مواد شیمیایی، ضربه و سایش است.
رنگدانه تزئینی یا پیگمنت
رنگ یک عامل مهم در انتخاب سنگ کورین است. این رنگدانهها نقش رنگبندی سنگهای مصنوعی را دارند، و تا 5% مواد اولیه سنگ کورین را تشکیل میدهد.
انواع سنگ کورین
موردی که باعث تمایز انواع سنگ کورین میشود، مواد و درصد رزین بهکار رفته است:
- پودر سنگ: برای تولید این نوع پودر سنگ، رنگدانه و مواد چسباننده را در قالب میریزند تا شکل آن را به خود بگیرد؛ مانند مانند قالب صفحه آشپزخانه.
- کورین پلی استر: خاک و بوی برش این مدل صفحات برای سلامتی خطرناک هستند، و هیچگونه انعطافپذیری نیز ندارند.
- کورین اکریلیک اصلاحشده: این نوع شرایط و ویژگیهای بهتری نسبت به دو مدل قبل دارد، اما همچنان معایبی مانند قابل اشتعال بودن و ... را دارد.
- کورین اکریلیک خالص: این مدل بهترین کیفیت و بالاترین قیمت را در انواع سنگ کورین دارد. توجه کنید که کلمه «خالص» یعنی اکریلیک بهکار رفته در تولید سنگ مصنوعی خالص است، نه اینکه سنگ تماما از اکریلیک ساخته شده.
بنابراین، این نکته را در انتخاب سنگ کورین در ذهن داشته باشید: هرچه اکریلیک محصول کمتر باشد، کیفیت و قیمت سنگ کورین نیز کمتر است.
مزایای سنگ کورین
- اتصال بدون درز: محل اتصال قطعات مختلف سنگ کورین مشکی و ... با یک چسب مخصوص از جنس اپوکسی اکریلیک به هم چسبانده شده، و از طریق پولیش سطح درزها کاملا از بین میروند.
- سطح غیر متخلخل: عدم وجود خلل و فرج در سطح یکی دیگر از مزایای سنگ کورین است. این ویژگی سنگ مصنوعی را در برابر مایعات، آب و شستشو کاملا مقاوم میکند.
- تنوع طرحهای سنگ کورین: برندهای ایرانی و خارجی انقدر طرحها و رنگهای متفاوت دارند که کار انتخاب سنگ کورین را فوقالعاده چالشبرانگیز میکند.
- قابلیت خش گیری سنگ کورین: وجود امکان ترمیم و تعمیر نیز از مزایای سنگ کورین است. پس از چندسال استفاده کافی است سطح را پولیش کنید، تا جلوه آن مانند روز اول شود و تمام خشها از بین برود.
- یکپارچه بودن: هرچه سطح کورین را ساب بزنید، سطح بهدست آمده مشابه سطح اولیه خواهد بود. یعنی هر عمقی از کورین طرح سنگ همان سطح رویی را به شما میدهد.
- قابلیت خم پذیری: این مورد در مزایای سنگ کورین به این معناست که میتوان از این متریال در سطوح خم هم استفاده کرد. کمتر متریالی این قابلیت پرکاربرد را دارد.
- مقاومت در برابر حرارت: کورین تا دمای ۱۰۰ درجه را تحمل میکند، و در مقایسه با متریالهای مورد استفاده برای سطوح، مقاومتر است.
- قیمت سنگ کورین: قیمت سنگ کورین در مقایسه با گزینههایی مانند کوارتز و گرانیت بسیار مناسبتر است.
معایب سنگ کورین
- برخی از مواد شیمیایی و پاککنندهها میتوانند رنگ کورین طرح سنگ را تغییر دهند، که البته قابل تعمیر است.
- شفافیت سنگ کورین مشکی و سایر طرحهای سنگ کورین به مرور زمان کم میشود، که آن هم با پولیش رفع میشود.
- این ماده در برابر خط و خش مقاوم خیلی بالایی ندارد؛ اما این مورد هم با پولیش رفع میشود.
کاربرد سنگ کورین
نمیتوان چند مورد خاص را برای کاربرد سنگ کورین نام برد. ویژگیهای این متریال آن را برای استفاده در انواع و اقسام فضاها آماده کرده است. کاربرد اصلی انواع سنگ کورین برای ساخت کابینت است، اما کاربردهای متنوع دیگری هم دارد:
فضاهای مسکونی
استفاده از انواع سنگ کورین در صفحه کابینت، کانتر، بدنه و صفحه جزیره آشپزخانه، سینک ظرفشویی یکپارچه، دیوارپوش (بیشتر در آشپزخانهها) و سنگ کورین روشویی از جمله کاربردهای سنگ مصنوعی کورین در فضاهای مسکونی است.
فضاهای تجاری و اداری
ساخت کانترهای پذیرش، میزها، استندهای فروشگاهی و ... از گزینههای کاربرد سنگ کورین در چنین فضاهایی است. استفاده از سنگ مصنوعی در اماکن تجاری و اداری جلوهای شیک و مدرن به فضا میدهد.
فضاهای درمانی و آزمایشگاهی
مزایای سنگ کورین باعث شده تا استفاده از این سنگ در فضاهای درمانی و آزمایشگاهی بسیار رایج باشد. نداشتن خلل و فرج، و اجرای کورین طرح سنگ بدون هیچگونه درز، نیاز چنین فضاهایی به سطوح بهداشتی را بهخوبی تامین میکند. شرکتها و کارخانههای محصولات غذایی نیز میتوانند از این مزایای سنگ کورین بهره ببرند.
ساخت اشیای دکوراتیو
کاربرد سنگ کورین در دنیای المانهای دکوراتیو هم قابل توجه است. این ماده هم قابلیت ترکیب با متریالهای دیگر را دارد، و هم میتوان به صورت یکپارچه از آن در ساخت چنین عناصری استفاده کرد.