علت جدا شدن سنگ نما چیست؟
علت جدا شدن سنگ نما در بیشتر ساختمانهای مسکونی و تجاری از اهمیت بالایی برخوردار است. علت افتادن سنگ نما ساختمان با توجه به نوع مصالح به کار رفته و جنس سنگ کار شده در نمای ساختمان و تحت تاثیر عوامل محیطی متفاوت است. روشهای زیادی برای جلوگیری از ریزش سنگ نمای ساختمان در مقابل یافتن علت جدا شدن سنگ نما ارائه شده است. ریختن سیمان خشک پشت سنگ، رعایت قانون نمای ساختمان و روش مهار سنگ نما ساختمان را میتوان در دسته این موارد نام برد. علت جدا شدن سنگ نما در اثر عوامل محیطی با توجه به تاثیرپذیری سنگ به کار رفته در نما و همین طور اندازه رعایت اصول نصب سنگ نما قابل بررسی میباشد. در این مطلب عوامل تاثیر گذار در علت افتادن سنگ نما ساختمان را بررسی میکنیم.
افتادن سنگ نما خطرات زیادی را برای افراد رهگذر و ساکن در یک ساختمان تجاری و یا مسکونی به دنبال دارد. یافتن علت جدا شدن سنگ نما و رفع عوامل مخرب در مقاومت سنگ نما و همین طور رعایت اصول نصب و نگهداری سنگ نمای ساختمان از موارد تاثیر گذار در جلوگیری از افتادن سنگ نما است.
علت افتادن سنگ نما
علت جدا شدن سنگ نما را میتوان در بیشتر مواقع تاثیرپذیری سنگ به کار رفته در نمای ساختمان از عوامل محیطی و آب و هوایی مثل آب، باد و برف و یا بلایای طبیعی مثل زلزله، نشست ساختمان و در نهایت عوامل انسانی مثل اهمال در نصب و به کارگیری تجهیزات مناسب برای مهار سنگ نمای ساختمان بر شمرد.
در این قسمت چندین نکات اثر گذار بر علت جدا شدن سنگ نما ساختمان را بررسی میکنیم:
عوامل آب و هوایی و تاثیر آن بر سنگ نما
انجماد و ذوب آب در درون حفره ههای سنگ تحت تاثیر عوامل فیزیکی و شیمایی مثل هوازدگی سنگ نما را تحت تاثیر قرار داده و به مرور زمان منجر به آسیب و افتادن سنگ نما ساختمان میشود. هوازدگی و نفوذ آب بر اثر عوامل طبیعی نام برده علاوه بر نکته بیان شده باعث تغییر رنگ سنگ ساختمان، شکسته شدن آن و در نهایت جدا شدن سنگ از نمای ساختمان میشود.
علاوه بر این در اثر نفوذ آب باران به داخل حفره های سنگ تاثیر مخربی دارد. این حفرهها که غالبا تحت اثر شیمیایی محلولهای طبیعی(باران اسیدی) بر روی بعضی از کانیهای موجود در سنگ به وجود می آیند. در هوای صفر درجه زمستان آبی که داخل فرج سنگ (و یا بعضا به پشت سنگ نما) نفوذ می نماید. منجمد شده و موجب می گردد. که در سنگ ترکهای عمده ای ایجاد گردد. این امر به تنهایی برای علت افتادن سنگ نما ساختمان در شرایط مختلف کافی است.
خطای انسانی و علت افتادن سنگ نما
وقتی از خطای انسانی در هنگام نصب سنگ نما صحبت کردیم دقیقا منظورمان اجرای نماسازی در داخل و خارج ساختمان توسط افراد فاقد آموزش های لازم با مصالح سنتی است. این نکته را میتوان از اصلی ترین نکات در علت جداشدن سنگ نما ساختمان دانست.
بلایای طبیعی و تاثیر آن در افتادن سنگ نما
زلزله شدید یکی از دلایل تاثیر گذار در یافتن علت جدا شدن سنگ نمای ساختمان است. نیرویی که بطور مستقیم به نسبت وزن سنگ نما بر اثر شدت زلزله وارد میشود باعث جدا شدن سنگ نما از بنای ساختمان و افتادن آن میشود.
انتخاب جنس سنگ غیر مناسب
انتخاب سنگ نامناسب برای نمای ساختمان از دیگر مواردی است که علت جدا شدن سنگ نمای ساختمان را به خود اختصاص میدهد. استفاده از سنگ مرمر به این دلیل که که بر اثر سرما و گرما و نم باران و شرایط جوی دیگر بازتر شده و خود را از بستر ملات سیمان جدا کرده و به زمین می افتد، یکی از این انتخابهای اشتباه برای نمای ساختمان است. توجه به آب و هوای محیط زندگی در انتخاب سنگ نمای ساختمان تاثیر دارد مثلا سنگ های آهکی در مناطقی که بارندگی زیاد بوده و گاز کربنیک موجود در فضا بیش از اندازه باشد. برای نمای خارجی ساختمان ها چندان مناسب نمی باشد.
در این میان نیز سنگ گرانیت به علت سخت بودن و کم بودن خلل و فرج در پشت سنگ و جذب آب بسیار کم برای نصب در نما با ملات سیمان و ماسه به تنهایی به هیچ وجه توصیه نمیشود. این نمای سنگی به دلیل ویژگیهای بیان شده دوغاب را به خوبی جذب نمی کند و به همین دلیل معمولا چسبندگی کافی بین سنگ و دوغاب حاصل نمیشود. در پی همین اتفاق در کمتر از یک سال سنگ مرمر نما از ملات جدا شده و از نمای ساختمان کنده میشود. با روشهای جدید مهار کردن سنگ نمای ساختمان تا حدودی ایرادی مشاهده شده در سنگ مرمر برای سنگ نما رفع شده است.
روشهای مناسب برای مهار سنگ نما
مهار سنگ نما پس از یافتن علت جدا شدن سنگ نما ساختمان از مهمترین مواردی است که برای پیشگیری از تکرار این اتفاق و یا رخ داد افتادن سنگ نما صورت میگیرد. در این قسمت چندین روش پیشنهادی برای جلوگیری از افتادن سنگ نمای ساختمان ارائه میشود.
جلوگیری از ریزش سنگ نمای ساختمان
با انتخاب انواع سنگهای مناسب برای نمای ساختمان مثل سنگهای آنتیک، سنگهای تراورتن، سنگهای رومی، استفاده از آجرنما و در نهایت سنگهای ابزارخورده و ... میتوانید اولین گام را در جلوگیری از ریزش سنگ نمای ساختمان بردارید. هر کدام از این سنگ نماها روشهای مقاومت سازی مخصوص به خود را دارند که با به کار گیری افراد متخصص برای نصب آنها میتوان این موارد را رعایت کرد.
جلوگیری از ریختن سیمان خشک پشت سنگ نما
از نکات مهمی که در علت جدا شدن سنگ نما تاثیر دارد، استفاده از نخاله و مواد نامرغوب برای پر کردن فضای دوغاب پشت سنگ نما است. توجه به استفاده از ماسه شسته شده در دوغاب پشت سنگ بسیار مهم است. به هیچ عنوان از سیمان خشک روی دوغاب برای بالا بردن سرعت کار استفاده نشود.
ضخامت دوغاب پشت سنگ نما
ضخامت دوغاب پشت سنگ نما در نگهداشتن این سنک تحت تاثیر عوامل محیطی تاثیر بسزایی دارد. این ضخامت بر اساس نوع سنگ به کار رفته و وزن سنگ در نمای ساختمان متفاوت است.
پیچ و رولپلاک سنگ نما
بهترین و کارآمدترین روشی که برای بالا رفتن مقاومت سنگ نما و جلوگیری از ریزش آن میتوان معرفی کرد پیچ و رولپلاک سنگ نما است. گزینه بعدی استفاده از چسبها برای نگهداری نمای سنگ آنتیک و آجر است که درصد کمی را به خود اختصاص داده است.پس از یافتن علت جدا شدن سنگ نما ساختمان میتوانید اقدامات لازم را برای انجام این روش پیشنهادی به شرح ذیل برای مهار سنگ نمای ساختمان لحاظ کنید.
این روش پس از اجرای سنگ کاری انجام میگرددوبدین صورت میباشد که به وسیله دستگاه دریل در چند نقطه سنگ پلاک سوراخی در آن ایجاد شده وسپس با جاگذاری رولپلاک در سوراخ سنگ ودیوار, سنگ با بستن پیچ به دیوار پشت آن مهار میشود. جهت تثبیت بهتر سنگ از واشر نیز استفاده میشود. توجه به این امر که پیچ و واشر مورد استفاده از نوع ضد زنگ باشد تا به مرور زمان پوسیده نشود، از اهمیت بالایی برخوردار است.