راهنمای درجه بندی کاشی و سرامیک

دسترسی به نزدیک‌ترین متخصصین
راهنمای درجه بندی کاشی و سرامیک

درجه بندی کاشی و سرامیک کیفیت ظاهری و فیزیکی محصول را نشان می‌دهد. هرچه درجه سرامیک و کاشی بالاتر باشد، کیفیت بالاتر و در نتیجه قیمت بیشتری دارد. با این حال بعضی از افراد با درجه بندی و استانداردها آشنایی ندارند.

برای آشنایی با استاندارد درجه بندی، نیازی نیست فرق کاشی و سرامیک را بدانید. بلکه لازم است تا بتوانید کاشی و سرامیک باکیفیت را از بی‌کیفیت تشخیص دهید. ما در این مقاله به بررسی نحوه درجه بندی و معیارهای لازم برای تشخیص کیفیت کاشی‌ و سرامیک می‌پردازیم.

استاندارد درجه بندی کاشی و سرامیک

استاندارد درجه بندی کاشی و سرامیک، معیاری است که طبق آن می‌توان کاشی مرغوب را از نامرغوب تشخیص داد. از آن‌جایی که یک معیار ثابت برای درجه بندی وجود دارد، به آن استاندارد گفته می‌شود.

یکی از دلایلی که درجه بندی کاشی اهمیت دارد، روی قیمت و موارد مصرف آن است. به همین دلیل باید این مراحل به دقت توسط همه تولیدکنندگان کاشی پیاده‌سازی شود.

برای درجه بندی کاشی و سرامیک، معیارهای مختلفی را مدنظر قرار می‌دهند:

  • کیفیت مواد اولیه
  • طرح و رنگ کاشی
  • کیفیت پخت
  • ضخامت کاشی و سرامیک

این چهار عامل به صورت موثر روی کیفیت، قیمت و درجه بندی کاشی تاثیر می‌گذارند. کیفیت مواد اولیه باعث می‌شود تا کاشی و سرامیک در طولانی‌ مدت آسیب نبیند. بنابراین سطح رضایت مشتریان افزایش پیدا خواهد کرد.

علاوه بر این، اگر روی کاشی از طرح و رنگ‌های پیچیده و زیبا استفاده شده باشد، در درجه بندی رتبه بالاتری دریافت می‌کند. به عنوان مثال کاشی‌های طرح مراکشی یکی از مرغوب‌ترین و محبوب‌ترین انواع کاشی محسوب می‌شود.

ضخامت کاشی و سرامیک و بالا بودن کیفیت پخت به طور مستقیم روی طول عمر محصول اثر می‌گذارد. اگر کیفیت پخت بالا نباشد، قسمت‌هایی از لعاب کاشی کنده شده و در اثر اولین تماس با رطوبت، خراب می‌شود.

موضوع مهمی دیگری که وجود دارد این است که انواع قوس کاشی می‌تواند روی درجه بندی و کیفیت آن تاثیر بگذارد. در کاشی‌های محدب، میزان قوس به صورت زیر هستند:

  • قوس 0.08 درصد به معنای کاشی درجه 1
  • قوس 0.1 درصد به معنای کاشی درجه 2
  • قوس 0.3 درصد به معنای کاشی درجه 3

 

به همین شکل کاشی‌های مقعر هم دسته بندی می‌شوند. انواع درجه بندی کاشی و سرامیک مقعر نیز به شکل زیر است:

  • قوس 0.5 درصد به معنای کاشی درجه 1
  • قوس 0.7 درصد به معنای کاشی درجه 2
  • قوس 0.9 درصد به معنای کاشی درجه 3

 

نحوه تشخیص درجه کاشی و سرامیک

از آن‌جایی که در کارخانه‌ها تولید کاشی و سرامیک به صورت مکانیزه تولید می‌شود، بنابراین مهم است که بتوان آن‌ها را درجه بندی کرد. علت ترک خوردن سرامیک بعد از نصب این است که کیفیت پایینی داشته است. به همین دلیل حتما کاشی‌ها باید گرید بندی شوند.

به صورت کلی در بازار ایران، درجه بندی کاشی و سرامیک از سطح 1 تا 4 انجام می‌شود. به این صورت که کاشی درجه یک بالاترین کیفیت و درجه 4 پایین‌ترین کیفیت را دارد. درجه بندی میزان مرغوبیت و کیفیت کالا را تعیین می‌کند.

در ادامه با انواع درجه بندی‌ها آشنا می‌شویم:

 

تشخیص درجه کیفی کاشی

 

کاشی درجه 1

بهترین درجه بندی سرامیک، درجه یک است که بی‌نقص‌ترین و بهترین کاشی و سرامیک تولید شده را به نمایش می‌گذارد. معمولا این نوع کاشی‌ها نزدیک‌ترین شباهت ظاهری را به کاشی سمپل دارند و لعاب آن‌ها هیچ ترک و خوردگی ندارد.

کاشی و سرامیک‌های درجه یک اغلب بالاترین قیمت را دارند و برای مصارف خاصی استفاده می‌شوند. مثلا برای کاشی بین کابینتی معمولا از درجه یک استفاده می‌شود که زیبایی و مقاومت بالایی داشته باشد.

 

کاشی درجه 1

 

کاشی درجه 2

کاشی درجه 2 دومین سطح از درجه بندی کاشی و سرامیک محسوب می‌شود. این کاشی‌ها همچنان کیفیت بسیار بالایی دارند اما در مقایسه با درجه یک، اشکالاتی در آن‌ها وجود دارد.

اگر در لبه‌های کاشی و سرامیک یک لکه کوچک حداکثر در ابعاد 3*2 میلی‌متر وجود داشته باشد، به آن محصول درجه 2 می‌گویند. علاوه بر این، سطح لعابدار کاشی و سرامیک خال‌های کمی با قطر نیم میلی‌متر داشته باشند، همچنان محصول می‌تواند درجه 2 محسوب شود.

برای کاشی کاری با چسب بهتر است حتما درجه و سطح کیفی کاشی و سرامیک بالا باشد تا در اثر زمان، کیفیت خود را از دست ندهد.

 

کاشی درجه 2

 

کاشی درجه 3

اگر به سطح پایین‌تری از کیفیت برویم با کاشی درجه 3 روبرو می‌شویم. این کاشی‌ها همچنان ظاهر خوبی دارند اما در سطح لعاب آن‌ها خال یا لکه‌ای به قطر 3 میلی‌متر مشاهده می‌شود.

بنابراین هنگامی که تعداد زیادی از آن‌ها در کنار هم چیده شده باشد، سطح زمین خال‌ خالی به نظر می‌رسد. البته در مواردی می‌توان با ترمیم لعاب سرامیک، خال‌ها را از بین برد. با این حال معمولا در محصولات کارخانه‌ای چنین تعمیراتی صورت نمی‌گیرد.

 

کاشی درجه 4

کاشی درجه 4 پایین‌ترین سطح کیفی را دارد. البته در بعضی از برندها کاشی و سرامیک تا درجه 5 هم تولید می‌شود اما معمولا کیفیت خیلی پایینی دارد. برای اینکه یک کاشی یا سرامیک در رتبه بندی 4 قرار بگیرند، لازم است حداقل یکی از ایرادات زیر را داشته باشند:

  • در لبه کاشی یا سرامیک یک لب‌ پریدگی به ابعاد 2*2 میلی‌متر یا خال با قطر 0.5 میلی‌متر وجود داشته باشد.
  • در سطح لعاب سرامیک دو تا سه لکه با قطر 0.5 میلی‌متر باشد.
  • در اطراف کاشی دو بخش لعاب نگرفته با ابعاد 2*5 میلی‌متر وجود داشته باشد.
  • در گوشه‌های کاشی لب پریدگی با ابعاد 3*5 میلی‌متر وجود داشته باشد.
  • اگر در یکی از لبه‌های سرامیک یا کاشی لعاب نگرفتگی به ابعاد 3*10 وجود داشته باشد، در درجه بندی رتبه 4 را می‌گیرد.

برای تشخیص درجه کاشی از روی کارتن، برچسب‌هایی زده می‌شود. به همین دلیل اگر از روی بسته بندی قصد خرید داشته باشید، می‌توانید برچسب را بخوانید. نکته مهمی که درباره کاشی‌های درجه 4 وجود دارد این است که سالم و کاربردی بودن آن‌ها شانسی است.

گاهی ممکن است یک کارتن کاشی درجه 4 کاملا بلا استفاده و شکسته باشد. به همین دلیل حتما زمان خرید به این ریسک توجه کنید.

 

کاشی درجه 4

 

کاشی صادراتی

کاشی‌های صادراتی معمولا بهترین و بالاترین کیفیت را در استاندارد درجه بندی کاشی‌ها دارند. به صورت کلی برای کاشی‌های صادراتی یک درجه بندی متفاوتی وجود ندارد. به همین دلیل ترکیب کاشی‌های درجه 1 و 2، کاشی و سرامیک صادراتی را تشکیل می‌دهد.

البته ممکن است بعضی از برندهای باکیفیت برای تولید کاشی و سرامیک صادراتی، یک درجه بندی ویژه مانند VIP داشته باشند. مثلا کاشی حمام و دستشویی جدید که در نمایشگاه‌ها به نمایش درمی‌آید اغلب چنین کیفیت بالایی دارد.

 

کاشی صادراتی

 

نحوه درجه بندی کاشی و سرامیک در کارخانه‌ها

به صورت کلی 6 مرحله برای درجه بندی کاشی و سرامیک وجود دارد که قاعدتا در کارخانه‌های تولیدی اعمال می‌شود:

  • بررسی اپراتور: در قدم اول باید اپراتورهای کوره بعد از خارج کردن کاشی و سرامیک‌ها آن‌ها را بررسی کنند. اگر سرامیکی ترک، خراش، لب پریدگی یا کیفیت چاپ پایین داشته باشد، اپراتور باید درجه آن را مشخص کند. پس در این مرحله تنها ظاهر کاشی و سرامیک مورد بررسی قرار می‌گیرد.
  • بررسی قوس: در مرحله دوم لازم است تا با استفاده از سنسورهای بلانر، قوس کاشی مشخص شود. در این‌جا با توجه به محدب یا مقعر بودن، کاشی‌ها را می‌توان جداسازی کرد.
  • کالیبره کردن: در سومین قدم از استاندارد درجه بندی کاشی‌ها، باید آن‌ها را کالیبره کرد. برای کالیبره کردن کاشی و سرامیک، آن را از بین دو سنسور عبور می‌دهند. این سنسورها قبلا با استفاده از یک نمونه کاشی استاندارد سایزر شده‌اند. هر محصولی که نسبت به این کاشی نمونه انحراف بیشتری داشته باشد، در درجه بندی رتبه پایین‌تری می‌گیرد.
  • درجه بندی کلی:‌ در درجه بندی کلی محصول، ملاک، بالاترین عدد است. پس اگر کاشی در دو قسمت مختلف رتبه 1 را دریافت کرده باشد اما مثلا از لحاظ سایز رتبه 2 باشد، در نهایت کاشی درجه 2 شناخته می‌شود.
  • مرتب سازی نهایی: در پنجمین مرحله همه کاشی‌ها درجه بندی دارند و باید دسته بندی شوند. برای دسته بندی، 9 استیکر وجود دارد که هرکدام بر اساس درجه کاشی تعلق می‌گیرد. حالا باید کاشی‌ها و سرامیک‌های مشابه در یک گروه قرار گرفته و بسته بندی شوند.
  • بسته بندی داخل کارتن: بعد از درجه بندی کاشی و سرامیک، آن‌ها باید داخل یک کارتن قرار بگیرند. سپس با دستگاه وکیوم، بسته بندی شده و لیبل بخورند. لیبل‌ها درجه کاشی، تاریخ تولید و موارد مهم را مشخص می‌کنند. در نهایت هم کاشی‌ها داخل دستگاه شرینگ رفته و در یک بسته بندی مطمئن به بازار عرضه می‌شوند.

 

درجه بندی کاشی‌ها

 

تفاوت گرید و درجه در کاشی و سرامیک

گرید و درجه بندی کاشی و سرامیک شبیه به هم هستند. از دو جنبه می‌توان به تفاوت گرید و درجه بندی توجه کرد. عده‌ای معتقد هستند که تولید کنندگان از گرید به جای درجه بندی استفاده می‌کنند. این در حالی است که هیچ تفاوتی با هم ندارند.

به علاوه عده‌ای دیگر معتقد هستند که تولیدکنندگانی از گرید استفاده می‌کنند که کاشی و سرامیک‌های آن‌ها کیفیت لازم را ندارد. به همین دلیل با یک دسته بندی جدید قصد دارند تا کیفیت پایین محصولات خود را توجیه کنند.

از آن‌جایی که شرکت‌ها و کارگاه‌های تولیدی تنوع بالایی دارند، به همین دلیل بهتر است قبل از خرید با مبنای سیستم درجه بندی کاشی و سرامیک همان برند آشنا شوید.

 

سوالات متداول

آیا تشخیص درجه کاشی از روی کارتن ممکن است؟

با توجه به شرکت تولیدکننده کاشی و سرامیک، برای تشخیص درجه، رنگ کارتن تیره و روشن می‌شود. اغلب کاشی‌های درجه 1 در کارتن‌های تیره و کاشی‌های درجه پایین‌تر در کارتن‌های روشن بسته بندی می‌شوند. علاوه بر این، بعضی از شرکت‌ها با برچسب روی جعبه نوع درجه بندی را مشخص می‌کنند.


چگونه می‌توان با یک نگاه، درجه سرامیک را تشخیص داد؟

اگر کاشی و سرامیک با بسته بندی باشند می‌توانید با خواندن برچسب آن درجه را تشخیص دهید. همچنین در صورت باز کردن بسته بندی نیز، اگر کیفیت ظاهری محصول بالا باشد و هیچگونه لب پر شدگی، شکستگی، خال روی سطح کاشی و لعاب نامرتب را نبینید، می‌توان گفت که درجه کاشی 1 یا 2 است.


سرامیک و کاشی‌ها بر چه اساسی درجه بندی می‌شوند؟

کاشی و سرامیک‌ها بر اساس شکل ظاهری، کیفیت چاپ و طرح، کیفیت لعاب و نوع قوس درجه بندی می‌شوند.

درجه بندی کاشی و سرامیک هنگام خرید و نصب به شما کمک می‌کند تا تقریبا از نتیجه نهایی مطلع شوید. هرچه کاشی و سرامیک کیفیت بالاتری بخرید، جلوه زیباتری خواهد داشت. در این بین، روش نصب در زیبایی و نتیجه نهایی تاثیر زیادی دارد.

در صورتی که قصد دارید تا داخل ساختمان را نوسازی یا بازسازی کنید، می‌توانید از تیم کاشی‌ کاران باتجربه و حرفه‌ای خدمت از ما بهره‌مند شوید. این تیم‌ها با بهترین و تمیزترین روش کاشی‌ها و سرامیک‌های شما را نصب می‌کنند.

5.0 امتیاز از 1 رای


کاشی‌ کاری و نصب کاشی
برای سرویس کاشی‌ کاری و نصب کاشی از بهترین متخصصین شهر خود قیمت بگیرید.

"خدمت از ما" بازار آنلاین خدمات است. بعد از ثبت سفارش، از متخصصین مورد اعتماد شهرتان چند پیشنهاد قیمت بگیرید و بهترین را انتخاب کنید.

logo درخواست و پشتیبانی خدمات آنلاین