طرز تهیه دوغاب با سیمان سفید و پودر سنگ (دوغاب سرامیک)
آنچه خواهید خواند:
- آشنایی با دوغاب سرامیک
- طرز تهیه دوغاب با سیمان سفید و پودر سنگ
- ابزارهای مورد نیاز برای دوغاب ریزی کاشی و سرامیک
- روش اجرای دوغاب سرامیک به صورت گام به گام
- مدت زمان خشک شدن دوغاب سیمان سفید
- طرز تهیه دوغاب آماده نانو و استفاده از آن برای کف دستشویی
- روشها و مراحل ترمیم دوغاب کاشی و سرامیک
ممکن است با گذشت زمان، دوغاب یا بند بین کاشی و سرامیک از بین رود؛ که این اتفاق منجر به نم و نشتی در بخش های مختلف ساختمان می شود؛ به همین دلیل طرز تهیه دوغاب سرامیک کف از جمله مراحل اساسی در نصب کاشی و سرامیک است. دانستن فرمول ساخت دوغاب با سیمان سفید و پودر سنگ در هنگام اجرای کاشی کاری یا تغییر کف پوش کاربرد زیادی دارد.
دوغاب سیمان یک نوع ملات ساختمانی تهیه شده از سیمان، آب و مواد افزودنی متناسب با کاربرد آن است. طرز تهیه دوغاب سرامیک کف وابسته به محل نصب آن و نوع مصالح ساختمانی با درصد مواد اولیه مختلف ارائه میشود. در این مقاله به نحوه تهیه دوغاب سرامیک و ماهیت کاربردی آن اشاره شده است.
در این نوشته برای شما، علاوه بر شرح طرز درست کردن دوغاب (در صورتی که به دوغاب آماده دسترسی ندارید) و نحوه دوغاب ریزی کاشی، تفاوتهای جزئی دوغاب ریزی برای آشپزخانه، سرویس بهداشتی و حمام را نیز شرح دادهایم. در ادامه تمامی سوالات پیرامون دوغاب ریزی و طرز تهیه دوغاب سرامیک کف را شرح میدهیم. برای اطلاع از نرخ دستمزد کاشی کاری کلیک کنید.
فهرست عناوین
- دوغاب سرامیک چیست؟
- دوغاب سیمان چیست و کاربرد آن کدام است؟
- اهمیت دوغاب ریزی کاشی
- چه زمانی به دوغاب سرامیک نیاز داریم؟
- طرز تهیه دوغاب با سیمان سفید و پودر سنگ
- ابزار لازم جهت دوغاب ریزی کاشی و موزاییک
- مراحل اجرای دوغاب سرامیک
- مدت زمان خشک شدن دوغاب سیمان سفید
- رنگ دوغاب
- طرز تهیه و استفاده از دوغاب آماده نانو برای کف دستشویی
- روشهای ترمیم دوغاب کاشی و سرامیک
دوغاب سرامیک چیست؟
دوغاب کاشی و سرامیک یکی از مصالح مورداستفاده برای پر کردن درز کاشی و سرامیک است. دوغاب کاشی و سرامیک به مرور زمان در اثر مجاورت با رطوبت، تغییر رنگ میدهد و خاصیت ضدآب و چسبندگی خود را از دست میدهد.
گاهی ممکن است دوغاب دچار ترمیم و شکستگی و یا دچار کپک و قارچ شود، در این صورت باید دست به کار ترمیم دوغاب کاشی شوید. ابتدا لازم است با طرز تهیه و فرمول ساخت دوغاب سرامیک آشنا شوید و سپس با استفاده از نحوه ترمیم دوغاب کاشی، حمام و سرویس بهداشتی خود را بازسازی کنید.
دوغاب سیمان چیست و کاربرد آن کدام است؟
دوغاب سیمان، یکی از انواع دوغاب است که ترکیبی غلیظ از سیمان و آب میباشد و یکی از محکمترین و با دوام ترین مصالح میباشد و با توجه به کاربرد و جایی که قرار است استفاده شود، مواد افزودنی لازم را به آن اضافه و نسبت هر یک را تغییر میدهند.
از دوغاب سیمان، در جاهای مختلفی استفاده می شود، به خصوص در کارهایی که نیاز به مصالح محکم و بادوام است. از کاربردهای دیگر آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ترمیم و مرمت کردن سطوح و دیوارها
- جلوگیری از نشتی و رخنه کردن رطوبت
- ترمیم و مرمت ساختمان های قدیمی و فرسوده
- استفاده از دوغاب سیمان، در اکثر ساخت و سازها
اهمیت دوغاب ریزی کاشی
در سرویس بهداشتی و حمام، دوغاب نقش عایق ضد آب برای نفوذ نکردن رطوبت به داخل کاشیها و موزاییکها را دارد، از همین رو، دوغاب ریزی کاشی حمام و سرویس بهداشتی، توسط متخصصین مجرب کاشی کاری انجام میشود تا با گذشت زمان، دوغاب ریزی انجام شده به کمترین ترمیم نیازمند شود.
یکی از کاربردهای دوغاب سیمان و سرامیک، هنگامی است که، دوغاب میان کاشی و موزاییک تغییر رنگ میدهند؛ و باکتری و قارچهایی در جداره میان کاشی و سرامیک شروع به رشد میکنند.
ترمیم دوغاب روشی است تا علاوه بر برگرداندن دوباره سفیدی به جداره میانی سرامیک و موزاییکها، از رشد باکتریها و قارچها به خصوص در محیطهای مرطوبی مانند حمام و سرویس بهداشتی، جلوگیری کنیم. استفاده از کاشی چسبی در این محیطها میتواند مزایای زیادی داشته باشد.
چه زمانی به دوغاب سرامیک نیاز داریم؟
همانطور که بالاتر نیز گفتیم، رطوبت در حمام و سرویس بهداشتی بسیار زیاد است. در نتیجه دوغاب کاشی و سرامیک دچار تغییر رنگ و رشد کپک و قارچ میشود. اگر رنگ دوغاب زرد، قهوهای یا خاکستری شد بدانید که دوغاب نیاز به ترمیم دارد. زیرا وجود کپک یا قارچ سلامتی افراد را به خطر میاندازد. پس ضروری است که بعد از مدتی دوغاب ترمیم شود.
گاهی اوقات نیز دوغاب بین کاشی و سرامیک دچار ترک و شکستگی میشود. در این صورت ممکن است آب به زیر کاشی و سرامیک نشت پیدا کند و به دیوار و کاشیها آسیب برساند؛ در این صورت نیز برای جلوگیری از نشتی آب باید سریعا دوغاب جدید تهیه کنید و برای ترمیم دوغاب اقدام کنید. با این کار، هم زیبایی دوباره به حمام و سرویس بهداشتی میبخشید و هم از نشتی جلوگیری میکنید.
اگر هنوز کاشیهای موردنظرتان را پیدا نکردید، پیشنهاد میکنیم با انواع کاشی حمام و دستشویی جدید آشنا شوید.
طرز تهیه دوغاب با سیمان سفید و پودر سنگ
طرز تهیه ملات بند کشی کاشی به این صورت است که به مقدار مساوی سیمان سفید و پودر سنگ احتیاج دارید. نسبت سیمان به پودر سنگ در دوغاب کف 1 به 1 یا اصطلاحا 50-50 است.
استاندارد دوغاب پشت کاشی ثابت است؛ چون کم و زیاد شدن این نسبت باعث میشود دوغاب غلظت مناسب را نداشته باشد و بندکشی کاشی و سرامیک تضعیف شود و حتی از بین برود. بنابراین، دوغاب سیمان سفید بدون پودر سنگ اینجا کاربرد ندارد.
بعد از اضافه کردن پودرها در استامبولی، آنها را خوب با هم ترکیب کنید. سپس یک کپه با پودرها درست کنید و وسطشان را خالی کنید. آب را کمکم داخل حفره وسط پودرها بریزید و مواد را ترکیب کنید. مخلوط کردن دوغاب سرامیک را هم میتوانید به صورت دستی انجام دهید، و هم با وسایل برقی.
اینکار را آنقدر ادامه دهید تا به غلظت مدنظر برسید. ترکیبی که به دست میآورید سفیدرنگ و خمیرمانند است؛ یعنی کمی شل است، اما تقریبا راحت فرم میگیرد. اگر دوغاب سفت بود، کمی آب به ترکیب اضافه کنید؛ و اگر دوغاب بیش از حد شل بود، کمی پودر سنگ به آن اضافه کنید. برای افزایش غلظت هرگز به جای پودر سنگ از سیمان استفاده نکنید. مدت زمان خشک شدن دوغاب سیمان سفید هم حدودا 1 روز است.
ابزار لازم جهت دوغاب ریزی کاشی و موزاییک
حالا که با فرمول ساخت دوغاب سرامیک و سیمان آشنا شدیم، برای انجام دوغاب کاری (دوغاب ریزی)، نیاز به آن داریم که ابزارآلات زیر را تهیه کنیم و با استفاده از آنها این فرایند را ادامه بدهیم؛ البته به این مورد نیز توجه کنید که بیشتر ابزارآلات زیر، تنها برای متخصصین ارزش خرید دارند و شما میتوانید بدون تهیه تمامی ابزارآلات زیر، دوغاب کاری خودتان را انجام دهید:
- توری نازک (همانند توریهایی که در پنیر سازی از آن استفاده میشود)
- کمچه دوغاب کاری (چاقوی گچ زنی)
- تیغه برای تراشیدن سطوح کاشی
- یک مسواک (رجیحا قدیمی)
- قلم مو رنگ
- اسفنج برای جمع کردن دوغاب به جا مانده بر روی سطح کاشیها و موزاییکها
- دستکش
مراحل اجرای دوغاب سرامیک
دوغاب ریزی کاشی یا موزاییک، شامل 8 مرحله اصلی است که هر کدام را در ادامه شرح دادهایم:
- برای دوغاب کاری، باید یک شبانه روز از آخرین زمان کاشی کاری بگذرد. به این مورد نیز باید توجه کنید که دیوارهای سرویس بهداشتی و حمام خود را با یک لایه عایق بپوشانید تا احتمال جذب رطوبت کاهش یابد.
- پس از گذشت یک تا دو روز از زمان نصب سرامیک و کاشیها، به آرامی به تمیز کردن جدارههای میان آنها مشغول شوید. در صورتی که این مرحله را به خوبی انجام ندهید، دوغاب آماده یا دستساز به خوبی میان جدارهها جای نمیگیرد.
- در صورتی که مصالح میان جدارهها به خوبی تمیز نشدند، اسفنج را کمی به آب آغشته و با آن مصالح را پاک کنید. پس از آن، با مسواک تمامی جدارهها را تمیز کنید.
- کمی از مخلوط دوغاب سیمانی که تهیه کردهاید (یا دوغاب آماده) را با کمچه دوغاب کاری بردارید و با کمی شتاب، به سمت جداره موزاییکها پرتاب کنید و با حرکت کمچه، باقی دوغاب را در میان جدارههای پیش رویتان، پخش کنید.
- در صورتی که بخشی از جدارههای دیوار به خوبی دوغاب آماده را به خود نگرفت، با انگشت شصت خود میتوانید دوغاب را در جدارهها فرو کنید.
- پس از اتمام مرحله اول دوغاب کاری، پانزده تا چهل و پنج دقیقه صبر کنید تا دوغاب آماده سفت شود. اینک اسفنجی که داشتید را کمی با آب خیس کنید و بر روی سطح کاشیها بکشید تا باقی دوغابهای باقیمانده بر سطوح سرامیک و موزاییکها پاک شوند. این فرایند را برای چندین مرتبه انجام دهید تا مطمئن شوید دیگر دوغابی بر سطوح کاشیها نمانده است.
- پس از اتمام شستشوی کاشیها با اسفنج مرطوب، با توری خشکتان، رطوبت سطوح خیس را خشک کنید.
- بگذارید یک شبانه روز از این فرایند بگذرد. در صورتی که هنوز برخی جدارها بدون دوغاب هستند، یک مرتبه دیگر طرز استفاده از دوغاب آماده را تکرار کنید.
مدت زمان خشک شدن دوغاب سیمان سفید
لازم است که بعد از دوغاب ریزی، حتما زمانی را برای خشک شدن آن در نظر بگیرید. زمان لازم برای خشک شدن دوغاب با توجه به مواد ترکیبی آن متفاوت است، معمولا مدت زمان خشک شدن دوغاب سیمان سیاه نصف روز طول میکشد و زمان خشک شدن دوغاب سیمان سفید کمی بیشتر طول میکشد.
رنگ دوغاب
به صورت معمول، رنگ دوغاب سفید رنگ است؛ به همین دلیل در ترکیبات مورد نیاز برای تهیه دوغاب، از گچ سفید استفاده میشود تا رنگ سفید مرواریدی مدنظر را ایجاد کند.
اگر قصد استفاده از دوغاب آماده را دارید، به هنگام خرید از فروشنده درخواست دوغاب سفید رنگ کنید؛ چرا که رنگهای متفاوتی برای دوغاب ارائه شده است.
طرز تهیه و استفاده از دوغاب آماده نانو برای کف دستشویی
برای نصب سرامیک با سیمان سفید و پودر سنگ در سرویس بهداشتی، نسبتها 3 به 1 میشود؛ 3 واحد پودر سنگ و 1 واحد سیمان. غلظت ملات با اینکار بیشتر شده، و نهایتا استحکام موزاییک کاری بیشتر میشود. با این حال، به تازگی بیشتر از دوغابهای نانو استفاده میشود که کارکرد و دوام بهتری دارند.
دوغابهای نانو معمولا یک ترکیب دو جزئی از پودر نانو و یک مایع ضد اسید هستند. طرز تهیه دوغاب بسیار ساده است: کافیست این دو جزء را با هم ترکیب کنید، تا خمیری یکنواخت و یکدست داشته باشید. درباره طرز استفاده از دوغاب آماده نانو نیز کافیست دوغاب را با قلممو یا کاردک روی محل مدنظر بکشید، و بندکشی را انجام دهید. حدود 24 ساعت بعد، بندها کاملا خشک و محکم خواهند بود.
فراموش نکنید که حتما از دستکش استفاده کنید و اجازه ندهید که پوستتان با پودر و مایع این محصولات برخورد داشته باشد.
روشهای ترمیم دوغاب کاشی و سرامیک
ترمیم دوغاب کاشی و سرامیک برای جلوگیری از نفوذ رطوبت به ساختار زیرین این قبیل کف پوشها خصوصا در محیط حمام و سرویس بهداشتی امری ضروری است. معمولا کار ترمیم دوغاب بین کاشی به دو روش انجام میشود. در ادامه این دو روش ترمیم با دوغاب سیمان را بیان کردیم:
روش اول ترمیم دوغاب کاشی
روش اول ترمیم دوغاب کاشی به این شکل است که کاشی کار پس از تمیز کردن درزهای بین کاشی و سرامیک، دوغاب آماده شده را با کمک کاردک بین درزها میریزد. سپس به طور کامل با کاردک آن را میپوشاند و پس از خشک شدن دوغاب کاشی، محل را تمیز میکند.
روش دوم ترمیم دوغاب کاشی
روش دوم ترمیم دوغاب کاشی، بندکشی نام دارد. در روش دوم باید با دقت بیشتر و با مشخص کردن هر بند درز کاشی، دوغاب سیمان را داخل درزهای کاشی بریزد. از این روش برای کاشیهایی که فواصل بسیار باریکی دارند استفاده میشود.
از این روش ترمیم دوغاب برای مواقعی که بازسازی و تعمیر کاشی حمام، سرویس بهداشتی و کف حیاط صورت گرفته استفاده میشود. ترمیم دوغاب کاشی و سرامیک در راستای جلوگیری از آسیب به این قبیل کف پوشها به مرور زمان انجام میشود.
مراحل کلی ترمیم دوغاب سرامیک و کاشی
ترمیم دوغاب کاشی و سرامیک، کار آسانی نیست و بهتر است برای این کار از نیروی ماهر و متخصص استفاده کنید. در صورتی که تغییر رنگ و شکستگی در دوغاب مشاهده کردید، میتوانید کار ترمیم دوغاب را به متخصصان کاشی کار "خدمت از ما" بسپارید.
اگر به دنبال روش دوغاب ریختن سرویس بهداشتی یا استفاده از دوغاب آماده برای ترمیم دوغاب سرامیک هستید، مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا باید دوغاب سرامیک قدیمی را بکنید. این مرحله کمی چالش برانگیز است. اما اگر کمی صبر و حوصله به خرج دهید، بسیار ساده است.
- با یک ابزار نوک تیز دوغابهای قبلی را کامل بتراشید. حین انجام این مرحله دقت داشته باشید تا به کاشیها آسیب نرسد.
- پس از خالی کردن فضای بین کاشیها از دوغاب سرامیک، گردوغبار به جا مانده را با دستمال یا جاروبرقی خوب تمیز کنید. در آخر نیز با یک اسفنج مرطوب، سطح مدنظر را پاک کنید. اکیدا توصیه میکنیم تا با شلنگ و آب فراوان گردوغبار دوغاب قدیمی سرامیک را پاک نکنید، تا احتمال نم و نشتی به واحد پایینی به حداقل برسد.
حالا میتوانید طبق مراحل گفته شده برای روش دوغاب ریختن سرویس بهداشتی یا سطوح دیگر، دوغاب ریزی را از نو انجام دهید و آن را ترمیم کنید.
در این محتوا سعی کردیم که شما را با موارد استفاده از دوغاب سیمان و سرامیک آشنا کنیم و بعد از آن برای بهتر و آسان شدن کار شما، شرح مختصری بر فرمول ساخت دوغاب سرامیک داشتیم و همچنین مراحل اجرای دوغاب ریزی کاشی و ترمیم آن را نیز شرح دادیم.
فراموش نکنید شما میتوانید از رنگهای دیگری مانند آبی یا سبز برای رنگ دوغاب خود استفاده کنید؛ و جلوه بینظیری به حمام یا دستشویی خانهتان بدهید. اگر در حال دوغاب ریزی سرامیک کف آشپزخانه هستید، میتوانید رنگی متناسب با موزاییکهای آشپزخانه انتخاب کنید.
امیدواریم مقاله دوغاب ریزی کاشی برایتان مفید واقع شود، و دیگر لازم نباشد از خودتان بپرسید دوغاب آماده از کجا بخرم. فراموش نکنید، که برای اطلاع از قیمت دستمزد کاشی کاری در اصفهان، قیمت کاشی کاری در مشهد و سایر شهرهای ایران میتوانید روی "خدمت از ما" حساب کنید.