شستشوی بینی بعد از عمل
شستشوی بینی بعد از عمل زیبایی بینی و همچنین شستشوی بینی بعد از عمل انحراف به دلیل گرفتگی بینی بعد از عمل زیبایی یک نکته ضروری است. در اثر خونریزیهای بعد از عمل بینی لختههای خون سوراخهای بینی را پر میکنند و بینی مسدود یا اصطلاحا کیپ میشود. این امر هم بر روی ظاهر و هم بر عملکرد تنفس تاثیر منفی میگذارد. این مسئله اهمیت شستشوی بینی بعد از عمل را بسیار افزایش میدهد. در ادامه به نحوه شستشوی بینی بعد از عمل و نکات مربوط به آن میپردازیم.
اهمیت شستشوی بینی بعد از عمل
چرا اهمیت شستشوی بینی بعد از عمل انقدر بالاست؟ در روزهای ابتدایی به منظور شستشوی بینی بعد از عمل، با استفاده از گوش پاک کن بعد از عمل بینی یا وسایل مشابه که با سرم نمکی خیس شده باشد، لختههای خشک شده خون در داخل بینی و زخمهای بیرونی را پاک و گرفتگی بینی بعد از عمل زیبایی را برطرف میکنند. برخی از جراحان برای لختههای سفت که روی بخیههای زخم بیرون بینی بسته شده است و کندن آنها با زور ممکن است به باز شدن زخم بیانجامد نیز از محلول رقیق شده پراکسید هیدروژن برای شستشوی بینی بعد از عمل انحراف استفاده میکنند.
در حالت کلی و به دلیل اهمیت شستشوی بینی بعد از عمل، اگر احتمال خونریزی از بینی را میدهید و از دسترس فوری به جراحتان یا تیم پرستاریاش مطمئن نیستید، بهتر است خودتان برای چند روز اول دستکاری داخل بینی را انجام ندهید و به فکر استفاده از گوش پاک کن بعد از عمل بینی و شستشوی بینی بعد از عمل انحراف نیفتید.
پس از شستشوی اولیه بینی بعد از عمل، در ۲ تا ۳ هفته بعدی برای شستشوی بینی بعد از عمل، از قطره ها یا اسپری های سالین بینی استفاده کنید که حاوی سرم نمکی است و به دفعات در طول روز استفاده می شود. استفاده از (برای مثال) قطره سدیم کلراید بعد از عمل بینی، باعث مرطوب شدن و تمیز شدن ناحیه و جلوگیری از جمع شدن مجدد خون و خشک شدن آن در بینی و نهایتا گرفتگی بینی بعد از عمل زیبایی می شود. اهمیت شستشوی بینی بعد از عمل را اصلا دست کم نگیرید.
شستشوی بینی با سرم بعد از عمل
شستشوی بینی با سرم بعد از عمل یا استفاده از قطره سدیم کلراید بعد از عمل بینی را که کنار بگذاریم، در طول هفته اول تا دوم بعد از جراحی و پس از هر بار شستشوی بینی بعد از عمل و تمیز کردن زخمها، پماد موپروسین یا جنتامایسین استریل چشمی با استفاده از گوش پاک کن بعد از عمل بینی داخل بینی و روی زخم های بیرونی آن مالیده میشود. این پمادها آنتی بیوتیکی بوده و برای کاهش احتمال عفونت زخم تا بسته شدن آن تجویز میشوند.
با توجه به اهمیت شستشوی بینی بعد از عمل انحراف، از آنجا که مصرف طولانی مدت آن میتواند باعث بروز واکنش و التهاب در زخم بعضی از بیماران شود، بهتر است تنها در مدت زمان توصیه شده بوسیله جراحتان مصرف شود که همان ۱ تا ۲ هفته اول بعد از عمل و روزانه حداکثر هر ۸ ساعت یکبار است.
پس از ۲ تا ۳ هفته و ترمیم اولیه بافتها، شستشوی بینی با سرم بعد از عمل و شستشوی بینی با سرم شستشو با سرم نمکی بوسیله سرنگ استفاده میشود. انجام شستشوی بینی بعد از عمل با این روش به بیمار آموزش داده میشود و معمولا در شروع، در فواصل هر ۴ تا ۶ ساعت انجام شده و به تدریج از دفعات آن کاسته میشود.
شستشوی بینی بعد از عمل با سرنگ
به دلیل اهمیت شستشوی بینی بعد از عمل، برای شستشوی بینی بعد از عمل روشها و وسائل مختلفی معرفی شده است. انواع پوارها، بطریها و ظروف مخصوص شستشوی بینی در حال حاضر به بازار آمده و در داروخانهها در دسترساند.
توجه داشته باشید که برای شستشوی بینی بعد از عمل انحراف، سیرکوله کردن محلول شستشو در داخل بینی، وارد کردن محلول از یک حفره و خارج کردن آن از حفره دیگر، مد نظر نیست. همچنین در نظر داشته باشید که برای شستشوی بینی بعد از عمل، بهتر است ۳ هفته از عمل جراحی گذشته باشد. در 3 هفته اول، استفاده از قطرههای بینی برای شستشوی بینی بعد از عمل انحراف و رفع گرفتگی بینی بعد از عمل زیبایی کفایت میکند.
تهیه محلول برای شستشوی بینی با سرم شستشو
به جای قطره سدیم کلراید بعد از عمل بینی، میتوانید در خانه نیز محلول لازم برای شستشوی بینی با سرم بعد از عمل را در خانه تهیه کنید. روش تهیه سرم شستشوی ایزوتونیک بینی صورت زیر است:
برای تهیه محلول و شستشوی بینی با سرم بعد از عمل، نصف قاشق چایخوری نمک را در داخل یک لیوان آب جوش حل و چند دقیقه صبر کنید تا آب ولرم شود. به همین راحتی سرم شستشو برای شستشوی بینی بعد از عمل ساخته اید. سرم شستشوی بینی معمولا محلول ۹ درصد نمک در آب است. بنابراین با نصف قاشق چایخوری نمک (معادل تقریبا ۱/۵ گرم) و یک لیوان آب (معادل تقریبا ۱۶۷ گرم) میتوان محلول نرمال سالین یا ایزوتونیک ساخت که برای شستشوی بینی بعد از عمل مناسب است.
روش شستشوی بینی بعد از عمل انحراف با سرم شستشو
برای شستشوی بینی با سرم بعد از عمل، یک سرنگ ۱۰ سی سی را باز کنید و سوزن آن را دور بیندازید. بخش پلاستیکی یا تنه سرنگ را با سرم شستشو پر کنید. در حالی که پشت سینک دستشویی ایستاده و سرتان را کمی به جلو خم کردهاید، زیر هر یک از حفرههای بینی بگیرید و به آرامی پیستون سرنگ را فشار دهید تا محلول شستشو وارد بینی شود. اگر به آرامی این کار را انجام دهید، محلول وارد حلق نمیشود. اما اگر هنگام شستشوی بینی با سرم بعد از عمل کمی محلول (مثلا قطره سدیم کلراید بعد از عمل بینی) وارد حلق شد، مشکلی نیست و بلعیدن آن خطری ندارد. اگر چه بیرون دادن آن نیز بلامانع است. بخش کمی از محلول نیز پس از شستشوی بینی با سرم شستشو داخل بینی باقی میماند.
در ادامه شستشوی بینی با سرم شستشو، به آرامی و با فین کردن ملایم بینی را خالی کنید تا محلول باقی مانده از بینی خارج شود. همین کار را با حفره دیگر بینی نیز تکرار کنید. بعد از پایان شستشو، پیستون سرنگ را بیرون آورده، سرنگ و پیستون را با آب بشویید و به صورت وارونه تا زمان استفاده مجدد داخل یک لیوان تمیز قرار دهید. شستشوی بینی با سرم بعد از عمل را از هفته سوم بعد از عمل جراحی به مدت ۲ هفته هر ۶ ساعت یک بار با این روش تکرار کنید.
شما از چه روشی برای شستشوی بینی بعد از عمل احراف و رفع گرفتگی بینی بعد از عمل زیبایی استفاده کردید؟