معرفی ایزوگام مایع و کاربردهای گسترده آن
شاید برای عده زیادی سوال باشد که ایزوگام مایع چیست و آیا اصلا استفاده از چنین چیزی ممکن است؟ تا به حال همه ما دیدهایم که برای ایزوگام کردن پشتبامها کارگران زیادی میآمدند و قیر داغ میکردند تا سوراخهای سقف خانه را درست کنند.
با وجود تمام تغییرات و پیشرفتهایی که در صنایع دیگر مشاهده میکنید، میتوان انتظار داشت که بخش ساختمان نیز دچار تحولات خاصی شده و با کمک گرفتن از مواد نانو و پلیمری، گزینه جایگزین دیگری به بازار بیاید. ایزوگام مایع بسیار سادهتر از نوع سنتی آن اجرا میشود و در کمترین زمان قابل بهرهبرداری است.
در این مقاله سعی داریم تمام جنبههای مختلف این نوع ایزوگام را با شما بررسی کنیم تا اطلاعات بیشتری در خصوص این ماده عجیب و البته کاربردی کسب کنید. امروزه اکثر تیمها برای عایق کردن پشتبام از ایزوگام مایع استفاده میکنند و مردم نیز رضایت بیشتری از آن دارند.
فهرست عناوین
- ایزوگام مایع چیست؟
- چرا به ایزوگام مایع نیاز داریم؟
- معرفی ایزوگام مایع به جای مدل جامد آن
- کاربردهای ایزوگام مایع
- مزایای استفاده از ایزوگام مایع
- معایب ایزوگام مایع چیست؟
- ایزوگام مایع چه ویژگیهایی دارد؟
- معرفی انواع ایزوگام مایع
- اجرای ایزوگام مایع روی پشتبام
- چطور ایزوگام مایع باکیفیت را تشخیص دهیم؟
- نکاتی مهم هنگام استفاده از ایزوگام مایع
ایزوگام مایع چیست؟
ایزوگام مایع که به آن ایزوگام سرد هم گفته میشود، یک مخلوط جدید بوده که از قیر و مواد پلیمری تشکیل شده است. این ایزوگام برخلاف نوع سنتی خود در سطلهایی با حجمهای مختلف عرضه شده و با استفاده از کاردک یا فرچه مخصوص روی سطح پخش میشود.
از آنجا که در این عملیات دیگر نیازی به مشعل نداریم، نام ایزوگام سرد کاملا برازنده آن خواهد بود. این محصول به دلیل سادگی در نصب، سرعت بالا در اجرا و همینطور قیمت مقرون به صرفه، توانسته جای خود را در بازار پیدا کند.
همینطور به دلیل عدم نیاز به گرم کردن قیر، آلودگی محیطی کمتری داشته و کارگران هم در معرض بیماریهای تنفسی قرار نمیگیرند.
چرا به ایزوگام مایع نیاز داریم؟
یکی از مشکلاتی که انسان در هنگام ساخت سازههای مختلف با آن روبرو است، جمع شدن آب در یک نقطه و سپس نفوذ رطوبت به داخل سازه است. برای رفع این مشکل دو راهکار وجود دارد:
یا باید سطح را جوری ساخت که به هیچ شکل آبی روی آن جمع نشود یا باید آن سطح از جنسی باشد که رطوبت نتواند به آن نفوذ کند. برای روش اول میتوان سقف شیروانی را یک مثال خوب دانست. با ساخت یک سطح شیبدار، آب برف و باران روی سقف جمع نشده پس مشکلی نیز برای خانه پیش نخواهد آمد.
در روش دوم انسان به دنبال پیدا کردن مادهای است که با وجود جمع شدن آب روی آن، هیچ رطوبتی را از خود عبور ندهد. قبلا ایزوگامهای جامد جواب این مسئله بودند اما به دلیل مشکلات نصب و خرابیهای زود هنگام، سریعا مواد جدیدی ساخته شد تا جایگزین این مدل قدیمی شود.
ایزوگام مایع همان کارکرد ایزوگامهای قدیمی را داشته و از همان مواد نیز در ساختش استفاده شده است. با این حال نصب آن بسیار سادهتر بوده، دیرتر خراب میشود و هیچگونه درزی ندارد که رطوبت بتواند از طریق آن به پایین نفوذ کند.
معرفی ایزوگام مایع به جای مدل جامد آن
داستان استفاده از ایزوگام مایع از آنجا آغاز شد که ایزوگامهای جامد دیگر کارایی قبل را نداشته و از طرفی افراد نیاز داشتند که سطوح دیگری بجز سقف را نیز عایق کنند.
از این رو با ایجاد پوششهای پلیمری که نقش عایق را نیز تا حدودی بازی میکردند، ایده ساخت یک ایزوگام مایع که خصوصیات مثبت قبل را حفظ کرده و چند مزیت جدید نیز پیدا کند، داده شد. با ورود ایزوگامهای مایع به بازار، سطوح بیشتری نسبت به قبل میتوانستند نسبت به رطوبت مقاوم شوند.
کاربردهای ایزوگام مایع
استفاده از ایزوگام مایع در هر سطحی با هر مشخصاتی قابل اجرا است. در برخی از موارد ممکن است هزینه آن بیشتر از مدلهای دیگر باشد، و آن هم به دلیل حجم مصرفی آن بوده، اما در باقی موارد و موقعیتها، از نمونههای جامد خود بهتر عمل میکند.
مهمترین کاربردی که ایزوگام دارد، عایقبندی پشتبامها است اما میتوانید از آن در کف طبقات ساختمان، عایق کردن چاهک آسانسور، موتورخانه و سطوحی که احتمال نشتی دارند استفاده کنید.
در صورت نیاز برای عایق کردن کف استخر، مخازن آب، مسیرهای ورود و خروج آب به مخازن، کانالهای آبی، مسیرهای آبیاری باغها و زمینهای کشاورزی، تونلها، تاسیسات ساختمان و مسیر لولهها، رطوبتگیری از پی ساختمان، عایق کردن دستشویی و حمام خانه و مواردی مشابه آن، میتوانید از ایزوگام مایع استفاده کنید.
با مشخص شدن کاربردهای متنوع این محصول، دیگر برای کسی جای سوال نیست که ایزوگام مایع چیست، بلکه افراد میخواهند بدانند طرز استفاده ایزوگام مایع چگونه است تا خود نیز بتوانند از آن استفاده کنند.
مزایای استفاده از ایزوگام مایع
تا اینجا با مفهوم و کاربرد ایزوگام مایع آشنا شدهاید و میدانید که در چه شرایطی میتوانید از آن استفاده کنید. حال با بررسی مزایای استفاده از آن، میتوانید متوجه شوید که آیا این جنس برای شرایط شما نیز کاربرد دارد یا خیر. مهمترین مزایای ایزوگام مایع در زیر آورده شده است.
سرعت نصب بسیار بالا
اگر بخواهیم این لیست را از با اهمیتترین مورد شروع کنیم، سرعت بالا در نصب این نوع ایزوگام در رتبه نخست قرار میگیرد. عملا هیچ محصول کاربردی دیگری نمیتواند به سرعت ایزوگام مایع روی سطح مورد نظر پخش شده و عملیات را به پایان برساند.
پوشش دهی بدون درز
از مشکلات بزرگ استفاده از ایزوگامهای سنتی، میتوان به ایجاد ترک یا درز در بین لایههای آن اشاره کرد. اگر بدانید که ایزوگام مایع چیست، حتما میدانید که به دلیل ماهیت و نحوه اجرای آن، هیچ درزی روی آن به چشم نیامده و تمام سطح پوشش داده شده به صورت یکپارچه خشک میشود.
مقاومت در برابر نور خورشید
از دیگر نکاتی که در خصوص ایزوگام مایع اهمیت بالایی دارد، مقاومت آن در برابر اشعه ماورا بنفش خورشید است. به این دلیل که ایزوگام اکثر روزهای سال در مقابل تابش مستقیم خورشید قرار دارد، ساختار آن به گونهای طراحی شده که در دراز مدت توسط آفتاب آسیبی نبیند.
نصب بسیار راحت
ایزوگام مایع میتواند تقریبا به هر چیزی بچسبد و این موضوع به تنهایی آن را از بسیاری از محصولات مشابه متمایز میکند. طرز استفاده ایزوگام مایع بسیار ساده و ابتدایی است و حتی خودتان نیز میتوانید از آن استفاده کنید. برای اینکه این نوع ایزوگام را روی پشت بام خود داشته باشید لازم نیست که قیر داغ را بجوشانید یا با مشعل لایههای ایزوگام را داغ کنید، این مایع به راحتی روی سطوح پخش شده و سریعا نیز به آن میچسبند.
مقاومت بالا در برابر گرما و سرما
فرقی نمیکند که در روزهای بسیار گرم سال باشید یا در اوج سرمای زمستان، ایزوگام مایع در برابر هر شرایط جوی مقاوم بوده و آسیب نمیبیند. این موضوع اصلا در خصوص ایزوگامهای عادی صادق نیست و با تغییرات آب و هوایی این عایقهای قدیمی آسیب میبینند.
عدم واکنش با مواد شیمیایی مختلف
در داخل آب باران ممکن است مواد شیمیایی مختلفی مخلوط شده باشد با این حال این عایق نسبت به آن واکنش نخواهد داد. مواد شیمیایی اسیدی، بازی، سولفاتها و دیگر مواد شیمیایی مخرب اثری روی این نوع پوشش ندارند. از آنجا که بارانهای اسیدی اثر تخریب کنندگی دارد، استفاده از ایزوگام مایع میتواند عمر سازه شما را افزایش دهد.
قابلیت ترمیم بعد از حادثه
با ایجاد چنین لایهای روی سقف خانه خود باید انتظار رفت و آمد روی آن را داشت و ممکن است که برخی آسیبهای جزئی مانند خراشها را خطهایی روی آن ایجاد شود. به دلیل ماهیت این ماده، این خراشها بدو هیچ اقدام خاصی خودبهخود ترمیم یافته و درست میشوند. حتی در صورت وارد آمدن آسیبی جدی، میتوان به سادگی آن بخش را با اضافه کردن مقداری از آن دوباره ترمیم کرد.
قیمت ایزوگام مایع
اگر بخواهیم بین ایزوگام جامد و مایع مقایسهای انجام دهیم، یکی از پارامترهایی که به سرعت خود را نشان میدهد قیمت ایزوگام مایع است. با توجه مقدار مصرف این ماده در سطح پشتبام، و همینطور تعداد حلقههای ایزوگام جامد، میتوان به راحتی حدس زد که ایزوگام مایع بسیار مقرون به صرفهتر است.
معایب ایزوگام مایع چیست؟
هنگام کار با ایزوگام مایع باید به دو نکته توجه داشت. در وهله اول اینکه این ماده را نمیتوانید در شرایط بارندگی و خیس بودن محیط روی سطوح اجرا کنید. از این رو برای فصول سرد سال مناسب نبوده و باید در نیمه اول سال به فکر استفاده از آن باشید.
یکی دیگر از معایب ایزوگام مایع این است که طبق خاصیت فیزیکی تمام مایعات، این نوع ایزوگام نیز در تمام سطح به صورت تراز قرار میگیرد. اگر سطح مورد نظر شما دارای فرو رفتگی یا بیرون زدگی باشد، باید حجم بسیار زیادی از این ماده استفاده کنید تا تمام سطح به صورت یکپارچه پوشش داده شود.
از این رو عملیات زیرسازی نیز اهمیت زیادی داشته و باید به خوبی برای آن زمان صرف کنید.
ایزوگام مایع چه ویژگیهایی دارد؟
زمانی که درب یک بسته از ایزوگام مایع را باز میکنید، با مخلوطی مایع روبرو میشوید که ویسکوزیته آن بالاتر از قیر است. با این حال رنگی به سیاهی همان قیر دارد. این ایزوگام در سطلهایی با حجم 5، 10 و 20 لیتر عرضه میشوند و با توجه به حجم کار خود میتوانید مقدار مناسب آن را تهیه کنید.
بعد از خرید این بستهها نیاز به کار خاصی نبوده و مخلوط ایزوگام برای کار آماده است. با اجرای این ماده روی سقف خود، میتوانید از بابت مقاومت آن از دمای منفی 20 تا 70 درجه سانتیگراد مطمئن باشید.
در ساخت آن از مواد بازتاب کننده آلومینیومی استفاده شده تا کمترین میزان جذب تابش آفتاب را داشته و در برابر انواع شوکهای حرارتی نیز مقاوم است.
معرفی انواع ایزوگام مایع
با استقبال مردم از ایزوگام مایع، انواع مختلفی از آن برای مصارف متفاوت به بازار ارائه شده است. به طور کلی این نوع ایزوگامها در دو دسته کلی قرار میگیرند.
- ایزوگام مایع بی رنگ نانو
- ایزوگام مایع رنگی
ایزوگام مایع بی رنگ نانو
با توجه به نام گذاری، میتوان اینگونه برداشت کرد که در ساخت آن از تکنولوژی استفاده شده که اثر عایق مانند آن حفظ شود اما دیگر رنگ سیاه قیر را به خود نگیرد. این ماده بسیار شفاف بوده و بیشتر به نام کریستال نانو شناخته میشود. به دلیل بیرنگ بودنش، میتوانید روی هر جسمی مانند چوب، سرامیک حمام، آجر یا سنگ کار کنید.
خوردگی روی این نوع ایزوگام اثر نداشته و برعکس قدرت خود تمیز شوندگی نیز دارد.بهترین کاربرد این ماده برای مکانهایی است که به صورت دکوری ساخته شده اما در مجاورت رطوبت قرار دارند. برای جلوگیری از خراب شدن این موارد، ایزوگام مایع بی رنگ نانو بهترین گزینه است.
ایزوگام مایع رنگی
ایزوگام رنگی از طرف دیگر زیبایی خاص خودش را داشته و میتواند در شرایط به خصوصی استفاده شود. مثلا برای کف استخر یا درست کردن آببندی تراس ساختمان میتوان از این نوع بهره برد.
رنگ مشکی آن نیز به عنوان ایزوگام مایع مرسوم در بخش عایق کردن بام ساختمانها استفاده میشود. آبگریز بودن و عدم جذب هرگونه رطوبتی آن را به بهترین جایگزین برای ایزوگامهای سنتی تبدیل کرده است.
اجرای ایزوگام مایع روی پشتبام
بهترین نتیجه را زمانی خواهید گرفت که مشغول عایق کردن یک سقف سیمانی باشید. با وجود این میتوانید پشتبامهایی که ایزوگام قدیمی دارند را نیز دوباره عایقبندی کنید. برای اجرای کار باید ابتدا تمام محیط تمیز شده و هیچ مانعی بین کف و ایزوگام مایع نباشد.
لبهها و گوشههای محیط را نیز باید با پرایمر آببندی کرد. ایزوگام مایع را نمیتوان در محیطهای دارای رطوبت نصب کرد و این محدودیت باعث میشود در روزهای بارانی نتوان عملیات ایزوگام کاری را انجام داد.
بعد از تمیز کاری و اجرای زیرساخت، تمام ترکها را باید پر کردن و بعد لایهای از ایزوگام مایع را به ضخامت 3 سانتی متر روی سطح اجرا کرد. این کار بهتر است با شیب 2 درصد همراه باشد.
اجرای این کار میتواند توسط متخصصین انجام شده اما اگر میخواهید سطح کوچکی را پوشش دهید، خودتان نیز میتوانید دست به کار شده و یک سطل کوچک از این ایزوگام جدید را خریداری کنید.
چطور ایزوگام مایع باکیفیت را تشخیص دهیم؟
ایزوگام مایع از مجموعه مواد زیر تشکیل شده و هر شرکت با توجه به فرمول اختصاصی خود، درصد متفاوتی از این مواد شیمیایی را به کار میبرد. اصلیترین اجزای ایزوگام مایع به شرح زیر هستند:
- قیر – به شکل امولسیون و اصلاح شده برای ترکیب با مواد پلیمری
- آب
- رزینها – به شکل امولسیون و کاملا منعطف
- فیلرها – به شکل معدنی و مصنوعی
- الیاف پلی پروپیلن
اگر میخواهید یک محصول باکیفیت را خریداری کنید، به درصد پلیمر استفاده شده در آن و همینطور کیفیت قیر دقت کنید. هرچه درجه مرغوبیت قیر بالاتر باشد، محصول نهایی نیز باکیفیتتر بوده و عمر بیشتری خواهد داشت.
نکاتی مهم هنگام استفاده از ایزوگام مایع
همانطور که در بخش ویژگیهای ایزوگام مایع توضیح دادیم، این ماده را در سطلهایی با ترکیب آماده شده به شما تحویل میدهند. این موضوع از این جهت اهمیت دارد که برای استفاده و کار با آن به هیچ حلالی نیاز نبوده و باید دقیقا با همان غلظت استفاده شود.
در صورتی که از هر نوع حلالی برای رقیق کردن آن استفاده کنید، تمام خاصیت آن را از بین برده و بعد از مدتی مجبور خواهید بود دوباره آن را تجدید کنید. نکته بعدی این است که با اجرای یک لایه از این مواد، یک تا دو روز طول میکشد که سطح و عمق آن به صورت کامل خشک شود.
در صورتی که میخواهید از نتیجه رضایت کامل داشته باشید، میتوانید با اضافه کردن یک لایه تور فایبرگلس و ریختن یک لایه دیگر از مواد ایزوگام مایع، ساختار آن را منسجمتر کرده و به یک عایق ایدهآل دست پیدا کنید.
توری فایبرگلاس ارتباط بین لایهها را قویتر کرده و حتی آن را در برابر ضربات معمول و یا فشار وزن وسایلی مانند کولر مقاومتر میکند. در صورت اجرای لایه دوم با این شرایط، تقریبا یک هفته لازم است برای خشک شدن به آن زمان بدهید.
در این مقاله با مشخصات ایزوگام مایع آشنا شدیم و دیدیم که مزایای استفاده از آن بسیار بیشتر از معایب آن بوده و در صورتی که آن را برای ساختمان خود اجرا کنید، طول عمر آن بیشتر از ایزوگامهای عادی خواهد بود.
با یک مقایسه ساده میتوان متوجه شد که وقتی یک محصول جدید هم قیمت مناسبتری داشته و هم اجرای آن سریعتر و آسانتر باشد، قطعا جای موارد قدیمیتر را گرفته و پس از مدتی دیگر خبری از نوع سنتی آن نخواهد بود.